יום שבת, 7 בינואר 2017

בג"ץ הורה לשב"ס לבדוק טענות על פגיעה באסירים בנסיעות לדיונים



ההובלה לדיון עשויה להימשך לעתים שלושה ימים תוך השכמה בשעות הלילה, שעות של המתנה במעברים שונים ובזמן שהאסיר אזוק ברכב, או שוהה בכלובי המתנה תוך מניעת מזון

כתבתו של יניב קובוביץ כתב עיתון הארץ 15.12.16
בית המשפט העליון הורה לשב״ס לבדוק טענות על פגיעה בזכויות אסירים בעת הובלתם לבתי המשפט, בדיון שהתקיים בחודש שעבר. בנוסף, ייבדקו טענות לפיהן לעתים עוברים האסירים את הליך הנסיעה מבלי שעודכנו כי הדיון בעניינם נדחה.
 
בעבר הועלו טענות קשות, בין היתר על ידי האסירים עצמם, הנוגעות לדרך שבה מנייד שב"ס את האסירים. ההובלה לדיון עשויה להימשך לעתים שלושה ימים תוך השכמה בשעות הלילה, שעות של המתנה במעברים שונים ובזמן שהאסיר אזוק ברכב, או שוהה בכלובי המתנה תוך מניעת מזון.

בעתירה שהגישה לבית המשפט העליון עורכת הדין אביר בכר מטעם הסנגוריה הציבורית, דרשה בכר מבית המשפט העליון שזה יכפה על שב"ס לנהל את מערך הסעות האסירים באופן שלא ישפיל אותם ויפגע בזכויותיהם, כפי שמתרחש כיום. במקרים רבים בוחרים האסירים שלא לנצל את זכויותיהם על פי חוק, כדי לא לעבור את התהליך הכרוך בהסעתם לבית המשפט.
 
מהערר עולה כי בהיעדר מערכת תיאום מסודרת, לעתים עוברים האסירים את כל הליך ההסעה רק כדי לגלות שהדיון בעניינם נדחה זמן רב מראש והם לא קיבלו הודעה על כך — לא האסירים ולא עורכי הדין. "בקשה זו מעלה את חוסר התיאום בין הרשויות השונות במדינה, בייחוד בין שב"ס להנהלת בתי המשפט, בעניין זימון אסירים לדיונים משפטיים", כתבה עו"ד בכר בעתירה שהוגשה.
 
בשב"ס דרשו תחילה לדחות את העתירה, בטענה שליווי אסירים לדיונים דורש השקעת משאבים רבים, והארגון שואף לבצע את ההעברות באופן יעיל ככל הניתן. "מדובר בסוגיה הדורשת גם היערכות מבצעית מתאימה. הנחת היסוד לפיה קיימת תופעה של הסעת אסירים לדיונים לשווא אינה מבוססת ואין לה על מה שתסמוך", טען נציג שב"ס בדיון.

הדיון התקיים בפני הרכב של שלושה שופטים — יורם דנצינגר, צבי זילברטל והשופטת דפנה ברק ארז. כבר בתחילת הדיון הבהירו השופטים לנציגי שב"ס כי התופעה מוכרת להם היטב ויש להתייחס אליה ברצינות המתבקשת. השופט זילברטל אמר כי "הבעיה הזו מלווה אותנו שנים. להסתכל בעיניו של אסיר שטורטר לשווא זה אחד הדברים הקשים שעשיתי בתפקידי כשופט".
 
השופטת ברק ארז הוסיפה כי "אסיר שבוחר לא להתייצב לרוב עושה זאת עקב תנאי ההובלה".
 
בתום הדיון הורו השופטים לשב"ס לבצע ניסוי בן 90 ימים, שיישומו החל ב - 4.12.2016, במסגרתו ייבדקו הטענות.
 
משב"ס נמסר בתגובה כי הארגון "מקפיד על ליווי אסירים ועצירים לדיונים בבתי המשפט. זאת על פי זימונים שנשלחים מהנהלת בתי המשפט, שבידה לבטל זימון — לפני הדיון, במהלך הליווי או רגעים ספורים לפני הדיון. מטרת הפיילוט היא לנסות לצמצם את מרווחי הזמן בהם נמסרות הודעות הביטול וזאת על מנת לאפשר לאסירים לנהל את ענייניהם המשפטיים כראוי".
 

תגובה 1:

  1. צריך לעצור תופעה זאת יחידת נחשון פרא אדם צריך לבחון את רמת המשכל שלהם לפני גיוסם למערכת כזאת עצורים כבולים שעות על גבי שעות ללא תנאים כול שהם

    השבמחק