יום שלישי, 16 בפברואר 2016

מורשעים נכים נשלחו למאסר ולא לעבודות שירות בשל מצבם הרפואי



על אף שבעבר קבע בית המשפט העליון כי "לא ייתכן כי אדם עם מוגבלות ייאסר במקום שאחר לא ייאסר", שני מורשעים בעלי מוגבלויות נשלחו לכלא בגלל נכותם.
 
בתי המשפט הפכו בשנה שעברה שתי החלטות של הממונה על עבודות השירות בשב"ס לשלוח למאסר מורשעים בעלי מוגבלויות, שאת עונשם ניתן היה להמיר בעבודות שירות. הממונה על עבודות השירות החליט שהם אינם מתאימים לבצע עבודות שירות בשל מצבם הרפואי. זאת בניגוד לפסיקת בית המשפט העליון שקבע ב–2010 כי "לא ייתכן כי אדם עם מוגבלות ייאסר במקום שאחר לא ייאסר" ולתיקון שנעשה בחוק העונשין במקביל.
 
לפי החוק, ניתן להמיר עונש מאסר של עד חצי שנה בעבודות שירות. הממונה על עבודות השירות בודק את התאמתו של המורשע ובדרך כלל אינו מאשר למורשעים המשתמשים בסמים או המהווים סכנה מינית או פלילית לבצע עבודות שירות. אלא שבשני מקרים שהגיעו לידי "הארץ" פסל הממונה את מועמדותם של המורשעים להשתלבות במסגרת של עבודות שירות בשל נכותם.

אדם שסובל משיתוק בפלג גופו השמאלי בעקבות שבץ הורשע בכמה עבירות מס. הוא מתנייד בכיסא גלגלים ואינו יכול לנוע ממקום למקום בכוחות עצמו. בית משפט השלום בחדרה גזר עליו תשעה חודשי מאסר בפועל. הסנגוריה הציבורית, באמצעות עו"ד ציפי גיטר, ערערה לבית המשפט המחוזי בחיפה וביקשה כי העונש יקוצר לשישה חודשים כדי שיוכל לרצותו בעבודות שירות בשל מצבו הרפואי. בית המשפט ביקש חוות דעת מהממונה על עבודות השירות, וזה קבע כי מוטב שירצה מאסר בפועל כיוון שהוא "בלתי כשיר בשל היותו חולה כרוני מורכב מאוד". למרות חוות הדעת, קיבל הרכב של שלושה שופטים את הערעור נוכח מצבו הרפואי הקשה של האיש וקבע כי ניתן להשימו בעבודות שירות.
 
אדם אחר הסובל מטרשת נפוצה ומוגדר כסיעודי הורשע בהסעת שוהים בלתי חוקיים ונידון בבית משפט השלום לשמונה חודשי מאסר. הסנגוריה הציבורית ערערה לבית המשפט המחוזי בלוד, ובעקבות קביעת הממונה על עבודות השירות כי המורשע לא יוכל לבצען קיצרו השופטים את עונשו לחמישה חודשי מאסר. בית המשפט העליון קיבל את בקשת רשות הערעור של ד"ר איילת עוז מהסנגוריה הציבורית והמיר את המאסר בעבודות שירות.
 
לדברי הסנגור הציבורי הארצי, ד"ר יואב ספיר: "התנהלות זו מהווה אפליה אסורה ובלתי נסבלת. יתרה מכך, כליאתם של אנשים עם מוגבלויות כרוכה לעתים בסבל מיוחד הנובע מהמאפיינים הייחודיים שלהם, מהצורך בטיפול שזמינותו ואיכותו פחותות בין כותלי הכלא וכן מפגיעותם מפני אסירים אחרים".
 

כ–15% מחוות הדעת של הממונה על עבודות השירות בשנת 2015 היו שליליות — 1,835 מתוך 13,131. לפי שב"ס, מרבית חוות הדעת השליליות הניתנות מסיבות רפואיות קשורות לבעיות נפשיות ומספר חוות הדעת השליליות בשל מגבלות פיזיות הוא נמוך ביותר. עוד אומרים בשב"ס כי המקרים שהובאו בכתבה הם קיצוניים וכי לאחד המורשעים היה תפקוד שלילי בעבודות שירות קודמות שנגזרו עליו, והשני שובץ בהתאם להנחיית בית משפט אך נעדר ימים ארוכים בשל מצבו הרפואי.
 
עוד נמסר: "שב"ס עושה את מרב המאמצים כדי לשבץ את כל מי שבית משפט קבע כי ירצה את עונשו במתווה של עבודות שירות. השיבוץ מותנה במציאת מקום עבודה מתאים הכפוף להגבלות שקבע החוק. במרבית המקרים נמצא פתרון הולם, אך ישנם מקרים בודדים שהמגבלות הרפואיות אינן מאפשרות השמה".
 
כתבתה של שרון פולבר - עיתון הארץ

http://www.haaretz.co.il/news/law/.premium-1.2852613

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה