יום חמישי, 7 באוקטובר 2021

דו''ח ועדת מבקרים רשמיים בבתי הסוהר - אפריל 2021 - חלק ב' - ממצאים: "אגפים אדומים'' אשר אינם ראויים למגורי אדם


 

הביקורים הרשמיים שערכו המבקרים הרשמיים של לשכת עורכי הדין בבתי הסוהר השונים העלו שורה של אגפים אשר אינם עומדים בקריטריונים אנושיים בסיסיים למגורי אדם. אלו אגפים אשר לדעת המבקרים לא ניתן לגור בהם ולקיים בהם שגרת חיים בתנאי מחייה הולמים. בתאים אלו כלולים ליקויים רבים כגון: היעדר חלונות או חלונות שבורים, תאים מוזנחים ורעועים, אריחים שבורים, חוסר אוורור, חוסר אור, פשפשי מיטה, שירותים ומקלחות מלוכלכים מאוד או לא תקינים לשימוש ועוד. 

לדעת הוועדה, יש להורות על שיפוץ מיידי של אגפים אלו אשר במסגרתם יטופלו מכלול הליקויים שצוינו, על מנת שניתן יהא להחזיק בהם שוב אסירים בתנאי מחייה הולמים וראויים.

להלן רשימת "אגפים אדומים" בהם ביקרו המבקרים הרשמיים של לשכת עורכי הדין: 

אגף 3 בבית מעצר תל אביב (אבו כביר) 

אגף משתלבות ג' נווה תרצה 

אגף 9 בבית מעצר הדרים 

אגף ב 5 בית מעצר הדרים 

אגף 21 בבית סוהר דמון 

אגף 2 בבית סוהר דמון 

אגפי המעברים בבית הסוהר איילון (15-14)

פירוט מצב ם של אגפים אלו כפי שדווח בדו"חות הביקור הרשמיים :

אגף ב 3 בית מעצר תל אביב (אבו כביר) 

במרבית התאים אין חלונות שניתן לסגור ולפתוח ולכן אין בידוד מפני חום וקור. העצורים מניחים שקיות פלסטיק על החלונות כדי להגן על עצמם מפני הקור. בחלק מהמקלחות אין ראש מקלחת אלא רק חור בקיר ממנו יוצאים המים . תאים 24-25 במצב מוזנח ורעוע , נכון למועד הביקור וכן, נראה כי חלקים מהתקרה נפלו והקירות מתקלפים, ואילו בשירותים התקרה שבורה

בהתייחסות שב"ס לביקור האמור נכתב כי החלונות ישופצו במסגרת שלב ג' וכי המדובר במבנה ישן המצריך שיפוץ כללי . לדברי מפקד היחידה, לעניין היעדר ראשי מקלחת, נטען כי "מדובר באותם תאים המצריכים שיפוץ כללי ובהיעדר ראש מקלחת המונע אובדנות הותקנו צינורות גומי. צוין כי במהלך השיפוץ במסגרת שלב ג'  יישופצו גם תאי המקלחות.

בהתייחסות שב"ס לביקור נוסף שנערך ביום 8.4.20 במתקן האמור , נאמר כי אכן בחלקים שטרם שופצו, לא ניתן לסגור חלונות, הן בתאי העצורים והן במסדרונות, אלא אך באמצעות ניילון. עוד צוין בהקשר לכך כי "במסגרת שימוש ברווחי קנטינה, הוצאה בקשה לתקצוב שיפוץ מקלחות תאי עצורים (שלא שופצו במסגרת שיפוץ אגפים) וכן להחלפת חלונות. לאחרונה נתקבל תקציב חלקי ובשבועות הקרובים תחל עבודה להחלפת חלונות באגף 2 לעניין היעדר ראש מקלחת צוין כי "בשל מאפייני האוכלוסייה המוחזקת בבית המעצר בדגש על עצורי ימים, סגל הבימ"ר נדרש להתמודד עם ונדליזם ופגיעה בציוד הקיים בתאים.  צוין כי מעת לעת נעשות השלמות של ציוד והחלפת ציוד בלאי לרבות ראשי מקלחת".


יהא הנימוק למצב המתואר אשר יהא (חשש להתאבדות, העדר תקציבים, שיקולי כליאה או מעשי וונדליזם), מצבור הבעיות באגף זה וביניהם, חלונות שבורים / תקולים, ראשי מקלחת חסרים וקירות מתקלפים ונשברים, הופכים את ההחזקה בו לבלתי ראויה למגורי אדם. גם אם יוחלט להמשיך להחזיק אסירים באגף זה, יש לבצע בו את התיקונים המתבקשים לאלתר. 

מהתייחסות שב"ס נראה כי עד כה טרם הושלמו השיפוצים, וזאת על אף חומרתם של הליקויים. 

אגף משתלבות ג' נווה תרצה 

מצב תנאי המחייה באגף מטריד מאוד, במיוחד לאור העובדה שהאגף לא הוגדר כאגף הפרדות או בידוד, ולא מנוהל במסגרתו יומן הפרדות או בידוד. האסירות השוהות באגף מופרדות מכלל האסירות כשבמרבית המקרים הן שוהות בתא ים מופרדים – אחת בכל תא . במועד הביקור, התאים היו ברובם חשוכים וחנוקים, ללא אוורור הולם ואור יום. למעט חצר הטיולים, לא נראה כי האסירות זוכות באגף זה לפעילות או למימוש טובת הנאה כלשהי – גם לא טלפונים. הן לא משולבות בתעסוקה או בחינוך ואין להן מפגש חברתי לאורך היום. אחד התאים באגף הוא תא חללית - תא ללא חלונות, בעל קירות רכים ושירותי כריעה בלבד . במועד הביקור, היה מונח אוכל על הרצפה (נשאר הל ע רצפה זמן רב) וסביבו טיילו ג'וקים. התא חנוק ואינו מאוורר כלל. 

כך מתואר ח "בדו הביקור הרשמי: " האסירה ישבה בפינת התא הרחוקה, מכורבלת כשראשה על ברכיה, מוזנחת, שערה נפוח, מלוכלך ופרוע. בפתח התא הייתה מונחת צלחת מלאה אוכל שככל הנראה לא נאכל ממנה כמעט דבר. האוכל מעט נשפך על ריצפת התא ועליו וסביבו טיילו ג'וקים ... תנאי החזקת האסירה בתא החללית הגיעו למצב מחריד, בלתי אנושי ודוחה ".

האסירות באגף שפגשו המבקרות הותירו עליהן רושם של מצוקה נפשית קשה מאוד, בדומה לקשיים של אלו המוחזקים באגף ההפרדה.

בהתייחסות שב"ס צוין כי "כל הכנסת אסירה לתא חללית נעשה בהמלצת ראש תחום טיפול ובאישור מפקדת. במרבית המקרים האסירות מוחזקות בתא חללית לפרק זמן שאינו עולה על 24 שעות והארכה מעבר לזמן זה מחייבת הארכת מצב". באשר למקרה הספציפי שתואר נטען כי "בעקבות הביקור, ניתנה הנחייה חוזרת, שאין להשאיר מזון על רצפת התא ואף לפרק זמן קצר על מנת למנוע הישנות המקרה שתואר לעיל . לעניין האוורור יודגש כי כאשר האסירה מוצאת מהתא (לטיול, מקלחת וכדומה), דלת התא נשארת פתוחה על מנת לאווררו". עוד נטען בהתייחסות שב"ס, כי עניין התיעוד ביומן הפרדות אינו רלוונטי מכיוון שלא מדובר באגף הפרדה ובידוד, אלא שמנוהל יומן אגף והשגחות.

יש להקפיד הקפדה יתרה על תנאיהן של האסירות השוהות בתא החללית, תוך שמירה על תנאי מחייה הולמים, הקפדה על בריאותן ומצבן הנפשי ושילובן בפעילויות המתקן .

בשיחה עם מפקדת המתקן, במועד הביקור, נטען כי חסרים כלים ומשאבים להתמודדות עם קשיים נפשיים ורגשיים של האסירות, בדומה לזה שניתן לאסירים במסגרת מב"ן. מדובר בפגיעה בזכות לבריאות נפשית ופיזית וכן, בזכות לשוויון של האסירות, ויש לפעול לתיקון מצב זה לאלתר.

בית מעצר הדרים - אגפים 9-15

אגף 9 [אגף השגחה וענישה]

במועד הביקור נראה היה כי מדובר באגף שאינו עונה לתנאים הפיזיים המינימאליים להחזקת עצורים. ה אגף ללא חלונות וללא כל אוורור טבעי או כניסה של אור יום. יש בו תחושה של מחנק כבד. כל עצור מוחזק לבד בתא קטן עם שירותי כריעה . מלבד יציאה לחצר לשעה ביום , חלק מהעצורים כלל לא מנצלים את האפשרות לצאת לחצר בגלל מצבם הקשה . משמעות הדבר, כי עצורים במצב נפשי קשה מוחזקים לפחות 23 שעות ביממה בבדידות מוחלטת, כמעט ללא אינטראקציה אנושית בתנאי מחנק וצפיפות. 

ההחזקה באגף זה מהווה פגיעה אנושה במצבם הנפשי המעורער במילא של הכלואים בו. ההחזקה באגף פוגעת פגיעה מהותית בזכויותיהם החוקתיות של הכלואים לתנאי כליאה הולמים, לבריאות ולכבוד אנושי מינימאלי.

מהתייחסות שב"ס עולה כי הם מכירים בליקויים שעלו וטענו כי "האגף נמצא בתהליך שדרוג וטיפוח , נצבעו קירות האגף כולל דלתות תאים, הותקנו מאווררים תעשייתיים לסירקולציה של האוויר. כמו כן, במהלך השנה יותקן מזגן למיזוג פרוזדור האגף ויוחלפו גופי התאורה בגופים חדשים מסוג לד. הודגש, כי סגל הבימ"ר עושה כל שביכולתו על מנת ליתן תנאי כליאה הולמים וזאת לנוכח מבנהו הפיזי של האגף".

ההתייחסות האמורה הינה חלקית ולא עונה על הצורך בחלונות, באוורור טבעי ובאור יום וכן, איננה מתייחסת בהחלפת שירותי הכריעה בשירותי אסלה 

אגף 5 [עצורי ימים] 

באגף זה קיימים תאים בהם החלונות שבורים ולא תקינים. בתאים אלו, נתלתה על החלון שמיכה להגנה מהקור . יש לתקן את החלונות כך שיתאפשר לעצורים לסגור את החלונות באופן תקין, זאת כדי לבודד את החדר מפני הקור והחום. עצורי הימים המוחזקים בו אינם מקבלים כלי מיטה (סדין וכרית) ומשתמשים בשמיכה כתחליף . כמו כן, באגף ישנם חלונות "הצצה" לתוך שירותי התאים, דבר המהווה פגיעה קשה בפרטיותם של העצורים. חלונות אלה מצויים בכל התאים כאשר ברובם החלונות מקובעים לקיר ללא אפשרות לסגור אותם . כך, נוצר מצב שבו כל מי שעובר ליד התא רואה את הנעשה בתוך חדר השירותים , ולפיכך הזכות לפרטיות ולכבוד נפגעת באופן בלתי מידתי.

בהתייחסות שב"ס נטען כי "האשנבים הקטנים בתאי השירותים הינם חלק מתכנון הבנייה של התא ונבנו מטעמי שמירה על שלום האסיר. בנוגע לשמירה על פרטיות, צוין כי גובה האשנב מכוון לגובה חזה ומעלה של אדם שנמצא במצב עמידה. הודגש כי האשנב משמש בעיקר לצורך זיהוי פעילות חריגה ו/או שמירה על חיי אדם". לעניין חלונות שבורים / לא תקינים נטען כי מתבצעים תיקונים מידי יום על פי הנדרש. לעניין היעדר סדין וכרית לעצורי הימים נטען כי "שב"ס אינו מספק כריות וכי לעצורים באגפים ניתנת האפשרות לרכוש אביזר זה במרכז המכר". כן צוין כי לעצורים לימים ניתן סדין ואילו לכל אסיר מסופקות שתי שמיכות.

הוועדה סבורה כי לא ניתן לפגוע באופן זה בזכות לפרטיות, שהיא זכות חוקית וחוקתית. ניתן לוודא שלא נעשית פעילות חריגה בדרכים פחות פוגעניות ומשפילות, ששב"ס ודאי מכיר. פגיעה זו מחייבת תיקון הליקויים לאלתר. 

בית סוהר דמון - אגפים 2 ו - 21

בביקור במתקן זה נמצא כי אגפים 2 - ו 21 אינם ראויים למגורי אדם. 

אגף 21 [אגף טעוני הגנה]

מדובר ב אגף מוזנח ביותר עם בעיות ותלונות רבות על היעדר תנאי מחייה בסיסיים העוסקות בהיגיינה, חום, פשפשי מיטה ועוד. קיימות גם תלונות בעניין העדר תעסוקה ועבודה, חוסר בקשר עם המשפחות ועוד . במהלך הביקור באגף החום היה כבד מאוד. בשל החום הרב ובשל פשפשי המיטה , האסירים ישנים על מזרונים המונחים על הרצפה. האסיר ר' התלונן על עקיצות פשפשי מיטה. ידיו וזרועותיו היו אדומות מאוד לכל אורכן, עקוצות ומגורדות. עם הרמת מזרן מיטתו קפצו פשפשי המיטה לנגד עיני המבקרת. 

באגף קיימים ארבעה תאי מקלחות לכלל האסירים 22 (אסירים). המקלחות מחוץ לתאים ומצבם עלוב. לדברי האסירים, שניים מהם לא בשימוש, מאחר ו הם במצב גרוע ויוצאים מהם מים חומים מלוכלכים ואבנית. לא בכל התאים היו וילונות , דבר הפוגע בזכותם של האסירים למינימום של פרטיות. כמו כן, במועד הביקור, עמדת המזון הוצבה בסמוך לפחי הזבל והאוכל חולק בליווי של ריח רע, חתולים וזבובים. כתוצאה מכך, ההיגיינה באגף איננה נשמרת.

בהתייחסות שב"ס נכתב כי "טענות האסירים זוכות להתייחסות ותעשנה פעולות נוספות על מנת לפתור בעיותיהם". לעניין פשפשי המיטה, נטען כי "נערך באגף טיפול בשואב אבק ומכשיר קיטור. נוסף, התבצעה הדברה נגד פשפשי מיטה במספר אגפים. עוד צוין כי באגף זה מתוכננת הדברה חיצונית בעת הקרובה. כמו כן, נערכה הדברה נגד מקקים וחולדות בכל רחבי בית הסוהר . " 

עוד צוין כי הותקנו במקלחות ראשי מקלחת אנטי ונדליים חסכוניים במים וכי כל הברזים תוקנו. לעניין היעדר וילונות, צוין כי נכון למועד כתיבת המענה, ישנם וילונות בכל תאי המקלחות. לעניין מיקום פחי האשפה וחלוקת המזון, נטען כי "פחי האשפה הורחקו מהמקום וחלוקת המזון מתבצעת תוך שמירה על בטיחות מזון".

מצבור הבעיות באגף זה, ביניהם אגף מוזנח, חוסר היגיינה, פשפשי מיטה, העדר אזור חלוקת מזון מתאים ועוד – הופכים אותו לבלתי ראוי למגורי אדם. אכן, מהתייחסות שב"ס נראה כי חלק מהליקויים תוקנו, אם כי לא במלואם. יש לבצע מעקבים יומיים ולהקפיד הקפדה יתרה על היגיינה, דווקא בתקופה הנוכחית. 

אגף 2 [טעוני הגנה פליליים]

באגף 2 בבית הסוהר דמון מוחזקים טעוני הגנה פליליים ישראליים מורכבים . במרבית התאים המצב הפיזי גרוע - קירות במצב קשה, אריחים שבורים, תאי שירותים קטנים ביותר אשר לא מתאימים למידותיו של אסיר ממוצע וחצר קטנה. האגף צפוף, מוזנח וחם. מכלול הבעיות שבאגף הופכים אותו לבלתי ראוי למגורים.

בהתייחסות שב "ס נאמר כי בוצעה עבודת צבע בכלל האגף לרבות במקלחות ובשירותים הוחלפו אריחי קרמיקה. עוד צוין כי גודל השירותים בתא 7 נותן מענה מספק.

לטעמנו, מאחר והבעיות המתוארות באגף הן מבניות, לא ניתן להסתפק בצביעת האגף והחלפת האריחים בלבד. כאמור, מכלול הבעיות באגף זה הופכים אותו לבלתי ראוי למגורים.

אגפי המעברים בבית הסוהר איילון 14-15

במתקן זה התקיימו ביקורים רשמיים בשני מועדים שונים. הביקור הראשון נערך ביום 27.2.20 בבית הסוהר איילון ובאג פי המעבר , והביקור השני נערך ביום 26.4.20 באגפים 14-15,  מיום הביקור הראשון ועד ליום הביקור השני חלפו כחודשיים אך לא חל שיפור בתנאי המחיה של הכלואים במעבר , והם עדיין מוחזקים בתנאים מחפירים שאינם ראויים להחזקה. כך תיאר המבקר בביקורו השני את אגף המעבר: "לא ראוי בשום פנים להחזיק בני אדם באגפים 14 ו - 15 בבית סוהר איילון". עוד נכתב בדו"ח הביקור הרשמי הראשון באגפים אלו "כי לא ניתן לעצום עיניים לנוכח תלונות האסירים על הקור השורר בלילות לאור העדר החלונות, חוסר תקינות המתקנים, הלכלוך וכו'. לעניות דעתנו המעברים אינם ראויים למגורי אדם. 

למרות ממצאי הביקור הרשמי מחודש פברואר 2020 ולמרות הביקור החוזר בחודש אפריל 2020 ,לא תוקנו מרבית תנאי המחייה כפי שעולה מפניות חוזרות לוועדת מבקרים רשמיים. החזקת כלואים בתנאים אלו פוגעת בזכותם החוקית לתנאי מחייה הולמים , בבריאותם ובכבודם.

בביקור בבית הסוהר איילון ובאגף המעבר מיום 20.2.27 ,הוצגה בפני המבקרים דלת של תא שהייתה נטולת זכוכית ביטחון, שכן האסירים ששהו באותו התא – ניפצו אותה. עוד נמצא כי באחד החדרים במעבר איילון (אגף פלילי), ישנן 8 מיטות (כולן מאוישות), חלון התא היה פתוח ללא אפשרות לסגירה, כאשר שמיכה מכסה את חלקו. האסירים התלוננו כי בלילה קר מאד שכן לא ניתן לסגור את החלון. המזרנים היו חשופים ללא מצעים. שאריות אוכל היו מונחות על גבי השולחן. תאי השירותים והמקלחת היו מלוכלכים מאד ולא ראויים לשימוש. על גבי השירותים לא היה מותקן מושב אסלה ובמקלחת לא היה מותקן ברז (המים יצאו מתוך צינור שבלט במקצת מתוך הקיר). האסירים ציינו כי הם אינם מתקלחים במעבר ואינם משתמשים בשירותים. עצורים ציינו כי אינם מקבלים שמיכה וכרית וציינו כי הם מוחזקים סגורים בחדר כל היום , וגם בימיי שישי ושבת אין שעת חצר. כמו כן, בביקור במטבח נראה היה כי קיים חוסר באספקת מזון, ליקויים באחסנתו והיגיינה לקויה. האסירים מכנים את המזון "חזה עוף על מים" . המקום לא היה ו נקי על גבי הפלטה היו שאריות אוכל .

באגף הביטחוני ישנו חדר שהיה מאויש ובו 8 מיטות . במועד הביקור שהו בו  2 אסירים. בחדר הייתה נזילה ממקור לא ידוע. הרצפה הייתה רטובה והשירותים היו מלוכלכים.

בהתייחסות שב"ס לעניין היעדר דלת זכוכית (באגף הפלילי) נאמר כי יצאה הזמנה לדלת חדשה ; לעניין החלונות, הוצאה דרישה לרכישת חלונות והתקבלה הצעת מחיר; לעניין היגיינה בתא השירותים והמקלחת, ניתנו לאסירים חומרי ניקוי; לעניין המזון, ניתנה תוספת מזון וצוין כי "תפקידם של אסירי החוליה לשמור על ניקיון ושמירת ההיגיינה של המקום והדבר מפוקח על ידי הצוות".

לצערנו, קשיים דומים לאלו המתוארים בדו"ח הביקור הראשון, חזרו גם בדו"ח ביקור רשמי נוסף שנערך באגפים אלו כחודשיים לאחר מכן, ביום 20.4.26 .נראה היה כי המקום הוקם בכדי לאכלס בו אסירים שחשודים בכך שחלו בקורונה והוא אינו ערוך לשהייה של יותר מלילה או שניים, שעה ש התאים בו אינם מתאימים לייעודם ולמגורי אנוש. מדובר במבנה מוזנח ומרופט . התאים עלובים ועירומים. קירות הבטון נצבעו במהירות רק על מנת "להכשיר" אותם לכאורה בתוך זמן קצר למגורי כלואים חדשים בשב"ס. העצורים והאסירים חייבים להיות מוחזקים במקום זה במשך 14 ימים, עד לבירור הבדיקות. ניתן לומר כי כתוצאה מתנאי המחייה הקשים נפגעות זכויותיהם של המוחזקים.

המקום אינו ראוי למגורים.

מדיניות שב"ס שהונהגה בעקבות המגפה והרצון למנוע את התפשטותה בבתי הסוהר, פוגעת בשוהים (במעבר איילון) פגיעה מעליבה ובלתי אנושית.

לפי התייחסות שב"ס, אגפי המעבר נועדו לשהות קצרה של אסירים / עצורים העוברים בין בתי הסוהר לבתי המשפט וככאלו, תכולתם והתנאים בהם אינם דומים לאגפים רגילים . כן צוין כי בשל ייעודם ומהתחלופה הרבה המאפיינת את המוחזקים באגפים אלו, ניכרות לא אחת, תוצאות מעשי ונדליזם.


העובדה כי האגפים נועדו לשהות קצרה אינה מצדיקה את התנאים המחפירים בהם הכלואים מוחזקים. יש לוודא כי התשתיות ותנאי המחיה יהיו ראויים למגורי אדם בהתאם לדרישות החוק והתקנות. הליקויים החמורים עלו גם בביקור השני , אולם לא חל שיפור של ממש והם עדיין אינם מתאימים להחזקת כלואים. בתנאים אלו לא ניתן להחזיק אסירים באגף המעבר, אף לא ללילה אחד.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה