יום שישי, 23 בפברואר 2018

62% מהעבריינים חוזרים לכלא לאחר שחרורם



62% מהעבריינים חוזרים לכלא לאחר שחרורם

מנתונים שחשף השב"ס עולה כי יותר מ-2,000 עבריינים שנכלאו בשנה החולפת חזרו לבית הסוהר לפחות בפעם השישית בחיהם

כתבתו של יניב קובוביץ - עיתון הארץ

לא פחות מ-2,267 אסירים שנכלאו בשנת 2011 בבתי הכלא בישראל, שבו לשם בפעם השישית או יותר. 70% מהאסירים עד גיל 18 חוזרים בחמש השנים שחולפות ממאסרם הראשון לפחות פעם אחת לכלא. נתונים אלה נחשפו אתמול בכנס סיכום שנת 2011 בשירות בתי הסוהר (שב"ס). לדברי נציב השירות רב-גונדר אהרן פרנקו, נכון לשנת 2011, אחוז העבריינות החוזרת בבתי הכלא בישראל עומד על 62%, מתחת לממוצע העולמי שעומד על 70%. עם זאת, יש לציין כי ההשוואה מתייחסת גם למדינות עולם שלישי שבהן האחוזים גבוהים בהרבה. 

אחד הגורמים שעומדים מאחורי בעיית החזרה לבתי הכלא הוא היעדר פעילות שיקומית לאסירים משוחררים. בעוד שבעת ריצוי העונש דואג השב"ס למסגרות שיקום לכל האסירים, מרגע השחרור מהכלא עובר האסיר לטיפול הרשות לשיקום האסיר - שאמורה לספק תנאים וסדנאות שיסייעו לאסיר המשוחרר להתאקלם מחדש בחברה. אולם בפועל, בעשר השנים האחרונות לא העלתה המדינה כלל את התקציב המיועד לפעילות זו והוא עומד על 14 מיליון שקלים בלבד. כתוצאה מכך, רק 30% מהאסירים המשוחררים נכללים בתוכניות שיקום.

מהנתונים עולה עוד כי בחמש השנים האחרונות רק 33.1% מהאסירים שקיצרו את עונשם בשליש חזרו למאסר נוסף. זאת לעומת 48% מהאסירים שריצו את עונשם במלואו. אולם נתון זה מקבל משמעות מעט שונה לאחר שמתברר כי רק אסיר שייקח חלק בתוכנית שיקום מקבל קיצור של שליש מהעונש. כאן בא לידי ביטוי שוב המחסור התקציבי שגורם לכך שאופציית השיקום סגורה מראש בעבור 70% מהאסירים.

נתון נוסף מתייחס לקטינים מתחת לגיל 18, שלא פחות מ-70% מהם חזרו לריצוי עונש נוסף בכלא. אחוז חזרת אסירים בגילים 25-45 - שהם מרבית האסירים - הוא 45% ואילו המבוגרים יותר, בגילים 45 ומעלה, מהווים רק 20% מאלו שחוזרים לכלא לריצוי עונש. 

יש לציין כי גם סוג העבירות משפיע באופן בולט על סיכוייו של אסיר לשוב לכלא. העבירה בה אחוז החוזרים הוא הגבוה ביותר היא רכוש כאשר 57% מהעבריינים בתחום זה חוזרים לכלא. הבאים אחר כך הם: שוד 52%; סמים 50%; סדר ציבורי 47%; אלימות 46%; תעבורה ורישוי 46%; מרמה 41%; עבירות כלפי חיי אדם (רצח, הריגה) 20%; עבירות מין 19%; ועבירות כלכליות 9%. 

מהנתונים אף עולה כי נשים מצליחות לשקם את חייהן מחוץ לכלא באופן טוב יותר: 34.8% מהנשים חוזרות לרצות עונש פעם נוספת בחמש השנים לאחר השחרור, לעומת 43.5% מהגברים. אחד ההסברים לכך הוא כי מספר האסירות בישראל קטן יחסית ועומד כיום על 235 בלבד. כמו כן, בתי המשפט נמנעים מענישה של מאסר בפועל על נשים, בייחוד אימהות לילדים. 

מחצית מהאסירים בישראל הם מהמגזר הערבי. נתון זה אינו כולל את האסירים הביטחוניים אלא רק את האסירים הפליליים. אולם אחוז העבריינות החוזרת במגזר היהודי והערבי זהה. 

החל משנת 2012 משנים בשב"ס את שיטת המחקר בנוגע לפשיעה חוזרת ומאסר חוזר. החישוב שנעשה על ידי גונדר-משנה ד"ר דרור ולק, ראש יחידת המחקר בשב"ס יבחן את אחוז העבריינות החוזרת בחמש שנים ולא על פי שנה אחת כפי שהיה נהוג עד היום. ולק, בשיתוף האוניבריסטה העברית, סבורים כי בשיטה זו יוכלו ליזום מחקרים שיניבו גם אפשריות טיפול שינסו למער את הבעיה. 

"70% חוזרים לכלא": הנערים ב"אופק" רוצים סיכוי להשתלב בחברה



"70% חוזרים לכלא": הנערים ב"אופק" רוצים סיכוי להשתלב בחברה 


סוגיית האלימות בבית הסוהר לנערים עלתה השבוע בכנסת. בשב"ס מנסים להתמודד עם התופעה בעזרת טיפול בבעלי חיים ושתילת צמחים • ביקור במקום בו הנערים מחפשים תקווה.

לא מעט מחשבות עוברות בראש כאשר אתה מבקר בכלא אופק, שם כלואים כ-100 נערים. רוב הנערים בגילם יכולים לבלות עם חברים, לאכול ארוחת ערב בשישי עם משפחתם וביום שבת ללכת לים. לכלואים בכלא אופק אין את הפריבילגיה הזו. אבל החלומות שלהם, הם בדיוק אותם חלומות יש לנערים האחרים.

אסירים ששוחחתי איתם סיפרו על הרצון שלהם להתגייס לצבא, למצוא עבודה ולחיות חיים נורמלים. הם גם סיפרו כיצד הפעילויות שמתקיימות בכלא, כגון טיפול בבעלי חיים וצמחים, עוזרות להם להתפתח ולהתגבר. "לראות את החיות והטיפול בהן מרגיע", אחד מהם מספר.

הפעילויות המדוברות הן חלק מהניסיון של שב"ס להתמודד עם האלימות הקיימת בכלא. דוח שפורסם על ידי הסנגוריה הציבורית ביוני 2017 התייחס לסיטואציה הבעייתית הקיימת במקום. מהדוח עולה כי באחד המקרים קטין אשר עבר אירוע אובדני לא נבדק על ידי פסיכיאטר, זאת למרות שחלפו שבועיים מאז האירוע. ממפקד בית הסוהר נמסר אז כי הפסיכיאטר של בית הסוהר היה באותו הזמן בשירות מילואים ולאחר מכן טס לחו"ל. עוד נמסר כי הקטין נבדק במרפאה, נמצא שאינו זקוק לטיפול והועבר לתא שקירותיו מרופדים במזרנים.

עוד עולה מהדוח כי בקרב קטינים עלו תלונות על כך שהשימוש באמצעי כבילה נעשה באופן שכיח ובתגובה לכל הפרעה מצדם. בנוסף, נמצא כי קטינים אשר יוצאים מבית הסוהר נאלצים לעבור חיפוש בעירום עם שובם למתקן. נציין כי פקודת בתי הסוהר מתירה חיפוש בעירום, אבל היא אינה מחייבת זאת בכל המקרים.

מנתונים שפורסמו על ידי שירות בתי הסוהר, כ-50 קטינים הותקפו בכלא בשנת 2016. עוד עולה מהנתונים כי 29 מתוכם נזקקו לטיפול במרפאה וחמישה אף פונו לבתי חולים. לשם השוואה, ב-2015 התרחשו 49 תקיפות, לא כולל תקיפות של אנשי צוות. ב-2017 בוצעו 35 תקיפות, כולל תקיפות אנשי סגל.

בדיון שהתקיים בוועדת הפנים של הכנסת לפני כחודשיים, נציגת המועצה לשלום הילד מסרה כי למועצה הגיעו פניות בנושא. דבריה מעלים חשש כי לא כל הפניות המדוברות מגיעות לידי שב"ס ולכן קיים סיכוי שאין בידיו את הנתונים המלאים בסוגיה.

עורכת הדין ורד וינדמן, מנכ"לית המועצה לשלום הילד, מסרה לחדשות עשר כי "הנתונים חושפים מציאות קשה ובלתי מתקבלת על הדעת. קטין הנתון במעצר או במאסר נתון במשמורת המדינה ובהשגחתה. לשב"ס אחריות מלאה לדאוג להגנתו, לשלומו, לבריאותו ולחייו".




סגנית יו"ר הוועדה הארצית לנוער בלשכת עורכי הדין, עו"ד נטע פת, שמתמחה בייצוג קטינים, מוסיפה כי "מההיכרות שלי עם הנערים הכלואים, אני חושבת שעצם השהות בכלא מעוררת אגרסיות, מדרבנת אותם להוכיח את הכוח שלהם ולבסס לעצמם מעמד שיאפשר להם להגן על עצמם בכלא".

עוד הסבירה פת, כי "מדובר ב-100 מהנערים הכי מורכבים של המדינה. נערים שלא בהכרח חומרת העבירה היא שהובילה לכליאתם, אלא העובדה שלא נמצאה להם כל מסגרת מתאימה אחרת. אם בשל העדר מקומות במעונות, או מסגרות מותאמות, ואם לאחר שהנערים עצמם התייאשו מההליך הטיפולי. נערים בלי תקווה שאין להם מה להפסיד בחיים, ומתוך זה הם פועלים".

ד"ר חגית לרנאו, סגנית הסנגור הראשי הארצי, אמרה במהלך דיון שהתקיים בנוגע לסוגיה בכנסת ביום השני האחרון כי "למרות השינויים הרבים שבוצעו בכלא בנוגע ליחס לאסירים, עדיין האווירה ב'אופק', בגלל האופי של כלא קטינים, ספוגה באווירה של אלימות, באיומים, ביחסי כוח ביניהם. ככל שיספרו גם עבירות פליליות כמו איומים במסגרת הנתונים, המספרים יגדלו. צריך לעשות הכל כדי לא לשלוח קטינים לכלא. צריך גם לקחת בחשבון שעניינים של תקיפות מיניות הן לא דבר שאסיר תמיד רוצה לחשוף".

במהלך שיחה עם חדשות עשר, אומר מפקד כלא אופק, סגן גונדר חגי דוד, כי "מדובר בסוגיה שאנחנו מכירים ויש לנו תוכנית כיצד להתמודד איתה. עובדים הוכשרו לטפל בעניינים מהסוג הזה. יש סדנאות בנושא ואנחנו מעודדים להתלונן. אני גם רואה כל יום את הנערים באופן אישי ומדבר איתם".

עוד אומר דוד: "אנחנו לא מתעלמים מהאלימות שיש בכלא ומתמודדים איתה. הרבה קטטות אנחנו פותרים בגישור בעזרת קצין מודיעין וכל אירוע מדווח ונכנס לתיק. גם המשטרה מעורבת במקרה הצורך. אנחנו מקיימים הערכות מצב כל יום. גורמים בצוות, בהם צוות סוציאלי ופסיכיאטרים נכנסים לפעולה. יש מעטפת שקיימת 24 שעות, שבעה ימים בשבוע. במקרה שבו מישהו מרגיש מאוים, אז מדברים איתו. מבררים מולו באיזה תא כדאי לשים אותו".  

וינדמן טוענת כי "אסור להשלים עם מציאות בה מתרחשים אירועי אלימות בתוך כלא אופק תחת עיניהם 'הפקוחה' של גורמי שב"ס. אחוז החזרתיות בכלא אופק הוא גבוה ביותר עד כדי בלתי נתפס, ועומד על יותר מ70%. איך אפשר להשתלב בשיקום שעה שצריך לעסוק בהישרדות ובהגנה?".

כאשר דוד נשאל בנוגע לסוגיית החזרה לכלא,  הוא ענה כי הוקמו ועדות משותפות עם הרשות לשיקום האסיר על מנת להתמודד עם הנושא. "יש לי קשר ישיר עם שופטים והמטרה היא למצוא פתרונות אחרים שהם לא מעצר. הדבר הטוב ביותר עבור הקטין הוא הליך שיקומי, אבל הוא לפעמים לא רוצה להיכנס למוסד כי יהיה שם זמן ארוך יותר מבכלא. אנחנו מנסים ליצור תוכנית ליום שאחרי השחרור, מחזקים את הנערים בלימודים ומנסים ליצור עבורם תעסוקה. התפקיד שלנו הוא להכניס אותם למסגרת".

סגנית מפקדת הכלא, רב כלאי אסתר בן גיגי, מוסיפה כי "צריך לזכור שבית הסוהר אופק הוא מקום שנמצא על הרצף הטיפולי. הוא חלק מהליך שצריך להתחיל לפני המאסר וגם אחריו. נציגת הרשות לשיקום האסיר, שאחראית על מה שיקרה עם האסירים בחוץ, נמצאת פה פעמיים בשבוע. אנחנו לא חושבים רק על מה שקורה עם הנער היום, אלא מה יקרה איתו לאחר מכן. לכן, אנחנו לא מחכים ליום השחרור על מנת להכין עבורו תוכנית ליום שאחרי, אלא מהרגע שהוא נשפט".

עוד הוסיפה בן גיגי כי "צריך גם לקחת בחשבון שסוגיית ההורים היא גם משמעותית פה, כי אנחנו יכולים לבנות תוכנית שהנער יסכים לה, אבל ההורה לא. לכן אנחנו בקשר עם הרבה גורמים, בהם ההורים או האפוטרופוסים של הנערים, על מנת שהתוכנית שתצא לפועל תהיה מוצלחת".

גם בכנסת פועלים על מנת להתמודד עם נושא האחוז הגבוה של חזרה לכלא. חברת הכנסת יפעת שאשא ביטון, יו"ר הוועדה לזכויות הילד, אמרה כי "יש לצורך למנוע אחוז גבוה של חזרה לכלא ועל מנת להתמודד עם הנושא אנחנו פועלים שתוכניות שיקום יכללו את כל האסירים, לא רק אלה שפועלים לקיצור שליש. יש הצעות חוק שמקדמים בנושא שמונחות על השולחן של שרת המשפטים".

בסופו של דבר, בין אם חושבים שבכלא עושים מספיק על מנת להתמודד עם הבעיות, ובין אם לא. צריך לזכור דבר אחד חשוב: הנערים שם הם נערים שהמציאות התאכזרה אליהם. נערים שלאחר שחרורם מעוניינים לשים את העבר שלהם בצד ולהשתלב בחברה כמו כל נער בגילם.

יום רביעי, 14 בפברואר 2018

חשד: עו"סיות בכלא קיימו קשרים אסורים עם אסירים



חשד: עו"סיות בכלא קיימו קשרים אסורים עם אסירים

השלוש הושעו מעבודתן ויועמדו בפני פיטורים, אך בשב"ס הדגישו כי לא מדובר בעבירות פליליות, ולכן לא הוגשו נגדן תלונות. בחקירה בוחנים אם האסירים שעמן עמדו בקשר זכו מהן לטובות הנאה

רענן בן צור - פורסם:  13.02.18 , 16:45 

שלוש עובדות סוציאליות שעובדות בבתי הכלא ניצן וחרמון חשודות כי קיימו קשרים אסורים עם אסירים במהלך עבודתן בבתי הכלא. כך נודע הערב (ג'). השלוש הושעו מעבודתן ויועמדו לדין משמעתי. 

העו"סיות עוסקות בתחום הטיפול והשיקום של האסירים, שתיים מהן עושות זאת בכלא ניצן ואחת בכלא חרמון. בעקבות חשד שעלה בשבועות האחרונים כי השלוש יצרו קשרים אסורים בינן לבין אסירים בכלא, פתחו חקירה בשב"ס. במהלך החקירה התחזקו החשדות לקשרים אסורים שכללו מגעים מיניים. 

על פי החשד, היחסים האסורים התנהלו בין כתלי הכלא ולא גלשו מעבר לכך, אך בחקירה בודקים אם הקשרים הללו כללו הטבות שקיבלו מהן אסירים במסגרת יחסיהן עמם. 

בשב"ס אומרים כי לא הוגשה תלונה במשטרה נגד העו"סיות וכי מדובר בעבירות משמעת. עדיין לא הוחלט אילו צעדים לנקוט נגד האסירים. 

משב"ס נמסר בתגובה: "מרגע היוודע המקרים, הושעו העובדות מיידית ונפתחו נגדן הליכי פיטורין. נציבת בתי הסוהר הנחתה לחקור את המקרים ולהפיק לקחים נדרשים. כמו כן הנחתה הנציבה לרענן נהלים בנושא". עוד נמסר כי בשב"ס מתקיימת הקפדה מחמירה בכל הנוגע ליחסים ולגבולות הנדרשים שבין הסגל והאסירים. "כל חריגה מטופלת במלוא החומרה".

לא תרדוף



פשע גורם לפגיעה ברבים: גם הקורבן, גם הפושע, וגם החברה במעגליה השונים. עונשים אינם מרתיעים והמשפט מתקשה להשביע רצון. גישה חדשה מציעה תקווה ואיחוי 

מהו צדק מאחה

את גישת הצדק המאחה ניתן להסביר הן ברובד המושגי, כתפיסת עולם חלופית לתפיסת הצדק העונשי, והן ברובד המעשי, כהליך חלופי להליך הפלילי. ברובד המושגי, הצדק המאחה מציע עדשה שונה להסתכלות על הפשע ועל הדרכים הראויות להגיב לו. הפשע אינו נתפס רק כהפרת נורמה מוסרית-משפטית מופשטת, אלא בראש ובראשונה כמעשה הפוגע באנשים ובמערכות יחסים. הנפגע המרכזי הוא הקרבן הישיר – הקשישה שפרצו לביתה, הצעיר שהותקף במועדון, הבחורה שנאנסה, הילד שסבל מהתעללות, הגבר שכרטיס האשראי שלו נגנב. הצדק המאחה אף מתייחס למעגלי הפגיעה הנוספים: בני משפחה, מכרים, שכנים, חברים לעבודה או למסגרת החינוכית, בני הקהילה וכן בני המשפחה ומכריו של הפוגע, והוא עצמו.1 הפגיעות הן רב- ממדיות ודרגתן משתנה בהתאם למידת הקִרבה לנפגע ולפוגע. כאמור, הנפגע הישיר סובל בדרך כלל מהפגיעות הקשות ביותר, והן יכולות להיות גופניות, ממוניות, פסיכולוגיות, חברתיות ועוד. בני המשפחה של הקרבן מושפעים ממצבו הבריאותי והנפשי, נדרשים לעתים לשינויים באורח חייהם והם עצמם חווים תחושות של פחד, כעס ואבדן. חברים, מכרים, בני המשפחה המורחבת ושכנים סובלים אף הם עקב פגיעה בתחושת הביטחון והאמון באחרים, עלייה בתחושות הפחד והכעס וירידה בתחושת השייכות לקהילה. הפוגע עצמו, מבלי למעט באחריותו למעשה, סובל מפגיעות הקשורות בהליכים הפליליים נגדו, בשמו הטוב ובמערכות היחסים עם הסובבים אותו, והוא משלם מחיר כלכלי, חברתי ונפשי על מעשיו. בני המשפחה של הפוגע חווים תחושות של בושה, עלבון, בידוד, אבדן וכעס, ופעמים רבות יש למעשה העברה ולהליכים הנובעים ממנו תוצאות ממוניות, חברתיות ונפשיות כמו גם שינויים באורח החיים שלהם.

גישת הצדק המאחה מכוונת אפוא זרקור המאתר את הנפגעים ואת סוגי הפגיעות שמהן סבלו. הצדק, לפי גישה זו, אינו מושג באמצעות השתת כאב על העבריין כתגובה לכאב שגרם, אלא באמצעות הבאתו לנקוט מעשים מאחים, שנועדו לתקן, ככל האפשר, את הנזקים שגרם מעשה העברה ולתת מענה לצורכיהם של כל אלו שנפגעו ממנו קבלת האחריות הפעילה ונקיטת צעדי האיחוי מאפשרות גם למבצע העברה להשתקם, לשוב להיות חלק מהקהילה הנורמטיבית ולעבור תהליך של 'כפרה חילונית'. במקום להתמקד בגמול משיב הצדק המאחה את הצדק על כנו באמצעות איחוי. במקום הוספת כאב על הכאב שכבר נגרם, הצדק המאחה מעודד עשיית טוב שתאזן את מאזני הצדק ותענה על צורכי הצדדים כולם.

ברובד המעשי מוגדר הצדק המאחה כמפגש בין כל המעורבים בעברה לשם דיון בהשפעותיה ובדרכים לאיחוי הפגיעות שנגרמו בגינה. הצדק המאחה יוצר מסגרת בטוחה למפגש ישיר בין מבצע העברה לבין הנפגע, בסיוע מתאם או מגשר. פעמים רבות נוכחים במפגש גם אנשים שהם בעלי משמעות בחייהם של כל אחד מהצדדים, כגון בני משפחה, חברים, מדריכים רוחניים או מחנכים, וכן נציגי הקהילה והמדינה. כוח ההחלטה בהליכים אלו מצוי בידיהם של הצדדים ולא בידי נציגים של רשויות המדינה או אנשי המקצוע, שתפקידם מתמצה במתן מידע ובפיקוח. בעלי העניין מעצבים במשותף תכנית לאיחוי הפגיעות, העשויה לכלול איחוי סמלי (כגון התנצלות בעל פה או בכתב), איחוי חומרי (פיצוי או עבודות לטובת הנפגע או הקהילה) וצעדים למניעת הישנותן של הפגיעות (השתתפות בתכנית שיקום, צעדי פיקוח ומניעה). הצדדים גם מסכימים על המועדים לביצוע התכנית ועל הדרכים לפיקוח על מילויה והדיווח לרשויות על השלמתה או אי-השלמתה.

עיקרון מרכזי נוסף בהליכי צדק מאחה הוא הרצוניות: הליכים מאחים אינם נכפים על הצדדים, ואלה יכולים בכל שלב לפרוש מההליך ולדרוש שיופסק. הליכי צדק מאחה מתקיימים רק במקרים שבהם הודה מבצע העברה בביצועהּ והביע הסכמה להיפגש עם הנפגע, לקבל אחריות ולנקוט את צעדי האיחוי שהצדדים יסכימו עליהם. גם נפגעי עברה משתתפים בהליך רק מרצונם. תכניות רבות מציעות לנפגעים שאינם רוצים להשתתף בו במישרין לשלוח מי מטעמם שייצג את רצונותיהם ותחושותיהם. ברוב התכניות בעולם ההליך אינו מתקיים אם נפגע העברה אינו נותן את הסכמתו לעצם קיומו. בהליכי צדק מאחה מובטחת לכל הצדדים השמירה על העיקרון של היעדר שתלטנות (non-domination principle) – הם יוכלו להתבטא בחופשיות, בלא שיושתקו, ללא פחד או איום, באופן שוויוני ופתוח.

אלפי תכניות צדק מאחה פועלות כיום ברחבי העולם, ובהן תכניות גישור פוגע--נפגע, היוועדות קהילתית או משפחתית ומעגלים קהילתיים. יותר מ-1,500 תכניות גישור פוגע--נפגע  פועלות ב-17 מדינות ברחבי העולם, לרבות בארצות הברית, אירופה, אוסטרליה, ניו זילנד ודרום אפריקה . בגישור פוגע--נפגע נערכת, לאחר הכנה של שני הצדדים, הפגשת נפגע העברה עם מְבַצעהּ, בנוכחות מגשר שהוא נציג של הקהילה, שוטר, קצין מבחן או איש מקצוע אחר. היוועדויות מסוגים שונים, בעיקר קבוצת דיון משפחתית (קד"מ) וקבוצת דיון קהילתית (קד"ק), מתקיימות במאות תכניות ברחבי העולם. מספר המשתתפים בהיוועדות גדול יותר, ובדרך כלל מטרתן אינה רק איחוי הפגיעות אלא גם שיקום של מבצע העברה. הליך קהילתי נוסף, השכיח בעיקר בקרב קהילות ילידים בקנדה, ארצות הברית ואוסטרליה, הוא ה'מעגלים'. למעגלים מוזמנים, נוסף על המעורבים הישירים ואנשי התמיכה, גם חברי הקהילה. המעגלים מחזקים את תחושת ההשתייכות לקהילה, הן בקרב הצדדים הישירים והן אצל יתר חברי הקהילה, והם מעצימים את הקהילות ובכך משפרים את איכות החיים של חבריהן במישורים רבים. 'מעגלי גזר דין' מתקיימים לאחר שהנאשם הודה במעשיו בבית משפט, ולפני שהשופט מכריע לעניין גזר הדין. בסיומם מתקבלת תכנית שנועדה להחליף את גזר הדין. 'מעגלי ריפוי' הנם גרסה מסורתית עוד יותר של מודל המעגל, והם מעודדים מטרות קהילתיות רחבות, כגון התמודדות עם תופעות של אלימות פיזית ומינית בתוך משפחות בקהילות סגורות.

הניסיון שהצטבר ב-30 השנים האחרונות מצביע על יעילותה של גישת הצדק המאחה הן בהורדת שיעור העבריינות החוזרת של מבצעי עברה, הן במתן מענה לצורכיהם של נפגעי עברה והן בחיזוקה של תחושת השייכות והביטחון של חברי הקהילות. מחקרים מלמדים כי מבצעי עברה שהופנו להליכי צדק מאחה מבצעים בדרך כלל, לאחר מכן, עברות מעטות יותר, בחומרה מועטה יותר ובתדירות נמוכה יותר, בהשוואה למי שהופנו להליכים פליליים. נפגעי עברה מבטאים שביעות רצון גבוהה מההליך ואף חשים טוב יותר בעקבותיו, והממצאים מעידים על ירידה בסימפטומים פוסט-טראומטיים בעקבות הליכים מאחים. מחקרים גם מראים כי בעקבות הליכי צדק מאחה מתחזקת תחושת האמון כלפי רשויות האכיפה ומערכת המשפט הן בקרב מבצעי עברה והן בקרב נפגעים.

בד בבד עם המחקר האמפירי, שבמסגרתו מתבררות הנסיבות שבהן יש לגישת הצדק המאחה סיכוי טוב להשיג את מטרותיה, הולכת ומתפתחת כתיבה תאורטית שנועדה לפתח את הסוגיות שמעלה גישה חדשנית זו ולספק הסברים לפוטנציאל ההצלחה שלה.




מקורותיה האידאולוגיים של גישת הצדק המאחה

כפי שהפרקטיקה של הצדק המאחה צמחה מתוך מנגנוני צדק קיימים שאליהם הוספו רכיבים מודרניים, אף התאוריה של הצדק המאחה לא צמחה בחלל ריק אלא הושפעה ממגוון אידאולוגיות ותפיסות. דניאל ואן-נס וקארן סטרונג מציינים את האידאולוגיות המרכזיות שהעניקו השראה לגישת הצדק המאחה: גישת ההליכים החלופיים (Alternative Dispute Resolution, או להלן ADR), תנועות של צדק מסורתי-דתי ושל העצמת קהילות ילידיות, תפיסות של צדק חלוקתי (פיצוי), תנועת זכויות הקרבן ותנועות של צדק חברתי, כגון הפמיניזם והאבוליסטיוניזם. כל אחת מהאידאולוגיות הללו הותירה חותם על תפיסת הצדק המאחה. עם זאת הצדק המאחה נבדל מכל אחת מהן בדרכים חשובות, כמתואר להלן.

המצדדים בגישת ההליכים החלופיים, ה-ADR, קראו להפריט את המנגנונים ליישוב סכסוכים ולהעבירם מבתי המשפט לידיהם של מגשרים ובוררים. בין מטרותיה של גישה זו נמנו הסרת העומס מעל בתי המשפט, הפחתת העלויות הכרוכות בהתדיינויות משפטיות, הגברת הסודיות והפרטיות ובעיקר הגברת השליטה של הצדדים בבחירת הגוף המחליט, בסכסוך עצמו ובתוצאותיו. תאורטיקן בולט שתרם לפיתוח הגישה ולהמשגת הקשר בין ההקשר האזרחי לפלילי הוא נילס כריסטי הנורווגי. כריסטי טבע את המושג 'הסכסוך כנכס' וטען שרשויות המדינה 'לקחו' את הסכסוך מהצדדים וכי יש למצוא דרכים להחזירו להם. הביקורת שלו הופנתה לדרך שבה אנשי המקצוע 'גונבים' את הסכסוך מהצדדים: עורכי הדין 'מנהלים' את הסכסוך באופן השולל את קולם האותנטי של הצדדים, ואנשי טיפול ושיקום הופכים את הסכסוך האישי בין הצדדים לבעיה הנובעת מאישיותו של העבריין (הקרימינולוגיה הוותיקה) או מבעיות חברתיות ואקולוגיות (קרימינולוגיה מודרנית). כך או כך, הדיון מוסט מסכסוך בין פוגע לנפגע לעניין המצריך את התערבות המדינה ומדיר את הצדדים עצמם מקדמת הבמה. הצדק המאחה וגישת ההליכים החלופיים חולקים עקרונות מרכזיים, וביניהם טשטוש הגבולות בין דיני הנזיקין לדיני העונשין, ההתייחסות לנזקו של הנפגע והשאיפה להחזיר את כוח ההחלטה לידי הצדדים הנוגעים בדבר. עם זאת יש בין התפיסות גם הבדלים מהותיים. גישת הצדק המאחה מתמקדת במעשים שהם פליליים, בניגוד לתפיסת ה-ADR, המעודדת בעיקר חלופות להליך האזרחי. גישת הצדק המאחה יוצאת מנקודת הנחה שאחד מהצדדים ביצע מעשה פסול מבחינה מוסרית ומשפטית; גינוי המעשה מובנה אפוא בתפיסה, לצד השאיפה לתקן מערכות יחסים. נקודת מוצא זו אינה שוויונית בהקשר של מעמדו המוסרי של כל משתתף, ועל כן מבצע העברה נדרש לקבל אחריות למעשהו באופן סמלי ואקטיבי. הצדק המאחה גם אינו רואה את מעשה העברה כסכסוך פרטי בלבד, שכן נוסף על הפגיעה במערכת היחסים בין הפוגע לנפגע יש בו גם הפרה של קודים מוסריים וחברתיים ופגיעה בקהילה כולה. אם כן, הצדק המאחה אינו שואף 'להפריט' את התגובות לפשיעה, אלא להשיב לקהילה, למשפחה ולצדדים הישירים את כוח ההחלטה, הכול בתמיכת המדינה ובפיקוחהּ.

כאמור, הצדק המאחה הושפע רבות גם ממנגנוני צדק מסורתיים ודתיים ברחבי העולם. באפריקה, בצפון אמריקה, באוסטרליה, בניו זילנד ואף במזרח התיכון שימרו קהילות ילידיות במשך אלפי שנים מנגנוני צדק המעמידים את המשפחה והקהילה, או השבט, במרכז המעגל לפתרון הסכסוך. הצדק המאחה אימץ מנגנונים אלו והוסיף להם ערכים מערביים הנוגעים לשמירה על זכויות אדם, להעצמת היחיד, להגנה על ילדים ונשים ולמניעת תגובות אלימות ומשפילות. הסולחה, למשל, היא מנגנון צדק מסורתי הרווח גם בימינו בקהילות ערביות במקומות שונים בישראל ומחוצה לה. אף על פי שהסולחה והצדק המאחה שותפים לרצון להעצים את הקהילה המקומית ולכונן פתרונות המתאימים לתרבות ולערכים של הנוגעים בדבר, בחינה מדוקדקת יותר מדגישה דווקא את ההבדלים ביניהם. בסולחה, המוכתר, או נבחר הציבור שמונה כמיישב הסכסוכים, הוא הקובע מה יהיה הפיצוי, ולא הצדדים הישירים לסכסוך. במרכז הדיון לא נמצאים הנפגע והפוגע אלא ראשי משפחותיהם, וכך יש מקרים שבהם הפוגע אינו מביע צער והנפגע אינו סולח, ועם זאת מתקיים פיוס בין המשפחות. ולבסוף, נשים אינן מורשות להשתתף בהליך הסולחה, ואיסור זה מנוגד לרוחו של הצדק המאחה. לצד ההבדלים המהותיים הללו יש לזכור כי הצדק המאחה מעודד רב-תרבותיות. באופן מעשי ניתן ליצור אִגבוּר (סינרגיה) בין המנגנונים באופן שיאפשר שילוב בין הסולחה, כצעד ראשוני להשגת שקט ומניעת שפיכות דמים, לבין הליך צדק מאחה, שייתן מענה למכלול הצרכים של הצדדים המעורבים. בספרות הצדק המאחה טרם לובנה הסוגיה בדבר מקומו של הפרט בחברה מסורתית שאינה מערבית ומידת העמידה הרצויה על דרישות מערביות הנוגעות להסכמה מלאה, העצמת היחיד ומקומם של נשים וילדים במנגנוני צדק מסורתיים. לא ייפלא אפוא שטרם מוצה פוטנציאל השילוב בין מנגנוני צדק מסורתיים לבין גישת הצדק המאחה. פוטנציאל כזה קיים בישראל, בהקשר של הסולחה וגישת הצדק המאחה, ולשם מימושו יש צורך הן בדיון תאורטי והן בחשיבה מעשית בכיוון זה.

הצדק המאחה אף הושפע עמוקות מ'תנועת זכויות הקרבן', אשר צברה פופולריות ברחבי העולם החל משנות השמונים של המאה הקודמת. תנועת זכויות הקרבן, יחד עם זרמים ממדע הוויקטימולוגיה, העלתה את המודעות לקשייהם של נפגעי עברה הן כתוצאה ישירה של העברה שבוצעה נגדם והן כתוצאה של ההליכים הפליליים. במחקרים רבים יותר ויותר עמדו חוקרים על רצונותיהם של נפגעי עברה, ביניהם מעורבות בהליך, יחס הוגן ומכבד, פיצוי והתנצלות. בחזית הביקורת שהעלתה תנועת זכויות הקרבן עומדת הטענה שהשיטה המודרנית מדירה נפגעי עברה מההליך. טענה זו מתלכדת עם טענת הצדק המאחה שלפיה ההליך הפלילי מדיר את כל הצדדים, ובעיקר את נפגעי העברה, מהליך קבלת ההחלטות. ואכן, תנועת זכויות הקרבן הצליחה להביא למגוון רפורמות שנועדו להעניק זכויות לנפגעי עברה, לרבות הזדמנויות לקבל מידע ואף להביע עמדה בשלבים שונים של ההליך הפלילי. ואולם, גם הרפורמות הללו לא הביאו לשינוי של ממש במעמדם; נפגעי עברה נותרו 'בנים חורגים' בהליך הפלילי. הענקת זכויות השתתפות לנפגעי עברה מעוררת קשיים הן בשל החשש לפגיעה בזכויותיהם של חשודים ונאשמים או לסרבול המערכת והן מטעמים כלכליים.

המצדדים בגישת הצדק המאחה, המבקשת לתת מענה לצורכיהם של נפגעי עברה, טוענים כי ההליך הפלילי יוצר 'משחק שסכומו אפס', שמשתתפיו נפגעי עברה מצד אחד וחשודים או נאשמים מהצד האחר. כאשר מעצימים את מקומו ומעמדו של נפגע העברה, עולה החשש לפגיעה בזכויות היסוד של חשודים ונאשמים. כאשר מקפידים לשמור על מלוא זכויותיהם של נאשמים, נפגעי עברה נזנחים. התסכול מההליך הפלילי הוליד רצון למצוא דרך שבה לנפגעי עברה מובטח מקום מרכזי, שאינו בא על חשבון החשוד או הנאשם. גישת הצדק המאחה שואפת להעצים הן את מעמדם של נפגעי העברה והן את מעמדם של מבצעי עברה, בלי ליצור תחרות ביניהם.

הצדק המאחה שאב השראה גם מתנועות של צדק חברתי, ובעיקר הפמיניזם והאבוליסטיוניזם. אלו קראו לחיסול הגישה העונשית ובעיקר להפסקת השימוש בבתי הסוהר, בשל היותם מפלים, בלתי צודקים ובלתי יעילים. כך למשל נטען שבבתי סוהר יש ייצוג יתר לבני מיעוטים ושהשיטה אינה מתייחסת לנתוני הרקע המביאים אדם לעבריינות. האבוליסטיוניסטים גם קראו למיגור התפיסה העונשית, שכן היא מעודדת, כתגובה לפשע, גרימת סבל ואלימות ממוסדת. הזרם המרכזי של גישת הצדק המאחה אמנם לא הרחיק לכת עד כדי קריאה גורפת לביטול הכלים העונשיים, אך הושם דגש בשימוש בכלים מאחים כבררת מחדל, אגב הידרשות לענישה רק במקרים שבהם 'רגולציה עצמית' באמצעות הליך מאחה אינה מתאפשרת.

ברבות השנים הורחב הדיון בגישת הצדק המאחה אל מעבר להקשר הפלילי, ועקרונותיו הוחלו גם על תחומים אחרים, כגון הפעלת גישות מאחות בחינוך וברווחה, ברגולציה של מסים והתנהגות של חברות עסקיות, בפיקוח על מוסדות בריאות וסיעוד ובפתרון סכסוכים לאומיים וקידום שלום בין קבוצות ומדינות. הניסיונות להחיל את היסודות התאורטיים של גישת הצדק המאחה על תחומים נוספים נעשו באמצעות המושג 'פרקטיקות מאחות'. הרעיון המרכזי מאחורי הפרקטיקות המאחות הוא שניתן להגיע לתוצאות טובות יותר כאשר החלטות מתקבלות לא 'עבור' אנשים או 'נגדם' אלא 'אִתם'. בהתאם לרעיון בסיסי זה, פרקטיקות מאחות מעבירות את עיקר כוח ההחלטה לבעלי העניין, בעוד נציגי הרשויות נותרים בעיקר עם סמכויות פיקוח, מתן מידע והכוונה. קבלת ההחלטות נעשית תוך שימוש בדיאלוג והידברות ישירה בין הצדדים, לשם חיפוש פתרונות יצירתיים. מדובר בפתרונות המכוונים לתת מענה לדאגות שהם מבטאים, ונעשה בהם שימוש במשאבים המצויים בידי הצדדים, הקהילה והרשויות. פרקטיקות מאחות מעודדות את הצדדים הישירים לקבל אחריות פעילה הן באופן סמלי (ביטוי פומבי של האחריות) והן מעשי (מציאת פתרונות והוצאתם לפועל), תוך הימנעות מהטלת אשמה. המטרה של פרקטיקות מאחות היא להוביל להליכי קבלת החלטות המבטאים רגולציה עצמית ומשותפת של בעלי העניין, כתחליף לסנקציות המוטלות עליהם באופן כפוי על ידי הרשויות.

זרם חדשני נוסף שיש לו קשרים אידאולוגיים ותאורטיים לגישת הצדק המאחה הוא המשפט הטיפולי, החוקר את תפקיד המשפט כסוכן טיפולי. המשפט הטיפולי רואה במשפט כוח חברתי העשוי לייצר, מרצון או שלא מרצון, תוצאות טיפוליות או אנטי-טיפוליות.2 אלו יכולות לנבוע מכללים מהותיים, מפרוצדורות או מהתנהגותם של בעלי תפקידים, ובעיקר שופטים ועורכי דין. תורת המשפט הטיפולי עניינה הצדדים האנושיים, הפסיכולוגיים והרווחתיים של המשפט, היבטים שנותרו לרוב מחוץ לשיח המשפטי האדוורסרי. מטרתה של תורת המשפט הטיפולי היא להצביע על מקומות שבהם תוצאות המשפט הן אנטי-טיפוליות ולהציע דרכים שבהן תושג המטרה הטיפולית, זאת מבלי לפגוע בעקרונות יסוד של השיטה, כגון ההליך ההוגן ועקרון הצדק. במילים אחרות, הגישה מעודדת את העשרת השיח המשפטי באמצעות הוספת המטרה הטיפולית כאחת ממטרותיו של המשפט. המשפט הטיפולי אימץ את הצדק המאחה באופן טבעי, באשר הוא משקף את עקרונותיו. בעוד הצדק המאחה מתמקד בתגובות לעברות והמשפט הטיפולי בוחן את כלל המשפט, שתי נקודות המבט חולקות מטרה משותפת – קידום רווחתם האישית של בעלי הדין.

באופן רחב יותר, צדק מאחה הנו חלק ממגוון רפורמות המחפשות תחליפים לצדק האדוורסרי, המתאפיין בתרבות של ביקורת, בפורמליזם, בעלויות חומריות ונפשיות גבוהות, בניכור ובהיעדר יכולת שליטה של הצדדים. לאחרונה נעשה ניסיון לקיים דיון שיטתי במגוון התפיסות הללו, לרבות תפיסת המשפט הטיפולי, צדק מאחה, הליכים חלופיים (ADR), משפט מניעתי, בתי משפט פותרי בעיות ומשפט הוליסטי, תחת המטרייה של 'צדק לא אדוורסרי' (non-adversarial justice), אגב איתור נקודות הממשק והשוני ביניהן.




הפיתוח התאורטי של גישת הצדק המאחה

המושג 'צדק מאחה' נטבע ככל הנראה לראשונה על ידי אלברט אגלש בשנת 1977, כאשר דן בשלושה סוגי צדק: צדק עונשי (המבוסס על ענישת העבריין), צדק חלוקתי (המבוסס על טיפול בעבריין) וצדק מאחה (המבוסס על פיצוי לנפגע). באותה שנה הציג ראנדי ברנט את הצדק המאחה כ'שינוי פרדיגמתי'. החל משנות השמונים של המאה שעברה החלה להתפתח כתיבה הממשיגה את מקורותיה התאורטיים של גישת הצדק המאחה ואת ההסברים לפוטנציאל הגלום בה, בד בבד עם מחקרי הערכה, ניסויים ודוחות המלווים את הפרקטיקה.

הגם שהצדק המאחה נטוע עמוק בהיסטוריה העתיקה של רוב החברות, ההמשגה המחודשת שלו ורתימתו למערכת אכיפת החוק המודרנית חדשות יחסית, וכך גם הספרות התאורטית המלווה את ההתפתחות שחלה ב-30 השנה האחרונות.

א. תאוריות המתייחסות למבצע העברה

תאוריית הביוש המשקם (reintegrative shaming), שהגה ג'ון ברייתווייט, היא אחת מאבני היסוד התאורטיות של גישת הצדק המאחה ומספקת הסבר מרכזי לכוחו של הצדק המאחה בשיקום מבצעי עברה. לפי תאוריה זו, הליכי צדק מאחה הם 'טקסי ביוש', שבהם מקבלים מבצעי עברה מסר המשלב גינוי המעשה מצד אחד וקבלת העושה מצד אחר. הליכים מאחים מזמנים הן את התומכים של מבצע העברה, היכולים לבטא רגשות אהבה, דאגה ואכפתיות לצד גינוי המעשה, והן את התומכים של נפגע העברה, המביאים באופן מוחשי עדויות בדבר תוצאותיה של העברה והשפעתה. עובדה זו מאפשרת שילוב מובנה בין גינוי המעשה ובין קבלת העושה. הבושה שחשים מבצעי עברה אינה נכפית עליהם על ידי גורם חיצוני אלא נובעת מתהליך פנימי, כתוצאה של הבנת הסבל שגרמו ולא עקב השפלות מצד השותפים הנוכחים במפגש. עם זאת הם מקבלים, באופן המובנה אל תוך ההליך, מסר של שייכות, קבלה ואהבה. בעקבות הליכי צדק מאחה, מבצעי עברה אינם מתויגים, מושפלים או כועסים על העוול שנעשה להם, אלא להפך: הם מודעים לחומרת המעשה שעשו, אך בטוחים בהשתייכותם לקהילה. בכתיבה מאוחרת יותר הובהרה ההשפעה ההדדית בין רגש הבושה העולה כתוצאה של 'טקסי ביוש' לבין רגשות אחרים, כגון אשם עצמי וחרטה, לצד דיון במרכזיותם של רגשות אחרים, כגון אמפתיה וחרטה, כמחוללי שינוי בקרב מבצעי עברה.

טד וכטל פיתח את מודל חלונות המשמעת החברתית, המספק גם הוא הסבר תאורטי משכנע לכוחו של הצדק המאחה בשיקומם של מבצעי עברה. לגרסתו, המענים החברתיים למעשי עברה אינם נעים על פני רצף יחיד המשתרע בין תגובה קשה (ענישה חמורה) לרכה (ענישה קלה או אי-ענישה). במקום זאת מתקיימים שני צירים הניצבים זה לזה ויוצרים מערך דו-ממדי (מטריצה) של ארבע תגובות אפשריות, הנובעות ממיקום התגובה הן על הרצף של חומרת התגובה והן על רצף נוסף, של מידת התמיכה במבצע העברה. רובד נוסף במטריצה הוא האופן בו מתקבלות החלטות – 'עם' מבצע העברה, 'עבורו' או 'כלפיו'. הליכי צדק מאחה, המתאפיינים בעיצוב התגובה לעברה 'עם' מבצע העברה ובשיתופו, משלבים רמה גבוהה של גינוי המעשה (הצבת גבולות) עם רמה גבוהה של תמיכה. בניגוד להם, הליך פלילי פורמלי, שבסופו ענישה המוטלת באופן חד-צדדי 'כלפי' מבצע העברה, משלב בין מידה רבה של הצבת גבולות למידה נמוכה של תמיכה. הליכים שיקומיים המסתיימים בהחלטה 'עבור' מבצע העברה משלבים הצבת גבולות נמוכה יחד עם מידת תמיכה גבוהה, ואילו הזנחה, המתבטאת באי-עשייה כלפי מבצע העברה, משלבת בין מידה נמוכה של תמיכה לבין מידת נמוכה של הצבת גבולות.




הסבר נוסף לפוטנציאל השיקומי של הצדק המאחה מקורו במודל הצדק הפרוצדורלי או ההליך ההוגן. תום טיילר טבע את המשוואה שתחושת הוגנות בהליך מביאה לציות לחוק, ולפיכך לירידה בעבריינות. בבסיס מודל הצדק הפרוצדורלי עומדים היעדר אפליה לרעה, יחס מכבד, הזדמנות לטעון טענות, הבנת ההליך ובעיקר תחושת שליטה בהליך ובתוצאה. כל אלה חסרים בהליך הפלילי. ניתוח ביקורתי של ההליך הפלילי אכן מדגיש את היעדר הצדק הפרוצדורלי בו, שמקורו בהיעדר תחושת שליטה בקרב נאשמים וחשודים על הנעשה במהלכו, היעדר יחס מכבד, תחושות של אפליה וחוסר שוויון, היעדר הזדמנות לטעון טענות באופן חופשי ומלא וקשיים בהבנת ההליך. לעומת זאת, הליכי צדק מאחה, המעבירים כאמור את כוח ההחלטה לצדדים עצמם ומשתתפים בהם אנשים התומכים במבצע העברה, נתפסים על ידי כל השותפים להם, ובעיקר על ידי מבצעי עברה, כהוגנים, ומכאן שהם יעילים יותר בהשגת השינוי המבוקש בהתנהגותו של הפוגע.

זרם נוסף בכתיבה התאורטית בתחום הצדק המאחה מתמקד ברגשות, ובפרט בניהול רגש הבושה (shame management). סילבן טומקינס קבע כי רגש בושה מודחק, לא מטופל, הופך לזעם כרוני, אשר עלול להתפרץ. לדברי דונלד נתנזון, בושה היא רגש טבעי המופיע אצל אנשים במקרים רבים, והיא יכולה לנבוע ממראה חיצוני, מדחייה חברתית, מהיתפסות בשעת מעשה ומסיבות אחרות. אצל רוב האנשים וברוב המקרים ההכרה ברגש הבושה, הבנה של הסיבה וביטויה, מנטרלות את השפעתו והתחושה חולפת. לעומת זאת, אצל אנשים שלא למדו להכיר בבושה ולטפל בה היא עלולה להצטבר ולהפוך לרגש פתולוגי בעל תוצאות הרסניות בארבעה כיוונים אפשריים, שאותם הוא מכנה 'מצפן הבושה': התרחקות (עד כדי הסתגרות בבית והימנעות ממפגש עם אנשים); פגיעה עצמית (כדי להימנע מהבדידות הכרוכה בהתרחקות, האדם המבויש מתחבר עם אדם דומיננטי, אף במחיר של התעמרות פיזית או נפשית); הימנעות מרגש הבושה (באמצעות התמקדות בחיפוש אחר ריגושים אחרים, כגון שימוש בסמים או באלכוהול, התנהגות מינית מוחצנת או צרכנות יתר); ולבסוף, פגיעה באחרים (באמצעות השפלה או פגיעה פיזית, בתקווה שכך יוּשב הכבוד העצמי של הסובל מבושה פתולוגית). דיוויד מור ולוביקה פורסיית מסבירים מדוע רגש הבושה (בניגוד לאקט הביוש שבו מתמקד ברייתווייט) שאותו חשים מבצעי עברה בהליכי צדק מאחה הוא מטבעו כזה שבכוחו להפחית עבריינות. בצדק מאחה מכירים מבצעי עברה בבושה באמצעות קבלת אחריות, ביטוי מילולי של צער, חרטה והתנצלות ונקיטת צעדים לתיקון הנזק. בה בעת, לאחר ההכרה בבושה, חברי הקבוצה המשתתפים בהליך מבטאים קבלה של הפוגע כאדם, וברוב המקרים העניין מסתיים. ההכרה ברגש הבושה, ביטויו בפומבי ומציאת דרכים קונסטרוקטיביות לאיחוי הפגיעות מסייעים יחד לניהול בריא של רגש הבושה, המאפשר למבצעי עברה להשתחרר מהמעגל השוטה של רגשות בושה בלתי מטופלים ומודחקים ולהשתקם.

הסבר מרכזי נוסף לכוח השיקומי של הצדק המאחה נעוץ בתאוריית הסטייה, המשלבת בין ביוש משקם, הליך הוגן וניהול בושה. לפי תאוריה זו, הסטייה החברתית תגדל, דהיינו הפוגע יבצע עברות רבות יותר וחמורות יותר, בהתקיים שלושה תנאים מצטברים: כאשר העבריין סבור שהענישה בלתי לגיטימית; כאשר הקשרים בין העבריין לקהילה ולגוף המעניש חלשים; כאשר

 העבריין מתכחש לבושה ומתגאה בבידודו מהקהילה המענישה. לעומת זאת, הליך שנתפס בעיני מבצע העברה כלגיטימי, המבוסס על החלטות שהתקבלו על ידי מבצע העברה עצמו ומקורביו והמאפשר לו להכיר ברגש הבושה ולטפל בו באופן קונסטרוקטיבי, יביא לצמצום הסטייה החברתית. אכן, בהליכי צדק מאחה ההליך מתקבל כלגיטימי בשל רכיבי ההגינות המובְנים לתוכו, השתתפותם של אנשים בעלי קשר חזק לעבריין (חברי הקבוצה שלו ואנשים הקרובים להם) והעובדה שהוא מאפשר הכרה בבושה, טיפול בה וקבלת העבריין כחלק מהקהילה.

כל ההסברים הללו נבחנו אמפירית באופנים שונים, שקצרה היריעה מלפרטם. מכלול המחקרים מראה כי הליכי צדק מאחה המתקיימים באופן מלא נתפסים בעיני מבצעי עברה כהוגנים, הם יעילים בהעברת מסר של גינוי העושה לצד קבלתו ומבצעי העברה רואים אותם כמעצימים.




ב. תאוריות המתייחסות לנפגע העברה 

בהליך הפלילי הגורם המחליט הוא כאמור שופט, והשחקנים הראשיים הם עורכי הדין ואנשי מקצוע אחרים, כגון קציני מבחן. לעומתו, צדק מאחה מציע מסגרת שבה יש לנפגעי עברה (כמו גם למבצעי עברה) שליטה מסוימת על ההליך, בהיותם חלק מקבוצה המקבלת החלטות במשותף. לנפגע העברה ניתנת הזדמנות לספר, בחופשיות וללא הגבלות זמן ותוכן, על שעבר עליו, על השפעת המעשה עליו ועל משאלותיו בנוגע לתוצאות ההליך. העברה עצמה, הנזק שגרמה ואחריותו של הפוגע – בכל אלה דנים הנוכחים. נפגע העברה זוכה להכרה מלאה בסבלו ואישור לאחריותו הבלעדית של הפוגע, בנוכחות כל האנשים החשובים לו ובהשתתפותו האקטיבית של הפוגע. ההזדמנות שניתנת למבצע העברה לקבל אחריות למעשיו הן באופן סמלי והן באופן מעשי עונה בראש ובראשונה על הצורך של נפגעי עברה לזכות בהכרה בעוול שנגרם להם, וזאת נוסף על היתרונות השיקומיים הטמונים בה עבור מבצע העברה.

אחד ההסברים ליתרונות הצדק המאחה לנפגעי עברה נעוץ בשדה הפסיכולוגיה. במסגרתו מושווים הליכי צדק מאחה לטיפול פסיכולוגי המכונה פסיכותרפיה התנהגותית-קוגניטיבית (Cognitive Behavioral Therapy - CBT), שזוהה כאחת השיטות היעילות בטיפול בפוסט-טראומה. טיפול בשיטה זו מתמקד ביסודות ההתנהגותיים (תגובות גופניות לגורמים הקשורים בטראומה) וביסודות הקוגניטיביים (מחשבות ותפיסות בנוגע לאירוע הטראומטי). קרוליין אנג'ל השוותה לראשונה בין הליכי צדק מאחה לבין טיפול התנהגותי-קוגניטיבי במחקר שבחן השפעת הליכי צדק מאחה על קרבנות פריצה ושוד באנגליה. המטרה הראשונה, ההתנהגותית, של ה-CBT מושגת בדרך כלל באמצעות חשיפה הדרגתית ובטוחה של הקרבן לפריטים הקשורים בפגיעה עד שהסימפטומים הגופניים שוככים. ממחקרה מתברר כי מטרתה זו מושגת גם במפגש ישיר יחיד בין הפוגע לנפגע במסגרת הליך צדק מאחה. עבור הנפגע, מבצע העברה הוא הגורם המקושר ביותר עם הטראומה; מפגש אתו בנסיבות שבהן הנפגע חש ביטחון מוחלט, מוקף בתומכיו ולאחר הכנה מקיפה, יכול להיות חוויה מתקנת, המביאה להפחתת התגובות האופייניות לפוסט-טראומה או אף להיעלמותן. המטרה האחרת של הטיפול, המתמקדת בשינוי עיוותים מחשבתיים בנוגע לעברה המביאים לאשם העצמי, מושגת גם היא במפגש יחיד עם מבצע העברה, שבו הוא משיב על שאלות הנפגע ומקבל על עצמו את מלוא האחריות לפגיעה. גם ברובד הקוגניטיבי, מפגש בודד עם האדם היחיד המסוגל לתת לנפגע את התשובות המשמעותיות ביותר עבורו יכול להשתוות ביעילותו לדיונים רבים של הנפגע עם המטפל בנושא האשם והאחריות, ולעתים גם להיות יעיל יותר. רכיבים עיקריים מתוך הסבר זה הוכחו אמפירית.

הסבר נוסף מתחום הפסיכולוגיה והסוציולוגיה מתמקד בחשיבות ההתנצלות והסליחה עבור נפגעי עברה. ההתנצלות היא מעין טקס חברתי המחזיר את האיזון המוסרי על כנו, שכן הפוגע מקבל אחריות למעשיו, מבטא חרטה וצער ומביע כוונה להימנע מפשיעה נוספת בעתיד. התנצלות המוצאת ביטוי במפגש פנים אל פנים בין הפוגע לנפגע חשובה במיוחד, שכן היא מסייעת לנפגעים לתקן עיוותים קוגניטיביים הנוגעים לאשמה ודימוי עצמי נמוך. בה בעת היא מאפשרת להם לעבור מכעס לרגשות חיוביים יותר כלפי הפוגע, ובכך גם מפחיתה את התוקפנות מצד הנפגע, שלעתים מתבטאת בפשיעה המוּנעת מרצון נקם. גם בהקשר של מבצעי עברה נמצא שבקשת סליחה מפחיתה את הסיכוי שיפשעו שוב (שם). נפגעים חשים מועצמים בתהליך שבו מובעת התנצלות, מפני שבכך מוענקת להם אפשרות בחירה אם לקבל את ההתנצלות ולסלוח לפוגע או לדחות את ההתנצלות )שם). כפי שמסבירים אייל ברוק ושרון ורשבסקי-ברוק, אף על פי שההתנצלות ניתנת לעתים כהרף עין, היא יכולה להיות 'נקודת המפנה הקסומה', שבה הצדדים המסוכסכים יכולים להשלים ביניהם.

לצד יתרונותיה, התנצלות חלקית או מותנית עלולה לגרום פגיעה נוספת. ראשית, התנצלות מוקדמת מדי או מאוחרת מדי עלולה להתקבל באופן שלילי, שכן עצם העיתוי עלול להצביע על היעדר כנות, מניפולטיביות או שימוש טקטי. שנית, כדי שהתנצלות תתקבל כאמתית וכנה, על הפוגע, לכל הפחות, לבטא באופן אותנטי הכרה באחריותו למה שקרה וכן חרטה או בושה וצער. התנצלות מלאה כוללת אפוא הן היבט עובדתי (הכרה באחריות) והן היבט רגשי (חרטה, בושה, צער). שלישית, כאשר ההתנצלות הנה חלקית או מותנית, היא מתקבלת כפגומה ועלולה להביא לפגיעה נוספת בקרבן. דוגמה להתנצלות חלקית היא מקרה שבו פוגע מודה בעובדות אבל מגביל את אחריותו למעשה, למשל טעות בשיפוט או כוח חיצוני כלשהו שהשפיע על התוצאה. דוגמה להתנצלות מותנית היא מקרה שבו הפוגע מביע תקווה או ציפייה, באופן מרומז או ישיר, להקלה בעונש.

פרט לערך הפנימי הטמון עבור הנפגע בקבלת ההתנצלות, ערך מוסף שלה הוא בכך שהיא פותחת לנפגע את הדלת להענקת מחילה, או במילים אחרות – לסלוח. הגם שהמחילה אינה הכרחית ובוודאי אין ללחוץ על הנפגע להעניקה, יש בה יתרונות טיפוליים חשובים עבור נפגעים, והיא יכולה להיות אבן דרך במסע ההחלמה שלהם. מרתה מינו מסבירה שעצם הבחירה של נפגע העברה לסלוח למי שפגע בו – שהרי הדבר נתון לבחירתו – הוא אקט של העצמה עצמית, המשחרר אותו ממעמד של קרבן פסיבי לכזה של 'ניצול'. מחילה לפוגע אין משמעה שכחה של מעשיו, אלא ויתור על הרצון לנקום בו. מחילה גם אין משמעה בהכרח פיוס בין הפוגע ובין הנפגע; הנפגע שמחל אינו מחויב מעצם המחילה לשוב ולקיים קשר עם הפוגע, גם אם היה ביניהם קשר בעבר. אמנם הספרות הטיפולית רואה את המחילה כחיובית עבור המוחל, אבל הפעלת לחץ, ישיר או עקיף, או יצירת ציפייה לסליחתו נתפסות כניצול לרעה ופוגענות. מחקריהם של רוברט אנרייט ועמיתיו מספקים ממצאים אמפיריים בדבר ערכה של מחילה כמסייעת לנפגעים בחיזוק הדימוי העצמי, הפחתת דיכאון וחרדות וטיפוח תחושות של תקווה ואופטימיות. לאמתו של דבר, אנרייט צופה שדווקא קרבנות הפגיעות הקשות ביותר הם שעשויים להפיק תועלת מיתרונותיה של המחילה במידה הרבה ביותר. כך למשל, במחקר שערך עם ברוס קיטל נמצא שנשים שחוו בילדותן התעללות מינית על ידי בן משפחה וקיבלו טיפול בסליחה (ללא הפוגע), הרגישו מדוכאות פחות, היו בעלות דימוי עצמי גבוה יותר וסבלו פחות מכעס וחרדות לעומת נשים מקבוצת הביקורת.

הסבר נוסף מתחום הפסיכולוגיה ליתרונותיהם של הליכי צדק מאחה עבור נפגעי עברה הוא זה המתמקד בחשיבותה של תחושת השליטה. על יתרונות אלה יעידו מחקרים בנושא השליטה ככלי התמודדות עם טראומה ומתח וחשיבות ההשתתפות במפגש ישיר עם הפוגע ועם מקבלי ההחלטות. תחושת שליטה מקושרת בספרות הפסיכו-סוציאלית עם יכולת התמודדות, שיקום והערכה חיובית של המציאות לאחר טראומה ומתח. כמו כן, ניסיון להפעיל שליטה במצבים בלתי נשלטים עלול לגרום תחושות כעס, חוסר שביעות רצון ותסכול. שליטה משמעה יכולת להשפיע על מצב קיים או לשנותו. ההשתתפות בהליכים הנובעים מהיפגעות בעברה, ויותר מכך תחושה שההשתתפות עשויה להשפיע על תוצאות ההליך, יוצרות אפוא תחושת שליטה המסייעת בהתמודדות עם הקרבנוּת. לעתים קרובות מייחסים נפגעי עברה לעצמם אחריות לפגיעה שנגרמה להם; לאמתו של דבר, אשם עצמי הנו מנגנון התמודדות שבו, בהיעדר יכולת לשלוט במציאות החיצונית, הקרבן מייחס לעצמו שליטה על מעשה העברה עצמו. ואולם, ייחוס שליטה בעת מעשה העברה (אשם עצמי) נמצא כמנגנון התמודדות יעיל פחות מייחוס שליטה בתקופת ההתמודדות שלאחר הפגיעה (אחריות). פיליפ בריקמן ואחרים מחלקים את דרכי ההתמודדות והסיוע לנפגעי טראומה לארבע אפשרויות, שהן תוצאה של מערך דו-ממדי (מטריצה) המפגיש בין שתי אפשרויות בציר ייחוס האשמה לפגיעה (הטלת אשם/פטור מאשם), ושתי אפשרויות בציר ייחוס השליטה (אחריות לפתרון המצב/פטור מאחריות לפתרון המצב).

התוצאה היא ארבעה מודלים: המודל הרפואי – התייחסות לנפגעים כאל חולים שאינם אשמים בפגיעה בהם אך גם אינם משפיעים על התוצאות; המודל המוסרי – הטלת אשם במה שקרה והטלת אחריות לפתרון הבעיה שנוצרה; מודל ההארה – הטלת אשם בנסיבות ושלילת אחריות לתיקון המצב; מודל הפיצוי – פטור מאשם על המעשה שקרה תוך שיתוף וייחוס אחריות לאיחוי הפגיעות. ההליך הפלילי מתייחס פעמים רבות לנפגעי עברה בהתאם למודל הרפואי – מצד אחד אין מטילים בהם אשם בגין המקרה שאירע, ומצד אחר גם אין מאפשרים להם להיות שותפים בעיצוב התוצאות הנובעות מהעברה. במקרים אחרים, רבים מדי, ההליך הפלילי משקף את המודלים שבהם האשם לפגיעה מוטל על הנפגע (אלה הם המודל המוסרי, כאשר על הנפגע מוטלת גם האחריות לפתרון הבעיה, כלומר המערכת מתנערת מחובתה להרשיע את מבצע העברה ולהענישו, ומודל ההארה, כאשר המערכת הפלילית מקבלת על עצמה את האחריות להגיב לפשיעה אך אינה מאפשרת לנפגע להשפיע על התהליך, והכול תוך העברת מסר מאשים). אחד האתגרים העומדים בפני המסייעים לנפגעי עברה וטראומה הוא ניקוי הנפגע מייחוס שליטה במעשה (אשם עצמי) וייחוס עוצמה ואחריות לתהליך ההחלמה והאיחוי. ההשערה שלפיה הליכי צדק מאחה נוקטים את מודל הפיצוי שהציגו בריקמן ושותפיו למחקר, דהיינו מנקים את הקרבן מאשם ובה בעת משתפים אותו בקבלת ההחלטות לעניין התגובה לפגיעה, טרם הוכחה אמפירית באופן מלא.




ג. תאוריות המתייחסות למקומה של הקהילה בצדק מאחה  

אחד מחידושיה המושגיים של גישת הצדק המאחה הוא הגבלת תפקידו של הריבון והסטתו מניהול הליכי צדק לפיקוח עליהם, ובד בבד עם כך חיזוק תפקיד הקהילה כגורם פעיל בהסדרת התנהגות ובתגובה לפשיעה. בהליכי צדק מאחה משתתפת הקהילה בשני היבטים: הן כמי שנפגעה כתוצאה של העברה (פגיעות המתבטאות בדרך כלל בירידה בתחושות הביטחון, השייכות והאמון בקרב התושבים ובירידה ברמת הלכידות), והן כמי שנושאת באחריות משנית לקרות העברה (בשל הכישלון להגן על הנפגע הספציפי או למנוע את התרחשות העברה). מהם ההסברים לכוחה של הקהילה כמחוללת שינוי הן בקרב נפגעי עברה והן בקרב מבצעי עברה המשתתפים בהליכי צדק מאחה? מהם ההסברים לשינויים שבכוחם של הליכי צדק מאחה לחולל בקרב הקהילות? עד כה נעשו ניסיונות בודדים להמשיג את מקומה של הקהילה בגישת הצדק המאחה, כמפורט להלן.

בתחום הכתיבה הסוציולוגית, תאוריית הריטואל החברתי (interaction ritual), שעיצב רנדל קולינס, מגדירה ריטואלים חברתיים כאירועים בעלי ארבעה מאפיינים מצטברים: מפגש פיזי בין אנשים הנפגשים באותו מקום, בקרבה פיזית; הגבול בין המשתתפים ללא-משתתפים ברור לכולם; כל המשתתפים מתמקדים באופן פעיל במטרה אחת משותפת הידועה לכולם; אלמנט רגשי חזק – כל הנוכחים חולקים טווח דומה של רגשות. לדברי קולינס, בתחילת המפגש מגיעים המשתתפים עם מטענים שונים של רגשות מנוגדים ולעתים אף עוינים. ואולם, ההתמקדות המשותפת במטרה מביאה לתיעולם ההדרגתי של הרגשות לאנרגיה משותפת. העוצמה הרגשית וההיסחפות יוצרות אנרגיה חזקה וחיובית, תחושה של שייכות והתעלות הנשארת אצל המשתתפים לאחר המפגש לאורך זמן ומתבטאת בתחושות של כוחות מחודשים, ביטחון עצמי, השתייכות לקבוצה ואופטימיות. קולינס גורס שהליכי צדק מאחה תואמים את הגדרת הריטואל החברתי באופן מלא. כל הנוכחים מתמקדים במטרה המשותפת לדון בהשפעות העברה ולמצוא דרכים לאיחוי הפגיעות שנוצרו בגינה. בקרב הנוכחים, שזהות כולם ידועה והסיבה לנוכחותם ברורה, קיימים רגשות עזים של גינוי המעשה וכאב על הנזקים שנגרמו בגללו. גם אם הרגשות שונים זה מזה בתחילה, בהדרגה נוצרת היסחפות רגשית, שכן הכול מתמקדים ברגש אחד בכל פעם, בהתאם לזהות הדובר. הליך מוצלח הוא כזה שסוחף את הנוכחים ברגשות הזדהות עם הנפגע, גינוי המעשה וקבלת הפוגע (בעיקר לאחר התנצלות וקבלת אחריות). תאוריית הריטואל החברתי יכולה לספק הסברים לכוחו של הצדק המאחה בחיזוק קשרי הקהילה, שכן היא מתארת את הדינמיקה המביאה לתחושות שייכות, אמון מוגבר והעצמה של כלל המשתתפים. מחקר איכותני שבמסגרתו בוצע מיקרו-ניתוח של היוועדות אחת הראה שקיים 'מקצב' התואם את תאוריית הריטואל החברתי. עם זאת דרושים מחקרים נוספים כדי לאשש בשיטתיות את רכיבי התאוריה ולבחון את התוצאות הצפויות בהקשר של נציגי קהילה המשתתפים בהליכים מאחים במקרים מוצלחים יותר ופחות של ריטואל חברתי.

גישת הצדק המאחה שואבת חיזוק תאורטי גם מתחום מדע המדינה, המגדיר מהי דמוקרטיה דליברטיבית (התדיינותית). דמוקרטיה דליברטיבית מסבירה כיצד יכולה החברה האזרחית להשפיע, במישרין ולא רק דרך הצבעה בבחירות, על מדיניות הממשלה. בדומה לדמוקרטיה ביוון העתיקה, מודלים של דמוקרטיה דליברטיבית מאפשרים לאנשים פרטיים מקרב הציבור הרחב להשתתף בדיונים ולהגיע להחלטה משותפת בנושאים חברתיים שונים. הגישה הדליברטיבית מפנה את תשומת הלב למקומם של אזרחים בשיח הציבורי ולמידה שבה מצליחות קבוצות שונות להשמיע את קולן בשעת דיון בסוגיות שנויות במחלוקת. בניגוד לתפיסה הרווחת של הדמוקרטיה, הדמוקרטיה הדליברטיבית, המזוהה עם הגותו של הברמס, רואה בדיון משותף וגלוי שקדם להכרעה את המוסד העיקרי בדמוקרטיה ואת מקור הלגיטימציה להכרעה הסופית, בהנחה שהתקבלה על ידי אזרחים הדנים בענייניהם אגב מימוש האוטונומיה שלהם כאזרחים ובתנאים של שוויון. דמוקרטיה דליברטיבית מעודדת הליכי קבלת החלטות דמוקרטיים, שוויוניים ונגישים לכול, וההחלטה אינה מתקבלת באמצעות הצבעה, כוחנות או מניפולציה, אלא באמצעות שכנוע. כוח ההיגיון הוא הכוח הלגיטימי היחיד.

שלושת העקרונות המרכזיים של דמוקרטיה דליברטיבית הם: רציונליות – המשתתפים משתמשים בנימוקים רציונליים ואמפיריים; כבוד – המשתתפים מקשיבים זה לזה ומתייחסים ברצינות זה לטיעוניו של זה; יושרה (אינטגריטי) – המשתתפים משתמשים רק בנימוקים שיכולים לחול על הכלל. שני העקרונות המבניים המרכזיים של ההליך הם נגישות לכול ושוויון: הליך קבלת ההחלטה צריך להיות פתוח לכל המעוניין, לרבות מי שאינם אזרחים אבל מושפעים מההחלטה. ההליך גם צריך להיות שוויוני, הן במובן הפורמלי (כלומר לכל משתתף קול שווה) והן במובן המהותי (כלומר גם לאלו שאינם בעלי שררה, כסף או השכלה, יש יכולת להשפיע).  בהתקיים העקרונות הללו, הציפייה היא שיתקבלו החלטות שהן הוגנות יותר, צודקות יותר, שוויוניות יותר וגם אפקטיביות יותר – כלומר יתקבלו בקרב הציבור כלגיטימיות יותר. יש הטוענים שצדק מאחה הוא במידה רבה פורום שבו מתקיים הליך של דמוקרטיה דליברטיבית, ולכן ניתן לצפות שבהשתתפות רחבה ושוויונית יושגו בסופו של דבר תוצאות שהן הוגנות והומניות גם אם חלק מהמשתתפים דוגלים בערכים מנוגדים. סוזן צור ואלברט אולסון דנים במקומה של הקהילה בהליכי צדק מאחה ובהתממשות עקרונות הדמוקרטיה הדליברטיבית שבהם. לדידם, למרות הדמיון הרב בין שתי המסגרות הרעיוניות, הדמוקרטיה הדליברטיבית מקפידה יותר על התממשות עקרונות היסוד של וולנטריות, שוויון וכבוד, בעוד הצדק המאחה עלול להביא, לפחות בחלק מההליכים, לפגיעה בעקרונות אלו. הליכי צדק מאחה חושפים מבצעי עברה להשתתפות שאינה וולנטרית לחלוטין; יש בהם סיכון לדיון שאינו שוויוני בשל היחס השונה כלפי מבצעי עברה ונפגעי עברה, והמטען הרגשי הכרוך בהליכים אלו חושף את המשתתפים להשתתפות בלתי רצונלית ובלתי מכבדת. גם ג'ון פרקינסון ודקלן רוץ' מוצאים נקודות ממשק רבות בין הדמוקרטיה הדליברטיבית ובין צדק מאחה ומדגישים כי השוואה בין שתי הפרדיגמות מסייעת הן בהבנת הפוטנציאל של גישת הצדק המאחה והן באיתור הסיכונים הכרוכים בה.



חצי הכוס הריקה: היבטים תאורטיים חסרים

למרות הספרות התאורטית הקיימת, גישת הצדק המאחה עדיין מתאפיינת בצמיחה 'מלמטה למעלה' (buttom-up), כיוון שכוחה נשאב מההצלחות המצטברות של הליכי צדק מאחה ומההתלהבות האוחזת במשתתפיהם. בעוד הכתיבה התאורטית מספקת שלל הסברים להצלחת הגישה בשיקום מבצעי עברה ובהורדת שיעורי הפשיעה החוזרת (רצידיביזם), כתיבה מועטה מאוד מתמקדת בנפגעי עברה ובתהליכים הפסיכולוגיים, הסוציולוגיים והוויקטימולוגיים המתרחשים ביחס אליהם בהליכי צדק מאחה. אמנם תאוריית ההליך ההוגן הוחלה גם על נפגעי עברה, אולם לא התקיים דיון ממצה באשר לקשר בין השתתפות בהליך ובין תחושת שליטה בו, ובין האחרונה לבין ייחוס שליטה (אשמה) בנוגע לקרות העברה. כך למשל, קשה למצוא בספרות הפסיכולוגית, המתמקדת בייחוס שליטה ככלי התמודדות עם לחץ וחרדה, הסבר לשאלה מדוע צדק מאחה מאפשר לנפגעי עברה לחוות 'שליטה משקמת' לעומת 'שליטה מאשימה'. גם הדיון ברגש הבושה התמקד עד כה בעיקר במבצעי עברה, תוך הזנחתם של מנגנוני ניהול הבושה של נפגעי עברה וההזדמנות שהצדק המאחה מעניק להם להכיר בבושה ולתעל אותה לכיוונים חיוביים.

באופן כללי, לא נעשה פיתוח תאורטי מקיף של המושג 'איחוי' עבור נפגעים. עוד פחות מכך נכתב על מקומה של הקהילה, ולמולה של הריבון, בהליכים אלו. האם אכן המדינה מאצילה מסמכותה ומטילה את תפקיד התגובה לפשיעה על מבצע העברה עצמו, בשיתוף הנפגע ומשתתפים אחרים, ומותירה לעצמה את תפקיד הגיבוי במקרים של כישלון? היכן נמצאים הליכי צדק מאחה ברצף בין הליך פרטי לבין הליך ציבורי, וכיצד משפיעים מידת המעורבות של הקהילה והאופן שבו היא מעורבת על מיקום ההליכים ברצף? מהי מערכת היחסים בין הצדק העונשי לבין הצדק המאחה – האם אכן ניתן לקיים סינרגיה בין הגישות תחת המטרייה המשותפת של המשפט הפלילי או שמא המדובר בגישות מתחרות שאין חפיפה בין מטרותיהן והערכים שהן מטפחות?

שאלות נוספות שטרם זכו למענה רעיוני מספק נוגעות לטענות המועלות נגד גישת הצדק המאחה, אשר זוכות בדרך כלל למענה ברמה האמפירית. כך למשל, אחת הטענות הללו נוגעת לחשש מפגיעה בעקרון השוויון, שכן מבצעי עברה שביצעו עברות דומות 'נענשים' באופן שונה בהתאם לתכנית האיחוי שהוסכם עליה בהליך המאחה. התשובה האופיינית לטענה זו היא שמרבית מבצעי העברה תופסים הליכי צדק מאחה כהוגנים ומידתיים יותר מההליך הפלילי. בהיבט המושגי, נטען שמשמעות המושג 'שוויון' על פי גישת הצדק המאחה שונה ממשמעותו בהקשר העונשי, שכן הראשון מתייחס לשוויון בהליך והשני לשוויון תוצאתי. ואולם, טרם התבררו עד תום מאפייניו של השוויון בהקשרים השונים והאפשרות לייחס לו הגדרות שונות בהתאם למסגרת הרעיונית שבה הוא מתבקש. חשש נוסף שגישת הצדק המאחה מעלה הוא מהפעלת לחץ על הצדדים להשתתף בהליך. בחלק מהתכניות, כך נטען, נפגעי עברה חשים כי מצופה מהם להשתתף בהליך כדי לאפשר את שיקומו של מבצע העברה. בד בבד עם כך עולה הטענה שמבצעי עברה משתתפים בהליכים אלו לא מתוך רצון חופשי אלא כאילוץ. לצד הדיון האמפירי בסוגיות אלו מתעורר אפוא הצורך לקיים דיון מושגי כפול בהקשר של צדק מאחה: הן בסוגיית הוולונטריות והן במיקומו של מושג ההסכמה על פני הרצף שבין רצון חופשי ומלא לבין כפיית ההליך על מבצעי עברה מחד ונפגעי עברה מאידך, תוך התייחסות למעמדם השונה של כל אחד מהם בהליך.

לבסוף, יחסו הדו-ערכי של הצדק המאחה למושג 'גמול' טרם הובהר עד תום. האם צדק מאחה הנו 'חלופה לענישה' או 'ענישה חלופית'? האם השגת המטרה הגמולית אפשרית בהליכי צדק מאחה? האם היא רצויה? האם ניתן להרחיב את משמעות מושג הגמול באופן שיכלול בחובו גם השגת צדק דרך עשיית טוב – righting the wrong? ובאופן רחב יותר, האם ניתן, בהסתמך על המשמעויות השונות של מושג הגמול, לנבא מהם המקרים המתאימים להחלתה של גישת הצדק המאחה ומהם המקרים שבהם היא אינה ראויה? שאלות אלו ונוספות טרם לובנו, על אף קיומו של דיון ער בקהילה האקדמית בנושאים הללו.

סיכום

כמו במקומות רבים אחרים בעולם, ואולי אף ביתר שאת, השימוש בגישת הצדק המאחה בישראל מקדים את הפיתוח התאורטי שלה. תכניות צדק מאחה המתמקדות בנוער עבריין, במבוגרים, בנפגעות ונפגעים של עברות מין ובשיקום אסירים משוחררים פועלות כיום בישראל, כמתואר בספר זה. הדיון התאורטי, לעומת זאת, מצומצם הרבה יותר. דווקא מכיוון שהצדק המאחה נמצא בשלב מוקדם יחסית, המתאפיין במעבר מתכניות מצומצמות לשימוש שיטתי בהליכים מאחים, יש בישראל בעשור השני של המאה העשרים ואחת הזדמנות להתמודד עם סוגיות עקרוניות שטרם זכו לליבון בכתיבה העולמית. מערכת היחסים בין המדינה, הקהילה והפרט בצדק המאחה, המשמעות המאחה של מושג הגמול, מהות הקשר בין הצדק המאחה לצדק העונשי והסברים אפשריים לעדיפות הגישה האחת על פני האחרת בנסיבות משתנות, סיווג רמות ההסכמה השונות הנדרשות בצדק מאחה – כל אלה הן רק כמה דוגמאות לנושאים שאמנם נדונו מבחינה אמפירית, אך עדיין ממתינים להמשגה תאורטית.

חשד: שלוש סוהרות בשב"ס קיימו יחסי מין עם אסירים



חשד: שלוש סוהרות בשב"ס קיימו יחסי מין עם אסירים

פרסום ראשון: הפרשה נחשפה בימים האחרונים על ידי קציני המודיעין של בתי הכלא. לדברי גורם בשב"ס, החשד הוא כי מדובר בסוהרות צעירות שהחלו לשרת בארגון בשנה האחרונה. כל השלוש הושעו מיד מתפקידן, ובשב"ס פתחו בחקירת האירועים

שלוש סוהרות בשירות בתי הסוהר המשמשות עובדות סוציאליות בכלא ניצן וחרמון חשודות שניהלו מערכות יחסים עם אסירים ואף שקיימו איתם יחסי מין. הפרשה נחשפה בימים האחרונים על ידי קציני המודיעין של בתי הכלא. לדברי גורם בשב"ס מדובר בסוהרות צעירות שהחלו לשרת בשנה האחרונה בארגון. כל השלוש הושעו מיד מתפקידו, ובשב"ס פתחו בחקירת האירועים.

לוואלה! NEWS נודע כי לפני כמה ימים הגיע מידע על כך שאחת מהסוהרות, עובדת סוציאלית בכלא ניצן, קיימה יחסי מין עם אסיר. בדיקה מודיעינית חשפה כי ישנן עוד שתי סוהרות, שתיהן עובדות סוציאליות, שהעניקו טיפול פרטני לאסירים וקיימו עם כמה מהם מערכת יחסים מינית.

משב"ס נמסר בתגובה כי "מרגע היוודע על המקרים, הושעו העובדות מידית ונפתחו נגדן הליכי פיטורין. נציבת בתי הסוהר הנחתה על תחקור המקרים והפקת הלקחים הנדרשים. כמו כן, הנחתה הנציבה על ריענון הנהלים בנושא. בשב"ס מתקיימת הקפדה מחמירה בכל הנוגע ליחסים ולגבולות הנדרשים שבין הסגל והאסירים. כל חריגה מטופלת במלוא החומרה".

לפני כשנה וחצי נחקר באזהרה קצין בדרגת רב-כלאי בשב"ס על ידי החקירה לחקירת סוהרים (יח"ס) בחשד לביצוע עבירות מין תוך ניצול יחסי מרות. על פי החשד, הקצין, מפקד אגף בכלא מגידו, הטריד מינית סוהרת שהייתה תחת פיקודו וביצע בה מעשים מגונים בכפייה בכמה מקרים.

בחודש נובמבר האחרון ביקש מפקד כלא קציעות, תת-גונדר איציק ימין, לפרוש לאלתר מהשירות. זאת, לאחר חשיפת וואלה! NEWS כי אזק חייל בשירות חובה ששירת כסוהר בכלא, לעיני אסירים חברי חמאס. קצין בודק שמונה לחקור את הפרשה הגיש לפני כן דוח חמור על התנהלותו של מפקד הכלא וחשף עוד שני מקרים בהם אזק הקצין פקודים שלו.

הדוח העלה עוד מקרים שבהם התעמר הקצין מילולית בצורה קשה בקצינים בכלא. ביום ראשון זומן הקצין לשיחה עם נציבת שב"ס בעקבות מסקנות הדוח. 

במסגרת הפרשה שנחשפה בוואלה! NEWS עלה חשד כי החייל עבר התעללות והשפלה מצד מפקד הכלא ששפט אותו על עבירת משמעת. בדיקה העלתה כי תת-גונדר ימין כבל את החייל בידיו וברגליו באזיקים בעודו לובש מדים, לעיני אסירים, וזה מירר בבכי במשך שעות. נסיונותיו מצד קצינים בכלא לסייע לו נתקלו בסירוב מצד מפקד הכלא.

יום שלישי, 13 בפברואר 2018

תחנה אחרונה לפני הכלא: בני נוער בסיכון מחכים עשרה חודשים בתור



איור: רון לוין

לפני כחודש וחצי עתר האגף לסיוע משפטי לבג”ץ נגד משרד הרווחה בשמם של שלושה קטינים: נערה בת 15 שחיה באוהל עם גבר בשנות ה-20 לחייו, נער בן 15 שברח ממעון ואותר בביתו של גבר זר ונער נוסף שפרטיו אינם ידועים. העתירה הוגשה לאחר שבית המשפט לנוער הוציא צו להכניסם לאלתר למעון נעול, אך לא נמצא להם מקום. לבית המשפט לנוער הובהר כי ההשמה שלהם במעון תתאפשר רק בעוד כעשרה חודשים.

“בית המשפט הוציא צו שיש להכניס אותם למעון נעול בשל הסכנה הנשקפת להם”, אומר עו”ד גלעד סממה, מנהל האגף לסיוע משפטי במשרד המשפטים, “כשיוצא צו כזה זה אומר שהם נמצאים בסיכון הגבוה ביותר, שיש פוטנציאל להתעללות ולפגיעה בגופם ושקיימת סכנה שידרדרו למצבים עברייניים קשים. למרות שבית המשפט קובע שיש להכניסם למעון באופן מיידי, הם נאלצו להמתין חודשים”.

ולמה בג”ץ?

“אנחנו מדברים על פגיעה בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. יש כאן נוער שנמצא במקום המוחלש ביותר בחברה הישראלית ונמצא בסיכון גבוה לחייו, ומהנוער הזה נשללות זכויות בצורה אנושה. כשמדובר בסוגיה כל כך אקוטית, המדינה צריכה לפעול לחיסול רשימות ההמתנה וגם לדאוג לקיומם של מקומות ברזרבה.

“אנחנו מחכים כבר המון זמן לבשורות בעניין המקומות במעונות. משרד הרווחה יצא בתכנית חומש שהייתה אמורה להסתיים ב 2017 ובמסגרתה היו אמורים להתווסף 224 מקומות. בפועל נוספו רק 12. העתירה הוגשה אמנם בשמם של שלושה נערים, אבל היא מייצגת תופעה רחבה הרבה יותר שנמשכת כבר כשני עשורים. בזמן האחרון אנחנו רואים שגם הגורמים המטפלים שסבורים שהקטינים צריכים מעון נעול, נמנעים בעצמם מלהמליץ על האופציה כי הם מבינים שאין מקום. זמן ההמתנה יכול לנוע בין חודשיים לשבעה חודשים ולפעמים אף יותר מכך”.

את המבוגרים לא הפריטו

במשרד הרווחה מדברים על כ-120 בני נוער בסיכון שממתינים להיכנס למוסדות, שהם התחנה האחרונה לפני מאסר. “בשטח אנחנו מדברים על יותר מ-200”, אומר סממה.

לפני כשנתיים פורסם כי ברשימות ההמתנה מצויים 372 קטינים. בדו”ח של מרכז המידע והמחקר של הכנסת משנת 2013 מדובר על מספר גבוה יותר. “אחד הדברים החשובים שבג”ץ עשה כאן הוא שביקש מהמדינה נתונים מדויקים הן על זמן ההמתנה והן לגבי מספר הממתינים”, אומר סממה. “הרווחה הציגה נתונים לפיהם יש ירידה בכמות הממתינים וזה הרי לא הגיוני כי קיים מחסור. הסיבות לנתונים הן שילוב בין זה שלא סופרים נכון, לבין זה שהשטח מפנה מראש למסגרות אחרות. בכל מקרה בג”ץ אמר ‘אני רוצה לוודא שהרשימה היא רשימה’.

“בג”צ גם לא הסכים לבקשת משרד הרווחה לייתר את העתירה למרות שנמצא פתרון לשלושת העותרים, כי הבין שיש כאן בעיה עקרונית ושזו סוגיה שצריכה לקבל מענה במאקרו ולא במיקרו. אם היום פתרנו בעיה של שלושה מחר יגיעו עוד עתירות רבות. בג”ץ מבין שדרוש כאן פתרון מערכתי”.




“בג”ץ דורש תשובות”. עו”ד גלעד סממה צילום: לע”מ

החוסר במקומות לבני נוער הוא תוצאה של 20 שנות הפרטה. מזה 20 שנה שמעונות חסות הנוער, התחנה האחרונה לנערים ונערות לפני מאסר, נמצאים במיקור חוץ. בסוף דצמבר האחרון הודיע שר העבודה והרווחה חיים כץ על החזרתם של מעונות חסות הנוער לידי המדינה וביטול ההוצאה של השירות הזה לידיים פרטיות.

“אנחנו ניתן לצעירים הללו יותר מטפלים, יותר עובדים סוציאליים ובעיקר תקווה”, אמר כץ כשהודיע על המהלך המתוכנן. “הדבר הנכון הוא לטפל בנערים ונערות במצוקה שלא דרך מיקור חוץ. לא סביר שנתיר בקטינים את מה שפסלנו לבגירים בדמות בתי סוהר מופרטים”.

ההצהרה הזאת הפנתה זרקור לתנאי ההעסקה של עובדי השירות הזה ולהידרדרות במצבו, אבל נראה שעניין מהותי אחר שנוגע לשירות לא זכה למקום הראוי בשיח הציבורי: המחסור הכרוני במקומות במעונות חסות הנוער, ורשימות ההמתנה הארוכות לכניסה אליהם. הגורמים הטיפוליים השונים מתריעים שוב ושוב, משרד הרווחה מבטיח לטפל, אך המצוקה בעינה עומדת.

במשך שנים ניהל משרד הרווחה את רשימות ההמתנה כשבחלק מהמקרים מדובר היה בהמתנה בת חודשים ארוכים, אבל בהחלטה שקיבל בג”ץ בשבוע שעבר הוא מסמן למדינה כי לא יניח לדברים להמשיך להתנהל כפי שנעשה עד כה וכי הוא מצפה מהמדינה להביא לקיצור דרמטי בתורים להכנסת נערות ונערים מוחלשים למסגרת חסות הנוער.

“ישנן שתי קבוצות אוכלוסייה של בני נוער שיש סכנה לחייהם ולשלומם והם זקוקים למעונות הנעולים”, מסביר סממה, “האחת, היא קבוצת בני הנוער הנמצאים בהזנחה. אלו נערים ונערות שלא עשו מעשה עברייני והמעון נועד כדי להגן עליהם. הקבוצה השנייה היא בני הנוער שמעורבים בפלילים, והמעון הוא חלופת מעצר בעבורם.

“במצבים שבהם אין מקום, בני הנוער האלה נשלחים לכלא אופק (כלא לבני נוער – ר”ע). בגלל זמני ההמתנה הממושכים, יוצא שבמקום שהשהות במעון תהיה תחליף לכניסה מעצר, פעמים רבות הכניסה למעצר מהווה תחליף לשהות במעון. צריך לזכור שאנחנו מדברים על הנוער בסיכון הכי גבוה. עד שהם מגיעים למעון נעול הם עוברים תהליך ממושך”.

איך מתנהל התהליך?

“בהתחלה הרווחה מזהה את הקטין כנזקק וכמי שחווה הזנחה, ואחר כך בית המשפט מוציא צו לפקח עליו. אם רואים שהפיקוח לא מספיק מכניסים את הקטין לפנימיה או למשפחות אומנה שאלו ‘מסגרות רכות’. יש קטינים שאינם מתאימים למסגרות האלו ורק בקצה הרצף הטיפולי בית המשפט יוציא צו למעון נעול”.




נערים בכלא אופק, ארכיון. צילום: עינת פישביין

הסנגוריה הציבורית מטפלת מדי שנה בכ-1,700 תיקים הנוגעים לקטינים שבעניינם מתנהלים הליכים בבית-משפט לנוער. כבר כמה שנים שהיא מתריעה בדו”חות השנתיים שהיא מפרסמת על מצוקת ההשמה במעונות חסות הנוער בכלל ובמעונות הנעולים בפרט. מבקר המדינה עסק אף הוא במצוקת ההמתנה ובבעיות בהשמה בדו”חות בשנת 2000 ובשנת 2008. המבקר מדגיש מפורשות כי ההמתנה הארוכה של מתבגרים שנתונים במשבר עמוק למקום במעונות מקשה מאוד על המעונות לעצור את תהליך הידרדרותם ומקטינה את הסיכוי לשקמם.

משרד העבודה והרווחה הצהיר כי ישקיע בשנתיים הקרובות 150 מיליון שקלים במעונות חסות הנוער. במסגרת זו ייבנו שלושה מעונות חדשים ו-15 מעונות ומסגרות של חסות הנוער יורחבו בשנתיים הקרובות כך שיאפשרו קליטה של 400 נערים ונערות נוספים. למרות הדברים, בג”ץ דרש לקבל נתונים מדוקדקים כדי לוודא שהבעיה הולכת ומצטמצמת בזמן סביר.

השיקום בכלא כמעט בלתי אפשרי

גורם נוסף ששב ומתריע זה יותר מעשר שנים בדבר המחסור במקומות בחסות הנוער הוא המועצה לשלום הילד. “מספר הילדים שמצויים במצוקה וידועים כילדים בסיכון רק הולך ועולה”, אומרת ורד וינדמן מנכ”לית המועצה. “בשנת 2016 היו מוכרים לרווחה 438,963 המהווים 15 אחוזים מכלל הילדים בישראל. אנחנו מדברים על עלייה של55% אחוזים משנת 2000 אז היו מוכרים לשירותי הרווחה 290,417 ילדים”.

המעונות הנעולים הם למעשה אופציה שיקומית.

“בוודאי. המעון פורס הגנה והמטרה היא לתת טיפול חינוכי ושיקומי. המעון הוא מרחב מוגן עבור הנערים והנערות וניתנים בו טיפוליים אישיים וקבוצתיים”.

ומה קורה עם בני הנוער שנמצאים בהמתנה?

“מה זה העניין הזה עם רשימות המתנה? זה כמו תורי המתנה לטיפול נמרץ. אי אפשר לחיות עם זה בשלום. בניגוד למה שמצטייר אלה לא רק בני נוער שעברו עבירות וצריכים חלופת מעצר אלא גם בני נוער שצריכים הגנה על עצמם כד שלא יתדרדרו לסמים, לזנות, לפגיעות מיניות וכדי שאחרים לא ינצלו אותם. היו כבר מקרים שנערים נשלחים לכלא במקום למעונות וזה מזעזע. השיקום מהכלא הוא הרבה יותר קשה.

“אלו שהם עם רקע עברייני חוזרים לזירות הפשע או כאמור נשלחים לכלא. אותם נערים ונערות ללא רקע של עבריינות לא פעם מוצאים עצמם משוטטים ברחובות. בתי המשפט ניצבים בפני שוקת שבורה. הם יודעים שאין מקום, אבל אם הם מבקשים להקפיץ מישהו ברשימת ההמתנה זו דילמה נוראית כי זה תמיד על חשבון מישהו שנמצא גם הוא במצב של סיכון. זו סיטואציה בלתי אפשרית”.

מה דרוש כעת?

“דרושים הרבה מקומות אבל גם מענה טיפולי נאות ואנשי צוות מיומנים. חשוב לאייש את מעונות חסות הנוער באנשי צוות מקצועיים ביותר שיהיו בעלי הכשרה הולמת. חשוב לדעתי שהמעונות יחזרו לאחריותה של המדינה באופן מלא אבל בינתיים אני לא רואה את זה קורה. בישיבה האחרונה של ועדת הרווחה בראשותו של אלי אללוף אני ביקשתי שהכנסת תעגן זאת בחקיקה”.

וינדמן מביעה חשש מתהליך החלפת המפעיל במעונות הנעולים שנעשה בימים אלו. “אני מאוד מודאגת מתקופת הביניים שנוצרה כרגע. אני שואלת את עצמי כמה עובדים ותיקים נמצאים והאם נעשתה חפיפה כמו שצריך. מדובר כאן על בני נוער במצב רגיש והחפיפה המקצועית כאן היא קריטית”.

עו”ד נטע פת, סגנית יו”ר ועדת הנוער הארצית של לשכת עו”ד, מייצגת קטינים באופן פרטי ומטעם הסניגוריה הציבורית זה עשור. “בכלא אופק, כלא הקטינים של ישראל, כ-40 מתוך 100 נערים ממתינים להשמה במעונות חסות הנוער. למרבה הצער, גם אם ימצא להם מקום, חלק ניכר מהנערים האלו כבר לא יסכימו להשתלב במעונות, כי הסתגלו לכלא. להערכתי ל-20 נערים יש עדיין תקווה להשתלב במסגרות.

“מהניסיון שלי, הכניסה לכלא היא דרמטית. זאת תקופת ניתוק משברית וכואבת. לאחר תקופת ההסתגלות, קבוצת השווים הופכת להיות דומיננטית, והכוח הקבוצתי בכלא הופך להיות חזק מכל. נטישה של הקבוצה, לטובת הליך טיפולי ממושך ומפרך, היא כמעט בלתי אפשרית אחרי תקופה זו. בנוסף לכך, מתחילים להישקל שיקולי כדאיות. הנער אומר ‘יאללה נשארו לי כמה חודשים, כבר התרגלתי, אז נעבור את זה’. מבלי להבין שבטווח הארוך, מדובר בהחלטה משנת חיים. שלושת השבועות הראשונים בכלא הם חלון ההזדמנויות. זאת התקופה הטראומתית, שבמהלכה הנערים עוברים טלטלה רגשית גדולה. אחר כך כבר קשה להעביר אותם למסגרת טיפולית”.




זינוק במספר הילדים המוכרים לרווחה. ורד וינדמן

אבל גם בכלא הם עוברים שיקום.

“כלא זאת מסגרת שהיא בראש ובראשונה ביטחונית, מצויה תחת שירות בתי הסוהר, ולא תחת הרווחה. הסוהרים הם אנשי ביטחון ולא עובדים סוציאליים. והנערים הם קודם כל אסירים ואחר כך קטינים. בניגוד לעבר, כיום ישנן מגוון תכניות שיקומיות אבל במקביל יש שימוש בעונשים, בידודים ממושכים, והשיח הוא ביטחוני עם סדר יום נוקשה, מאחורי הסורגים. הנתון הקשה מכל הוא אחוז החזרה לכלא, העומד על 75%. מתוך 100 נערים, 75 יחזרו תוך זמן קצר לכלא. בעיקר משום שההסתגלות לחיים בחוץ היא בלתי אפשרית.

“כשנער נשלח לכלא במקום למעון, בגלל שאין מקום עבורו במסגרת טיפולית מתאימה, היכולת שלנו כחברה להחזיר אותו למסלול השיקומי היא כמעט אפסית. מרבית הנערים משתחררים לריק. הם כבר לא נמצאים ברשימה של אף אחד, אלא בתחתית סדר העדיפויות. מרבית הנערים מוחזקים בכלא לא בגלל חומרת העבירות שעשו אלא משום שלא נמצאה בעבורם מסגרת הולמת או שבגלל שבמסגרת ההולמת אין מקום”.

גם נטע פת כמו ורד וינדמן מביעה דאגה בקשר למצבם של בני הנוער באותם מעונות בהם הוחלף המפעיל ועמו הוחלף גם הצוות המטפל. “זה נראה כאילו אף אחד לא מסתכל עליהם”, אומרת פת. “בזמן השביתה של חלק מהמעונות בעקבות הסכסוך עם משרד הרווחה שוחחתי עם מדריכים ומטפלים ונאמר לי שהמצוקה של הנערים והנערות לא פשוטה. גם כעת הסכסוך טרם יושב במלואו ויש נערים ונערות המצויים בחוסר ודאות”.

האסיר שהטריל את שב"ס במשך 20 שנה



כאשר מחמוד מגאדבה, אנס מורשע שסיים לאחרונה לרצות 21 שנות מאסר, השתחרר מהכלא, לא היה ברור מי מרגיש יותר הקלה: האסיר שזכה מחדש בחירותו או אנשי המחלקה המשפטית של שב"ס, שלאורך השנים נאלצו להתמודד עם מבול עתירותיו וכעת מצפים לרגיעה. הוא, מצדו, לא מתכוון להניח להם

הילו גלזר- 31.01.2018 13:02  

שלושה ימים לפני השחרור התקשר אלי מחמוד מגאדבה מהכלא ובפיו בשורה מרעישה: בארוחת הצהריים, במקום השניצל הקבוע מבשר מעובד, נחתה בצלחתו מנה של שוקיים "אמיתיות". "אם אחרי 21 שנים בפנים הצלחתי להשיג לאסירים ארוחה לא מסרטנת, מבחינתי הכל היה שווה", הכריז בהתרגשות. 

מגאדבה מתכוון בכך לעתירה שהגיש לפני כשנתיים בעקבות הודעת ארגון הבריאות העולמי, כי יש ראיות משכנעות שקיים קשר בין צריכת בשר מעובד לתחלואה בסרטן. העתירה השאפתנית הזאת, שהתבייתה בחוכמה על דיון ציבורי ער, היתה אחת מתוך לא פחות מאלף הליכים שמגאדבה המטיר על שב"ס, לדבריו, בתקופת מאסרו. 

כדי להתמיד בקדחת העתירות הזאת, מגאדבה לא הצטמצם לנושאים ברומו של עולם כמו חשיפת אסירים לסיכונים בריאותיים. הוא ניגש באותה חדווה גם לעתירות מינוריות יותר, כמו זו שבעקבותיה הוזיל שב"ס את עלויות צילום המסמכים מ–1.25 שקל ל–35 אגורות לדף; זו שתבעה לאפשר לאסירים להדפיס בכלא מסמכים שקשורים בענייניהם המשפטיים; עתירה שביקשה לחולל שינויים בפקודת הדואר של שב"ס ולהתיר לו להשתמש בפקס; תביעה שקבלה על תנאי האוורור בתאו; הניסיון להגיש תובענה ייצוגית בגין העמלות שגובה שב"ס עבור ניהול חשבונות בנק של אסירים ועוד ועוד. 

עתירותיו כיסו את כל תחומי החיים בכלא: לימודים, תעסוקה, בריאות ומזון. לצד זאת העז לאתגר את המערכת ולערער על הנחות יסוד כמו האיסור על אסירים להתראיין והסמכות של שב"ס להכריז על סכסוכים ביניהם מנימוקים מודיעיניים חסויים. בשל כך, סנגורים שייצגו אותו לאורך השנים רואים בו אסיר אמיץ, שפעל ללא ליאות לפלס נתיבים של תקווה בתוך מנגנון דכאני ומייאש, ושניחן באינסטינקטים יוצאי דופן וחוש צדק מפותח. אלו מבליטים גם את הישגיו המשפטיים וגם את הסיוע שנתן לאסירים אחרים במאבק על זכויותיהם, עד כדי תיאורו כלא פחות ממנהיג חברתי. 

מנגד, בשב"ס מתארים אותו כעותר אובססיבי ולא אפקטיבי במיוחד, שרוב עתירותיו נדחו וממילא היו קטנוניות. לדבריהם מספר העתירות שהגיש אינו אלף אלא 370 (הסבר אפשרי לפער הוא שחלק מהתלונות נפתרו בהתערבות מקומית של הנהלת הכלא ועל כן התייתרו בשלב התחלתי). לשיטת שב"ס, גם בעתירותיו למען אסירים אחרים לא הועיל להם ולפעמים אף הזיק, משום נטייתו להעמיס ולטרחן, ובוודאי שאין לראות בו כל סוג של מנהיג לנוכח עבירות המין הקשות שבהן הורשע. הם אינם זוקפים לזכותו את השינויים המבניים שחלו במערכת בסמוך לעתירותיו, אלא מייחסים אותם למנגנוני הביקורת בארגון או לעבודת מטה פנימית. 

מגאדבה, פלסטיני תושב ג'נין, רווק בן 47, בילה יותר ממחצית שנותיו בכלא הישראלי (לפני מאסרו הממושך נכלא לחמש שנים בגין עבירות ביטחוניות). לפני שבועיים שוחרר, אך כעת לא ברור מי חש הקלה גדולה יותר: האסיר ששב לחיק משפחתו, או אנשי המחלקה המשפטית של שב"ס שלאורך השנים נאלצו להדוף את מבול עתירותיו וכעת מצפים לרגיעה. הוא, מצדו, לא מתכוון להניח להם. "אמנם שב"ס שיחרר את מגאדבה, אבל מגאדבה עדיין לא משחרר את שב"ס", התחייב בשבוע שעבר בפתח פגישתנו בבניין משרדים בג'נין. 

"העברית הצילה אותי"

חודשיים קודם לכן, בית סוהר אלה שמדרום לבאר שבע. הכניסה לבית המשפט שבמתחם הכלא עוברת דרך שיקוף קפדני וסדרה של דלתות ברזל באופן ששם ללעג את המונח "דיון בדלתיים פתוחות". הסדרנים הם סוהרים, עורכת הדין של שב"ס יושבת במקומה הקבוע ומפטפטת עם השופט, ורק פרקליטיהם של האסירים מתחלפים, בהנחה שאלו בכלל נעזרים בייצוג משפטי. 

עם זאת, לאולם מתאפשרת כניסת אורחים מבחוץ, כולל עיתונאים, אך לא לפני שהפקידו את הציוד בלוקר חיצוני, בייחוד את הטלפון הנייד, והוזהרו לבל ינסו להחליף מילה עם האסירים. העימות בין בית משפט לבית סוהר אינו מוכרע, והמרחב הזה נותר כשטח הפקר, היכל צדק כבול בשלשלאות. 

כל עתירה, שנדמית בתחילה כפעוטה או שולית, מתבררת כדרמטית מרגע שהאסירים, בסרבל כתום ורגליים אזוקות, מובלים לדוכן. אחד מתחנן על יום חופשה שנשלל ממנו, לדבריו שלא בצדק; שני מתקומם על האיסור להתקשר לילדיו שהוטל עליו מנימוקים "ביטחוניים"; וזה שאחריו יוצא מגדרו על מנת להסביר מדוע התפריט הטבעוני בכלא עדיין לא עונה על צורכי הקהילה שלו. גם מגאדבה כאן, ממתין לתורו בתא קטן וחיצוני להתרחשות. בעוד שבועות ספורים ישתחרר אחרי יותר משני עשורים ואף על פי שריח החופש כבר באפו אין לו שום כוונה לסגת, שכן מבחינתו מדובר, כמו תמיד, בעניין עקרוני. 

הפעם מגאדבה נאבק באיסור שהוטל על אסירים מוסלמים להשתמש בכירות חשמליות בשבתות, וזאת על מנת "להבטיח את צביונה של השבת במרחב הציבורי". לטענת מגאדבה, יש לאפשר לו לנהוג כרצונו בתאו, שכן מדובר במרחב פרטי, ואין למנוע בעדו מלבשל לעצמו כפי שעשה עד כה. עו"ד גלעד ברנע, שייצג את מגאדבה בהליכים רבים, תוהה בשמו אם "שמירת השבת חלה רק על הכירה", לנוכח העובדה שהטלוויזיה בכלא נותרת פועלת בשבת ומשום שאיש אינו מערער על זכותם של האסירים לעשן בפרהסיה במהלכה. אבל השופט אהרון משניות דוחה את העתירה בנימוק ש"החלטת מפקד הכלא למנוע בישול בשבת נמצאת במתחם הסבירות". מגאדבה מקבל את ההכרעה בנימוס ומובל לתאו. פניו כבר לערעור. 

"זה כלי הנשק", נופף בתיאטרליות בעט שהונח על השולחן שמולו, כשנפגשנו בשבוע שעבר. "אסירים לא יודעים שמותר להם לקרוא את הפקודות, להדפיס כתבי טענות, לעיין במחשב. אני ניצחתי את שב"ס בדף ועט". 

אבל בתחילת הדרך השימוש בדף ועט לא היה זמין למגאדבה, מהטעם הפשוט שלא ידע קרוא וכתוב בעברית. לכן החליט ללמוד. "בהתחלה מכורח הנסיבות", הוא מספר, "אתה חי בכלא והשיח שלך הוא בעיקר עם סוהרים שלא מדברים ערבית, אז אין לך ברירה. התחלתי ללמוד עברית ברמה יותר גבוהה כשהבנתי את הפוטנציאל ליצור תקדימים ולזעזע את שב"ס. זה האלמנט שהחיש אצלי את הצורך להעמיק בשפה. השתלבתי בקורסים, למדתי את החוק, הייתי שואל מתמחות או סטודנטיות לגבי מילים שלא הבנתי, משפר את אוצר המילים". 

ברבדים פנימיים יותר, המהפך חל לאחר שמגאדבה, שנשפט ל–20 שנה, נידון זמן קצר לאחר שהחל לרצות את עונשו ל–18 חודשי מאסר נוספים בגין שני מקרים של תקיפת אסירים. "הבנתי שזה או שאני נהרג או שאני הורג מישהו וחיפשתי דרך מילוט", הוא מספר. "כמעט בלתי אפשרי לשרוד בכלא בדרך הנכונה. אתה מוצא את עצמך במעגל של אלימות: דקירות, סכסוכים, סחר בסמים. העתירות היו הסנוניות הראשונות לכך שיש תקווה, שיש גוף עם חוקים. העברית היא מה שהציל אותי מעצמי והציל אחרים ממני". 

הפואטיקה הייחודית של מגאדבה, שמשלבת ז'רגון משפטי ("אין לו להלין אלא על עצמו") ותנופה ספרותית ("האסיר הוכה עד שאפסו כוחותיו"), לא התגבשה ביום אחד. בתחילת הדרך העתירות שלו נדחו על הסף, "מפני שהייתי מגיש אותן מתוך הייאוש, הסבל וההתנכלות, בלי להבין עד הסוף את מהות העתירה ולהתעמק בתפקידן של הערכאות השיפוטיות", הוא מעריך. "בתי המשפט לא ריחמו עלי, מחקו לי עתירה אחרי עתירה. אז התחלתי ללמוד: לקרוא כל החלטה, כל כתב תשובה, להתייעץ עם אסירים אחרים. התאפקתי לפני שהגשתי את העתירות הבאות, הרמתי טלפונים לארגוני זכויות אדם, ושם התחילו לכוון אותי ולייעץ לי". 




עו"ד גלעד ברנע: "התיקים שבהם ייצגתי את מגאדבה הם תיקים של זכויות אדם במובנן המובהק והבסיסי ביותר. מאוד נוח לי עם העתירות האלה, ללא כל קשר למי הוא ומה הוא עשה"  

ואמנם, העתירה המשמעותית הראשונה שיזם מגאדבה הוגשה לבג"ץ לפני כעשור על־ידי ארגון עדאלה, רופאים לזכויות אדם והקליניקה המשפטית באוניברסיטת חיפה. עתירה זו עסקה בתנאי הסעתם של האסירים בניידות המכונות "פוסטות", שמפזרות אותם בין בתי המאסר, בתי המעצר ובתי המשפט. מגאדבה טילפן אז לעו"ד עביר בכר מעדאלה, גולל בפניה את הסבל הכרוך בנסיעות האלה, וזו הרימה את הכפפה. "הועליתי לפוסטה בשעה ארבע בבוקר מאגף המעבר בכלא ניצן", הדגים מגאדבה בתצהיר שהגיש, "עד שהפוסטה עברה את הבדיקות הביטחוניות היתה השעה 9:30 בבוקר ואני ושאר האסירים כבולים ויושבים על ספסלי ברזל בקור עז". בהמשך מנה את התחנות הרבות שדרכן עברה הפוסטה לאורך היום (כלא הדרים, רימונים, השרון, אופק, אשמורת, עתלית, דמון, קישון ועוד) עד לסוף המסלול, שהסתיים בשעת לילה בכלא מגידו. כל זאת, לדבריו, "ללא אוכל מלבד שתי פרוסות עם ריבה שאתה אמור לאכול כאשר אתה כבול ואזוק ובלי שירותים כל היום". 

"אף אסיר לא ייסע (בפוסטה) באם הדבר תלוי בו ואפילו אם באי נסיעתו עלול הוא לחטוף שנה או שנתיים נוספות או יותר, העיקר שלא לנסוע ברכב הליווי", הוסיף. 

במהלך הדיונים בתיק שב"ס הביע נכונות לנקוט צעדים מקילים, כגון חלוקת מזון והוספת תחנות ביניים שבהן יוכלו האסירים להתפנות. לפיכך המליץ בית המשפט למחוק את העתירה. לדברי עו"ד בכר, "היו עוד סוגיות רבות שביקשנו להעלות לדיון, אבל בית המשפט אמר — תסתפקי במה שהשגת". 

לא דון קישוט

מגאדבה סימן את המטרה הבאה. בתחילת העשור עתר באמצעות עו"ד בכר בדרישה לתקן את האפליה הטמונה בכך שארוחות חגיגיות ודשנות מוגשות לאסירים אך ורק במועדי ישראל ולא בימי חגם של האסירים המוסלמים (עיד אל־פיטר וחג הקורבן), או בני דתות אחרות. שופטת בית המשפט המחוזי מרכז ורדה מרוז קיבלה את העתירה והורתה לשב"ס לתקן מדיניות זו בנימוק ש"ראוי כי אותם משאבים המושקעים בארוחות החג של האסירים היהודים יושקעו אף באלו שאינם יהודים". בערך באותה תקופה גם עתר לבג"ץ באמצעות עו"ד ברנע בדרישה שאסירים לא יהודים יוכלו לקבל לחם בפסח, אך הפעם נדחה. ככלל, רבים ממאבקיו חתרו לשוויון לאסירים הערבים, ולאו דווקא בהיבט הקולינרי. כך למשל, התקבלה עתירתו לשלב בכלא קורסים ללימוד השפה הערבית. 

ב–2012 עתר באמצעות עו"ד ברנע נגד התנאים הקשים באגף המעבר בבית הסוהר איילון, שמכונה "הטרמינל". העתירה הובילה לגיבוש דוח העוסק בתנאי המחיה בו ובעקבות ממצאיו החמורים, הודיע שב"ס על נקיטת צעדים אופרטיביים מיידיים כגון אוורור תאי המעבר ובחינת האפשרות לשלב מאווררים הכוללים מתזי מים, הגבהת החיפוי בשירותי הכריעה על מנת לשמור על פרטיות האסירים, הוספת אסירי חוליה (אסירים שמסייעים לאנשי הצוות בחלוקת מזון ומים) והקפדה על נוכחות חובש באגף. באותו מעמד גם הצהיר שב"ס כי ייבחן לעומק הצורך בשיפוצים נרחבים יותר. 

עתירה משמעותית נוספת שנראה כי חוללה שינוי מעצם קיומה, היא זו שהגיש מגאדבה באותה שנה ובאמצעות אותו עורך דין, במטרה לחייב את שב"ס להציב רופאים מומחים במתקני הכליאה השונים. הוא טען שהשיטה הקיימת, שבה אסירים מ"בתי הכלא הפריפריאליים" מופנים למרכז הרפואי של שב"ס ברמלה כאשר הם נזקקים לייעוץ, כרוכה בסרבול רב, בעיקר בשל הנסיעה באותן פוסטות ידועות לשמצה, שבעטיה אסירים רבים מוותרים על טיפול רפואי חיוני. 

מגאדבה לא ביקש לחולל מהפכה יש מאין, אלא רק לחייב את שב"ס ליישם את דוח ועדת ישראלי לבדיקת השירות הרפואי לאסירים שמסקנותיה ברוח זו פורסמו כבר ב–2004. בשב"ס טענו מנגד שפרשנות נכונה של דוח הוועדה אינה שכל בית סוהר יאויש ברופאים מומחים, ופירטו את המאמצים שנקטו על מנת לאפשר לאסירים לקבל טיפול מתאים במתקן הכליאה שבו הם נמצאים או בסמוך לו. זאת באמצעות הקמת מרכזי מומחים במחוזות המרכז, הדרום והצפון בשיתוף פעולה עם בתי חולים — צעד שהיה כרוך בעלויות תקציביות גבוהות. בדיונים בתיק שב"ס גם התחייב להקים מרכז מומחים במתחם כלא השרון. לפיכך, במאי 2013 נשיא בית המשפט המחוזי מרכז אברהם טל דחה את העתירה. מגאדבה לא הרפה ועירער לעליון בטענה שההתחייבויות אינן נפרטות למעשים. והנה, בפברואר 2017 שופטי העליון הורו לשב"ס "כי בתוך 60 יום תוגש הודעה עדכנית ובה עדכון באשר למאמצים להקמת מרכז מומחים במתחם השרון בשיתוף בית חולים לניאדו". אגב כך ציינו השופטים בראשות המשנה לנשיאה לשעבר אליקים רובינשטיין, שהם "מאמינים כי יש רצון בשירות בתי הסוהר לשיפור מתמיד של נושא הרפואה". מגאדבה סבור שאמונה לבדה לא היתה מביאה הישגים כאלה. "זו אחת העתירות החשובות שהגשתי ובזכותה איכות חייהם של כל האסירים תשתפר באופן דרמטי", הוא מתגאה. 

כשמגאדבה כשל, וזה קרה לא מעט, הוא פנה תמיד לערכאה עליונה יותר. הניסיון מראה שההתניה השתלמה לעתים, גם כאשר הערעור לא הפך את ההחלטה המקורית. כך היה ביחס לעתירתו שעסקה בשינוע אסירים לדיונים בבית משפט לשווא, לאחר שבדיעבד התברר שהדיון בעניינים נדחה או בוטל. מגאדבה עתר באמצעות עו"ד עביר בכר ואיילת עוז על מנת לחסוך ממנו ומשכמותו את הנסיעה המסויטת והמיותרת בפוסטה, וביקש לחייב את בתי המשפט ושב"ס להיות מסונכרנים בהזמנות לדיון. העתירה נדחתה על ידי בית המשפט לעניינים מינהליים בבאר שבע בנימוק שמדובר בעניין נקודתי שאינו מצדיק התערבות, אך מגאדבה, כהרגלו, הגיש בקשת רשות ערעור. שופטי העליון לא דחו אותו על הסף, אלא הורו לשב"ס לבצע פיילוט למשך 90 יום לצורך קבלת אומדן של סך המקרים שבהם אסירים זומנו לדיון לשווא. מבחינתו של מגאדבה, היתה בכך הכרה בקיומה של התופעה. ואמנם, עם סיכום הממצאים התחייב שב"ס לפעול לצמצומה. בהחלטתם למחוק את העתירה ציינו השופטים: "הבקשה שלפנינו והדיונים שהתקיימו בה תרמו ללא צל של ספק להארתה של סוגיה ראויה". השופט יורם דנציגר אף החמיא למגאדבה ותיאר אותו כמי ש"עשה מעשה ציבורי חשוב בעניינו ובעניינם של אחרים". 

אבל לא כל השופטים נקטו גישה סבלנית כזו. למעשה, שכיחות יותר היו התגובות העוינות כלפי מגאדבה, לנוכח סיווגו כעותר סדרתי. השופטת אילה פרוקצ'יה כתבה באחת מהחלטותיה שמגאדבה "מערים על בית המשפט העליון בקשות רשות ערעור בלא הבחנה" ועמיתה אשר גרוניס ציין שמדובר ב"עותר המגיש עתירות רבות מספור, עד כדי כך שקשה לעקוב אחריהן". 

לדברי עו"ד בכר, "הוא עורר אנטגוניזם אצל הרבה שופטים, בין היתר בגלל ההצפה של המערכת ומשום שהיה מגיש טונות של חומר כתוב בכתב יד. גם הדעתנות שלו והיומרה להציג את הבסיס העובדתי בלשון משפטית עוררו כלפיו חוסר אמפתיה. באחד הדיונים טענתי בשמו, ומגאדבה התערב כדי לתקן או לייעץ. בית המשפט נזף בו, 'יש לך ייצוג, אתה לא תגיד אף מילה'". 




"הוא עורר אנטגוניזם אצל הרבה שופטים, בין היתר בגלל ההצפה של המערכת ומשום שהיה מגיש טונות של חומר כתוב בכתב יד. גם הדעתנות שלו והיומרה להציג את הבסיס העובדתי בלשון משפטית עוררו כלפיו חוסר אמפתיה"  

עם זאת, בכר סבורה שהיחס השלילי לא נבע רק מתוך הקפדה על סדרי הדיון, אלא שהוא מושרש עמוק יותר. לדבריה, "שופטים נוטים להיות אמפתיים כלפי אסירים מטעמים של חסד ורחמנות. אסיר שיספר על ג'וקים בתא ושאר דברים אקסטרימיים שמעוררים חלחלה, אוטומטית יעורר הזדהות. אסיר חזק, מנומק ומאורגן כמו מגאדבה לא יעשה רושם טוב, וזה בהחלט השתקף בהחלטות כלפיו". 

ואמנם, לא זו בלבד שרוב העתירות של מגאדבה נדחו, אלא שבמקצתן גם הטילו עליו השופטים תשלום הוצאות — סנקציה שבית המשפט ממעט לנקוט כלפי אסירים, מתוך הכרה במעמדם המוחלש. למשל, ב–2013 דחה בית המשפט המחוזי בבאר שבע את עתירותיו להרחיב את שטח המחיה בתאו ולשנות את הפקודה העוסקת בקריטריונים לשחרור מינהלי על מנת שתחול גם עליו. השופט יואל עדן כינה את העתירה "עתירת סרק וחסרת בסיס", קבע שמגאדבה "הטריח את שב"ס טרחת שווא" והטיל עליו הוצאות בסך 2,000 שקל, בציינו כי "הדבר שמור למקרים קיצוניים במיוחד". 

גם השופט אליהו ביתן גזר עליו סכום דומה, לאחר שמגאדבה הגיש למחוזי בבאר שבע עתירה שכבר נדחתה על ידי המחוזי בתל אביב ואף על ידי העליון. ביתן כתב בהחלטתו שמגאדבה "הגדיש את הסאה", והוסיף כי נראה שהוא "משתעשע בהגשת עתירות ונהנה מהאפשרות להטריח את שב"ס ובית המשפט פעם אחר פעם". 

מהמשפט האחרון אפשר להסיק שמגאדבה הוא מה שמכונה בסלנג אינטרנטי "טרול". כלומר, שמדובר באדם כפייתי המפיק הנאה מעצם השיבוש והמהומה שיוצרות פעולותיו, בלי שעומד מאחוריהן תוכן ממשי. מגאדבה כופר לחלוטין בהגדרתו ככזה. "מעולם לא הגשתי עתירה שלא חשבתי שהיא צודקת ולא פעלתי סתם כדי להתנגח או להתכתש עם שב"ס. זו הטקטיקה שלהם, להפיל את העתירות באמצעות הטענה שהן טורדניות וקנטרניות". עם זאת, מגאדבה מודה שאת התכלית שאב לעתים מעצם העיסוק בעתירה, ללא תלות בתוצאותיה. "העשייה מקטינה את הנזק של המאסר, אתה מתחיל להרגיש יעני חסין בפני הייסורים, שיש לך מטרה. וברגע שהמאסר הופך לשליחות לשב"ס יש בעיה". 

בכתבה שסקרה את עתירותיו ופורסמה לפני חודשים אחדים בבלוג "פוסטה" של העיתונאי אמיר זוהר, תואר מגאדבה כ"דון קישוט מג'נין שמשגע את שב"ס". מדובר בדימוי שובה לב, ואפשר לנחש שמגאדבה היה חותם על תיאורו כלוחם חסר פשרות למען הצדק, אשר אינו נואש גם כשמטרותיו נראות חסרות סיכוי, אבל דומה שהניסיון לשוות לפעולותיו גוון רומנטי שכזה, יחטא בעצמו ברומנטיות־יתר. ראשית, משום שמגאדבה רחוק מלהיות אדם לא רציונלי. מלחמתו בשב"ס לא היתה "מלחמה בטחנות רוח", שסיכוייה בלתי ריאליים, אלא הורכבה מרצף פעולות אפורות וסיזיפיות של ניסוח טיעונים משפטיים, חתימה על תצהירים, נדנוד לעורכי דין, יצירת קואליציות עם אסירים נוספים וצלילה דקדקנית לפרטים. כדי להתמיד בשגרה הכמעט פנאטית הזאת נדרשים תושייה ותחכום רב, יש שיאמרו ערמומיות, ואין דבר בינה לבין האידיאליזם המופשט שמזוהה עם גיבור ספרו של מיגל דה סרוונטס. 

חשוב מכך, בניגוד לנאיביות המיוחסת ל"דון קישוט המקורי", צריך לזכור שמגאדבה הוא עבריין מורשע, שנידון לעונש מאסר ממושך בשל שני מקרי אונס אכזריים כלפי נשים, שאותם ביצע תוך שימוש באלימות ואיומים בסכין ובמקלות. 

מגאדבה לא פעל לבד. בשני המקרים, הוא ושני חבריו ארבו לבני זוג ערבים שהגיעו ליער ציפורי שבגליל על מנת להתייחד. הם הכו ושדדו את בני הזוג ואז אנסו את האשה. בהכרעת הדין קבעו השופטים כי מגאדבה וחבריו תיכננו לבצע את מעשי האינוס אך ורק בנשים ערביות מתוך הנחה שאלה לא יעזו להתלונן, בהכירם את הרגישות הקיימת במגזר כלפי נשים המקיימות יחסי מין, אפילו בכפייה, מחוץ למסגרת הנישואים. מסקנה זו נגזרה ממקרה שלישי, שבו הואשמו מגאדבה וחבריו כי תקפו בני זוג ביער, אך משנוכחו כי האשה יהודייה הניחו לה לנפשה. מגאדבה הורשע בשלושה מעשי שוד, שני מעשי אינוס, הטרדת עד ושהייה בלתי חוקית. בגין מערום העבירות הזה, ב–1997 גזר עליו בית המשפט המחוזי בנצרת 28 שנות מאסר. בית המשפט העליון הקל בעונשו וקיצר אותו ל–20 שנה. 

הפגישה עם קצב

יום ראשון לפני שבועיים, ג'נין. מגאדבה, שמתגורר בכפר סמוך, השתחרר רק לפני שלושה ימים וזהו ביקורו הראשון בעיר. "אני לא מאמין למה שאני רואה, הכל השתנה פה", הוא אומר לנוכח התפתחותה והתרחבותה. אלו לא רק השנים שעשו את פעולתן הטבעית, אלא גם המדיניות החדשה שנוקטת ישראל, שכעת מאפשרת כניסה כמעט חופשית של ערביי ישראל לתוך ג'נין. נוכחותם הקפיצה את מחזור המסחר בעיר באופן דרמטי, והביאה בשורה של פריחה כלכלית יחסית. בכתבות שפורסמו לאחרונה תואר המהפך של ג'נין: מבירת טרור לבירת הקניות של השטחים. ובכל זאת, מדובר במציאות שברירית. רק לאחרונה חיסלו כוחות צה"ל מחבל מקומי בקרב יריות שהתחולל במרכז העיר. 

לקראת ביקורנו שם הביא עמו מגאדבה פמליית חברים ובני משפחה מקומיים, שישמשו כעין מאבטחים. ברכב נוהג אחד מ–16 אחיו, ולצדו יושב אחיינו בן השמונה. מגאדבה מבקש מהילד שיפתח בסמארטפון את הסרטון המתעד את חגיגות שובו לכפר, שכן הוא עצמו עדיין מתקשה בתפעול המכשיר. "אני רק עכשיו לומד מה זה ווטסאפ", הוא אומר אגב ניסיון מגושם להחליק אצבע על הצג. 

אנחנו עוברים דרך הרחוב הצבאי, חולפים על פני שכונת הפרדסים שמאופיינת בבנייה מרווחת בסטנדרט מפואר ומעפילים בדרך מעוקמת ומשובשת למרכז העיר הפקוק. מגאדבה ואלו מבין חבריו שרכשו כמוהו מיומנויות שפה בכלא הישראלי, אינם נרתעים מלדבר עברית בקולי קולות במרחב הציבורי. למעשה, מגאדבה חש נוח יותר, לפרקים, בשפתו השנייה. "אנשים שבאים לברך אותי אומרים לי שנעשיתי יהודי", הוא מספר. "זה לא ששכחתי את שפת האם שלי, אבל לך תסביר להם מונחים כמו 'פרוטוקול' ו'לערער' בערבית". 

במסעדה ברחוב הראשי מגאדבה שולף פנקס ירוק ששימש אותו בכלא ובו מפורטים, בכתב צפוף, ההליכים שבהם סייע לאסירים אחרים. "זו עתירה של אסיר שהכניסו אותו לבידוד וקיבל כרטיס צהוב לפני שלילת תוכנית טיפול, בגלל עבירה משמעתית שלטענתו לא ביצע", הדגים לאחר שדיפדף לעמוד אקראי. "הגשתי בהסכמתו תביעת פיצויים שנדחתה בפסק דין מקומם ועכשיו הוא יכול לערער עליה תוך 15 ימים. אני אכתוב לו בקשת רשות ערעור, נחתים אותו על תצהיר, נעשה הכל כדת וכדין". 

לשם כך מגאדבה לא יצטרך לפגוש את האסיר. הרי גם בעת שניסח בשבילו את העתירה המקורית היו כלואים שניהם בבתי כלא מרוחקים. הם תיקשרו באמצעות הודעות שכל אחד מהם השאיר בתא הקולי של רעהו. כך גם סייע לאסירות מכלא נוה תרצה. "השם שלי רץ", אומר מגאדבה, "היו משאירים לי הודעה עם הפרטים, אני הייתי בודק, מתייעץ לגבי ההיבט החוקי ומנסה לעזור". 

בארצות הברית מכונים אסירים מסוגו של מגאדבה "jailhouse lawyers", מונח שאין לו תרגום עברי הולם. הכוונה לאסירים שלמרות היעדר כל רקע או הכשרה פורמלית, מספקים לאסירים אחרים שירותים משפטיים, כגון ניסוח עתירות, קובלנות, בקשות חנינה וכיו"ב. לדברי מגאדבה, לרוב סייע בהתנדבות ומדי פעם תמורת הפקדת סכום סמלי בחשבונו לקניות בקנטינה, על בסיס רצון טוב. ואמנם, עושה רושם שההון הסימבולי הוא העיקר כאן. לדברי עו"ד ברנע, "אין ספק שזה מה שבנה את המעמד של מגאדבה מול אוכלוסיית האסירים וגם מול הנהלת הכלא. הוא נחשב לאסיר משמעותי וזה בוודאי טיפח אצלו הערכה עצמית גבוהה". 




"כשקצב עוד היה נשיא שלחתי לו בקשת חנינה, לא כי אני מודה במעשים, אלא סתם, כי חשבתי שזה יעזור. הוא ענה שבקשתי נדחית משום שהמעשים שלי הם מהחמורים ביותר שיש. כשראיתי אותו בכלא אמרתי לו, עכשיו אני מבין למה דחית את הבקשה שלי. עולם קטן"  

ואמנם, לדברי מגאדבה פועלו זכה לתשבחות גם מצד הסגל. לראיה, שיחה מזדמנת שקיים בנושא עם קצין בכיר בכלא איילון. לדברי מגאדבה, "ניגשתי אל הקצין הזה כדי להחתים אותו על עתירות והוא אמר לי: 'אנחנו היהודים הפעלנו סוכנים מאז קום המדינה. הערבי הראשון שמצליח להפעיל סוכנים יהודים נגדנו זה אתה. אבל אני גאה בך על המכתבים שאתה כותב בשמם. כל עוד אתה עושה את זה חוקי, אין לי אלא להצדיע'". 

בשב"ס לא השיבו לשאלתנו ביחס לסיטואציה שתיאר מגאדבה. לגופו של עניין, המוטיבציה של מגאדבה להרעיף מן הידע שצבר על אסירים אחרים בוודאי לא הקלה עליהם. לדברי עו"ד בכר, "באחת העתירות שבהן ייצגתי אותו, בשב"ס ציינו שיש להם מידע מודיעיני שלפיו מגאדבה 'מסית' אסירים להגיש עתירות. הם ראו את זה באור שלילי". ואולם, מגאדבה לא רק "הסית" אסירים לעתירות, אלא גם פעל עמם בשיתוף פעולה לקידום ענייניהם המשותפים בסוגיות עקרוניות שביקש לקדם (ראו מסגרת), לעתים בליווי עורכי דין או ארגון. "אסיר כמו מגאדבה הוא נכס לארגוני זכויות אדם", אומרת עו"ד בכר, "משום שאתה כעורך דין עומד מול מערכות לא שקופות, שהמגמה בהן היא להחשיך ולהסתגר, ואתה לא יכול לחכות שדברים יקרו מעצמם. אתה מחויב לנבור, לייצר סוגיות, לפתח חוש ריח כלפי אי־צדק. למגאדבה יש את זה. הוא גם מריח עוולות וגם יודע איך למשפט אותן". 

דוגמה לחוש הריח הבלתי נלאה של מגאדבה היא העתירה שהגיש לפני שנים אחדות נגד תנאי החזקתם של אסירים במתחם בית המשפט העליון. מגאדבה בכלל הובל לשם לקראת דיון בעתירה אחרת, אך כשהבחין בתנאים הקשים בשירותי ה"בול פגיעה" במתקן, ביקש לתת לכך ביטוי. עו"ד ברנע ציין בשמו ש"בתא השירותים הנעדר אסלת ישיבה קיימות שתי מצלמות מעקב שעינן הצופייה עוקבת אחר האסיר בעת שהוא עושה את צרכיו ובכך פוגעות בפרטיותו וכבודו". כמענה לכך קיים השופט רובינשטיין ביקור פתע במתקן. ממצאיו העלו שאכן "ישנן מצלמות בתאים, ומוקד הצפייה הוא במשרדו של מפקד מתקן הליווי" והוא אף אישר כי "אין המצלמות מכסות חלקים מוצנעים בגוף". לפיכך ביקש רובינשטיין ש"תיבדק האפשרות להגבהת המחיצה בין השירותים לשאר התא בכ–20 סנטימטר באופן שיבטיח פרטיות". 

לצד הישגים כגון אלה, מגאדבה טוען שערנותו התמידית גבתה ממנו מחירים כבדים. "חטפתי כל הזמן דוחות משמעת ועונשים כבדים, לא מידתיים. קנסות, בידוד. הכל כנקמה על העתירות". 

בשב"ס סבורים שהנתונים סותרים כל טענה להתנכלות מכוונת כלפי מגאדבה. בתיקו האישי מתועדים 19 אירועי העמדה לדין משמעתי ועוד 23 מקרים של שלילת טובות הנאה נקודתיות, כגון ביקורים, שיחת טלפון וקניות בקנטינה. כשפורסים את הרקורד הזה על פני 21 שנים, קשה לטעון, לשיטתם, שהסגל נהג במגאדבה בקשיחות יוצאת דופן. 

לדברי מגאדבה, אמצעי דיכוי נוסף היה ניודו התכוף בין בתי סוהר. הוא מציין שנדיר ששהה באותו מתקן למשך יותר מחצי שנה ברצף וזאת, הוא משער, "על מנת שמנהלי בתי הכלא יחלקו ביניהם את הנטל שלי". שב"ס כופר גם בטענה הזאת ומציין שבמקרה של אסירים שמרצים מאסר ממושך, העברות הן עניין שגרתי ושיקוליהן לרוב ביטחוניים. בשב"ס מציינים כי בישורת האחרונה של מאסרו דווקא מגאדבה הוא שביקש העברה, ממעשיהו לכלא אלה, ובקשתו נענתה. 

מגאדבה לא מכחיש שביקש לעבור ממעשיהו, שתנאי הכליאה בו נחשבים מהנוחים שיש, ומבקש להסביר מדוע. "אחרי 20 שנה בא אלי בכיר בשב"ס והציע לי עסקה: 'אני שם אותך בהוסטל, האגף הכי מתקדם במדינה, ובתמורה אתה מתחייב להפסיק עם העתירות'. יעני לא לראות מה קורה מסביבי, להיות עיוור. ובאמת שמו אותי באגף פתוח עם מדשאות כמו במגרש כדורגל, אבל כשראיתי שם איך מתנהגים לאסירים קשישים, לא האמנתי. פשוט השפלה ורמיסת כבודו של האסיר. היו שם שתי מפקדות שלא ברור איך בשאר אל־אסד פיספס אותן. כשלקראת סיור מבחוץ ראיתי שמחביאים במרפאה אסירים שעלולים להתלונן על התנאים, זה היה הקש ששבר את גב הגמל. אמרתי להם: קחו אותי מפה, אותי לא קונים ולא משתיקים". 

בתקופה הקצרה במעשיהו הספיק מגאדבה להיתקל בנשיא לשעבר, האנס משה קצב. "כשהוא עוד היה נשיא שלחתי לו בקשת חנינה", מספר מגאדבה, "לא בגלל שאני מודה במעשים, אלא סתם, כי חשבתי שזה יעזור. הוא ענה שבקשתי נדחית משום שהמעשים שלי הם מהחמורים ביותר שיש. כשראיתי אותו בכלא אמרתי לו, עכשיו אני מבין למה דחית את הבקשה שלי. עולם קטן". 

בתוך הדם

מגאדבה מעולם לא קיבל אחריות למעשים שבגינם נכלא וגם לא הביע נכונות להשתלב בתוכנית טיפולית־שיקומית מתאימה. לפיכך, האפשרות לקיצור שליש מעולם לא עמדה על הפרק והוא מיצה את תקופת מאסרו עד יומה האחרון. בדיעבד מציג זאת מגאדבה כמעשה אלטרואיסטי. "הבנתי שאני הולך לשבת את כל התקופה אז לקחתי את זה כסוג של תחקיר על תופעות שקורות בכלא, כדי שאוכל להיטיב עם הציבור". גם לאחר השחרור אין בכוונתו להודות ולהכות על חטא. "אני מכחיש מכל וכל את המעשים שייחסו לי", הוא מדקלם. 

בהכרעת הדין מתוארות סיטואציות מצמררות. הכל המצאות? 

"אני מכחיש גם כל קשר לסיטואציות המתוארות. אני מתכנן לאסוף כסף, לשלם לחוקרים, להשיג ראיות ולהילחם על חפותי". אבל כל עוד אשמתו בעינה עומדת, היא מעלה שאלות אתיות ביחס למפעל חייו ב–21 השנים האחרונות, שהוא בעל אופי ציבורי ונשען על שיח של זכויות אדם. במילים אחרות, נשאלת השאלה אם אין טעם לפגם בכך שארגונים שונים — וכתבה זו במידה רבה שיתפה פעולה עם המהלך — מיתגו עבריין מין כנער הפוסטר של זכויות אסירים בישראל. עו"ד ברנע לא מזהה כאן צרימה. לדבריו, "אין פה עניין פרסונלי. התיקים שבהם ייצגתי את מגאדבה הם תיקים של זכויות אדם במובנן המובהק והבסיסי ביותר. לרוב הם מציפים הפרה בוטה של זכויות יסוד מצד הרשויות, ואני חושב שזה אינטרס של כל אזרח שהזכויות הללו יישמרו וייאכפו. מאוד נוח לי עם העתירות האלה, ללא כל קשר למי הוא ומה הוא עשה". 

גם עו"ד בכר, שמייצגת באופן שוטף נפגעות עבירות מין, לא חשה בדיסוננס. "מגאדבה הוא השיקוף שלי בענייני זכויות אסירים. צריך לזכור שהעונש הוא שלילת החירות, אבל זכויות הבסיס אינן נגזרות מהמעשים. העבירות שלו מעולם לא עוררו אצלי אנטגוניזם ומעולם לא שיחקו תפקיד במאבקים שלנו מול המערכת הדכאנית, האטומה והמתנכלת של הכלא. כששואלים אותי מה הוא עשה, אני באיזשהו מקום אפילו לא רוצה לספר". 

גם למגאדבה, שלכאורה נחוש להיאבק על טיהור שמו, אין עניין לעסוק בכך. עם זאת, את פרק המאסר אין לו כל כוונה להשאיר מאחוריו, להפך. "גם אחרי הכלא המוטיבציה לעזור לאסירים סוחפת אותי", הוא אומר, ומספר על תוכניותיו להקים ארגון שיסייע לאלו שעדיין כלואים, בתקווה לרתום גם את הרשויות בישראל. "לשב"ס יש פוטנציאל להיות מוביל ברמה בינלאומית ולשמש מודל לבתי סוהר אחרים בעולם, אם הוא יממש שינויים בכמה אלמנטים: שקיפות מלאה, היתר נגישות לתקשורת ורפורמה בתוכניות הטיפול והשיקום". 

עד שזה יקרה, מגאדבה נחוש למצות חמש עתירות אחרונות שטרם נהדפו סופית, כולל זו שעוסקת בבישול על כירה בשבת. "קשה לי לוותר על כל תשומת הלב של עורכי הדין", הוא מחייך. חבריו ובני משפחתו היו מעדיפים שיניח לכך. "הם אומרים לי די, לא מעניין אותנו, אנחנו רוצים לחתן אותך, שתקים בית. הם גם מפחדים שזה יפגע בי איכשהו, יחזיר אותי לכלא. אבל הם לא מבינים שאי אפשר להוציא את זה ממני, שזה כבר בתוך הדם". 

משב"ס נמסר בתגובה לכתבה: "שירות בתי הסוהר מקבל פניות רבות של אסירים בעניינים הקשורים להחזקתם במשמורת, לרבות תנאי מאסרם, כאשר כל פנייה שכזו נבחנת בצורה רצינית ועניינית. מדי שנה מוגשות אלפי עתירות, כאשר ברובן המכריע נקבע כי שב"ס קיבל החלטה סבירה וחוקית בעניינם של האסירים ורק פחות משלושה אחוזים מהעתירות מתקבלות. נתון זה עשוי להעיד על הגינות ומקצועיות שב"ס. את ההחלטות הניתנות בבית המשפט כמו גם את דוחות הביקורת השונים, שב"ס לומד ופועל לקיימם, גם אם משמעות הדבר היא שינוי מדיניות לצורך התייעלות ושיפור. 

"במסגרת תוכנית רב־שנתית של שב"ס תוכנן להנגיש את שירותי הרפואה ועל רקע זה הוקמו מרפאות מומחים באזורים שונים בארץ, בתהליך הדרגתי לאורך השנים האחרונות ולא כתוצאה מעתירת האסיר מגאדבה. כמו כן, ההחלטה לעדכן את לוח המזון ולהוציא פרטי מזון מעובד מהתפריט התקבלה בעקבות טיוטת דוח מבקר המדינה. בכל הנוגע לשאלת שיבוץ אסירים במתקני הכליאה, מדובר במלאכת מחשבת הכוללת שיקולים מקצועיים אשר מביאים בחשבון בין היתר את הצורך בשמירה על שלומו וביטחונו הן של אסיר ספציפי והן של אסירים אחרים".  

החברים של מגאדבה

לצורך קידום ענייניו המשפטיים, מגאדבה שיתף פעולה עם האנס בני סלע והרוצח גור המל 

מגאדבה נחשב לעותר פורה במיוחד, אבל בכלא ישנם אסירים פעלתנים נוספים, בהם האנס בני סלע ואסיר העולם גור המל, תושב ההתנחלות איתמר, שב–1998 רצח פלסטיני קשיש במכות ובאבנים. סלע הציף את המערכת בעשרות תביעות טורדניות עד שבית המשפט הגביל אותו לשמונה בשנה ואילו המל, שמתקרא בכלא גור אריה בן יאיר, תבע את שב"ס, בין השאר, בטענה שאולץ להפריז באכילת שוקולד ולכן השמין. מגאדבה פעל עמם לעתים בשיתוף פעולה לקידום ענייניהם המשותפים, באמצעות חליפת מכתבים והודעות קוליות.  

למשל, הטריו הזה טיכס עצה כיצד להתמודד עם מצבים שבהם הגישו עתירה, אך לא קיבלו לכך אסמכתה רשמית ולאחר שביקשו לברר את הסטטוס בעניינה גילו שאין לה תיעוד. מגאדבה עתר בדרישה שבמעמד הגשת הפנייה יחתום עליה מפקד האגף בכלא וימסור עותק שלה לאסיר בצירוף החותמת "נתקבל". בתגובה הודיע שב"ס שהנהלים יעודכנו. לדברי מגאדבה, "זה היה רעיון של בני וגור ואני פעלתי כדי שלאסירים תהיה הוכחה שהפניות שלהם מטופלות". 

"כדי להביא לתוצאות המיוחלות הייתי מוכן להיעזר גם בשטן", הוא מוסיף. "אני מביע סלידה מהמעשים, אבל אם הפעולה של האסיר משרתת את המטרה, מבחינתי אין אפליה ואני לא רואה בזה פסול". המל גם נתן רוח גבית לעתירת הרופאים המומחים של מגאדבה. בשנה שעברה עתר לביזיון בית המשפט, בטענה ששב"ס התמהמה ביישום ההוראה שיפרסם פעם בחודש במקום בולט במרפאת הכלא את מועדי הגעת המומחים.  

ברית נוספת תיחזק מגאדבה עם יהודה בן אייר, שב–2011 נידון לעשר שנות מאסר בגין שורת מעשי הונאה, התחזות, מרמה וגניבה כלפי נשים שעמן יצא. השניים חתומים במשותף על עתירת הרופאים המומחים ועתרו בצוותא לקבלת פטור מהתייצבות לדיונים בבית המשפט. בן אייר גם סייע למגאדבה באמצעות מתן תצהיר בעתירה שמגאדבה יזם בנושא תעסוקת אסירים, שבלבה עמדה הטענה שאחוז מסוים משכרו מנוכה שלא בצדק (עתירה שנדחתה). עו"ד גלעד ברנע, שייצג את מגאדבה ובן אייר בהליכים הללו, מכנה אותם "סוג של קופרודוקציות". לדבריו, "האסירים שולחים מסמכים זה לזה, מחליפים רעיונות, כשלפעמים יש מידל־מן שמתווך".  

אלא שלא כל עתירה בנושאים דומים מעידה על שיתוף פעולה. לדברי עו"ד עביר בכר, "לאסירים מסוגו של מגאדבה מאוד חשוב לבלוט בהקשר חיובי, כך שהם לפעמים ממש נאבקים ביניהם על עתירות שהם מזהים בהן פוטנציאל".