יום שישי, 23 בפברואר 2018

62% מהעבריינים חוזרים לכלא לאחר שחרורם



62% מהעבריינים חוזרים לכלא לאחר שחרורם

מנתונים שחשף השב"ס עולה כי יותר מ-2,000 עבריינים שנכלאו בשנה החולפת חזרו לבית הסוהר לפחות בפעם השישית בחיהם

כתבתו של יניב קובוביץ - עיתון הארץ

לא פחות מ-2,267 אסירים שנכלאו בשנת 2011 בבתי הכלא בישראל, שבו לשם בפעם השישית או יותר. 70% מהאסירים עד גיל 18 חוזרים בחמש השנים שחולפות ממאסרם הראשון לפחות פעם אחת לכלא. נתונים אלה נחשפו אתמול בכנס סיכום שנת 2011 בשירות בתי הסוהר (שב"ס). לדברי נציב השירות רב-גונדר אהרן פרנקו, נכון לשנת 2011, אחוז העבריינות החוזרת בבתי הכלא בישראל עומד על 62%, מתחת לממוצע העולמי שעומד על 70%. עם זאת, יש לציין כי ההשוואה מתייחסת גם למדינות עולם שלישי שבהן האחוזים גבוהים בהרבה. 

אחד הגורמים שעומדים מאחורי בעיית החזרה לבתי הכלא הוא היעדר פעילות שיקומית לאסירים משוחררים. בעוד שבעת ריצוי העונש דואג השב"ס למסגרות שיקום לכל האסירים, מרגע השחרור מהכלא עובר האסיר לטיפול הרשות לשיקום האסיר - שאמורה לספק תנאים וסדנאות שיסייעו לאסיר המשוחרר להתאקלם מחדש בחברה. אולם בפועל, בעשר השנים האחרונות לא העלתה המדינה כלל את התקציב המיועד לפעילות זו והוא עומד על 14 מיליון שקלים בלבד. כתוצאה מכך, רק 30% מהאסירים המשוחררים נכללים בתוכניות שיקום.

מהנתונים עולה עוד כי בחמש השנים האחרונות רק 33.1% מהאסירים שקיצרו את עונשם בשליש חזרו למאסר נוסף. זאת לעומת 48% מהאסירים שריצו את עונשם במלואו. אולם נתון זה מקבל משמעות מעט שונה לאחר שמתברר כי רק אסיר שייקח חלק בתוכנית שיקום מקבל קיצור של שליש מהעונש. כאן בא לידי ביטוי שוב המחסור התקציבי שגורם לכך שאופציית השיקום סגורה מראש בעבור 70% מהאסירים.

נתון נוסף מתייחס לקטינים מתחת לגיל 18, שלא פחות מ-70% מהם חזרו לריצוי עונש נוסף בכלא. אחוז חזרת אסירים בגילים 25-45 - שהם מרבית האסירים - הוא 45% ואילו המבוגרים יותר, בגילים 45 ומעלה, מהווים רק 20% מאלו שחוזרים לכלא לריצוי עונש. 

יש לציין כי גם סוג העבירות משפיע באופן בולט על סיכוייו של אסיר לשוב לכלא. העבירה בה אחוז החוזרים הוא הגבוה ביותר היא רכוש כאשר 57% מהעבריינים בתחום זה חוזרים לכלא. הבאים אחר כך הם: שוד 52%; סמים 50%; סדר ציבורי 47%; אלימות 46%; תעבורה ורישוי 46%; מרמה 41%; עבירות כלפי חיי אדם (רצח, הריגה) 20%; עבירות מין 19%; ועבירות כלכליות 9%. 

מהנתונים אף עולה כי נשים מצליחות לשקם את חייהן מחוץ לכלא באופן טוב יותר: 34.8% מהנשים חוזרות לרצות עונש פעם נוספת בחמש השנים לאחר השחרור, לעומת 43.5% מהגברים. אחד ההסברים לכך הוא כי מספר האסירות בישראל קטן יחסית ועומד כיום על 235 בלבד. כמו כן, בתי המשפט נמנעים מענישה של מאסר בפועל על נשים, בייחוד אימהות לילדים. 

מחצית מהאסירים בישראל הם מהמגזר הערבי. נתון זה אינו כולל את האסירים הביטחוניים אלא רק את האסירים הפליליים. אולם אחוז העבריינות החוזרת במגזר היהודי והערבי זהה. 

החל משנת 2012 משנים בשב"ס את שיטת המחקר בנוגע לפשיעה חוזרת ומאסר חוזר. החישוב שנעשה על ידי גונדר-משנה ד"ר דרור ולק, ראש יחידת המחקר בשב"ס יבחן את אחוז העבריינות החוזרת בחמש שנים ולא על פי שנה אחת כפי שהיה נהוג עד היום. ולק, בשיתוף האוניבריסטה העברית, סבורים כי בשיטה זו יוכלו ליזום מחקרים שיניבו גם אפשריות טיפול שינסו למער את הבעיה. 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה