6.שלילת ביקורים
6 א. שלילת ביקורים מאסירים פליליים ומאסירים ביטחוניים
כיוון שביקורים אצל אסירים פליליים וביטחוניים הם בבחינת טובות הנאה, מנהל הכלא מוסמך, על - פי שיקול דעתו, למנוע ביקורים אצל אסיר. יש לציין כי לעתים שלטונות הכלא שוללים מאסיר ביקור במסגרת ענישה זמנית.
מנציבות שירות בתי הסוהר נמסר כי בכל אחת מהשנים 2010 ו 2011 נדחתה רק בקשה אחת לביקור של בני משפחה של אסיר פלילי, ולעומת זאת נדחו 20 בקשות בכל אחת מהשנים האמורות של בני משפחה של אסירים ביטחוניים. הנימוק לדחיית הבקשות הוא יסוד סביר לחשד שהביקור יגרום לפגיעה בביטחון הציבורי ובסדר בכלא.
לדברי רב כלאי אלעד קליין, ראש הלשכה של נציב שירות בתי - הסוהר, לא הוגשו ערעורים על דחיית בקשות הביקור האמורות, ויש לציין בהקשר זה שאסיר רשאי לעתור לבית - המשפט במקרה שנשלל ממנו ביקור. לדברי מר קליין, כ 90% מכלל העתירות בנושא זה נדחות.
נציב שירות בתי - הסוהר רשאי להורות על מניעת ביקורים אצל אסיר לכל היותר במשך שלושה חודשים, אם יש לו יסוד סביר לחשוד כי האסיר עלול לנצל את הביקורים לפעילות שמטרתה פגיעה בביטחון המדינה או בביטחון הציבור. אם הוא משוכנע שהעילה נמשכת, הוא רשאי להאריך את התקופה שבה לא יבקרו את האסיר, כפוף למגבלות החוק.
.
מפקד כלא רשאי לאסור כניסת מבקר או להפסיק ביקור אם יש לו יסוד סביר לחשוד שביקורו של אותו אדם יגרום לפגיעה בביטחון המדינה, בביטחון הציבור או בסדר ובמשמעת של בית הסוהר.
אשר לאסירים ביטחוניים, מפקד כלא רשאי לאסור כניסת אדם לכלא או להפסיק ביקור אם יש לו יסוד סביר לחשוד שאותו אדם יעביר מידע בין עבריינים או יגרום לפגיעה בביטחון המדינה, בביטחון בית - הסוהר, בסדר או במשמעת. במקרה של התפרעות של מבקרים או בהתרחש אירוע חריג אחר כלשהו מפקד הכלא מוסמך להפסיק את הביקורים של כל האסירים הביטחוניים באותה עת.
על - פי פקודות נציבות שירות בתי - הסוהר, במקרה של ביטול ביקור תשקול הנהלת הכלא אם להודיע למשפחה על הביטול, מכל סיבה שהיא. אשר לביקורים אצל אסירים ביטחוניים, לדברי הממונה על תיאום הביקורים בכלא מטעם הצלב האדום, קורה שמשפחות מגיעות לשערי בית - הכלא ורק אז מתבשרות שהביקור מבוטל. לדברי רב - כלאי אלעד קליין, ראש לשכת נציב שירות בתי - הסוהר, ערב לפני הביקור בכלא נציג הצלב האדום שולח את רשימת המשפחות שאמורות להגיע למחרת, וכך אחראי הביקורים בכלא יכול להודיע לצלב האדום בעוד מועד אם הביקור אומנם עתיד להתקיים למחרת.
נציין כי מאז השתלטות ה"חמאס" על רצועת עזה בשנת 2007 לא ביקרו תושבי עזה את בני משפחתם הכלואים בישראל, עקב החלטת הקבינט המדיני ביטחוני לאסור תנועת אנשים מרצועת עזה ואליה. ביוני 2331 דחה בג"ץ עתירה בנושא זה, בנימוק שהחלטת הקבינט נועדה למנוע תנועת אנשים מעזה ואליה, ורק בעקיפין היא מונעת מתושבי עזה לבקר את בני משפחתם בכלא בישראל. השופטים הוסיפו גם שבהחלטת הממשלה יש טעמים מדיניים ביטחוניים מובהקים, והיא מאפשרת כניסת אנשים לישראל מעזה במסגרת הצרכים ההומניטריים, שישראל מחויבת להם, וביקור בכלא אינו נכלל במסגרת זו.
ב - 14 במאי 2012 נחתם בין ישראל לבין מנהיגי האסירים הביטחוניים הכלואים בישראל הסכם שלפיו יופסקו לחלוטין כל פעולות הטרור מתוך בתי - הכלא ותופסק שביתת האסירים. בתמורה להתחייבות זו הסכימה ישראל להנהיג שורה של הקלות בתנאי המאסר של הכלואים, ובין השאר להתיר ביקורי בני משפחה מקרבה ראשונה מרצועת עזה.
יש לציין כי בדיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת בנובמבר 2011 נדונו כהכנה לקריאה ראשונה כמה הצעות חוק פרטיות שמטרתן להחמיר את תנאי הכליאה של האסירים הביטחוניים, ובתוך כך למנוע ביקורים מאסירים ביטחוניים המשתייכים לארגון טרור ששחרורם נדרש כדי להביא לשחרור חטוף ישראלי שאינו מקבל ביקורים. בדיון בוועדה נטען, בעיקר על ידי חבר הכנסת ישראל חסון, כי הצעות החוק האלה מיותרות שכן שלשירות בבתי - הסוהר יש כבר כיום כל הסמכויות הנדרשות בהן. לדברי חבר הכנסת חסון, "תבקשו לראות מה הפער בין הסמכויות שקיימות היום לבין אלו (המוצעות בהצעות החוק) 80% ממה שאתם מבקשים השב"ס יכול לעשות...". במענה על שאלה בדבר ההשלכות של הצעות חוק אלה השיב גונדר משנה דקר אילת, מפקד כלא "גלבוע", ששוהים בו בעיקר אסירים ביטחוניים ערבים תושבי ישראל, כי הכבדת תנאי המאסר על האסירים הביטחוניים תגרום לתסיסה רבה.
ועדת השרים לענייני חקיקה תמכה בהצעות החוק בהצבעה בקריאה טרומית בלבד, בתנאי שחברי הכנסת יתחייבו בכתב שלא לקדם את החקיקה אלא בהסכמת ראש הממשלה, שר המשפטים, השר לביטחון הפנים, שר הביטחון ושר החוץ. יו"ר ועדת הפנים של הכנסת חבר הכנסת אמנון כהן ביקש מנציגי שירות בתי - הסוהר והמשרד לביטחון הפנים לבחון אם יש פער בין הסמכויות שמוקנות להם כיום בחקיקה ובין הצעות החוק החדשות, והציע כי אם יתברר שהפער גדול ייעשה שימוש בחקיקה להחמרת תנאיהם של האסירים הביטחוניים.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה