יום רביעי, 8 ביוני 2016

ביקורי בני משפחה וחברי כנסת אצל אסירים ועצורים בכלא - תמצית



תמצית
 
ב - 32 מתקני כליאה בישראל שוהים 12,188 אסירים ( 3.313 אסירים ביטחוניים ו - 8,875 אסירים פליליים) ו - 5,017 עצורים (1,318 עצורים ביטחוניים ו 3,699 עצורים פליליים).

לאסירים יש זכויות המוקנות להם בחוק, ובהן זכויות הנגזרות מחוק - יסוד: כבוד האדם וחירותו, התשנ"ב - 1992, וכן טובות הנאה, הניתנות להם על - פי שיקול דעתם של הגורמים המוסמכים בכלא, כפוף להתנהגותם.

בפקודת בתי הסוהר, התשל"ב - 1971 , נקבע כי "אחרי תום שלושת החודשים הראשונים של מאסר, ולאחר מכן כל חודשיים, מותר להרשות ביקורי ידידים לעיני סוהר". נוסף על כך, בתקנות בתי - הסוהר, התשל"ח - 1978 , שהותקנו מכוחה של הפקודה, נקבע שמותר לתת לאסירים טובות הנאה שונות מעבר לזכויות המוקנות להם בחוק, ובהן ביקורים.

בעבור אסירים ביקורים הם בבחינת טובת הנאה, ואילו בעבור עצורים זוהי זכות הקבועה בתקנות, ולא טובת הנאה.

לפי פקודת בתי - הסוהר האמורה, מותר להרשות לאסיר ביקורי ידידים בתום שלושה חודשים מיום כניסתו לכלא, בתדירות של אחת לשבועיים, למשך חצי שעה, ומפקד הכלא רשאי להאריך את הביקור. מספר המבקרים הבוגרים בביקור אחד יהיה שלושה לכל היותר, ואליהם יכולים להצטרף ילדיו של האסיר שטרם מלאו להם 18. מפקד הכלא רשאי להתיר ביקור של עוד שני בוגרים לכל היותר בביקור אחד. בשנת 2009 הגיש חבר הכנסת דוד אזולאי הצעת חוק שלפיה משך הביקור ייקבע בין השאר בהתאם למספר הילדים של האסיר. הצעה זו הונחה על שולחן הכנסת לפני דיון מוקדם במליאה, אולם עד היום לא חלה התקדמות בהליך חקיקתה.

ביקורים בכלא נערכים בימים קבועים בשבוע ומפורטים בפקודות הנציבות, ומפקד כלא רשאי להוסיף מועדים על ימי הביקור הקבועים. מועדי הביקור ודרכי ההגעה לכלא מפורטים באתר האינטרנט של שירות בתי - הסוהר, בשפה העברית בלבד, ומתפרסמים בלוחות המודעות במתקני הכליאה בשלוש שפות: עברית, ערבית ורוסית.

הגשת בקשה לביקור נעשית באמצעות מענה טלפוני אנושי בעברית. מנציבות שירות בתי - הסוהר נמסר כי ההמתנה לקבלת אישור עשויה להימשך ימים אחדים, ולדברי נציג הנציבות משך ההמתנה תלוי בסוג האסיר.

יש שני סוגי ביקורים: ביקור סגור - שבו מחיצה מפרידה בין האסיר למבקרים והשיחה ביניהם מתנהלת באמצעות טלפון אינטרקום, וביקור פתוח, המתנהל ללא מחיצה.

אסירים ביטחוניים זכאים לביקור של בני משפחה מדרגה ראשונה בלבד, אחת לשבועיים, למשך 45 דקות. כמו אסירים פליליים מספר המבקרים הבוגרים שהם רשאים לקבל בביקור אחד הוא שלושה, ומפקד הכלא רשאי להוסיף לביקור עוד שני בוגרים. לביקור רשאים להצטרף ילדיו של האסיר שטרם מלאו להם 18 , ואם אין מניעה כלשהי מותר להרשות בעשר הדקות האחרונות לביקור מגע פיזי בין האסיר לילדיו שטרם מלאו להם שמונה שנים.

תושבי השטחים המבקשים לבקר את בני משפחתם הכלואים בישראל נדרשים להשיג מצה"ל אישור כניסה לישראל. הבקשה מוגשת למינהל האזרחי בתיווך נציג הצלב האדום. על - פי הפקודות, משך הזמן לקבלת האישור יהיה שבועיים, אך לדברי הממונה על הביקורים בצלב- האדום ההמתנה לקבלת האישור נמשכת לכל הפחות חודש. האישור הוא לביקור אחד בלבד, שאפשר לקיימו בתוך 45 יום מיום קבלת האישור, ובתום הביקור או בתום 45 הימים האישור מבוטל.
 
הגעת תושבי השטחים לביקורים בבתי כלא בישראל נעשית רק במסגרת ההסעות שהצלב - האדום מארגן. משנת , 2007 תושבי עזה מנועים מלבקר את בני משפחתם הכלואים בישראל בשל החלטת הקבינט לאסור תנועת אנשים לעזה וממנה. ב - 14 במאי 2012 נחתם בין ישראל לבין מנהיגי האסירים הביטחוניים הכלואים בישראל הסכם שלפיו יופסקו לחלוטין כל פעולות הטרור מתוך בתי - הכלא ותופסק שביתת האסירים. בתמורה להתחייבות זו הסכימה ישראל להנהיג שורה של הקלות בתנאי המאסר של הכלואים הביטחוניים ובין השאר להתיר ביקורי בני משפחה מקרבה ראשונה אצל אסירים ביטחוניים מרצועת עזה.

מכיוון שקבלת מבקרים בכלא היא בבחינת טובת הנאה, ולא זכות מוקנית, הגורמים המוסמכים רשאים לשלול מאסיר ביקורים; נציב שירות בתי - הסוהר רשאי לשלול ביקורים למשך שלושה חודשים, ובסמכותו להאריך את תקופת השלילה. מפקד כלא רשאי למנוע ביקור של מבקר, או להפסיק ביקור, מסיבות ביטחוניות.

כאמור, רשויות הכלא מוסמכות למנוע ביקורים מאסירים, ולעתים שלילת ביקור נעשית במסגרת של ענישה זמנית. בכל אחת מהשנים 2010 ו - 2011 נדחתה בקשה אחת בלבד לביקור בני משפחה אצל אסיר פלילי (אסירים פליליים הם הרוב המכריע של האסירים),לעומת 20 בקשות בכל אחת מהשנים אצל אסירים ביטחוניים. משירות בתי הסוהר נמסר כי הסיבה לדחיית הבקשות היא יסוד סביר לחשד שהביקור יפגע בביטחון הציבור והסדר במתקן הכליאה, וכי בשנים האמורות לא הוגשו ערעורים על החלטות אלה.

אשר לאסירים הביטחוניים, במקרה של התפרעות או אירוע חריג בעת ביקור מפקד הכלא רשאי להפסיק את כל הביקורים של כל האסירים הביטחוניים באותה עת. בפקודה שכותרתה "כללים ביחס לאסירים ביטחוניים" נאמר עוד כי במקרה של ביטול ביקור אצל אסירים ביטחוניים לאחר מתן אישור, מפקדת הכלא תשקול אם להודיע למשפחת האסיר על ביטול הביקור. לדברי הממונה על הביקורים מטעם הצלב - האדום, קורה לא אחת שמשפחות מתבשרות על הביטול רק בהגיען לשערי הכלא. במענה על כך אמר ראש לשכת נציב שירות בתי - הסוהר כי ערב לפני הביקור בכלא נציג הצלב האדום שולח את רשימת המשפחות שאמורות להגיע למחרת לביקור, כך שהאחראי לביקורים יוכל להודיע לנציג הצלב - האדום בעוד מועד אם הביקור אומנם יתקיים למחרת או לא.

בנובמבר 2011 נדונו בוועדת הפנים של הכנסת, כהכנה לקריאה ראשונה, כמה הצעות חוק פרטיות שכוונתן להחמיר את תנאי האסירים הביטחוניים בכלא ובין היתר למנוע מהם ביקורים. בדיון נטען כי אין צורך בשינויים אלו בחוק מכיוון שבידי שירות בתי - הסוהר כבר כיום הסמכויות שהצעות החוק מכוונות להקנות לו, אולם הוא אינו מיישמן.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה