יום שני, 11 ביוני 2018

הממשלה אישרה: ועדות שחרורים מהירות לשפוטים עד שנה



הממשלה אישרה: ועדות שחרורים מהירות לשפוטים עד שנה 

נכתב על ידי ​זיו קריסטל ב 03/06/2018 14:31:20. 

ועדות מיוחדות בראשות קצין ידונו בניכוי שליש במאסרים קצרים, כחלק מתוכנית צמצום מספר הכלואים. עברייני מין ואסירים ששפוטים על אלימות במשפחה לא כלולים בהסדר החדש * וגם: הסנגור הציבורי פנה לנציבת שב"ס בדרישה לאפשר לסנגורים להכניס סלולאריים ומחשבים ניידים למתקני שב"ס 

הממשלה אישרה את הצעת החוק להקמת ועדת שחרורים מהירה פנים-שב"סית, שתדון בניכוי שליש לאסירים שנשפטו לתקופות של 3-12 חודשים. ההצעה נועדה לייעל את מנגנון השחרור על-תנאי וניכוי שליש הקיים כיום בעבירות קלות, לאסירים המרצים עונשי מאסר קצרים. בתוך כך, הסנגור הציבורי עו"ד יואב ספיר דורש מנציבת שב"ס לאפשר הכנסת סלולאריים לסנגורים המייצגים בוועדות השחרורים.

הצעת החוק שאושרה בממשלה ותונח על שולחן הכנסת, עוסקת במינוי ועדת שחרורים מינהלית בראשות קצין שב"ס הכשיר להתמנות כשופט של בית משפט שלום. הוועדה תוסמך לקבל החלטות בבקשות לשחרור מוקדם של כלל האסירים שנשפטו לתקופת מאסר שבין שלושה חודשים לשנה, למעט שפוטים על אלימות במשפחה ועבירות מין. האחרונים, וכן אסירים שנדרשת בעניינם חוות דעת מיוחדת בעניין מסוכנותם, לא ייכללו בהסדר החדש ועניינם יידון בוועדות השחרורים הרגילות.

מטרת הקמת הוועדה המיוחדת היא יצירת מנגנון ניכוי שליש יעיל ואפקטיבי, אשר יאפשר בחינה במועד של בקשות לשחרור מוקדם של אסירים הנושאים עונשי מאסר של עד שנה. אסירים אלה, פעמים רבות, לא זכו  בקיצור עונשם עקב העומס המוטל על ועדות השחרורים. גם נציבת שב"ס, עפרה קלינגר, שהוסמכה לדון בקיצור עונשם של אסירים השפוטים לתקופות של עד שישה חודשים, מיעטה מאוד בפועל לאשר את קיצור המאסרים.

ועדת השחרורים החדשה תקבל את החלטתה בנוהל מהיר, על בסיס בקשת האסיר בכתב ומסמכים שיונחו לפניה. המהלך הינו חלק מתשובת המדינה לפסק דין בג"צ שדרש את הפחתת הצפיפות בבתי הסוהר והקטנת מספר האסירים.

שרת המשפטים איילת שקד: "במהלך זה מושג יעד כפול: גם נרווח את שטח המחיה של האסירים, וגם אסירים שנגזר דינם לתקופת מאסר קצרה יחסית יזכו לקבל את יומם, כפי שהיה ראוי שיקרה עד היום. מדינת ישראל לא תקבל מציאות מעוותת, לפיה בעוד שאסירים שנשפטו לתקופות ארוכות זוכים לדיון בוועדות השחרורים, דווקא האסירים שעברו עבירות קלות יחסית לא טופלו כראוי. מדינה מתוקנת נבחנת גם ביחסה לאסירים שהגיעו לכלא לאחר שסטו מדרך הישר".

השר לביטחון פנים גלעד ארדן, השותף לגיבוש ההצעה, אמר כי הדבר "יאפשר לקצר את מאסרם של אסירים שביצעו עבירות פחות חמורות וכך יגדל הסיכוי לשקמם".

בתוך כך, הסנגור הציבורי הארצי, יואב ספיר, פנה בשבוע עבר לנציבת שב"ס קלינגר, בדרישה להסיר את המגבלות על עורכי דין המייצגים אסירים בוועדות השחרורים ולאפשר להם הכנסת טלפונים סלולאריים ומחשבים ניידים בכניסה למתקנים. הדיונים בוועדות השחרורים מתקיימים בתוך מתקני הכליאה.

"בשל עומס הדיונים, נאלצים עורכי הדין לשהות במתחמי הוועדות לאורך שעות ארוכות בהמתנה ארוכה ומייגעת", כתב ספיר לקלינגר. "בחלק מהמקרים נמשכת ההמתנה לדיון משעות הבוקר המוקדמות עד לשעות הצהריים. הסנגורים נדרשים להפקיד בכניסה את ציודם האישי ובכלל זה את מכשירי הטלפון והמחשבים הניידים שברשותם. בנוסף נמנעת מעורכי הדין האפשרות להיכנס עם מזון ושתייה.

"הטלפון הסלולארי והמחשב הנייד הם כלי עבודה ראשון במעלה לעבודת הסנגור", כתב ספיר לקלינגר. "אמצעים אלה חיוניים ליכולתם של עורכי הדין לעמוד בקשר עם משרדיהם, עם משרדי הסנגוריה הציבורית ועם לקוחותיהם; כך בבתי המשפט, וגם גם בדיון המתנהל בפני ועדת השחרורים. האיסור להיכנס לוועדות עם עזרים הכרחיים פוגע ביכולתם של עורכי הדין לתת ייצוג אפקטיבי ולנצל את שעות ההמתנה לצרכי עבודה. עורכי הדין נותרים בחוסר מעש, ללא יכולת לקיים תקשורת עם העולם החיצון ומבלי שיוכלו לנצל את שעות ההמתנה לעבודה או להכנה לדיון. הדבר מביא לבזבוז ניכר של משאבים - שבמקרים בהם מייצגת הסנגוריה הציבורית הם משאבים ציבוריים.

"בהינתן משמעותם של מכשיר סלולארי ומחשב לעבודתם השוטפת של עורכי הדין, איסור גורף על הכנסתם אינו עומד במבחני הסבירות", הדגיש ספיר. "ככל הידוע לנו, ההגבלות החלות על הסנגורים המייצגים אסירים אינן חלות על הפרקליטים המופיעים בוועדות השחרורים. העובדה שפרקליטים המייצגים צד אחד זוכים לתנאים שונים מאלו להם זוכים הסנגורים, פוגעת בשוויון".

קשיים אלה, ציין ספיר, הינם פועל יוצא של המשך קיום הדיונים במתקני הכליאה. הסנגוריה הציבורית דרשה, ללא הועיל, להעביר את דיוני ועדות השחרורים לבתי המשפט, ולהגשים את עקרון הפומביות, כחלק מהעברת האחריות הכוללת על הוועדות משב"ס להנהלת בתי המשפט. "אני מקווה כי תפעלי בהקדם האפשרי לשיפור יסודי בתנאי הסנגורים המייצגים בוועדות", ציין ספיר במכתבו. "ככל שלא יתקיים שינוי מהותי, לא יהיה מנוס מבחינת קידום הנושא בדרכים אחרות". משב"ס לא התקבלה תגובה.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה