יום שבת, 9 באוקטובר 2021

דו''ח ועדת מבקרים רשמיים בבתי הסוהר - אפריל 2021 - חלק א – מבוא


 

דו"ח זה מציג את עשייתם של המבקרים הרשמיים בלשכת עורכי הדין בחצי הראשון של שנת 2020 (מחודש ינואר ועד חודש יוני). מדובר בריכוז ממצאים משמונה דו"חות שנערכו בתקופה הכוללת את הגל הראשון של התפרצות הקורונה בישראל – ומכאן ייחודם וחשיבותם. 

ריכוז הנתונים וניתוחם מתבסס על הממצאים מדו"חות הביקור הרשמיים שערכו המבקרים הרשמיים. המבקרים הרשמיים בלשכת עורכי הדין הם עורכי דין אשר מונו על ידי השר לביטחון פנים על פי סעיף 71 לפקודת בתי הסוהר, תשל"ב - 1971 (להלן: "פקודת בתי הסוהר), ובסמכותם, בהתאם ל סעיף 72א (א) לפקודת בתי הסוהר,  ''להיכנס לבית סוהר שהוסמך לבקר בו ולבדוק את התנאים שבו, את דרכי הטיפול באסירים, את ניהולו התקין של בית הסוהר והתאמתם של כל אלה להוראות הדין ולהוראות אחרות''.

בעקבות תלונות אסירים ועורכי דינם לוועדה , יוצאים המבקרים הרשמיים לביקורים רשמיים במתקנים השונים . במהלך הביקורים, המבקרים משוחחים עם האסירים ובודקים את תנאי המחייה ברמה הפיזית, את היחס לו זוכים האסירים, את אופן מימוש זכויותיהם ואת דרך הניהול. הביקורים נערכים מתוך שיח חיובי ופורה עם מפקדי המתקנים, קציני האסירים והסוהרים המלווים את הביקור . ים פעילות הוועדה נעשית גם תוך דיאלוג עם יחידת הביקורת בשב"ס, אשר מקבלת את "דוחות הביקורים הרשמיים ומשיבה לממצאיהם.

חשיבות הביקורים היא בקיומה של בחינה חיצונית, אובייקטיבית ומקצועית של תנאי המחייה של הכלואים והטיפול בהם ובבירור תלונות של אסירים. התלונות נבדקות הן מול המצב הפיזי הנגלה לעין, הן מול המידע המתועד בספרי ניהול בית הסוהר על פי חוק , והן מול המידע המתקבל מהנהלת מתקן הכליאה. הדו"חות מתעדים את מהלך הביקור והליקויים שנמצאו באותו המתקן הן - באופן כללי לכלל הכלואים והן באופן פרטני לגבי ענייניהם של כלואים שפנו אל הוועדה מראש או במהלך הביקור. בתחילת הביקור ובסופו מתקיימת שיחה עם מפקד המתקן. דו"ח הביקור הרשמי מושלם רק כאשר הוא כולל את התייחסות שב"ס אליו. 

דוחות הביקור הרשמיים מסייעים להציף בעיות, לעורר שיח על צרכי האסירים והסגל , וכן להביא לטיפול בבעיות כלליות ובבעיות נקודתיות לעניין תנאי המחייה וזכויות הכלואים. תרומתם של "הדוחות היא בראש ובראשונה בשיפורים שהביקורים הרשמיים השיגו, כפי שיפורט בהמשך, וכן בחשיפה של בעיות חוזרות או חמורות בהן נתקלים המבקרים במתקנים השונים בעניין הפרת זכויות אדם ותנאי מחייה, ובדרישה ממקבלי ההחלטות לתקנם. 

מהביקורים עולה כי קיים פער משמעותי בחלק ניכר ממתקני הכליאה בין חובות שב"ס על פי דין לבין המצב בפועל. הליקויים נוגעים לתחומים רבים. במתקנים שנבדקו קיימות בעיות תחזוקה (קירות ואריחים שבורים), בעיות ניקיון והיגיינה (לכלוך וזוהמה בתאים ובאגפים), צפיפות, ימיי קיץ חמים במיוחד ללא אוורור ראוי, פגיעה בפרטיות הכלואים (חמורה במיוחד שכן היא מתרחשת בשירותים אליהם ניתן להציץ או במקלחות ללא וילון היעדר טיפול רפואי כללי או טיפול רפואי הולם (למשל, היעדר טיפול נפשי לאסירות כמו זה שניתן לאסירים במסגרת מב"ן בשב"ס הכולל אפשרות אשפוזית), מזון לא איכותי ובכמויות לא מספקות (למשל: בשר מעובד / אוכל קר ותפל) ,וכן חינוך ושיקום לקויים (מספר משתתפים נמוך בתוכניות שיקום וחינוך, פעילות מוגבלת של החינוך לחודשים מסוימים בשנה, מחסור בתעסוקה ועוד).

על אף שנערכו תיקונים לא מבוטלים בעקבות הביקורים הרשמיים, כמפורט להלן, עדיין ישנם ליקויים בדרגות חומרה שונות. בין ליקויים אלו, ראויים לציון אגפים בהם קיימת הפרה מצטברת של תנאי מחייה וזכויות אדם, שטרם טופלו כראוי, ובשל כך יוגדרו בהמשך ''כאגפים אדומים", אשר אינם ראויים למגורי אדם ומחייבים הפסקה מיידית של החזקת אסירים בהם, עד לשיפוץ ותיקון שלהם, כפי שמפורט בהמשך. להלן מפורטים חלק מהתיקונים אשר בוצעו על ידי שב"ס, בהתאם למתואר בדו"חות הביקור הרשמיים והתייחסויות שב"ס.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה