יום שני, 4 בדצמבר 2017

נבחנת סגירת ההוסטלים לשיקום אסירים בשל מחסור בתקציבים



נבחנת סגירת ההוסטלים לשיקום אסירים בשל מחסור בתקציבים

מנכ"ל הרשות לשיקום האסיר שלח מכתב ליועמ"ש ולמשרדי האוצר והרווחה, שבו התריע מפני סגירת ארבעת ההוסטלים הנותרים. לדבריו, המצב שנוצר אבסורדי, המסגרות הקיימות הוכיחו את יעילותן

כתבתו של לי ירון כתב עיתון הארץ 30.10.2017 06:21

הרשות לשיקום האסיר (רש"א) הקימה לאחרונה צוות שבוחן סגירה של כלל ההוסטלים לשיקום אסירים הממומנים ומופעלים על ידה — ארבעה במספר — בשל מחסור בתקציבים. הצוות יתכנס לראשונה בשבוע הבא, ואם ימליץ על סגירה יצטרך לאשר זאת עם שר העבודה והרווחה חיים כץ. אם המהלך ייצא לפועל, מאות אסירים מסוכנים שאינם מתאימים לשיקום בקהילה יחזרו בכל שנה לחברה ללא הליך שיקומי, מה שמגביר את הסיכויים שלהם לשוב ולבצע עבירות. הרשות, הכפופה למשרד הרווחה, נמצאת בגירעון של יותר מ–12 מיליון שקלים, ובשנים האחרונות אף סגרה חמישה הוסטלים בשל בעיות תקציביות. 

במכתב דחוף ששלח מנכ"ל הרשות לשיקום האסיר, אריה ביבי, ליועץ המשפטי לממשלה ולמשרדי האוצר והרווחה, הוא כתב כי "מיום הקמתה מפעילה הרשות לשיקום האסיר הוסטלים לשיקום אסירים משוחררים. ההוסטלים מהווים בתי מעבר שיקומיים והדרגתיים מן הכלא אל הקהילה, ומיועדים לאסירים הקשים ביותר, המאופיינים ברמת רצדיביזם גבוהה". ביבי ציין במכתבו כי סגירת חמשת ההוסטלים בשנתיים האחרונות "מנעה מאסירים רבים את האפשרות להשתקם, היות ולא נמצאו עבורם עד היום חלופות שיקומיות ראויות". 

מנכ"ל הרשות כתב עוד כי "מצבה התקציבי הנוכחי של רש"א אינו מאפשר את המשך הפעלתם של ההוסטלים", ועל כן הורה להקים ועדת בדיקה מקצועית לבחינת המשך הפעלתם וביקש לקיים עמם דיון דחוף בנושא. 

ביבי התייחס במכתבו לפסיקת בית המשפט העליון מחודש יוני, שבה מתחו שופטי בג"ץ ביקורת על תנאי החזקתם של אסירים ועצורים במתקני הכליאה ברחבי הארץ, ופסקו כי על המדינה להרחיב את שטח המחיה שלהם משלושה ל–4.5 מ"ר לאדם בתוך שנה וחצי. השופט אליקים רובינשטיין כתב בפסק הדין כי דרך המלך היא שהמדינה תפעל לשיפוץ ולהרחבה של מתקני הכליאה הקיימים, ומנה חלופות נוספות שמטרתן צמצום מספר האסירים. בימים אלה מקיימים במשרד לביטחון הפנים ובשירות בתי הסוהר דיונים בהשלכות ההחלטה. "לא ייתכן כי מחד מתקיימים דיונים קדחתניים בנושא חלופות כליאה, ומאידך ארבע מסגרות קיימות אשר יעילותן הוכחה, עומדות על סף סגירה", כתב מנכ"ל רש"א. "אני סבור כי מצב אבסורדי זה מחייב מציאת פתרון ברמה המערכתית, ותקוותי כי כל הגורמים הרלוונטיים יתנו דעתם על כך".

לפי נתוני הרשות, בשנת 2016 היא הצליחה לשקם פחות משליש מהאסירים הפליליים תושבי ישראל. ביבי אמר ל"הארץ" כי הקים ארבעה צוותים שונים במטרה לבחון אפשרויות התייעלות ברש"א, והוסיף כי על מנת לסגור את ההוסטלים נדרש אישור של שר הרווחה. "כמו שאני מכיר אותו, אני לא מאמין שייתן יד לסגירה", הבהיר והוסיף כי "בהוסטלים מטופלים עברייני סמים רבים שצריכים להיות מטופלים על ידי הרשות למלחמה בסמים, שיכולה לסייע מבחינה תקציבית". 

כיום מפעילה רש"א שלושה הוסטלים, בהם מטופלים מאות אסירים משוחררים מדי שנה — הוסטל ירושלים למכורים, הוסטל "מפתחות" לגברים אלימים במשפחה ומרכז הוליסטי לאסירות משוחררות, שהוא ההוסטל היחיד לנשים שאינן יכולות להשתקם בקהילה. כמו כן, מתקצבת רש"א את הוסטל "בית החסד", המיועד לאסירים משוחררים מהחברה הערבית. 

ברש"א מתמודדים עם מצוקה תקציבית קשה כבר כמה שנים. בנובמבר אשתקד, במחאה על מחסור בתקציב, הודיע ראש הרשות הקודם, יצחק (ז'ק) דדון, על התפטרותו שנתיים לפני סיום כהונתו. בשנת 2012 התפטר ראש הרשות דאז, ד"ר חיים אילוז איילון, בשל אותן סיבות. 

הרשות מקבלת תקציב שנתי של כ–35 מיליון שקלים, למרות שלטענתה היא זקוקה ל–75 מיליון שקלים על מנת להפעיל מערך שיקום ראוי. בחישוב פנימי שערכו ברשות, התברר כי הגדלת התקציב יכולה לחסוך למדינה מאות מיליוני שקלים, שכן עלות הטיפול באסיר משוחרר עומדת על 28 אלף שקלים בשנה, ואילו עלות שהות של אסיר בכלא עומדת על כ–120 אלף שקלים. 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה כי "במסגרת תקציב 2017–2018 גדל בסיס תקציב הרשות לשיקום האסיר בכ–5.5 מיליון שקלים. הרשות מתעדפת מסגרות שונות על פני מסגרות ההוסטלים הנמצאות תחת אחריותה בהתאם לשיקול דעתה. הרשות נמצאת תחת אחריות משרד הרווחה וניתן לתעדף את הרשות במסגרת תקציב המשרד. במסגרת מענה המדינה לבג"ץ תנאי המחיה, נבחנות על ידי המדינה חלופות רבות לפתרון — בין היתר, במסגרות ברשות לשיקום האסיר. חלופות אלו עדיין נמצאות בשלבי בחינה". 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה