יום חמישי, 4 בינואר 2018

הסדר מותנה


משרד המשפטים ‏6 דצמבר 2017‏ ב-‏20:00‏ 

לאחרונה עלה לכותרות המושג "הסדר מותנה". במסגרת הסדר מותנה לאחר שהחשוד מודה בביצוע העבירות ומסכים לקיום התנאים בהסדר, ניתן להימנע מהגשת כתב אישום ולסגור את התיק נגדו. החל ממאי 2013 רשאית התביעה לערוך הסדרים מותנים. 

אספנו עבורכם חמש שאלות נפוצות >>>

1. מדוע המדינה מאפשרת קיום של הסדר כזה, כשאפשר להגיש כתב אישום ולנהל את ההליך בבית המשפט?
ההסדר נועד לאפשר דרך חלופית להעמדת חשוד לדין פלילי בבית המשפט. הסדר מותנה מאפשר התאמה טובה יותר, במקרים מסוימים, בין חומרת העבירה והנסיבות שלה לבין התגובה החברתית הננקטת כלפי העבריין. ההסדר מאפשר הטלת סנקציה ללא הגשת כתב אישום, ללא ניהול הליך בבית משפט או הכתמה של החשוד בהרשעה פלילית. 

2. באילו מקרים תישקל חתימה על הסדר מותנה עם חשוד? 

התובע נדרש לשקול בין היתר את תוצאת העבירה, התנהלות החשוד לאחר ביצועה, נסיבותיו האישיות של החשוד, נסיבות ביצוע העבירה ועוד. 

3. האם ניתן לחתום על הסדר מותנה עם כל חשוד, בכל עבירה? 

על החשוד לעמוד בחמישה תנאים: הראשון, העונש המקסימלי על העבירה הוא עד שלוש שנות מאסר. השני, העונש המתאים לחשוד, לדעת התובע, לא יכלול מאסר בפועל. השלישי, קיימות ראיות מספיקות להגשת כתב אישום. הרביעי, לחשוד אין רישום פלילי ולא נערך עימו הסדר מותנה בחמש השנים שלפני ביצוע העבירה. החמישי, לא מתקיימים הליכים פליליים תלויים ועומדים נגד החשוד. 

4. אילו סנקציות יכולות להיות כלולות בהסדר?

תשלום קנס למדינה, תשלום פיצוי לנפגע עבירה, עמידה בתנאי תכנית שיקום וכן נקיטת פעולות לתיקון הנזק שנגרם עקב העבירה (לדוגמה: מכתב התנצלות והשבת חפץ לנפגע, התחייבות שלא להיכנס למקום או לא להיות בקשר עם אדם, התפטרות, פסילת רישיון נהיגה, הפקדת כלי ירי ועוד).

5. מהן זכויותיו של נפגע העבירה כאשר נחתם הסדר מותנה עם חשוד?

נפגע עבירת מין או אלימות חמורה זכאי לכך שהתביעה תיידע אותו על האפשרות שהתביעה תגיע להסדר מותנה עם החשוד. כמו כן, הוא זכאי שתינתן לו הזדמנות להביע את עמדתו בפני התובע, לפני קבלת החלטה בעניין.

כל נפגע עבירה, לפי חוק זכויות נפגעי עבירה, זכאי לעיין בהסדר ולקבל העתק ממנו (לאחר סגירת התיק) על פי בקשתו, למעט במקרים חריגים המפורטים בחוק זכויות נפגעי עבירה.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה