יום שישי, 3 ביוני 2016

ביקורי בני משפחה וחברי כנסת אצל אסירים ועצורים בכלא - סעיף 8



8. ביקורי חברי כנסת בבתי כלא

חבר הכנסת רשאי מתוקף תפקידו להיפגש בכלא עם אסירים ועם עצורים, פרט לעצורים שבחקירה. הכללים המסדירים את ביקורם של גורמים רשמיים בכלא, ובכללם חברי הכנסת, מוסדרים בהוראות שירות בתי - הסוהר ובפקודות נציבות שירות בתי הסוהר "מבקרים רשמיים בבתי הסוהר" ו"ביקור אישי של חבר הכנסת בבית - הסוהר".
 
מטרת הפקודה האחרונה, "ביקור אישי של חבר הכנסת בבית - הסוהר", היא להסדיר את הביקורים של חברי הכנסת וחברי ועדות הכנסת בבתי - כלא בתוקף תפקידם בלבד, ולצורך מילוי תפקידם. נדגיש כי ביקורים אישיים של חבר כנסת בכלא, שלא מתוקף תפקידו, מוסדרים בפקודת נציבות שירות בתי - הסוהר "סדרי ביקור אצל אסירים".
 
חבר כנסת המבקש להיפגש מתוקף תפקידו עם אסיר פלילי או ביטחוני יפנה למשרד לביטחון הפנים לקבלת אישור. הבקשה מועברת לשירות בתי - הסוהר כדי לוודא שהמועד המבוקש מתאים לביקור, שאין לאסיר זימון לבית - המשפט במועד זה ואין מניעה ביטחונית לקיום הביקור. האישור מחייב גם הסכמה מראש של האסיר או העצור. על - פי הפקודה "ביקור אישי של חבר הכנסת בבית - הסוהר", נציב שירות בתי - הסוהר יאשר את הביקור "תוך שקילת האיזונים שבין הצורך לאפשר לחבר הכנסת למלא את תפקידו לבין קיום אורח החיים והמשמעת בבית הסוהר ובשים לב לעקרון השוויון".
 
חבר הכנסת המבקש לבקר אסיר או עצור בכלא נדרש להגיש בקשה חמישה ימים לפני המועד המבוקש. מועד הביקור ייקבע במועד קרוב ככל האפשר, מתוך התחשבות בצורכי התפעול וסדרי הביטחון של בית - הסוהר "... וככל האפשר במועד הנוח לחבר הכנסת". חברי הכנסת רשאים לבקר בכלא מחוץ לשעות הביקור הקבועות, אולם ביקורי חבר כנסת אצל אסירים ביטחוניים יתואמו ליום אחד קבוע בשבוע, שמנהל הכלא יקבע מראש. חשוב לציין שביקורים של חברי כנסת אינם נכללים במכסת הביקורים המגיעה לכל אסיר.
 
משירות בתי הסוהר נמסר כי על פי הרישומים המצויים במערכת, בשנת 2010 נרשמו 90 ביקורים של חברי כנסת במתקני כליאה, לעומת 68 בשנת 2011.
 
ככלל, המפגשים של חברי כנסת עם אסירים הם מפגשים אישיים, המתקיימים בתנאים שמאפשרים לשמור על סודיות השיחה, ובית - הכלא מפעיל אמצעי פיקוח על תנועותיו של האסיר. הפגישה עם חבר הכנסת מתקיימת באחד מחדרי הנהלת הכלא. חברי הכנסת מנועים מלפגוש אסיר בתאו, כדי למנוע שיבוש של שגרת הכלא וכדי לא לפגוע בפרטיותם של האסירים האחרים בתא. חברי ועדות הכנסת רשאים לבקר באגפי הכלא, אך לא לקיים שיחה פרטית עם אסירים. חבר כנסת שמגיע לביקור בכלא עובר בדיקה ביטחונית באמצעות מגנומטר ידני ומשקף מגנומטר, אך לא נערך חיפוש במסמכיו.
 
נציב שירות בתי - הסוהר רשאי למנוע ביקור של חבר כנסת בכלא מטעמי ביטחון המדינה או ביטחון בית - הסוהר. לדברי רב - כלאי אלעד קליין, ראש לשכת נציב שירות בתי הסוהר, מקרים של ביטול ביקורי חברי כנסת בכלא או אי - אישור ביקורים כאלה הם בודדים, והסיבה העיקרית שבגינה בקשה של חבר כנסת לבקר בכלא נדחית או שביקור של חבר כנסת מתבטל היא היעדרות האסיר מהכלא במועד המבוקש.
 
סעיף 72 לפקודת בתי - הסוהר, התשל"ב 1971, שעניינו מבקרים רשמיים מכוח כהונתם, נותן לשופטי בית - המשפט העליון וליועץ המשפטי לממשלה סמכויות של מבקר רשמי בכל בתי - הכלא בארץ, ולשופטי בית - משפט שלום ובית - משפט מחוזי ניתנת סמכות לבקר בכל בתי - הכלא שבתחום שיפוטם.
 
באוגוסט 2011 הגישו חברי הכנסת דוד אזולאי ודוד רותם הצעת חוק לתיקון סעיף זה, שלפיה גם ליו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה וליו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת תינתן סמכות לבקר בכל בתי - הכלא ברחבי הארץ, כדי לאפשר לרשות המחוקקת לקיים פיקוח ובקרה על שירות בתי - הסוהר, לעמוד על דרכי הטיפול שלהם באסירים ולבחון את תקינות ניהולם של בתי - הסוהר באמצעות ראשי הוועדות הפרלמנטריות המקצועיות האמונות על החקיקה בנושא אסירים ומתקני כליאה. הצעה זו הונחה לדיון מוקדם ומאז לא חלה התקדמות בחקיקה. בינואר 2012 הונחה על שולחן הכנסת הצעת חוק דומה, של יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת, חה"כ אמנון כהן, ושל חברי הכנסת דוד אזולאי, משה גפני, גאלב מג'אדלה, אורי מקלב ודב חנין, ולפיה יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת יהיה מבקר רשמי בכלא כמו שופטי בית - המשפט העליון והיועץ המשפטי לממשלה. הצעה זו אושרה לקריאה ראשונה בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה