יום חמישי, 4 בינואר 2018

דו"ח של הכנסת: אסירים רוכשים שמיכות בקנטינות כדי להתחמם



דו"ח של הכנסת: אסירים רוכשים שמיכות בקנטינות כדי להתחמם

נכתב על ידי זיו קריסטל ב 11 דצמבר 2017 09:46. 

לפי מרכז המחקר של בית המחוקקים, בחורף שעבר אסירים רכשו בקנטינות 4050 שמיכות. היקף המכירות השנתי בקנטינות הוא 200 מיליון שקל, מתוכם 50 מיליון על סיגריות. עו"ד עביר בכר: "זה עסק כלכלי לא שקוף"

לאסירים קר: "מסקירה אקראית של מוצרים שנרכשו בקנטינות בשירות בתי הסוהר, נראה כי אסירים רבים רוכשים ביגוד חם ושמיכות לחימום, וכן מוצרי מזון רבים. יש מקום לבחון אם הדבר מעיד על כך שבתי הכלא אינם מחוממים באופן ראוי, והאם התפריט התזונתי ששירות בתי הסוהר מספק לאסירים אינו מספק והם נאלצים להשלימו בעצמם בקניות בקנטינות".

כך נכתב בדוח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת בנושא הקנטינות בבתי הסוהר. הדו"ח הוגש ליו"ר ועדת הפנים של הכנסת, ח"כ דוד אמסלם, שעסוק עד מעל לצוואר בחקיקה בנושאי חקירות ראש הממשלה דווקא. 

על פי הנתונים שמסר שב"ס לעורכי הדו"ח, היקף המכירות השנתי בקנטינות מגיע לכ-200 מיליון שקל, מתוכם 150 מיליון שקל בקנטינות לאסירים פליליים. הדוח מפרט את המוצרים שרכשו האסירים במהלך שבעה חודשים, בין אוקטובר 2016 לאפריל 2017. בתקופה זו מכרה הזכיינית המפעילה את הקנטינות, חברת ד.ד.ש מפיצי הדרום, 4051 שמיכות חורף לאסירים בסכום כולל של 381 אלף שקל, 95 שקל לשמיכת צמר סינטטי מהסוג הפשוט ביותר; 4237 גופיות שרוול ארוך בסכום של 88 אלף שקל ו-1091 שמיכות קיץ בסכום של 57 אלף שקל.

אפילו נייר טואלט נאלצים האסירים לרכוש מכספם - על פי הנתונים מדובר ב-20 אלף אריזות בסכום של 736 אלף שקל, והכל בשבעה חודשים.

מוצרי חלב נמכרו בקנטינות בתקופה זו בסכום של 4.3 מיליון שקל.

קפה נמכר ב-3.3 מיליון שקל, וקופסאות שימורים של טונה נמכרו בסכום דומה. 

מוצרי בשר ודגים נמכרו ב-2.6 מיליון שקל. 

"סל המוצרים הנמכר מעלה שאלות לגבי הציוד והמזון המסופקים לאסירים על ידי שב"ס, ועל הצורך להשלימם באמצעות רכישה פרטית", העיר כותב הדו"ח עבור הכנסת, צח בן יהודה.



סך הרכישה החודשי המירבי המותר לאסיר הוא 1600 שקל. מהנתונים עולה כי המוצר המבוקש ביותר בקנטינה הוא כמובן - סיגריות, שמכירותיהן הן רבע מהיקף המכירות הכולל, שווה ערך ל-23 מיליון שקל בשבעה חודשים. 

כרטיסי חיוג נמכרו באותה תקופה בשישה מיליון שקל.  

בקנטינות נמכרים בסך הכל 1,260 מוצרים. על פי תנאי המכרז של שב"ס, הזכיינית ד.ד.ש מחוייבת לבצע סקר מחירים אחת ל-18 חודשים ברשתות השיווק, כבסיס לעדכון מחירים. הדו"ח מזכיר השוואה מדגמית שערכה הסנגוריה הציבורית בשנה שעברה, וממנה עלה ממצא מקומם, לפיו מחירי המוצרים בקנטינות גבוהים יותר מהממוצע ברשתות השיווק בחוץ, ואינם מותאמים ליכולת הכלכלית של האסירים. שב"ס הגיב כי לפי בדיקותיו, המחירים דווקא ממוצעים בהשוואה לרשתות הגדולות. תובענה ייצוגית שהגיש אסיר נגד הזכיין, בגין הפרות תנאי המכרז וגביית מחירים גבוהים, עדיין מתנהלת בבית המשפט.

על פי תנאי המכרז, ד.ד.ש משלמת לשירות בתי הסוהר תמלוגים בסך ארבעה עד שישה אחוז מרווחי הקנטינות. בשנת 2016 העביר הזכיין תמלוגים של 8.2 מיליון שקל מתוך כ-200 מיליון מכירות. ומה שב"ס עושה עם הכסף? בנוהל  הנציבות נקבע שרווחי הקנטינות ישמשו לביצוע פעולות חינוך ושיפור ברווחה הפיזית ובתנאי המחייה של האסירים. בפועל, 40 אחוז מהתקציב נוצל לרכישת סיגריות לאסירים נזקקים (אסירים ללא תמיכה, שחשבון הקנטינה שלהם משולם על ידי שב"ס).

 ב-20 אחוז מהתקציב נרכשו ריהוט, מזגנים ומקררים. שבעה אחוז מהתקציב נוצל לרכישת רדיאטורים והיערכות לחורף.

משב"ס לא נמסרה תגובה חרף פניות חוזרות ונשנות. 

עו"ד עביר בכר, המתמחה בייצוג אסירים, אומרת כי "קנטינה זה לא מותרות, והשמיכות הן דוגמה אחת. הקהל הוא קהל שבוי. השמיכות ששב"ס מספק לחורף לא מחממות ואסירים צריכים לקנות עוד שתיים-שלוש כדי להתחמם. הקנטינה היא מפעל, בית חרושת לכספים. יש מוצרים רבים שבית הסוהר מונע מהמשפחות להכניס כמו נעלי ספורט, ואסירים נאלצים לקנות ביוקר".

לדברי עו"ד בכר, "הרשות הפלסטינית מעבירה כל חודש לחברה הזכיינית 400 שקל לכל אסיר, ומדובר בכ-7000 אסירים פלסטינים (שאינם ישראלים), פליליים וביטחוניים. זה עסק שמכניס מיליונים, ואתה לא יודע בסופו של דבר היכן הוא מושקע. שב"ס לא מפרט על בסיס קבוע מה הוא עושה בתמלוגים, והעסק כולו אינו שקוף".

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה