נתונים של מרכז המחקר של הכנסת מציירים תמונה מדאיגה של כשל בניסיון להחזיר נערים עבריינים לחיים נורמטיביים. הוועדה לזכויות הילד תדון היום בממצאים והיו"ר ח"כ שאשא ביטון אומרת: "משהו בתהליך דרוש תיקון"
כתבתו של עומרי אפרים כתב עיתון ידיעות אחרונות 27/12/2016
רק כ-20% מהנערים שהשתחררו ממאסר ב-2015 סיימו את תוכנית השיקום - כך עולה מנתונים של מרכז המחקר והמידע של הכנסת שהגיעו לידי ynet ומתפרסמים כאן לראשונה. מהמחקר עולה עוד כי 10% בלבד מהמופנים למעונות במהלך המאסר מסיימים את תוכנית הטיפול, ומרבית הקטינים חוזרים לכלא לרצות את העונש עד תומו ללא תוכנית שיקום.
בעקבות הפרסום ב-ynet ביוני האחרון על תנאי הכליאה בכלא אופק, היחיד בישראל המיועד לקטינים, ועל הכשלים בתכניות השיקום לאחר שחרורם, תדון היום (ג') בנושא הוועדה לזכויות הילד, בראשות ח"כ ד"ר יפעת שאשא ביטון (כולנו).
על פי הנתונים במחקר שיוגש לוועדה, בכל שנה משתחררים מהכלא יותר מ-700 אסירים בני 21-14, 100 מתוכם מכלא אופק. ב-2015 הופנו 63 אסירים קטינים לתוכניות טיפול, אולם 28 בלבד החלו אותן בפועל ורק 15 סיימו.
מבין 91 נערים מכלא אופק שהופנו למעונות, רק 10% סיימו בהצלחה את תוכנית הטיפול. רוב הנושרים מהמעונות שבו לכלא אופק לרצות את מאסרם והשתחררו ללא שיקום.
על מה כלואים הצעירים בכלא אופק?
מנתוני הרשות לשיקום האסיר לשנת 2015 עולה כי כמחצית מהאסירים שלא התקבלו לתוכניות השיקום (52 נערים) נשרו במהלך בניית התוכנית עקב חוסר מוטיבציה. לכרבע מהם בלבד נבנתה תוכנית שיקום, אך שחרורם נדחה על ידי ועדת השחרורים.
שיעור הנערים בני 18-14 הנושרים מתוכניות השיקום גבוה פי שלושה משיעור הנושרים בקרב הצעירים בגילאי 21-18.
"השיעור הבלתי נתפס של הרצידיביזם (חזרה של עבריין לביצוע פשע, ע"א) מאותת לנו שמשהו בתהליך שיקום האסירים הקטינים בישראל לא נכון ומצריך שינוי ותיקון", אמרה ל-ynet ח"כ ד"ר יפעת שאשא ביטון (כולנו). "דווקא משום שמדובר בקטינים ובבני נוער, השיקום חשוב שבעתיים, שכן עוד יש סיכוי משמעותי בעבודה נכונה להחזירם כבוגרים למעגל החיים הנורמטיבי. בסדרת הדיונים שנקיים נרד לעומק הבעיה ונבחן את הפעולות הנדרשות לשיקום מיטבי של אסירים קטינים".
משב"ס נמסר בתגובה: "קטינים בגילאים 14-18 הנקלטים בשירות בתי הסוהר מגיעים כפתרון אחרון בשרשרת הענישה והטיפול האפשריים. זאת בדרך כלל לאחר ניסיונות טיפול ושיקום שנעשו קודם לכן וכשלו. שב"ס משקיע משאבים טיפוליים וחינוכיים רבים ומגוונים על מנת לשלבם בקהילה בצורה מיטבית לאחר שחרורם. היערכות הקהילה ושרותי הרווחה לקליטתם בתום המאסר תועיל להפקת תועלת מירבית מההשקעה הטיפולית הנעשית במהלך המאסר".
היום פורסם ב-ynet שנער בן 15 שהגיע למעון לנערים בסיכון במרכז הארץ עבר שם התעללות מינית מצד חוסה אחר. אמו סיפרה: "שלחתי ילד בריא, חכם, שאוהב את החיים למעון, וקיבלתי חזרה ילד שבר כלי, ילד שמפחד לצאת מהבית".
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה