יום ראשון, 5 ביוני 2016

ביקורי בני משפחה וחברי כנסת אצל אסירים ועצורים בכלא - סעיף 3


3. ביקורים אצל אסירים פליליים

כללי הביקור בכלא אצל אסיר פלילי מפורטים בסעיף (2) לפרק 5 של הוראות שירות בתי - הסוהר ובפקודות הנציבות האלה: "סדרי ביקור אצל אסירים"; "החזקת אסירים בהפרדה" ו"עריכת חיפושים על אדם וברכב".

כאמור, על - פי פקודת בתי הסוהר, בתום שלושת החודשים הראשונים למאסר, ולאחר מכן כל חודשיים, מותר לאשר לכל אסיר ביקור של ידידים. נוסף על כך, על פי תקנות בתי הסוהר מותר לאפשר לאסירים לקבל ביקורים, כטובות הנאה.

על - פי פקודת נציבות שירות בתי - הסוהר "סדרי ביקורים אצל אסירים" מנהל כלא רשאי לאשר לאסיר ביקור, כטובת הנאה, פעם בשבועיים. נוסף על כך, אם האסיר מצטיין בעבודה, בלימודים או בתפקודו באגף, או בעקבות המלצת רב או עובד סוציאלי בשל נסיבות משפחתיות, מנהל אגף בבית - הכלא מוסמך לאשר ביקור נוסף, אחת לחודש, בתנאי שמספר הביקורים הכולל לא יעלה על שלושה בחודש.

לאסירים בכלא "מעשיהו" ולאסירים באגפים האלה: מתקדמים, אסירים שעובדים בעבודות חוץ, אסירים בשיקום, אסירים חולים במג"ן (מתקן גוף ונפש) ואסירים ביחידת גמילה מסמים, מפקד בית - הסוהר רשאי לאשר ביקור אחד בשבוע.
 
ככלל, הביקורים בכלא נערכים בימים ובשעות קבועים: בימים ראשון ושבת בשעות 09:00 - 12:00 ובשעות 14:00 - 16:00 וביום שישי בשעות 09:00 - 14:00 . מפקד הכלא רשאי להוסיף ימי ביקור באישור מפקד המחוז. שעות הביקורים, על פי סוג האסיר (ביטחוני, פלילי, הפרדה וכו'), מפורטות באתר האינטרנט של כל מתקן כליאה, בשפה העברית בלבד, וכמו כן מפורסמים מספר הטלפון להגשת הבקשה לביקור ופרטים על התחבורה הציבורית שאפשר להגיע בה לכלא. נציין כי באתרי האינטרנט מצוינת גם ההערה: "בשל שינויים שייתכנו בימים ובשעות הביקורים, מומלץ לוודא טלפונית לפני ההגעה". נוסף על כך בכל אגף בבתי - הכלא מותקן לוח ועליו פירוט חובותיו וזכויותיו של האסיר, בשלוש שפות - עברית, ערבית ורוסית, ובמתחם הביקורים של כל מתקן כליאה יש לוח מודעות ועליו מצוינים מועדי הביקורים.

למשפחת האסיר יש אפשרות לתאם את מועד הביקור באמצעות מענה טלפוני אנושי. מספר הטלפון מפורסם במודיעין 144 ובאתר האינטרנט של שירות בתי - הסוהר. הבקשה נקלטת במערכת ממוחשבת לניהול ימי ביקורים, המכונה "תבל", ולשם כך נדרש המבקש למסור שם מלא, מס' ת"ז ואת שם האסיר שהוא מבקש לבקר.

מנציבות שירות בתי - הסוהר נמסר כי, ככלל, משך הזמן לקבלת אישור לביקור עשוי להיות ימים אחדים, ומשך ההמתנה לאישור תלוי בסוג האסיר.

כל מבקר בכלא עובר בידוק ביטחוני באמצעות גלאי מתכות לפני כניסתו למתקן הכליאה, ואם אין בכלא מכשיר שיקוף נבדקים חפציו ידנית. נוסף על כך כל מבקר נדרש לעבור גם בדיקה גופנית. במקרה של חשד כי מבקר עלול להכניס לכלא סמים או כלי ירייה, או שהוא עלול לפגוע בביטחון הכלא בדרך אחרת, קצין בדרגת רב - כלאי רשאי להורות לערוך עליו בדיקה שכרוכה בהסרת בגדים, ומותר למנוע כניסת מבקר שסירב שייערך חיפוש על גופו ו / או בכליו.

יש שני סוגי ביקורים בכלא: ביקור סגור - הנערך בחדר הביקורים, בביקור כזה רשת או מחיצת זכוכית חוצצת בין האסיר למבקרים והשיחה נעשית באמצעות טלפון אינטרקום, וביקור פתוח - הנערך בחדר הביקורים ללא מחיצה או במקום אחר תחת סככה.
 
הביקורים אצל אסירים משתלבים, אסירי הפרדה ואסירים הכלואים באגפים השמורים הם ביקורים סגורים, ואילו הביקורים באגפי השיקום ובאגף המתקדמים בכלא "מעשיהו" הם ביקורים פתוחים. יש לציין שמפקד הכלא רשאי להחליט, משיקולים ביטחוניים, שביקור מסוים יהיה סגור.

משך ביקור אצל אסיר פלילי הוא חצי שעה, ואצל אסירים באגפים נקיים מסמים ובמג"ן משך הביקור כשעה. מפקד האגף או הכלא רשאים, בהתאם לשיקול דעתם, להאריך את משך הביקור.

אסירים הכלואים באגף הפרדה זכאים לביקורים של בני משפחה מדרגה ראשונה בלבד, בתדירות של פעם בשבוע, כפוף להתנהגותם. ימי ביקורים אצל אסירי הפרדה נערכים שלא בימי הביקור הרגילים, ונמשכים עד חצי שעה, ומפקד הכלא רשאי, פעם בחודש, להאריך את משך הביקור לשעה אחת בלבד.

ביולי 2007 הגיש חבר הכנסת דוד אזולאי הצעת חוק לתיקון פקודת בתי הסוהר (קביעת משך הביקור), התשס"ז - 2007 , שנועדה לקבוע כי "תביא הנהלת בית הסוהר בחשבון, בבואה לקבוע את משך הביקור, בין היתר את מספר הנפשות במשפחתו של האסיר". בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב כי מטרת החוק המוצע היא לתקן את המצב שבו משך הביקור של משפחה מרובת ילדים זהה למשך הביקור של משפחה עם ילד אחד. הצעת חוק זהה הונחה על שולחן הכנסת לקריאה טרומית על ידי חבר הכנסת אזולאי גם, במאי 2009 ומאז לא חלה התקדמות בחקיקה זו.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה