יום רביעי, 29 ביוני 2016

חרף ההחלטה להקשות התנאים: אסירי חמאס קיבלו ערוצי יורו וביצים רכות



הממשלה החליטה להקשיח את תנאי המאסר של אנשי הארגון הכלואים בישראל לאחר רצח שלושת הנערים, אך לוואלה! NEWS נודע כי לאחרונה שב"ס העניק ל-3,500 האסירים שורת הטבות. בין היתר: הגדלת תקציב הקנטינה ב-200 שקלים והגדלת ערוצי הטלוויזיה.
 
כתבתו של אבי אשכנזי - וואלה יום רביעי, 29 ביוני 2016, 18:00

לאחר חטיפתם ורציחתם של שלושת הנערים ביוני 2014 החליטה הממשלה להקשיח את תנאי המאסר של אסירי חמאס הכלואים בישראל. ואולם, לוואלה! NEWS נודע כי בחודשים האחרונים תנאיהם דווקא השתפרו עם שורת הטבות שניתנה להם על ידי שב"ס. בין היתר, זוכים האסירים לצפות במשחקי יורו 2016, אליפות אירופה בכדורגל.
 
בפיקודה של נציבת שירות בתי הסוהר עפרה קלינגר, הוגדל מספר ערוצי הטלוויזיה שפתוחים בפני 3,500 אסירי חמאס משלושה לחמישה, ובאחרונה אף לשבעה. שניים מהערוצים משדרים את משחקי הכדורגל בכל שעות היום. בנוסף לכך, הוגדל חשבון הקנטינה לכל אסיר ב-200 שקלים, כך שהם יכולים לקנות מוצרים רבים יותר.

בכך לא תמו ההקלות - קלינגר אף אישרה בצו חריג לאסירי חמאס לאכול ביצים רכות. מדובר במאבק שניהלו האסירים במשך שנים ארוכות נגד שב"ס וקצין הרפואה שלו, וזכה לכינוי "ביצי חמאס". קצין הרפואה הראשי של שב"ס אסר להעניק ביצים רכות לאסירים, מחשש למחלות ולבעיות תברואה, אך בניגוד להמלצתו – הוחלט לאפשר להם לקבל אותן בארוחות.
 
"ההחלטה להתכופף בנושא הביצים הרכות מול אסירי חמאס התפרשה בקרב האסירים כחולשה של השירות", אמר קצין בכיר בשב"ס. "זו הסיבה שאנחנו רואים יותר ויותר דרישות של האסירים לקבל הטבות. השיא הגיע בהענקת ערוצי הטלוויזיה, כולל ערוצי היורו, לאסירים".

משפחת שאול: "מדינת ישראל רומסת ערכיה ומפגינה חולשה"
 
משפחתו של החלל השבוי אורון שאול התייחסו לפרסום וטענה, ברקע חתימת הסכם הפיוס עם טורקיה, כי המדינה ממשיכה להפגין חולשה כלפי עובדיה. "מדינת ישראל איננה מבצעת את החלטותיה, מפגינה חולשה כלפי אויביה, ורומסת את הערכים", נמסר. "שבר ומשבר אמון של המשפחה במדיניות הממשלה והעומד בראשה".

יום שלישי, 21 ביוני 2016

בוחן כליות



אסיר עולם חיכה לניתוח אבנים בכליות במשך שמונה חודשים, אבל כשהגיע מועד הניתוח – הוא הושאר בכלא בשל מחלוקת עם מנהל האגף על הציוד האישי אותו התכוון לקחת לבית החולים בתיק גב שהכין

נכתב על ידי מיכאל פרוסמושקין ב 10 מאי 2016 13:40 - פורסם באתר פוסטה

אסיר עולם טוען בעתירה שהגיש לבית המשפט המחוזי, כי שירות בתי הסוהר ביטל את יציאתו לניתוח לו המתין שמונה חודשים, בעקבות מחלוקת על הציוד האישי אותו התכוון לקחת לבית החולים.
 
האסיר, עוז (עזרא) צורף, מרצה מאסר עולם בכלא רימונים, לאחר שהורשע ברצח
 
 משה אברהם במאי 2013 בחולון. צורף, המזוהה עם ארגון מוסלי, סובל מזה תקופה ארוכה מאבנים בכליות ומכאבים קשים כתוצאה מכך. הוא עבר סדרת בדיקות ואמור היה לצאת ב-2 במאי לבית החולים "מאיר" בכפר סבא, שם היה אמור לעבור ניתוח לריסוק האבנים.
 
שב"ס הודיע לצורף, שעליו להכין תיק ובו ציוד מינימלי לקראת הסעתו לבית חולים. מהעתירה עולה, כי צורף ארגן לעצמו תיק גב ובו בגדים להחלפה, מגבת, חטיפים סגורים מהקנטינה, כלי רחצה ונעלי בית. אלא שבבוקר יציאתו לבית החולים, לאחר שכבר שהה בצום לילה שלם, הודיע לו מפקד האגף כי הוא אינו יכול להוציא מחדרו ציוד כלל, למרות שלאחר הניתוח הוא היה אמור לשהות באשפוז במשך שישה ימים.
 
לפי העתירה, כל ניסיונותיו לשכנע את הקצין לקחת איתו לבית החולים לפחות בגדים להחלפה, עלו בתוהו, ועל כן הוא הושאר באגף ולא נשלח לניתוח.
 
"הקצין בתגובה סגר את דלתו של האסיר וביטל את יציאתו לניתוח, לו הוא ממתין שמונה חודשים בעודו סובל סבל רב", טוענת עו"ד שני דרי, שמייצגת את צורף והגישה בשמו את העתירה.
 
"החלטת הגורם הממונה על הוצאת העותר לחדר ניתוח ללא כל ציוד בסיסי - המותר על ידי שב"ס ואשר נמצא בחדרו של העותר כשהוא סגור ואטום - הינה החלטה בלתי מידתית ושאינה סבירה בנסיבות העניין", מוסיפה עו"ד דרי בעתירה, בה ביקשה מבית המשפט להורות לשב"ס לקבוע מועד נוסף לניתוח, ולאפשר לצורף לצאת אליו עם ציוד בסיסי ביותר.

עוד קודם לעתירה זו, פנה עו"ד מנחם רובינשטיין בשמו של צורף לשב"ס, וביקש במכתבו לתאם  לצורף מועד חדש לניתוח. "על פני הדברים מדובר בהתנהלות בלתי אחראית בעליל מצד מפקד האגף", כתב עו"ד רובינשטיין.
 
בתשובת שב"ס לעו"ד רובינשטיין נכתב, כי צורף יצא מהאגף עם תיק שהכיל טרנינג ולבוש אזרחי אשר אינו מותר ליציאה עם האסיר לאשפוז, על פי נהלי ביטחון. עוד טענו בשב"ס, כי לאסיר נמסר שהוא יכול לקחת איתו תפילין, שמפו, משחת שיניים, תחתונים וגופיות. בשב"ס אומרים, כי צורף סירב לכך ואמר שאינו מעוניין לצאת לבית החולים ללא כל הציוד שבתיק. בתגובה לדברים השיב עו"ד רובינשטיין במכתב לקצינת האסירים, כי לדברי צורף לא היה כל לבוש אזרחי בתיק, וכי הטרנינג נועד להגן עליו בפני קור. כל שאר הנתונים שנמסרו, כתב עו"ד רובינשטיין, אינם נכונים. הוא הוסיף כי "כך או כך, כאשר האסיר צריך להתנתח במצבו הרפואי והכאבים העצומים שנגרמו לו, יש בהתנהלות הסוהרים, כולל מנהל האגף, לכאורה משום חוסר אחריות משווע".
 
עו"ד רובינשטיין אמר ל"פוסטה": "לא נתפס על הדעת שדבר כזה אי אפשר היה לפתור ולהשאיר את האיש שהמתינו לו על שולחן הניתוחים כשהוא סובל מכאבים. לגוף כמו שב"ס יש שיקול דעת של פרומיל. זה ממש לא אנושי".
 
בתקופה הקרובה עתיד להתקיים דיון בעתירתו של צורף בבית המשפט המחוזי מרכז.
 
משירות בתי הסוהר נמסר בתגובה: "מאחר והאסיר הגיש עתירה בנושא, מענה לעתירה יוגש לבית המשפט כמקובל".

עתירה: תת תנאים בחדר ההתייחדות בכלא רימונים



פרנסואה אבוטבול המרצה מאסר עולם באגף התורני הפתוח בכלא טוען בעתירה כי החדר צפוף, מלוכלך, מצחין, ויש בו קורי עכביש, ג'וקים, נמלים ומזגן ואוורור שלא עובדים
 
נכתב על ידי מיכאל פרוסמושקין ב 26 מאי 2016 17:02 - פורסם באתר פוסטה
 
פרנסואה אבוטבול, המרצה עונש מאסר עולם בכלא רימונים, עתר לבית המשפט נגד שב"ס, בטענה שהתנאים בחדר ההתייחדות בכלא אינם ראויים.
 
אבוטבול, המרצה את עונשו על רצח הנער רענן לוי בשנת 2004 סמוך למועדון בקיבוץ שפיים, שוהה בשנה האחרונה באגף התורני הפתוח ברימונים, לאחר שהיה כלוא שלוש שנים באגף השמור ושבע שנים נוספות במאסר באגף הפרדה ארצית. בעתירה נטען, כי מאז העברתו לכלא רימונים פנה אבוטבול מספר פעמים לגורמי שב"ס האמונים על חדר ההתייחדות, והתלונן בפניהם על הליקויים הרבים בחדר – ליקויים שלטענתו לא טופלו.
 
העתירה הוגשה באמצעות עו"ד שני דרי לבית המשפט המחוזי מרכז. "העותר מלין כי חדר ההתייחדות אינו ראוי למגורי אדם למשך השעות בהן הוא ורעייתו אמורים לשהות בחדר", טוענת עו"ד דרי בעתירה, "העותר טוען כי בין יתר הליקויים הרבים, החדר הינו צפוף מאוד; אין בו אוורור, שכן שהמאוורר לא עובד מזה מספר חודשים; אין מזגן, שכן הוא אינו תקין; החלונות לא ניתנים לפתיחה והדבר יוצר צחנה; לא נעשתה הדברה מזה זמן רב - החדר מלא קורי עכבישים, תיקנים ונמלים".
 
בעתירה נטען עוד, כי ניקיון החדר תלוי באסיר אחר, שמנקה את החדר אחת לשבוע. דבר זה, כך נטען, גורם לכך שלעיתים הרצפה בחדר מלוכלכת וכך גם השירותים והמקלחת. עו"ד דרי מוסיפה וטוענת בעתירה: "אם לא די בכך, אין כלל מקום אחסון של חפצים בחדר כמו ארונית, יש מראה קטנה וישנה, אין שלט לטלוויזיה, הקומקום החשמלי מטונף ולא הוחלף מזה שנים". לדבריה, "נראה כי החדר אינו זוכה לטיפול הראוי ולתחזוקה המתבקשת על ידי שב"ס".
 
לפי העתירה, רעייתו של אבוטבול ביקשה להכניס איתה לביקורים חפצים היגייניים אישיים, אבל נענתה בשלילה, בנימוק שחפצים אלה לא מורשים לפי נהלי שב"ס. זאת, כך נטען, למרות ההבטחה שהם יוחזרו איתה לכשתצא מהביקור. "מצב זה יוצר תנאים שאינם נוחים לרעייתו של האסיר, אשר מגיעה לחדר שאינו מתוחזק וללא חפציה ההיגייניים", נכתב בעתירה.
בסיכום העתירה מבקש אבוטבול מבית המשפט להורות לשב"ס לשפץ את חדר ההתייחדות או לחילופין למצוא פתרון ראוי לבעיות העולות בשימוש בחדר זה, כגון תחזוקה ראויה. כמו כן, העתירה מבקשת בית המשפט להורות לשב"ס לאפשר לרעייתו של אבוטבול להכניס ציוד אישי - שלא יישאר בכלא אלא ייצא איתה בתום הביקור.
 
משירות בתי הסוהר טרם התקבלה תגובה.

השופטת קרן מילר ביהמ"ש שלום ירושלים: "המדינה צריכה לעצור כמה שיותר אזרחים כדי לספק פרנסה לשופטים ולשוטרים"



לפני חודשיים איילת שקד מינתה שופטת חדשה בירושלים קרן מילר שמה. הנ"ל שימשה 9 שנים כאסיסטנטית של עדנה ארבל בעליון הידועה באג'נדת הדגל שלה להכניס כמה שיותר גברים לכלא והנחיית הביזיון 2.5, להטיל כתם בכמה שיותר גברים, כדי לפנות מקום בעולם התעסוקה לנשים להשתלט על קודקודי הכוח.
 
אותה קרן מילר יושבת כיום בתיקי מעצרים בביהמ"ש שלום בירושלים. המשטרה מביאה בפניה כל מיני אנשים שנלכדו, ומבקשת ממנה לעצור אותם בטענות מטופשות שהאיש מסוכן, או שהוא עלול לשבש חקירה, והיא כמעט באופן אוטומטי חותמת למשטרה על כל מה שמבקשים ממנה. תמיד זה נעשה באמצעות דוח סודי שהמשטרה מכינה על העבריין (לכאורה) ובו כל מיני מזכרים שבהם השוטרים כותבים דוחות שקריים, ותמיד המשטרה כותבת שצריך לבצע פעולות חקירה שמחייבות שהחשוד יישאר במעצר, כדי לא לשבש. כל מה שהמשטרה צריכה לעשות זה לנקוב בשם של עד שלא נחקר ולטעון שאם החשוד לא יהיה במעצר, החשוד ישפיע על העד לשקר בחקירתו, וכך מתנהלים הדברים. אי אפשר לשאול שאלות, כי "הכל כתוב בדו"ח הסודי".
 
הבעיה היא שכיום המשטרה לא מסננת תיקים. הפעולה החריגה של מעצר לפני הגשת כתב אישום הפכה לפעולה שגרתית. כמעט כל מי שנתפס ע"י המשטרה מגיע להארכת מעצר, בלי קשר לחומרת העבירה. הנה לדוגמא במקרה הזה, אדם טייל עם חברתו ובידו בקבוק בירה. השוטרים נטפלו אליו והוא הגיב בכעס, מדוע בכלל נטפלים אליו. אז הוא החזיק בקבוק בירה. אז מה? זה לא פשע, וזו לא עבירה. מי שהסלים את המצב אלה השוטרים, אשר באלימותם הסלימו את הסיטואציה לחילופי קללות.
 
אז על קשקוש  כזה, החזקת בקבוק בירה, אדם נורמטיבי לחלוטין נגרר לתחנת המשטרה, והמשטרה מגישה דו"ח סודי והמשטרה צריכה לבצע חמש פעולות חקירה? הרי מדובר בשטויות וכולם יודעים את זה.
 
במקרה הזה, היייתה השופטת צריכה לשחרר את הבן אדם מייד הבייתה ללא שום תנאי, ועם נזיפה למשטרה שמתעסקת בשטויות ונטפלת לאזרחים נורמטיבים. במקום זה, השופטת דורשת ממנו ערבות עצמית, וערבות צד ג' בסך 5,000 ש"ח ומוציאה צו שאוסר עליו לדבר עם החברה שלו למשך יומיים. על מה ולמה? מה כבר יקרה אם הוא ידבר עם החברה שלו? על מה בכלל עצרו אותו? איזה עבירה יש פה?
 
השופטת קרן מילר רואה עצמה כחוליה בסרט נע שנועד להפליל כמה שיותר אזרחים, והיא חותמת גומי שמשכורתה יורדת לטמיון על מעצרי סרק, דיוני סרק, ובזבוז משווע של משאבי המשטרה. הפרוטוקול שלפנינו משקף את הביזיון הגדול, שבו שוטר איננו נשאל ע"י השופטת אף שאלה קשה, הכל מבוסס על דו"ח סודי, כאילו אנו במדינה קומוניסטית, והשופטת קרן מילר עוד חושבת שהיא עושה צדק?
 
יאיר וינברג, סטודנט באוניברסיטת אריאל, חמד של בחור, יוצג על ידי עו"ד זכריה שנקולבסקי, מהסנגוריה הציבורית.
 
מקור - לורי שם טוב

יום רביעי, 8 ביוני 2016

ביקורי בני משפחה וחברי כנסת אצל אסירים ועצורים בכלא - מבוא



כתיבה: אוריאנה אלמסי
אישור: שלי לוי, ראש צוות
עריכה לשונית: מערכת "דברי הכנסת"


מבוא

מסמך זה נכתב לבקשת חבר הכנסת דוד אזולאי, יו"ר הוועדה לפניות הציבור, ועניינו ביקורי בני משפחה וחברי כנסת אצל אסירים ועצורים בבתי - הכלא.

במסמך נציג נתונים על מספר האסירים והעצורים הפליליים והביטחוניים במתקני הכליאה בישראל; נציג בקצרה את הדיון בשאלה אם ביקור אסיר בכלא הוא בבחינת זכותו של אסיר או הטבה הניתנת לו על ידי רשויות הכלא שתכונה להלן "טובת הנאה", כפי שהיא מוגדרת בתקנות בתי הסוהר, התשל"ח - 1978 ; נציג את נוהלי שירות בתי - הסוהר בדבר ביקורים אצל אסירים ועצורים בכלא וכן את הנהלים בכל הקשור לביקורי חברי הכנסת בבתי - כלא בתוקף תפקידם.

ביקורי בני משפחה וחברי כנסת אצל אסירים ועצורים בכלא - תמצית



תמצית
 
ב - 32 מתקני כליאה בישראל שוהים 12,188 אסירים ( 3.313 אסירים ביטחוניים ו - 8,875 אסירים פליליים) ו - 5,017 עצורים (1,318 עצורים ביטחוניים ו 3,699 עצורים פליליים).

לאסירים יש זכויות המוקנות להם בחוק, ובהן זכויות הנגזרות מחוק - יסוד: כבוד האדם וחירותו, התשנ"ב - 1992, וכן טובות הנאה, הניתנות להם על - פי שיקול דעתם של הגורמים המוסמכים בכלא, כפוף להתנהגותם.

בפקודת בתי הסוהר, התשל"ב - 1971 , נקבע כי "אחרי תום שלושת החודשים הראשונים של מאסר, ולאחר מכן כל חודשיים, מותר להרשות ביקורי ידידים לעיני סוהר". נוסף על כך, בתקנות בתי - הסוהר, התשל"ח - 1978 , שהותקנו מכוחה של הפקודה, נקבע שמותר לתת לאסירים טובות הנאה שונות מעבר לזכויות המוקנות להם בחוק, ובהן ביקורים.

בעבור אסירים ביקורים הם בבחינת טובת הנאה, ואילו בעבור עצורים זוהי זכות הקבועה בתקנות, ולא טובת הנאה.

לפי פקודת בתי - הסוהר האמורה, מותר להרשות לאסיר ביקורי ידידים בתום שלושה חודשים מיום כניסתו לכלא, בתדירות של אחת לשבועיים, למשך חצי שעה, ומפקד הכלא רשאי להאריך את הביקור. מספר המבקרים הבוגרים בביקור אחד יהיה שלושה לכל היותר, ואליהם יכולים להצטרף ילדיו של האסיר שטרם מלאו להם 18. מפקד הכלא רשאי להתיר ביקור של עוד שני בוגרים לכל היותר בביקור אחד. בשנת 2009 הגיש חבר הכנסת דוד אזולאי הצעת חוק שלפיה משך הביקור ייקבע בין השאר בהתאם למספר הילדים של האסיר. הצעה זו הונחה על שולחן הכנסת לפני דיון מוקדם במליאה, אולם עד היום לא חלה התקדמות בהליך חקיקתה.

ביקורים בכלא נערכים בימים קבועים בשבוע ומפורטים בפקודות הנציבות, ומפקד כלא רשאי להוסיף מועדים על ימי הביקור הקבועים. מועדי הביקור ודרכי ההגעה לכלא מפורטים באתר האינטרנט של שירות בתי - הסוהר, בשפה העברית בלבד, ומתפרסמים בלוחות המודעות במתקני הכליאה בשלוש שפות: עברית, ערבית ורוסית.

הגשת בקשה לביקור נעשית באמצעות מענה טלפוני אנושי בעברית. מנציבות שירות בתי - הסוהר נמסר כי ההמתנה לקבלת אישור עשויה להימשך ימים אחדים, ולדברי נציג הנציבות משך ההמתנה תלוי בסוג האסיר.

יש שני סוגי ביקורים: ביקור סגור - שבו מחיצה מפרידה בין האסיר למבקרים והשיחה ביניהם מתנהלת באמצעות טלפון אינטרקום, וביקור פתוח, המתנהל ללא מחיצה.

אסירים ביטחוניים זכאים לביקור של בני משפחה מדרגה ראשונה בלבד, אחת לשבועיים, למשך 45 דקות. כמו אסירים פליליים מספר המבקרים הבוגרים שהם רשאים לקבל בביקור אחד הוא שלושה, ומפקד הכלא רשאי להוסיף לביקור עוד שני בוגרים. לביקור רשאים להצטרף ילדיו של האסיר שטרם מלאו להם 18 , ואם אין מניעה כלשהי מותר להרשות בעשר הדקות האחרונות לביקור מגע פיזי בין האסיר לילדיו שטרם מלאו להם שמונה שנים.

תושבי השטחים המבקשים לבקר את בני משפחתם הכלואים בישראל נדרשים להשיג מצה"ל אישור כניסה לישראל. הבקשה מוגשת למינהל האזרחי בתיווך נציג הצלב האדום. על - פי הפקודות, משך הזמן לקבלת האישור יהיה שבועיים, אך לדברי הממונה על הביקורים בצלב- האדום ההמתנה לקבלת האישור נמשכת לכל הפחות חודש. האישור הוא לביקור אחד בלבד, שאפשר לקיימו בתוך 45 יום מיום קבלת האישור, ובתום הביקור או בתום 45 הימים האישור מבוטל.
 
הגעת תושבי השטחים לביקורים בבתי כלא בישראל נעשית רק במסגרת ההסעות שהצלב - האדום מארגן. משנת , 2007 תושבי עזה מנועים מלבקר את בני משפחתם הכלואים בישראל בשל החלטת הקבינט לאסור תנועת אנשים לעזה וממנה. ב - 14 במאי 2012 נחתם בין ישראל לבין מנהיגי האסירים הביטחוניים הכלואים בישראל הסכם שלפיו יופסקו לחלוטין כל פעולות הטרור מתוך בתי - הכלא ותופסק שביתת האסירים. בתמורה להתחייבות זו הסכימה ישראל להנהיג שורה של הקלות בתנאי המאסר של הכלואים הביטחוניים ובין השאר להתיר ביקורי בני משפחה מקרבה ראשונה אצל אסירים ביטחוניים מרצועת עזה.

מכיוון שקבלת מבקרים בכלא היא בבחינת טובת הנאה, ולא זכות מוקנית, הגורמים המוסמכים רשאים לשלול מאסיר ביקורים; נציב שירות בתי - הסוהר רשאי לשלול ביקורים למשך שלושה חודשים, ובסמכותו להאריך את תקופת השלילה. מפקד כלא רשאי למנוע ביקור של מבקר, או להפסיק ביקור, מסיבות ביטחוניות.

כאמור, רשויות הכלא מוסמכות למנוע ביקורים מאסירים, ולעתים שלילת ביקור נעשית במסגרת של ענישה זמנית. בכל אחת מהשנים 2010 ו - 2011 נדחתה בקשה אחת בלבד לביקור בני משפחה אצל אסיר פלילי (אסירים פליליים הם הרוב המכריע של האסירים),לעומת 20 בקשות בכל אחת מהשנים אצל אסירים ביטחוניים. משירות בתי הסוהר נמסר כי הסיבה לדחיית הבקשות היא יסוד סביר לחשד שהביקור יפגע בביטחון הציבור והסדר במתקן הכליאה, וכי בשנים האמורות לא הוגשו ערעורים על החלטות אלה.

אשר לאסירים הביטחוניים, במקרה של התפרעות או אירוע חריג בעת ביקור מפקד הכלא רשאי להפסיק את כל הביקורים של כל האסירים הביטחוניים באותה עת. בפקודה שכותרתה "כללים ביחס לאסירים ביטחוניים" נאמר עוד כי במקרה של ביטול ביקור אצל אסירים ביטחוניים לאחר מתן אישור, מפקדת הכלא תשקול אם להודיע למשפחת האסיר על ביטול הביקור. לדברי הממונה על הביקורים מטעם הצלב - האדום, קורה לא אחת שמשפחות מתבשרות על הביטול רק בהגיען לשערי הכלא. במענה על כך אמר ראש לשכת נציב שירות בתי - הסוהר כי ערב לפני הביקור בכלא נציג הצלב האדום שולח את רשימת המשפחות שאמורות להגיע למחרת לביקור, כך שהאחראי לביקורים יוכל להודיע לנציג הצלב - האדום בעוד מועד אם הביקור אומנם יתקיים למחרת או לא.

בנובמבר 2011 נדונו בוועדת הפנים של הכנסת, כהכנה לקריאה ראשונה, כמה הצעות חוק פרטיות שכוונתן להחמיר את תנאי האסירים הביטחוניים בכלא ובין היתר למנוע מהם ביקורים. בדיון נטען כי אין צורך בשינויים אלו בחוק מכיוון שבידי שירות בתי - הסוהר כבר כיום הסמכויות שהצעות החוק מכוונות להקנות לו, אולם הוא אינו מיישמן.

ביקורי בני משפחה וחברי כנסת אצל אסירים ועצורים בכלא - תמצית - ביקורי חברי כנסת



ביקורי חברי כנסת
 
במסגרת מילוי תפקידו חבר כנסת רשאי לבקר אסירים ועצורים, פרט לעצורים בחקירה. את הבקשה לביקור על חבר הכנסת להגיש למשרד לביטחון הפנים, וזה מאשר את הביקור רק לאחר קבלת אישור שירות בתי הסוהר והסכמת האסיר.
 
ביקור של חבר כנסת נערך שלא בימי הביקור הקבועים, ואינו נכלל במכסת הביקורים שמגיעה לאסיר. חבר הכנסת נדרש להגיש בקשה חמישה ימים לפני המועד שבו הוא מבקש לבקר בכלא, ומועד הביקור ייקבע למועד מוקדם ככל האפשר, מתוך התחשבות בצורכי התפעול ובסדרי הביטחון של בית הסוהר, וככל האפשר במועד המתאים לחבר הכנסת.

הפגישה של חבר הכנסת עם האסיר נערכת במשרדי הנהלת הכלא, תוך שמירה על פרטיות הביקור. חברי הכנסת מנועים מלפגוש אסירים באגפי הכליאה, כדי לא לשבש את שגרת הכלא ולא לפגוע בפרטיות של האסירים האחרים. חברי ועדות הכנסת רשאים לבקר באגפי הכלא, אך לא לקיים שיחה פרטית עם אסירים.
 
בשנת 2010 נערכו 90 ביקורים של חברי כנסת בבתי כלא, לעומת 68 ביקורים בשנת 2011 . נציב שירות בתי - הסוהר רשאי שלא לאשר ביקור של חבר כנסת, או לבטל ביקור. לדברי רב - כלאי
אלעד קליין, ראש לשכת נציב שירות בתי - הסוהר, מספר הביטולים של ביקורי חברי כנסת בכלא הוא זניח, והסיבה העיקרית שבגינה ביקור של חבר הכנסת מבוטל או אינו מאושר היא היעדרות האסיר מהכלא במועד המבוקש.
 
באוגוסט 2011 הגישו חברי הכנסת דוד אזולאי ודוד רותם הצעת חוק שלפיה יו"ר ועדת החוקה,חוק ומשפט ויו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה יהיו מוסמכים לבקר בכל בתי - הכלא, סמכות דומה לזו המוקנית בחוק לשופטי בית - המשפט העליון וליועץ המשפטי לממשלה, כדי לאפשר לרשות המחוקקת לקיים פיקוח ובקרה על הנעשה בין כותלי הכלא. הצעה זו הונחה על שולחן הכנסת לדיון מוקדם. בינואר 2012 הונחה על שולחן הכנסת הצעת חוק דומה המבקשת להעניק סמכות זו ליו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה בלבד. הצעה זו, שהוגשה על ידי חה"כ אמנון כהן, דוד אזולאי וחברי כנסת נוספים, אושרה בקריאה ראשונה בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת.

יום ראשון, 5 ביוני 2016

ביקורי בני משפחה וחברי כנסת אצל אסירים ועצורים בכלא - סעיף 1



1. רקע
 
שירות בתי - הסוהר (שב"ס) אחראי לאסירים ולעצורים הפליליים והביטחוניים השוהים ב - 32 מתקני כליאה ברחבי הארץ ואמון על החזקתם במשמרת בטוחה ונאותה תוך מילוי צורכיהם הבסיסיים ושמירה על כבודם.
 
אסירים הם מי שהורשעו בדין; עצורים הם שוהים במתקן כליאה שטרם הורשעו.

ב - 32 מתקני הכליאה שבאחריות שירות בתי - הסוהר שוהים, בנתוני אפריל 2012, 17,205 עצורים  ואסירים פליליים וביטחוניים,על פי ההתפלגות שלהלן:

                                              פליליים                                   ביטחוניים                           סך הכל



אסירים                                      8,875                                    3,313                              12,188


עצורים                                      3,699                                    1,318                              5,017


סך הכל                                     12,574                                   4,613                            17,205
 
שירות בתי - הסוהר כפוף למשרד לביטחון הפנים, ובראשו עומד נציב שירות בתי - הסוהר, הממונה בידי השר לביטחון הפנים.
 
פעילות בתי הסוהר בישראל מוסדרת בפקודת בתי הסוהר [נוסח חדש], התשל"ב - 1971 הקובעת כי השר לביטחון הפנים מוסמך להתקין תקנות בין השאר בעניינים האלה: קביעת תפקידיהם,

סמכויותיהם והתנהגותם של העובדים בשירות בתי הסוהר ובענייני משמורת בטוחה של האסירים, מיון האסירים, דאגה למחייתם, שמירה על המשמעת, החזרתם של האסירים למוטב, שחרורם ממאסר וטיפול בהם.
 
נוסף על כך נציב שירות בתי הסוהר מוסמך לקבוע הוראות אופרטיביות לניהול תקין של כלא, והן מכונות "פקודת נציבות שירות בתי הסוהר" (פקנ"צ).

ביקורי בני משפחה וחברי כנסת אצל אסירים ועצורים בכלא - סעיף 2



2. ביקור אסיר בכלא זכות או טובת הנאה?
 
אחת השאלות הנדונות בסוגיית ביקורי אסירים היא אם ביקור הוא זכות המוקנית לאסיר בחוק, או שמא מדובר בטובת הנאה שרשויות הכלא רשאיות לתת לו על - פי שיקול דעתן. שאלה זו מועלית לנוכח העובדה שלאסירים יש זכויות המוקנות להם בחוק, ובהן זכויות הנגזרות מחוק - יסוד: כבוד האדם וחירותו, התשנ"ב - 1992 , כגון: קורת גג, כסות ואוכל, הזכות לעתירה, ביקור עורך - דין, קבלת טיפול רפואי ועוד, ונוסף עליהן אפשר לתת להם טובות הנאה, מעבר לזכויות המוקנות להם על פי חוק, כגון: ביקורים, מכתבים וחופשות.
 
על - פי סעיף 47 (ב) לפקודת בתי - הסוהר מותר לאשר לאסיר לקבל ביקורים של ידידים לאחר שלושה חודשים מכניסתו לכלא, ובלשון הפקודה:

"אחרי תום שלושת החודשים הראשונים של מאסרו, ולאחר מכן כל חודשיים, מותר להרשות ביקורי ידידים לעיני סוהר ובטווח שמיעתו...".

נוסף על כך, בתקנות בתי הסוהר, התשל"ח - 1978 , שהותקנו מכוחה של פקודת בתי -- הסוהר, נקבע כי מנהל בית - כלא רשאי לתת לאסירים טובות הנאה שונות מעבר לזכויות המוקנות להם בחוק, ובהן ביקורים. על - פי התקנות:
 
"מנהל בית - הסוהר רשאי... להעניק לכלל האסירים טובות הנאה מעבר לזכויות המוקנות שנקבעו בחיקוק, כגון: ביקורים, מכתבים, חופשות... המותנות בהתנהגותו הטובה של האסיר המסוים או בסוג בית הסוהר או האגף שבו הוא מוחזק או במצב בית הסוהר".

כלומר מתן טובות הנאה מותנה בהתנהגותו הטובה של האסיר, ומנהל הכלא רשאי לשלול אותן בתגובה על התנהגות בלתי תקינה של אסיר, בהתאם לשיקול דעתו. האפשרות שיש לשירות בתי - הסוהר לתת או לשלול מאסירים טובת הנאה משמשת בידיו תמריץ חיובי או שלילי שעשוי לסייע בשמירה על הסדר במתקני הכליאה. הסמכות לתת טובות הנאה קיימת הן כלפי אסירים פליליים והן כלפי אסירים ביטחוניים.

אשר לעצורים, בתקנות סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה מעצרים) (תנאי החזקה במעצר), התשנ"ז – 1977, נקבע כי עצור שהוגש נגדו כתב אישום זכאי לביקורים, ובתקנות יש פירוט של תדירות הביקורים ומשך הביקור, ואילו עצור שטרם הוגש נגדו כתב אישום אינו זכאי לביקורים אלא באישור הממונה על החקירה. כלומר ביקורים אצל עצורים הם בבחינת זכות הקבועה בתקנות, ולא טובת הנאה.
 
דיון בשאלה אם ביקור הוא זכותו של אסיר או טובת הנאה הניתנת לו מידי רשויות הכלא נדון במסגרת עתירה לבג"ץ בנושא ביקורים של מי שאינם בני משפחה מדרגה ראשונה אצל אסירים ביטחוניים.
 
בעתירה זו דנו השופטים בין השאר בשאלה אם הביקורים בכלא הם זכות העומדת לאסיר או טובת הנאה, אולם יש לציין כי בפסק דין זה לא ניתנה פסיקה מחייבת בשאלה זו.

דעת השופט יורם דנציגר היתה כי הזכות לביקורים אצל אסירים היא בבחינת טובת הנאה שניתנת לשלילה בידי הרשות המוסמכת. לדבריו:

"...הגשמת חירותו של אדם, חופש בחירתו ופיתוח אישיותו מוצאים את ביטוים בין היתר באפשרות הקיימת לכל אדם... להיפגש עם מי שרק ירצה; ובאפשרות לקיים תקשורת מפגש, שיחה, מכתב, הודעת דואר אלקטרוני וכיוצא באלה עם בני אנוש אחרים... אין ספק אפוא כי נדבך בקיומם של חיי אנוש בסיסיים הנו התקשורת, הביטוי והאינטראקציה של האדם עם העולם סביבו...". עם זאת הביע השופט דנציגר את הסברה כי אין חובה לגזור מהזכויות האלה את הזכות לביקורים דווקא, שכן זכויות אלה ניתנות למימוש גם באמצעות מכתבים או קשר טלפוני, ולאו דווקא במפגש פנים מול פנים, אף שאין להפחית מחשיבותו ואיכותו של המפגש פנים מול פנים. לדבריו, "הדרכים באמצעותם ישמור האסיר על הקשר עם המשפחה והעולם שמחוץ לכלא נוגעת
למידתיות הפגיעה בזכויותיו, אך אין לומר כי לאסיר זכות מוקנית לביקורים... ואין לבחון מגבלות על אחד מן האמצעים בהם יתאפשר לאסיר לקיים קשר עם העולם שמחוץ לבית - הכלא בלי לבחון את האפשרויות האחרות שעומדות לרשותו לקיים את הקשר".

מנגד, עמדתה של השופטת בדימוס איילה פרוקצ'יה היתה כי:

"על פי דפוסי החשיבה החוקתית הנוהגת בישראל אכן ניתן להשקיף על חופשות וביקורים אצל אסירים גם כחלק מזכויות האדם השמורות להם גם בהימצאם בכלא, שאינן מתאיינות בהכרח מעצם שלילת החירות הנובעת מן המאסר, פרי הסנקציה העונשית. יציאה לחופשות וביקורים של בני משפחה הם חלק מנדבכי הקשר של האדם האסיר עם העולם ועם סביבתו הקרובה. הוא זקוק להם מעצם ברייתו. הם חלק מהווייתו כאדם; הם חלק מכבודו כאדם. הם תורמים תרומה חשובה לרווחתו ולשיקומו במהלך מאסרו. אלא שזכויות אלה של אסיר בכלא נתונות בדרך הטבע להגבלות במידות חומרה שונות, לצורך השגת תכליות שונות, ובהן הגנה על הסדר והמשמעת בכלא, הגנה על ביטחון המדינה, מניעת אפשרות הימלטות )לעניין חופשות( וכיוצא באלה שיקולים. על - פי תפיסה זו, ההגבלות על זכויות החופשה והביקורים ומידת חומרתן צריכות לעמוד בתנאי פסקת ההגבלה שבחוק היסוד. תפיסת חופשות וביקורי אסירים כזכויות הנתונות לאסיר, הכפופות להגבלות, להבדיל מפריבילגיות הניתנות כמעשה חסד למי שעומדים בתנאים מוקדמים מסוימים, משנה באופן מהותי את נקודת האיזון בין אופי ה"הטבה" הניתנת לאסיר לבין האינטרס הציבורי הנוגד.
 
ראיית החופשות והביקורים כפריבילגיה בלבד אינה מחייבת כי ההגבלות המושמות עליהם יעמדו במבחן פסקת ההגבלה, שכן אין מדובר בזכויות האסיר אלא בהטבות הניתנות כחסד; לעומת זאת, הכרה בחופשות ובביקורים כחלק מזכויות האדם הנתונות לאסיר מחייבת שההגבלות המושמות עליהם תעמודנה בעקרונות האיזון והמידתיות השאובים מפסקת ההגבלה החוקתית.
 
כפיפות זו לפסקת ההגבלה מבטיחה שההגבלות המוטלות על יציאת אסירים לחופשות ועל קבלת ביקורים תהיינה מבוקרות ומדודות ולא תפגענה באסיר מעבר למידה הנדרשת וההכרחית לצורך הגנה על אינטרס ציבורי חיוני".
 
נשוב ונדגיש כי בפסק הדין לא ניתנה פסיקה מחייבת בשאלה אם ביקורים הם זכות המוקנית לאסיר או טובת הנאה, וכאמור, על - פי תקנות בתי - הסוהר ביקורים בכלא הם בבחינת טובת הנאה הניתנת לשלילה בידי רשויות הכלא.
 
בעתירה זו קבע בית המשפט כי ההוראות שהוציא נציב שירות בתי - הסוהר לביקורים אצל אסירים ביטחוניים הן סבירות, אולם הוא הורה לשירות בתי - הסוהר לבחון מחדש את הערעור שהגישו העותרים על החלטתו שלא לאשר ביקור של בני משפחה שאינם מדרגה ראשונה אצל אסיר ביטחוני.

ביקורי בני משפחה וחברי כנסת אצל אסירים ועצורים בכלא - סעיף 3


3. ביקורים אצל אסירים פליליים

כללי הביקור בכלא אצל אסיר פלילי מפורטים בסעיף (2) לפרק 5 של הוראות שירות בתי - הסוהר ובפקודות הנציבות האלה: "סדרי ביקור אצל אסירים"; "החזקת אסירים בהפרדה" ו"עריכת חיפושים על אדם וברכב".

כאמור, על - פי פקודת בתי הסוהר, בתום שלושת החודשים הראשונים למאסר, ולאחר מכן כל חודשיים, מותר לאשר לכל אסיר ביקור של ידידים. נוסף על כך, על פי תקנות בתי הסוהר מותר לאפשר לאסירים לקבל ביקורים, כטובות הנאה.

על - פי פקודת נציבות שירות בתי - הסוהר "סדרי ביקורים אצל אסירים" מנהל כלא רשאי לאשר לאסיר ביקור, כטובת הנאה, פעם בשבועיים. נוסף על כך, אם האסיר מצטיין בעבודה, בלימודים או בתפקודו באגף, או בעקבות המלצת רב או עובד סוציאלי בשל נסיבות משפחתיות, מנהל אגף בבית - הכלא מוסמך לאשר ביקור נוסף, אחת לחודש, בתנאי שמספר הביקורים הכולל לא יעלה על שלושה בחודש.

לאסירים בכלא "מעשיהו" ולאסירים באגפים האלה: מתקדמים, אסירים שעובדים בעבודות חוץ, אסירים בשיקום, אסירים חולים במג"ן (מתקן גוף ונפש) ואסירים ביחידת גמילה מסמים, מפקד בית - הסוהר רשאי לאשר ביקור אחד בשבוע.
 
ככלל, הביקורים בכלא נערכים בימים ובשעות קבועים: בימים ראשון ושבת בשעות 09:00 - 12:00 ובשעות 14:00 - 16:00 וביום שישי בשעות 09:00 - 14:00 . מפקד הכלא רשאי להוסיף ימי ביקור באישור מפקד המחוז. שעות הביקורים, על פי סוג האסיר (ביטחוני, פלילי, הפרדה וכו'), מפורטות באתר האינטרנט של כל מתקן כליאה, בשפה העברית בלבד, וכמו כן מפורסמים מספר הטלפון להגשת הבקשה לביקור ופרטים על התחבורה הציבורית שאפשר להגיע בה לכלא. נציין כי באתרי האינטרנט מצוינת גם ההערה: "בשל שינויים שייתכנו בימים ובשעות הביקורים, מומלץ לוודא טלפונית לפני ההגעה". נוסף על כך בכל אגף בבתי - הכלא מותקן לוח ועליו פירוט חובותיו וזכויותיו של האסיר, בשלוש שפות - עברית, ערבית ורוסית, ובמתחם הביקורים של כל מתקן כליאה יש לוח מודעות ועליו מצוינים מועדי הביקורים.

למשפחת האסיר יש אפשרות לתאם את מועד הביקור באמצעות מענה טלפוני אנושי. מספר הטלפון מפורסם במודיעין 144 ובאתר האינטרנט של שירות בתי - הסוהר. הבקשה נקלטת במערכת ממוחשבת לניהול ימי ביקורים, המכונה "תבל", ולשם כך נדרש המבקש למסור שם מלא, מס' ת"ז ואת שם האסיר שהוא מבקש לבקר.

מנציבות שירות בתי - הסוהר נמסר כי, ככלל, משך הזמן לקבלת אישור לביקור עשוי להיות ימים אחדים, ומשך ההמתנה לאישור תלוי בסוג האסיר.

כל מבקר בכלא עובר בידוק ביטחוני באמצעות גלאי מתכות לפני כניסתו למתקן הכליאה, ואם אין בכלא מכשיר שיקוף נבדקים חפציו ידנית. נוסף על כך כל מבקר נדרש לעבור גם בדיקה גופנית. במקרה של חשד כי מבקר עלול להכניס לכלא סמים או כלי ירייה, או שהוא עלול לפגוע בביטחון הכלא בדרך אחרת, קצין בדרגת רב - כלאי רשאי להורות לערוך עליו בדיקה שכרוכה בהסרת בגדים, ומותר למנוע כניסת מבקר שסירב שייערך חיפוש על גופו ו / או בכליו.

יש שני סוגי ביקורים בכלא: ביקור סגור - הנערך בחדר הביקורים, בביקור כזה רשת או מחיצת זכוכית חוצצת בין האסיר למבקרים והשיחה נעשית באמצעות טלפון אינטרקום, וביקור פתוח - הנערך בחדר הביקורים ללא מחיצה או במקום אחר תחת סככה.
 
הביקורים אצל אסירים משתלבים, אסירי הפרדה ואסירים הכלואים באגפים השמורים הם ביקורים סגורים, ואילו הביקורים באגפי השיקום ובאגף המתקדמים בכלא "מעשיהו" הם ביקורים פתוחים. יש לציין שמפקד הכלא רשאי להחליט, משיקולים ביטחוניים, שביקור מסוים יהיה סגור.

משך ביקור אצל אסיר פלילי הוא חצי שעה, ואצל אסירים באגפים נקיים מסמים ובמג"ן משך הביקור כשעה. מפקד האגף או הכלא רשאים, בהתאם לשיקול דעתם, להאריך את משך הביקור.

אסירים הכלואים באגף הפרדה זכאים לביקורים של בני משפחה מדרגה ראשונה בלבד, בתדירות של פעם בשבוע, כפוף להתנהגותם. ימי ביקורים אצל אסירי הפרדה נערכים שלא בימי הביקור הרגילים, ונמשכים עד חצי שעה, ומפקד הכלא רשאי, פעם בחודש, להאריך את משך הביקור לשעה אחת בלבד.

ביולי 2007 הגיש חבר הכנסת דוד אזולאי הצעת חוק לתיקון פקודת בתי הסוהר (קביעת משך הביקור), התשס"ז - 2007 , שנועדה לקבוע כי "תביא הנהלת בית הסוהר בחשבון, בבואה לקבוע את משך הביקור, בין היתר את מספר הנפשות במשפחתו של האסיר". בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב כי מטרת החוק המוצע היא לתקן את המצב שבו משך הביקור של משפחה מרובת ילדים זהה למשך הביקור של משפחה עם ילד אחד. הצעת חוק זהה הונחה על שולחן הכנסת לקריאה טרומית על ידי חבר הכנסת אזולאי גם, במאי 2009 ומאז לא חלה התקדמות בחקיקה זו.

ביקורי בני משפחה וחברי כנסת אצל אסירים ועצורים בכלא - סעיף 4



4. ביקורים אצל אסירים ביטחוניים

ההוראות בדבר ביקורים אצל אסירים ביטחוניים מפורטות בפקודה נפרדת של הנציבות, שכותרתה: "כללים ביחס לאסירים הביטחוניים". לפי פקודה זו, הוראותיה, לגבי אסירים ביטחוניים ועצורים בגין עבירות נגד ביטחון המדינה, גוברות על כל פקודת נציבות אחרת העומדת בסתירה להן, ורק אם נושאים מסוימים אינם מפורטים בפקודה זו, או אם אין הוראות מיוחדות אחרות אשר לאסירים ביטחוניים, אזי יחולו על אסירים אלה ההסדרים החלים על אסירים פליליים.

בדומה לביקור אצל אסיר פלילי, גם ביקור אצל אסיר ביטחוני הוא בבחינת טובת הנאה הניתנת לשלילה בשל התנהגות האסיר. אף שהחקיקה הראשית (פקודת בתי - הסוהר) מאפשרת למנהל כלא להרשות ביקור של ידידים אצל אסירים בתום שלושה חודשים מכניסתם לכלא, על - פי פקודת הנציבות אסירים ביטחוניים מקבלים ביקורים רק של בני משפחה מדרגה ראשונה, ובלשון הפקודה: "אסירים יורשו לקבל ביקורי משפחה מדרגת קרבה ראשונה, לעניין סעיף זה: הורים, בן / בת זוג, ילדים, אחים / אחיות, סבא וסבתא".
 
אסיר ביטחוני זכאי אף הוא לביקור אחת לשבועיים, שנמשך 45 דקות. ככלל, הליך הגשת בקשה לביקור אצל אסיר ביטחוני זהה להליך הגשת בקשה לבקר אצל אסיר פלילי, אולם תושבי יהודה, שומרון וחבל - עזה המבקשים לבקר בן משפחה שכלוא בישראל נדרשים לקבל מצה"ל אישור כניסה לישראל.
 
מאז שנת 2004 הבקשות של תושבי יהודה, שומרון וחבל - עזה לבקר בכלא ישראלי מוגשות למינהל האזרחי באמצעות נציג הצלב - האדום, שמעביר למינהל האזרחי בקשות ממוחשבות. אם נמצא שאין מניעה להתיר את הביקור, מונפק בעבור המבקש אישור כניסה חד - פעמי לישראל לצורך ביקור בכלא, ותוקפו של אישור זה הוא ל - 45 יום. האישור מאפשר ביקור אחד ויחיד בתוך 45 יום, ואפשר לנצלו במועד שבו יש הסעה של הצלב האדום ממקום מגוריו של המבקר לכלא שבו בן משפחתו מוחזק. בתום הביקור - או בתום 45 הימים, תוקפו של האישור מבוטל והמבקר נדרש להגיש בקשה חדשה.

על - פי פקודת נציבות שירות בתי - הסוהר, אישור בקשה לבקר אסיר ביטחוני יינתן בתוך שבועיים, אולם לדברי הממונה על תיאום הביקורים מטעם הצלב - האדום פרק הזמן לקבלת אישור הוא לכל הפחות חודש.
 
הביקורים אצל אסירים ביטחוניים נערכים בימים קבועים בשבוע ומפורטים באתר האינטרנט של כל מתקן כליאה. כאמור, תדירות הביקורים אצל אסירים אלה היא אחת לשבועיים ומשך הביקור 45 דקות.  מפקד כלא רשאי לאשר ביקורים נוספים לקראת החגים, ולאסיר עובד שמתפקד היטב הוא מוסמך לאשר ביקור נוסף אחת לחודש.

מספר המבקרים הבוגרים בביקור אחד לא יעלה על שלושה, ואליהם רשאים להצטרף ילדיו של האסיר שטרם מלאו להם 18 שנים. מפקד הכלא רשאי להגדיל את מספר המבקרים הבוגרים בשניים נוספים לכל היותר.
 
כל מבקר עובר בכניסה לכלא בדיקה גופנית, ואם יש חשד שהוא נושא על גופו סמים, כלי ירי או כל דבר שעלול לפגוע בסדר ובביטחון, קצין בדרגת רב - כלאי רשאי להורות על ביצוע חיפוש שכרוך בהסרת בגדיו. חיפוש על גופו של מבקר יעשה סוהר וחיפוש על גופה של מבקרת תעשה סוהרת. במקרה שמבקר מסרב להיבדק אפשר למנוע ממנו את הביקור בכלא.
 
ביקור אצל אסיר ביטחוני הוא ביקור סגור, כלומר נערך כאשר מחיצה שקופה מפרידה בין האסיר לבין המבקר ומונעת באופן מוחלט כל אפשרות של העברת חפצים, למעט במקרים מסוימים. על - פי הפקודה, אם אין מניעה ביטחונית או אחרת יש לאפשר לאסיר ביטחוני מגע פיזי עם ילדיו שגילם אינו עולה על שמונה שנים בעשר הדקות האחרונות של הביקור, בתדירות שלא תפחת מאחת לחודשיים, ומפקד הכלא רשאי, על - פי שיקול דעתו, לאשר תדירות גבוהה יותר. ככלל, אסירים ביטחוניים אינם זכאים להתייחדות בין כותלי הכלא.

יום שישי, 3 ביוני 2016

ביקורי בני משפחה וחברי כנסת אצל אסירים ועצורים בכלא - סעיף 5



5. ביקורים אצל עצורים ביטחוניים ופליליים
 
הכללים בנושא ביקורים אצל עצורים קבועים בסעיף 12 בתקנות לסדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה - מעצרים) (תנאי החזקה במעצר), התשנ"ז - 1977 ולפיהם, עצור שהוגש נגדו כתב אישום זכאי לביקור של חצי שעה אחת לשבוע. מפקד בית - המעצר מוסמך להאריך את הביקור ולהגדיל את מספר המבקרים מטעמי התנהגות טובה או מטעמים אחרים. עצור שטרם הוגש נגדו כתב אישום אינו זכאי לקבל מבקרים אלא באישור הממונה על החקירה.
 
עצור שהותר לו לקבל מבקרים לא יוחזק יותר משבעה ימים מיום קבלת הזכאות במקום שבו אין אפשרות לקבל ביקורים, ועצור שהועבר למתקן מעצר שבו הוא יכול לממש את זכותו לביקורים יקבל בשבוע הראשון לשהותו במתקן זה שני ביקורים של חצי שעה כל אחד או לחלופין ביקור אחד של שעה.

כאמור, פקודת נציבות שירות בתי - הסוהר "כללים ביחס לאסירים הביטחוניים"  חלה גם על עצורים בגין עבירות נגד ביטחון המדינה, כלומר עצורים ביטחוניים. ההוראות בפקודה זו גוברות על כל פקודת נציבות אחרת העומדת בסתירה להן, ורק אם נושאים מסוימים אינם מפורטים בפקודה זו, או אם אין הוראות מיוחדות אחרות בכל הקשור לעצורים ביטחוניים, יחולו עליהם ההסדרים החלים על עצורים פליליים.

ביקורי בני משפחה וחברי כנסת אצל אסירים ועצורים בכלא - סעיף 6 א



6.שלילת ביקורים

6 א. שלילת ביקורים מאסירים פליליים ומאסירים ביטחוניים
 
כיוון שביקורים אצל אסירים פליליים וביטחוניים הם בבחינת טובות הנאה, מנהל הכלא מוסמך, על - פי שיקול דעתו, למנוע ביקורים אצל אסיר. יש לציין כי לעתים שלטונות הכלא שוללים מאסיר ביקור במסגרת ענישה זמנית.

מנציבות שירות בתי הסוהר נמסר כי בכל אחת מהשנים 2010 ו 2011 נדחתה רק בקשה אחת לביקור של בני משפחה של אסיר פלילי, ולעומת זאת נדחו 20 בקשות בכל אחת מהשנים האמורות של בני משפחה של אסירים ביטחוניים. הנימוק לדחיית הבקשות הוא יסוד סביר לחשד שהביקור יגרום לפגיעה בביטחון הציבורי ובסדר בכלא.
 

לדברי רב כלאי אלעד קליין, ראש הלשכה של נציב שירות בתי - הסוהר, לא הוגשו ערעורים על דחיית בקשות הביקור האמורות, ויש לציין בהקשר זה שאסיר רשאי לעתור לבית - המשפט במקרה שנשלל ממנו ביקור. לדברי מר קליין, כ 90% מכלל העתירות בנושא זה נדחות.
 
נציב שירות בתי - הסוהר רשאי להורות על מניעת ביקורים אצל אסיר לכל היותר במשך שלושה חודשים, אם יש לו יסוד סביר לחשוד כי האסיר עלול לנצל את הביקורים לפעילות שמטרתה פגיעה בביטחון המדינה או בביטחון הציבור. אם הוא משוכנע שהעילה נמשכת, הוא רשאי להאריך את התקופה שבה לא יבקרו את האסיר, כפוף למגבלות החוק.

.
מפקד כלא רשאי לאסור כניסת מבקר או להפסיק ביקור אם יש לו יסוד סביר לחשוד שביקורו של אותו אדם יגרום לפגיעה בביטחון המדינה, בביטחון הציבור או בסדר ובמשמעת של בית הסוהר.

אשר לאסירים ביטחוניים, מפקד כלא רשאי לאסור כניסת אדם לכלא או להפסיק ביקור אם יש לו יסוד סביר לחשוד שאותו אדם יעביר מידע בין עבריינים או יגרום לפגיעה בביטחון המדינה, בביטחון בית - הסוהר, בסדר או במשמעת. במקרה של התפרעות של מבקרים או בהתרחש אירוע חריג אחר כלשהו מפקד הכלא מוסמך להפסיק את הביקורים של כל האסירים הביטחוניים באותה עת.
 
על - פי פקודות נציבות שירות בתי - הסוהר, במקרה של ביטול ביקור תשקול הנהלת הכלא אם להודיע למשפחה על הביטול, מכל סיבה שהיא. אשר לביקורים אצל אסירים ביטחוניים, לדברי הממונה על תיאום הביקורים בכלא מטעם הצלב האדום, קורה שמשפחות מגיעות לשערי בית - הכלא ורק אז מתבשרות שהביקור מבוטל. לדברי רב - כלאי אלעד קליין, ראש לשכת נציב שירות בתי - הסוהר, ערב לפני הביקור בכלא נציג הצלב האדום שולח את רשימת המשפחות שאמורות להגיע למחרת, וכך אחראי הביקורים בכלא יכול להודיע לצלב האדום בעוד מועד אם הביקור אומנם עתיד להתקיים למחרת.
 
נציין כי מאז השתלטות ה"חמאס" על רצועת עזה בשנת 2007 לא ביקרו תושבי עזה את בני משפחתם הכלואים בישראל, עקב החלטת הקבינט המדיני ביטחוני לאסור תנועת אנשים מרצועת עזה ואליה. ביוני 2331 דחה בג"ץ עתירה בנושא זה, בנימוק שהחלטת הקבינט נועדה למנוע תנועת אנשים מעזה ואליה, ורק בעקיפין היא מונעת מתושבי עזה לבקר את בני משפחתם בכלא בישראל. השופטים הוסיפו גם שבהחלטת הממשלה יש טעמים מדיניים ביטחוניים מובהקים, והיא מאפשרת כניסת אנשים לישראל מעזה במסגרת הצרכים ההומניטריים, שישראל מחויבת להם, וביקור בכלא אינו נכלל במסגרת זו.

ב - 14 במאי 2012 נחתם בין ישראל לבין מנהיגי האסירים הביטחוניים הכלואים בישראל הסכם שלפיו יופסקו לחלוטין כל פעולות הטרור מתוך בתי - הכלא ותופסק שביתת האסירים. בתמורה להתחייבות זו הסכימה ישראל להנהיג שורה של הקלות בתנאי המאסר של הכלואים, ובין השאר להתיר ביקורי בני משפחה מקרבה ראשונה מרצועת עזה.

יש לציין כי בדיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת בנובמבר 2011 נדונו כהכנה לקריאה ראשונה כמה הצעות חוק פרטיות שמטרתן להחמיר את תנאי הכליאה של האסירים הביטחוניים, ובתוך כך למנוע ביקורים מאסירים ביטחוניים המשתייכים לארגון טרור ששחרורם נדרש כדי להביא לשחרור חטוף ישראלי שאינו מקבל ביקורים. בדיון בוועדה נטען, בעיקר על ידי חבר הכנסת ישראל חסון, כי הצעות החוק האלה מיותרות שכן שלשירות בבתי - הסוהר יש כבר כיום כל הסמכויות הנדרשות בהן. לדברי חבר הכנסת חסון, "תבקשו לראות מה הפער בין הסמכויות שקיימות היום לבין אלו (המוצעות בהצעות החוק) 80% ממה שאתם מבקשים השב"ס יכול לעשות...". במענה על שאלה בדבר ההשלכות של הצעות חוק אלה השיב גונדר משנה דקר אילת, מפקד כלא "גלבוע", ששוהים בו בעיקר אסירים ביטחוניים ערבים תושבי ישראל, כי הכבדת תנאי המאסר על האסירים הביטחוניים תגרום לתסיסה רבה.
 

ועדת השרים לענייני חקיקה תמכה בהצעות החוק בהצבעה בקריאה טרומית בלבד, בתנאי שחברי הכנסת יתחייבו בכתב שלא לקדם את החקיקה אלא בהסכמת ראש הממשלה, שר המשפטים, השר לביטחון הפנים, שר הביטחון ושר החוץ. יו"ר ועדת הפנים של הכנסת חבר הכנסת אמנון כהן ביקש מנציגי שירות בתי - הסוהר והמשרד לביטחון הפנים לבחון אם יש פער בין הסמכויות שמוקנות להם כיום בחקיקה ובין הצעות החוק החדשות, והציע כי אם יתברר שהפער גדול ייעשה שימוש בחקיקה להחמרת תנאיהם של האסירים הביטחוניים.

ביקורי בני משפחה וחברי כנסת אצל אסירים ועצורים בכלא - סעיף 6 ב


 
6 ב. שלילת ביקורים מעצורים פליליים ומעצורים ביטחוניים

מפקד בית - מעצר או מפכ"ל המשטרה רשאים למנוע ביקור אצל עצור אם יש להם יסוד סביר לחשוד שהביקור יגרום פגיעה בביטחון המדינה, בביטחון הציבור או בסדר בבית המעצר.
 
עם זאת, נציב שירות בתי - הסוהר או סגנו רשאים למנוע ביקור מעצור לתקופה שלא תעלה על חודש ימים, והם רשאים להאריך תקופה זו בחודש נוסף בכל פעם, כפוף למתן התראה בת עשרה ימים לעצור על הכוונה להאריך את התקופה שבה יישללו ממנו ביקורים, עם העתק לסניגוריה הציבורית. לשלילת ביקורים יותר מ 90 יום נדרש אישור השר לביטחון הפנים.

ביקורי בני משפחה וחברי כנסת אצל אסירים ועצורים בכלא - סעיף 7


 
7. תלונות בנושא הביקורים בכלא מדוח הסניגוריה הציבורית לשנים 2009 - 2010
 
באוגוסט 2011 התפרסם דוח הסניגוריה הציבורית לשנים 2010-2009 , העוסק בין השאר בתלונות של אסירים ובני משפחותיהם על תנאי הביקורים בכלא. הרוב הגדול של התלונות בנושא הן של אסירים ביטחוניים. מהתלונות עולה כי תהליך אישור הביקור לבני המשפחה ממושך ומסורבל; בני משפחה רבים מדרגה ראשונה אינם מקבלים אישור לבקר בכלא, הבדיקה הגופנית שהמבקרים עוברים לפני כניסתם לכלא אגרסיבית ומביכה וההמתנה לתחילת הביקור ממושכת ואינה נעשית בתנאים פיזיים נאותים. בין היתר הועלו תלונות גם על התנאים הפיזיים של חדרי הביקורים, על המצב הפיזי של מחיצת הזכוכית בחדר המפגש ועל תקינות מכשיר הטלפון אינטרקום שבאמצעותו האסיר משוחח עם מבקריו.

חלק מהתלונות היו על איסור מגע פיזי של אסיר עם ילדיו. לדוגמה, היו אסירים שהלינו על כך שמגע פיזי מותר להם רק עם ילדיהם עד גיל שמונה, והיו שהלינו על כך שלא מאפשרים להם מגע פיזי עם ילדיהם שמעל גיל שש. בתגובה על תלונות אלה השיבה הנהלת הכלא כי מאוגוסט 2010 יהיה מותר מגע עם ילדים עד גיל שמונה למשך רבע שעה אחת לחודשיים. נציין שבעדכון האחרון של פקודת נציבות שירות בתי - הסוהר מ 6 בספטמבר 2010 , שעניינה היחס לאסירים ביטחוניים, נקבע כי אם אין מניעה כלשהי  יתאפשר מגע פיזי בין האסיר לילדיו עד גיל שמונה בעשר הדקות האחרונות של הביקור.

ביקורי בני משפחה וחברי כנסת אצל אסירים ועצורים בכלא - סעיף 8



8. ביקורי חברי כנסת בבתי כלא

חבר הכנסת רשאי מתוקף תפקידו להיפגש בכלא עם אסירים ועם עצורים, פרט לעצורים שבחקירה. הכללים המסדירים את ביקורם של גורמים רשמיים בכלא, ובכללם חברי הכנסת, מוסדרים בהוראות שירות בתי - הסוהר ובפקודות נציבות שירות בתי הסוהר "מבקרים רשמיים בבתי הסוהר" ו"ביקור אישי של חבר הכנסת בבית - הסוהר".
 
מטרת הפקודה האחרונה, "ביקור אישי של חבר הכנסת בבית - הסוהר", היא להסדיר את הביקורים של חברי הכנסת וחברי ועדות הכנסת בבתי - כלא בתוקף תפקידם בלבד, ולצורך מילוי תפקידם. נדגיש כי ביקורים אישיים של חבר כנסת בכלא, שלא מתוקף תפקידו, מוסדרים בפקודת נציבות שירות בתי - הסוהר "סדרי ביקור אצל אסירים".
 
חבר כנסת המבקש להיפגש מתוקף תפקידו עם אסיר פלילי או ביטחוני יפנה למשרד לביטחון הפנים לקבלת אישור. הבקשה מועברת לשירות בתי - הסוהר כדי לוודא שהמועד המבוקש מתאים לביקור, שאין לאסיר זימון לבית - המשפט במועד זה ואין מניעה ביטחונית לקיום הביקור. האישור מחייב גם הסכמה מראש של האסיר או העצור. על - פי הפקודה "ביקור אישי של חבר הכנסת בבית - הסוהר", נציב שירות בתי - הסוהר יאשר את הביקור "תוך שקילת האיזונים שבין הצורך לאפשר לחבר הכנסת למלא את תפקידו לבין קיום אורח החיים והמשמעת בבית הסוהר ובשים לב לעקרון השוויון".
 
חבר הכנסת המבקש לבקר אסיר או עצור בכלא נדרש להגיש בקשה חמישה ימים לפני המועד המבוקש. מועד הביקור ייקבע במועד קרוב ככל האפשר, מתוך התחשבות בצורכי התפעול וסדרי הביטחון של בית - הסוהר "... וככל האפשר במועד הנוח לחבר הכנסת". חברי הכנסת רשאים לבקר בכלא מחוץ לשעות הביקור הקבועות, אולם ביקורי חבר כנסת אצל אסירים ביטחוניים יתואמו ליום אחד קבוע בשבוע, שמנהל הכלא יקבע מראש. חשוב לציין שביקורים של חברי כנסת אינם נכללים במכסת הביקורים המגיעה לכל אסיר.
 
משירות בתי הסוהר נמסר כי על פי הרישומים המצויים במערכת, בשנת 2010 נרשמו 90 ביקורים של חברי כנסת במתקני כליאה, לעומת 68 בשנת 2011.
 
ככלל, המפגשים של חברי כנסת עם אסירים הם מפגשים אישיים, המתקיימים בתנאים שמאפשרים לשמור על סודיות השיחה, ובית - הכלא מפעיל אמצעי פיקוח על תנועותיו של האסיר. הפגישה עם חבר הכנסת מתקיימת באחד מחדרי הנהלת הכלא. חברי הכנסת מנועים מלפגוש אסיר בתאו, כדי למנוע שיבוש של שגרת הכלא וכדי לא לפגוע בפרטיותם של האסירים האחרים בתא. חברי ועדות הכנסת רשאים לבקר באגפי הכלא, אך לא לקיים שיחה פרטית עם אסירים. חבר כנסת שמגיע לביקור בכלא עובר בדיקה ביטחונית באמצעות מגנומטר ידני ומשקף מגנומטר, אך לא נערך חיפוש במסמכיו.
 
נציב שירות בתי - הסוהר רשאי למנוע ביקור של חבר כנסת בכלא מטעמי ביטחון המדינה או ביטחון בית - הסוהר. לדברי רב - כלאי אלעד קליין, ראש לשכת נציב שירות בתי הסוהר, מקרים של ביטול ביקורי חברי כנסת בכלא או אי - אישור ביקורים כאלה הם בודדים, והסיבה העיקרית שבגינה בקשה של חבר כנסת לבקר בכלא נדחית או שביקור של חבר כנסת מתבטל היא היעדרות האסיר מהכלא במועד המבוקש.
 
סעיף 72 לפקודת בתי - הסוהר, התשל"ב 1971, שעניינו מבקרים רשמיים מכוח כהונתם, נותן לשופטי בית - המשפט העליון וליועץ המשפטי לממשלה סמכויות של מבקר רשמי בכל בתי - הכלא בארץ, ולשופטי בית - משפט שלום ובית - משפט מחוזי ניתנת סמכות לבקר בכל בתי - הכלא שבתחום שיפוטם.
 
באוגוסט 2011 הגישו חברי הכנסת דוד אזולאי ודוד רותם הצעת חוק לתיקון סעיף זה, שלפיה גם ליו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה וליו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת תינתן סמכות לבקר בכל בתי - הכלא ברחבי הארץ, כדי לאפשר לרשות המחוקקת לקיים פיקוח ובקרה על שירות בתי - הסוהר, לעמוד על דרכי הטיפול שלהם באסירים ולבחון את תקינות ניהולם של בתי - הסוהר באמצעות ראשי הוועדות הפרלמנטריות המקצועיות האמונות על החקיקה בנושא אסירים ומתקני כליאה. הצעה זו הונחה לדיון מוקדם ומאז לא חלה התקדמות בחקיקה. בינואר 2012 הונחה על שולחן הכנסת הצעת חוק דומה, של יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת, חה"כ אמנון כהן, ושל חברי הכנסת דוד אזולאי, משה גפני, גאלב מג'אדלה, אורי מקלב ודב חנין, ולפיה יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת יהיה מבקר רשמי בכלא כמו שופטי בית - המשפט העליון והיועץ המשפטי לממשלה. הצעה זו אושרה לקריאה ראשונה בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת.