יום שני, 11 ביוני 2018

השופט בדימוס דנציגר: "צריך להניח שיש בישראל הרשעות שווא"



השופט בדימוס דנציגר: "צריך להניח שיש בישראל הרשעות שווא"

כשופט עליון הוא ביקש לזכות את רומן זדורוב. כעת, עם מינויו לראש ועדה לצמצום עיוותי הדין, מסביר יורם דנציגר בראיון ל"הארץ" מה גורם לאדם להודות בפשע שלא ביצע ולמה אין כמעט זיכויים בישראל, ומגלה מה הוא חושב על המהפכה של שקד בבית המשפט

רויטל חובל - 01.06.2018 05:13 / עודכן ב: 02.06.2018 19:56  

בפברואר השנה, באירוע סגור לרגל פרישתו מבית המשפט העליון, התייחס יורם דנציגר לשינויים העוברים על בית המשפט. "אכן אפשר להצביע על מהפך", אמר. "לראשונה רוב השופטים בבית המשפט הם בוגרי אוניברסיטת תל אביב ולא האוניברסיטה העברית". בימים האחרונים לכהונתו בעליון, כחבר בוועדה לבחירת שופטים, דחף דנציגר למינוי השופט עופר גרוסקופף כמחליפו ותמך במועמד מטעם שרת המשפטים איילת שקד, פרופ' אלכס שטיין. אחרי המינויים הללו ועוד ארבעה מינויים לעליון בשנה שעברה, שקד משוכנעת שהצליחה במשימתה, לשנות את פניו של בית המשפט ולהפוך אותו לשמרני יותר. "בית המשפט העליון של היום הוא לא בית המשפט העליון של לפני שלוש שנים", הצהירה בשבוע שעבר. 

כעת, בראיון ל"הארץ", אומר דנציגר: "כל מינוי גורם לכך שהתמונה האנושית בבית המשפט משתנה. האם בית המשפט שינה את פניו בצורה שהשרה מתכוונת אליה? אני לא חושב. אני חושב שכל השופטים שמתמנים מבינים בסופו של דבר את גודל האחריות המוטלת על כתפיהם ואת חשיבות התפקיד. הם לא שליחים של אף אחד ולא שפוטים של אף אחד". 

ההודעה של דנציגר על פרישתו בשנה שעברה לא הפתיעה את מקורביו, ששמעו ממנו שמיצה את התפקיד הסיזיפי. בגיל 64, אחרי יותר מעשר שנים בבית המשפט העליון, הוא רצה להמשיך הלאה. השבוע מינתה אותו שקד לעמוד בראש ועדה שתבחן דרכים לצמצום מספר הרשעות השווא בישראל, הוא מלמד באוניברסיטת תל אביב ומשמש בורר בסכסוכים עסקיים. יום לאחר שפשט סופית את הגלימה, הוא עדיין נזהר בלשונו. את הראיון הגביל מראש לענייני הוועדה בלבד, ולנושאים שעל סדר היום הוא מסרב להתייחס. 

בלשכת שקד דחפו לכינון הוועדה כבר זמן רב, אך רק כעת, בשנה הרביעית לכהונתה, הכריזה השרה על הקמתה. עדיין לא ברור מי יכהן בה, מלבד פרופ' אורן גזל אייל ושר המשפטים לשעבר דוד ליבאי, כמה זמן תפעל ואיך בדיוק. לדברי דנציגר, "המטרה היא לתקן את מה ששקד הגדירה כתופעת הודאות השווא, שגורמות להרשעות שווא. גבולות הגזרה של הוועדה עדיין לא ברורים, אך הדבר המרכזי שנצטרך לדון בו הוא כיצד מונעים מצב שבו חשודים יודו במשהו שהם לא עשו. נצטרך לבחון אם יש בתהליך, בעיקר בשלב המעצר והחקירה, משהו שגורם לאנשים לעתים להודות במשהו שהם לא עשו, כשהרצון החופשי שלהם נשלל והם נשברים". 

לפני כ-25 שנה, בעקבות פרשת כנופיית מע"צ (קבוצת צעירים שהורשעו לפי הודאותיהם בסדרת מעשי הצתה, ריצו מאסרים ולבסוף זוכו), הוקמה ועדה בראשות השופט אליעזר גולדברג שבחנה דרכים למנוע הודאות שווא. המלצות הוועדה, ובהן נוכחות של עורך דין לצד חשודים בחדר החקירות, נותרו על הנייר. "טבען של ועדות הוא שיושבים בהן אנשים רציניים ועושים עבודה טובה, ולא תמיד יוצא מהמלצותיהן משהו", אומר דנציגר. "אולי השקפת העולם שלי קצת תמימה, אבל אם הייתי חושב שתוצר העבודה של כל ועדה הוא התעלמות מהמלצותיה, לא הייתי מסכים לקחת על עצמי את התפקיד הזה. אני מאמין ששינויים כן קורים". 

לשאלה מה מטריד אותו באופן שבו מתנהל כיום ההליך הפלילי בישראל, הוא משיב: "אני לא קם בבוקר מוטרד. אני לא חושב ששיטת המשפט שלנו רקובה או פסולה, בסך הכל היא שיטה לא רעה. ועדיין, ההנחה צריכה להיות שגם בישראל יש הרשעות שווא וצריך לנסות לצמצם אותן למינימום האפשרי". למרות זאת, ניתן להבין שיש לו הסתייגויות מהאופן שבו מתנהלות חקירות בישראל. "חלק מהביקורת שואלת אם יש צורך לעצור בכל מקרה, אם יש צורך לעצור אנשים בדרך שבה הם נעצרים, אם צריך לחקור בדרך שבה חוקרים". 

אולם חרף הביקורת המדודה הזו ולמרות ניסיונו כנחקר, על רקע קשריו עם שלומי לחיאני (התיק נסגר מחוסר אשמה), דנציגר נוטה חסד למערכת אכיפת החוק: "אני מאמין באמת ובתמים שברוב המוחלט של המקרים, המשטרה והפרקליטות לא עסוקות בתפירת תיקים. הן רואות את המלחמה בפשיעה כשליחות בעלת חשיבות עליונה ולעתים, בתוך התהליך הלא קל הזה, אני מניח שנוקטים צעדים שנראים הגיוניים ברגע מסוים, אבל הם לא סבירים או לא ראויים. זה לא מגיע מתוך מדיניות שרוצה להוציא מהנחקר הודאה בכל מחיר, או שואפת להכניס לכלא אנשים שלא עשו כלום. המסקנה היא שחייבים לתקן את הליקויים, להפוך את תהליכי החקירה והבירור לראויים יותר ולהבטיח שגם שם הכבוד והצלם האנושי של החשוד יישמרו". 

אחת הסיבות להרשעות שווא, אומר דנציגר, "היא שאנשים מודים לא מתוך רצון חופשי בביצוע דברים שהם לא ביצעו. חקירה, מעצם טבעה, היא סיטואציה מלחיצה. הנחקר מנותק מביתו, מסביבת העבודה שלו וממשפחתו. החקירה מתנהלת לפעמים בשעות מוקדמות מאוד בבוקר, או באמצע הלילה, או על פני יום שלם, אז בוודאי שהחשוד נמצא בלחץ והרבה פעמים הוא עלה נידף. האם הסיטואציה הזאת אומרת שההודאה שלו פסולה? לא בהכרח. השאלה שצריכה להישאל היא אם ההודאה הוצאה כשנשללה ממנו היכולת לקבל החלטה מושכלת, ואם הודה במיוחס לו רק כדי להפסיק את החקירה". 

"כשופט קראתי הרבה מאוד טענות של אנשים שהודו בחקירה משטרתית או בפני מדובב בביצוע העבירה, וטענו אחר כך שההודאה נגבתה מהם תחת לחץ ושלא מרצון חופשי", מוסיף דנציגר. "כיוון שלא כיהנתי כשופט בערכאה דיונית לא יכולתי להסתכל בעיניו של נאשם ולמצוא בהן אותות אמת או אותות שקר. האם קרה שהשתכנעתי מעל לכל ספק סביר שאדם הודה במשהו שהוא לא עשה? זאת שאלה קשה". 

דנציגר נזכר במקרה של ראתב אבו עצא, שהועמד לדין על גרימת מותו של שוטר: "הוא הודה במסגרת חקירה מאוד קשה, של חוקרת מאוד מנוסה, שבמשך שעות ארוכות חזרה באופן מונוטוני על משפטים כמו 'אתה עשית את זה ואתה יודע שעשית את זה'. החקירה כללה גם איום שבני משפחתו ייעצרו אם לא יודה. בפסק הדין מצאתי פגמים משמעותיים בחקירה, אבל היו ראיות אחרות נגדו. במקרה הזה קבעתי שאף אם החקירה התנהלה בצורה פסולה, זה עדיין לא אומר שאותו אדם לא ביצע את העבירה. נתקלתי, כשופט, בחקירות שחשבתי שהן בלתי ראויות ובלתי סבירות ושחוקרים הפעילו בהן טכניקות שאסור להפעיל, אבל ודאי שזה לא הכלל".

דנציגר היה חריג בנוף העליון: עורך דין פרטי שייצג את החברות הגדולות במשק, איש האגודה לזכויות האזרח, שנתפס כמי שהולך נגד הזרם ובניגוד לאחרים לא מיהר לקבל את טענות המדינה. מראשית כהונתו בלט בגישתו הסנגוריאלית, ומבחינה זו הבחירה בו לראשות הוועדה נראית מתבקשת. הוא עצמו מסתייג מההגדרה הזו: "אם להיות רגיש ולהקפיד על זכויות של נחקרים וחשודים זה סנגוריאלי, אז כן, יש לי גישה סנגוריאלית. אני לא בטוח שזאת הגדרה נכונה, ואני לא בטוח שצריך לסווג ככה שופטים. יכול להיות שאני נוטה להיות יותר 'רך' או מתחשב משופטים אחרים, אבל אני לא בטוח שזה נכון". בין היתר פסק שלשוטר אין סמכות לחפש על גופו של חשוד גם אם הסכים לכך, ופסל הודאה שמסר נאשם ברצח בפני מדובבים בשל לחץ שהופעל עליו ומניעת מפגש עם עורך דין. 

הפסיקה המוכרת ביותר של דנציגר היא כנראה זו שבה קבע בדעת מיעוט שיש לזכות את רומן זדורוב מרצח תאיר ראדה מחמת הספק. בהרצאה בשנה שעברה אמר דנציגר כי בתיק זדורוב "היו תהיות שלא נתנו לי לישון בשקט". מנגד, הוא הכשיר את שקרי החוקרים, שאמרו לזדורוב כי דמה של ראדה נמצא על בגדיו וכלי עבודתו, וקבע כי לא הם הביאו להודאה שלו. בעקבות הפרשה פרסמו דנציגר והעוזרת המשפטית שלו, רונה תימנה, מאמר שבו המליצו לשנות את החוק כך שבעבירות שהעונש עליהן חייב להיות מאסר עולם, הרשעה צריכה להיקבע פה אחד: "סברנו כי אם יש דעת מיעוט מזכה, היא כשלעצמה יוצרת ספק סביר". שלוש הצעות חוק ברוח זו הונחו על שולחן הכנסת, אבל לא אושרו. 

"לא ישבתי בתיק של סלימאן אל-עביד (שהורשע ברצח חנית קיקוס) וגם לא בתיק של רוצחי דני כץ, כך שאני לא יכול להתייחס לשאלה אם הם אשמים", אומר דנציגר על מקרים אחרים שבהם נשמעו טענות לעיוות דין. "באשר לעמוס ברנס (שהורשע ברצח רחל הלר ונוקה מאשמה), ההבדל הגדול בין המקרה שלו לאחרים, וזה מתקשר לעבודת הוועדה, הוא שלא היה ספק שהחקירה והשחזור היו נגועים ופסולים. היום כל שופט היה אומר שעל דבר כזה אי אפשר לשלוח אדם לבית סוהר לכל חייו. חיים כהן (שופט העליון לשעבר שפעל לזיכויו של ברנס) הרגיש עד יומו האחרון שברנס לא ביצע את העבירה. ישנם שופטי עליון בדימוס שמשוכנעים שכן ביצע את העבירה. אני לא יכול להגיד מי צודק. אני רק יכול להגיד שאם אני הייתי שופט, והיה מתברר לי שאדם נתן הודאה תחת לחץ, איומים, אלימות פיזית או נפשית ששוללים את רצונו החופשי, לא הייתי נותן יד להרשעתו". 

דנציגר תומך בהקמת גרסה ישראלית של פרויקט החפות, שבו מומחים בוחנים מחדש ראיות פורנזיות. "גם באנגליה וגם בארה"ב מצאו שאנשים ישבו בכלא שעה שהם לא ביצעו את העבירות שיוחסו להם", הוא מסביר. "היום, הודות להתפתחויות הטכנולוגיות, קיימת אפשרות לבחון בדיעבד אם אדם היה מעורב בביצוע פשע. אם אפשר להוכיח כעבור זמן שהדנ"א של מי שהורשע לא תואם את ממצאי הזירה, זאת הוכחה ניצחת". עם זאת, הוא מבהיר שהוועדה בראשותו אינה מוסמכת להקים גוף כזה, אלא רק להמליץ על כך. 

ב-2016, רק שלושה אחוזים מהנאשמים שנגדם הגישה הפרקליטות כתבי אישום זוכו זיכוי מלא. בשנים 2016-2015 התקבלו 33% מהערעורים של נאשמים לעליון, לעומת 62% מהערעורים שהגישה המדינה. דנציגר סבור שההסבר נעוץ בשיטת המשפט הישראלית, "שאומרת שערכאת ערעור לא מתערבת בממצאים עובדתיים ובקביעות מהימנות של עדים, למעט במקרים חריגים. אצלנו בניגוד לגרמניה, למשל, שופטים שיושבים בערעור לא שומעים את העדים מחדש ולא בוחנים ראיות באופן בלתי אמצעי, ומכאן ההצדקה לעקרון אי-ההתערבות. הסיכוי שיהיו הרבה מקרים שבהם הערכאה הדיונית טעתה טעות משפטית שמאפשרת לערכאת הערעור להתערב קטן". 

דנציגר דוחה הסבר אפשרי אחר, שלפיו שופטים בישראל נוטים לסמוך על התביעה ולאמץ בקלות יתרה את התזה שגיבשה. לדבריו, "נכון שחלק לא מבוטל מהשופטים שמרבים לעסוק במשפט פלילי מגיעים לתפקידי שיפוט לאחר ששימשו פרקליטים, אבל אני לא חושב שאפשר להגיד ששופט שהיה בעבר פרקליט הוא קטגוריאלי בגישתו, 'מרשיע סדרתי', וכל מי שהגיע מהשוק הפרטי הוא 'מזכה סדרתי'. ברגע שאדם מתמנה לשיפוט, הוא צריך לשכוח את העבר שלו ולעשות את העבודה שלו נאמנה". 

נושא נוסף שצפוי להיות מונח על שולחנה של ועדת דנציגר הוא הביקורת ההולכת וגוברת על ריבוי הסדרי הטיעון, שבהם נקבעות כיום מרבית ההרשעות. לדברי דנציגר, "הסדרי טיעון זו טכניקה שבלעדיה עולם המשפט הפלילי הישראלי לא היה יכול להחזיק מעמד. הנחת העבודה שלי היא שברוב רובם של המקרים, אדם לא מודה בהסדר טיעון אם הוא לא ביצע את העבירות המיוחסות לו. עם זאת, יש מקרים שבהם נאשמים, בדרך כלל עם עבר פלילי כבד, מעדיפים להודות בחלק מהעבירות משום שהם היו מעורבים בצורה חלקית או אחרת באירוע העברייני, מאשר לנהל הליך שבסופו 'יחטפו' עונש כבד יותר, כי לא יאמינו להם או בגלל העבר שלהם". 

אם בעבר הסדרי טיעון היו מתגבשים בעקבות משא ומתן בין הצדדים, בשנים האחרונות אלה השופטים שדוחפים אליהם ומפצירים בתביעה ובהגנה להגיע להסכמות. לניר סומך, שהורשע בהריגה, הציעו שופטי העליון להסכים להפחתה של העונש מ-14 שנות מאסר לחמש. הפרקליטות התנגדה להסדר, ובסופו של דבר זיכו השופטים את סומך אחרי שריצה שלוש שנות מאסר. לדברי דנציגר, "לשופטים מותר להביע את דעתם שיש מקום בנסיבות להגיע להסדר טיעון. אם שופטים אומרים שהם חושבים שהתיק בשל להסדר, זה לגיטימי. אם שופט אומר 'אם תנהל את התיק הוא ייגמר בחמש שנות מאסר' לפני ששמע את הראיות, זה רע מאוד. אני חושב שלפעמים מפרשים יותר מדי לחומרה אמירות של שופטים שמנסים לשכנע את הצדדים להידבר, כאילו הם נעולים בדעתם, וזה לא כך". 

אבל מה קורה כשאנשים מרגישים שהמשפט שלהם הוא רולטה, ומחליטים לקנות את הסיכון ולחתום על הסדר טיעון מתוך פחד? 

"אם אדם מודה במה שהוא לא עשה רק מתוך חשש שטענותיו לא יתקבלו, יש בזה טעם לפגם. אני חושב שתופעה כזאת צריכה להדאיג את כולנו. עם זאת, אני חושב שזה התפקיד של סנגורים, שהם אנשי מקצוע שאמונים על האינטרסים של הנאשמים, להבהיר לשולחיהם שאל להם להודות בביצוע עבירה שהם לא ביצעו". 

החלטה נוספת של דנציגר שנתפסה כסנגוריאלית היתה עיכוב ביצוע עונש המאסר של הנשיא לשעבר משה קצב עד להכרעה בערעורו. "האידיאל בעיני הוא שכל עוד לאדם יש זכות ערעור, כלומר סיכוי להוכיח שהוא לא אשם, הוא לא צריך להתחיל לרצות את העונש שנגזר עליו. בעניין קצב החלטתי לקבל את הבקשה לעיכוב ביצוע, כי דברים מסוימים בהכרעת הדין הטרידו אותי". על הביקורת שספג בשל כך הוא אומר: "ביקרו אותי על הרבה החלטות, אז מה? זה שמבקרים זה לגיטימי. בחלק מהמקרים המבקרים צודקים. זה מה שיפה בבית המשפט העליון, גם היום. לא רק שמותר לך להגיד דברים שלא מקובלים על הקולגות שלך ולהיות בדעת מיעוט, זה לגיטימי לחלוטין. השיח פתוח מאוד, דמוקרטי, וכל שופט כותב ואומר מה שהוא רוצה. זאת האחריות שלו, בשביל זה הוא מקבל משכורת. אם דעתו מקובלת על אחרים, מה טוב, ואם דעתו לא מקובלת, לא קרה שום אסון". 

לאורך שנותיו בעליון, דנציגר היה לא אחת בדעת מיעוט. עם זאת, הוא מבהיר, "לא היו מקרים שבהם חשבתי שההתנהלות של הקולגות שלי היתה לא סבירה או מקוממת". באחרונה סיפר בהרצאה ששופטי העליון לא ניסו לשכנע זה את זה בצדקתם בפרשת זדורוב. "סיפרו לי שבימים שקדמו למינוי שלי היתה התנהלות קצת שונה, שופטים ניסו לשכנע את חבריהם לשנות את עמדתם, והיו שסיפרו על כעסים ומריבות בין שופטים שלא ראו עין בעין במקרה כזה או אחר", הוא אומר כעת. "בעשר השנים שאני ישבתי בעליון, לשמחתי, התופעות האלה לא היו קיימות. אנחנו מקיימים התייעצויות, ושופט יכול להגיד לעמיתים שלו שלדעתו הם שוגים, אבל בלי כעס ובלי היעלבויות. אדם שלא יכול לחיות עם מצב שבו דעותיו לא מקובלות, עדיף שלא יהיה שופט. אי אפשר אחרת". 

בישראל בתי המשפט מרשיעים כמעט את כולם



בישראל בתי המשפט מרשיעים כמעט את כולם

בועז סנג'רו - 06.06.2018 20:00 / עודכן ב: 20:52  

השבוע פורסם, כי מספר האזנות הסתר שמבצעת המשטרה הוכפל בתוך עשור, וכי בתי המשפט אישרו בשנה שעברה כ–3,500 בקשות של המשטרה להאזנה לאזרחים, גם לחשודים בעבירות קלות, ורק שתי בקשות נדחו ("הארץ", 3.6). 

ברצוני לקשור נתונים אלה עם חמש תופעות נוספות. תופעה אחת היא אישור בקשות המעצר. בשנת 1996, בעקבות דו"ח מבקר המדינה שהתריע על כך שהמשטרה עוצרת יותר מדי אזרחים, נחקק חוק מעצרים חדש ובו עילות מעצר מוגדרות ומצומצמות יחסית. 

בחודשים הראשונים אכן פחת מספר המעצרים, אולם לאחר שנוכחו בפרקליטות כי השופטים מאשרים את בקשות המעצר כתמול שלשום, החלו לבקש יותר ולקבל יותר, ומספר המעצרים השנתי עלה בעקביות מ–37 אלף ערב חקיקת החוק החדש (שנועד לצמצם את מספר המעצרים) לכ–60 אלף כיום. המשטרה משתמשת במעצר להפעלת לחץ על נחקרים להודות בעבירות המיוחסות להם — בניגוד גמור לחוק המעצרים. בנוסף, הודאה הניתנת תחת לחץ המעצר לא מלמדת אם האדם אכן עבר את העבירה, או שכוח הסבל שלו קטן והוא מוכן להודות רק כדי להשתחרר ממעצר. 

התופעה השנייה היא אישור כמעט של כל בקשות המשטרה לצווי חיפוש, והשלישית היא אישור של כמעט כל עסקאות הטיעון. באותם המקרים הנדירים שבהם שופטים אינם מאשרים עסקה, אין זה מחשש להרשעה של חף מפשע, אלא מחשש שהעונש המוסכם אינו די חמור. 

כך הגענו למצב שבו רוב מכריע של ההליכים הפליליים — בין 80% ל–90% — מסתיים בעסקות טיעון, מבלי שמציגים הוכחות ומבלי שמבררים אם הנאשם עבר את העבירה שבה הוא מורשע. אין ספק שבין רבבות המורשעים כך יש קבוצה משמעותית של חפים מפשע, המעדיפים הרשעה בעבירה פחות חמורה עם עונש קל יחסית, על פני הסיכון בהרשעה בעבירה חמורה עם עונש כבד. 

התופעה הרביעית היא, שבתי המשפט מרשיעים כמעט את כל הנאשמים. שיעור הזיכויים הוא שבר אחוז. עד לפני שנים אחדות נהגה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לפרסם נתון זה, ובשנה מסוימת הגיע שיעור ההרשעות ל–99.9%. רק אחד מאלף זוּכה, כמעט כמו לזכות בהגרלה. אז פנתה הנהלת בתי המשפט אל הלשכה בטענה שהנתון הזה מטעה ופוגע באמון הציבור במערכת, והלשכה "התקפלה" ושינתה את אופן הצגת הנתונים — אך לא את המציאות. זיכוי הוא מאורע נדיר בישראל, כחיה בסכנת הכחדה. על רקע שיעור ההרשעות הקרוב מדי ל–100%, לא פלא שכמעט כולם מודים במסגרת תעשיית עסקות הטיעון — גם האשמים וגם החפים מפשע. 

תופעה חמישית ואחרונה היא, שכמעט כל הערעורים על ההרשעות נדחים. למעשה, נוכח הלכת האי־התערבות (או שמא אי־התאמצות?) שלפיה ערכאת הערעור לא נוטה להתערב בממצאים עובדתיים ובמיוחד לא במהימנות עדים, ומכיוון שהרשעות חפים מפשע לא נוצרות מטעויות משפטיות אלא מטעויות עובדתיות, הערעור הפלילי הישראלי הוא עקר. 

את הדברים הבאים אני כותב בצער רב. אם גם השופטים שבויים בקונספציה של אשמת החשוד, כמו חוקרי המשטרה הלוקים ב"ראיית מנהרה" ומחפשים רק ראיות המפלילות את החשוד שבידיהם ואינם חוקרים בפתיחות בכיוונים אחרים; ואם ממש כמו התובעים הסומכים בעיניים עצומות על חוקרי המשטרה, גם השופטים סומכים בעיניים עצומות על התובעים ועל החוקרים — מי יגן על החפים מפשע? 

ואם ממילא לא מגוננים עליהם, מה צורך לנו במערכת שלמה של בעלי תפקידים המקבלים משכורות? אולי הגיעה העת להודות שזהו המצב, ללא הריטואל המיותר של כביכול שיקול דעת שיפוטי לפני החלטה הרת גורל על האזנת סתר, על מעצר, על חיפוש, על אישור עסקת טיעון, על הרשעה ועל דחיית ערעור? 

השופטים העבירו את מוקד הכוח מבתי המשפט לפרקליטות ולמשטרה. נדרש שינוי תפישתי כדי להשיב לציבור את משפט הצדק, גם אם הדבר יקטין את תפוקתה של תעשיית ההרשעות, המעצרים והמאסרים — שממילא כבר הגיעה לרמה כזאת, שאין די מקומות כליאה כדי להשביעה. 

פרופ' סנג'רו מלמד במרכז האקדמי למשפט ולעסקים ברמת גן ובמכללה האקדמית ספיר

חמישה דברים על ענישה, כליאה והרתעה, בעמוד הסניגוריה הציבורית:



הענישה במשפט הפלילי זוכה באופן תדיר לשיח ציבורי ולעניין תקשורתי. אז בשביל שתוכלו להשתתף בשיח, הכנו לכם חמישה דברים על ענישה, הרתעה וכליאה: 

1. שיעורי הכליאה בישראל הינם גבוהים בהשוואה למדינות אחרות בעולם >

בניגוד לתפיסה המקובלת, שיעורי הכליאה בישראל גבוהים באופן משמעותי ממרבית המדינות המפותחות. 

נתונים השוואתיים מלמדים כי שיעור הכליאה בישראל עומד על 265 כלואים ל-100,000 תושבים (177 ללא האסירים הביטחוניים). 

שיעור זה אמנם רחוק מאד משיעור הכליאה הניכר בארצות-הברית (655), אך הוא עדיין גבוה בהרבה מיתר מדינות המערב. 

כך למשל, בספרד 126; בקנדה 114; בצרפת 102; באיטליה 96; ביוון 93; בגרמניה 78; ובשבדיה 57.

 2. לעונשי המאסר יש השפעה קרימינוגנית (הפוכה) על רמת העבריינות >

הסיכוי לרצידיביזם ולעידוד נטיות עברייניות גדל בזמן השהות בכלא. המאסר נמצא כמחזק דפוסי חשיבה והתנהגות עברייניים, כך שהסיכוי של אסיר לחזור ולבצע עבירות לאחר שחרורו גדול יותר מהסיכוי של עובר חוק שנידון לעונש אחר מחוץ לכותלי הכלא.

3. שיקום בקהילה הוא יעיל יותר וזול יותר מאשר שיקום במאסר >

העלות הישירה של החזקת אסיר במתקן כליאה עומדת על כ-120,000 ₪ לשנה, סכום גבוה הרבה יותר מאשר עלותם של עונשים חלופיים. כך למשל, עלות שכרו של קצין מבחן, שיכול לטפל בכל רגע נתון ב-35-25 עוברי חוק במקביל, זהה לעלות החזקת אסיר אחד בכלא. 

לפי נתוני הרשות לשיקום האסיר, העלות הממוצעת של טיפול באסיר משוחרר בקבילה עומד על כ-5,000 ₪, והיא מפחיתה באופן משמעותי את הסיכון שיחזור ויבצע עבירות בעתיד.

4. החמרה בעונש אינה מגדילה את רמת ההרתעה >

מחקרים רבים מראים כי החמרה בענישה כמעט ואינה מביאה להגדלת ההרתעה ולצמצום הבעיה העבריינית. 

לעומת זאת, חלק גדול מהמחקרים מלמדים כי הרתעה יעילה מושגת דווקא באמצעות ודאות התפיסה, קרי הגדלת סיכויי העבריין להיתפס, וכן באמצעות מיידיות העונש. 

גם מאסרים ממושכים יותר לא נמצאו כמקדמים באופן משמעותי את אלמנט ההרתעה.


5. ועדה ציבורית-מקצועית שהוקמה בישראל המליצה על צמצום השימוש בכלי המאסר >

בנובמבר 2015 פורסם דוח הוועדה הציבורית לבחינת מדיניות הענישה והטיפול בעבריינים, בראשות שופטת בית המשפט העליון בדימוס דליה דורנר. 

בוועדה היו חברים נציגי משרד המשפטים, הפרקליטות, הסניגוריה הציבורית, המשטרה, שירות בתי הסוהר, משרד הרווחה, משרד האוצר והאקדמיה. 

לאחר בחינה מעמיקה של השפעות הכליאה, קבעה ועדת דורנר באופן חד-משמעי כי יש לפעול לצמצום השימוש במאסרים – ובעיקר מאסרים קצרים – ולהרחבת השימוש בעונשים חלופיים. 

מסקנות הדוח אומצו בהחלטת הממשלה 1840 בנושא "ייעול מדיניות הענישה ושיקום האסירים בישראל". 

הקמת הרכב מוסיקלי לאסירים משוחררים מטעם הרשות לשיקום האסיר:

הממשלה אישרה: ועדות שחרורים מהירות לשפוטים עד שנה



הממשלה אישרה: ועדות שחרורים מהירות לשפוטים עד שנה 

נכתב על ידי ​זיו קריסטל ב 03/06/2018 14:31:20. 

ועדות מיוחדות בראשות קצין ידונו בניכוי שליש במאסרים קצרים, כחלק מתוכנית צמצום מספר הכלואים. עברייני מין ואסירים ששפוטים על אלימות במשפחה לא כלולים בהסדר החדש * וגם: הסנגור הציבורי פנה לנציבת שב"ס בדרישה לאפשר לסנגורים להכניס סלולאריים ומחשבים ניידים למתקני שב"ס 

הממשלה אישרה את הצעת החוק להקמת ועדת שחרורים מהירה פנים-שב"סית, שתדון בניכוי שליש לאסירים שנשפטו לתקופות של 3-12 חודשים. ההצעה נועדה לייעל את מנגנון השחרור על-תנאי וניכוי שליש הקיים כיום בעבירות קלות, לאסירים המרצים עונשי מאסר קצרים. בתוך כך, הסנגור הציבורי עו"ד יואב ספיר דורש מנציבת שב"ס לאפשר הכנסת סלולאריים לסנגורים המייצגים בוועדות השחרורים.

הצעת החוק שאושרה בממשלה ותונח על שולחן הכנסת, עוסקת במינוי ועדת שחרורים מינהלית בראשות קצין שב"ס הכשיר להתמנות כשופט של בית משפט שלום. הוועדה תוסמך לקבל החלטות בבקשות לשחרור מוקדם של כלל האסירים שנשפטו לתקופת מאסר שבין שלושה חודשים לשנה, למעט שפוטים על אלימות במשפחה ועבירות מין. האחרונים, וכן אסירים שנדרשת בעניינם חוות דעת מיוחדת בעניין מסוכנותם, לא ייכללו בהסדר החדש ועניינם יידון בוועדות השחרורים הרגילות.

מטרת הקמת הוועדה המיוחדת היא יצירת מנגנון ניכוי שליש יעיל ואפקטיבי, אשר יאפשר בחינה במועד של בקשות לשחרור מוקדם של אסירים הנושאים עונשי מאסר של עד שנה. אסירים אלה, פעמים רבות, לא זכו  בקיצור עונשם עקב העומס המוטל על ועדות השחרורים. גם נציבת שב"ס, עפרה קלינגר, שהוסמכה לדון בקיצור עונשם של אסירים השפוטים לתקופות של עד שישה חודשים, מיעטה מאוד בפועל לאשר את קיצור המאסרים.

ועדת השחרורים החדשה תקבל את החלטתה בנוהל מהיר, על בסיס בקשת האסיר בכתב ומסמכים שיונחו לפניה. המהלך הינו חלק מתשובת המדינה לפסק דין בג"צ שדרש את הפחתת הצפיפות בבתי הסוהר והקטנת מספר האסירים.

שרת המשפטים איילת שקד: "במהלך זה מושג יעד כפול: גם נרווח את שטח המחיה של האסירים, וגם אסירים שנגזר דינם לתקופת מאסר קצרה יחסית יזכו לקבל את יומם, כפי שהיה ראוי שיקרה עד היום. מדינת ישראל לא תקבל מציאות מעוותת, לפיה בעוד שאסירים שנשפטו לתקופות ארוכות זוכים לדיון בוועדות השחרורים, דווקא האסירים שעברו עבירות קלות יחסית לא טופלו כראוי. מדינה מתוקנת נבחנת גם ביחסה לאסירים שהגיעו לכלא לאחר שסטו מדרך הישר".

השר לביטחון פנים גלעד ארדן, השותף לגיבוש ההצעה, אמר כי הדבר "יאפשר לקצר את מאסרם של אסירים שביצעו עבירות פחות חמורות וכך יגדל הסיכוי לשקמם".

בתוך כך, הסנגור הציבורי הארצי, יואב ספיר, פנה בשבוע עבר לנציבת שב"ס קלינגר, בדרישה להסיר את המגבלות על עורכי דין המייצגים אסירים בוועדות השחרורים ולאפשר להם הכנסת טלפונים סלולאריים ומחשבים ניידים בכניסה למתקנים. הדיונים בוועדות השחרורים מתקיימים בתוך מתקני הכליאה.

"בשל עומס הדיונים, נאלצים עורכי הדין לשהות במתחמי הוועדות לאורך שעות ארוכות בהמתנה ארוכה ומייגעת", כתב ספיר לקלינגר. "בחלק מהמקרים נמשכת ההמתנה לדיון משעות הבוקר המוקדמות עד לשעות הצהריים. הסנגורים נדרשים להפקיד בכניסה את ציודם האישי ובכלל זה את מכשירי הטלפון והמחשבים הניידים שברשותם. בנוסף נמנעת מעורכי הדין האפשרות להיכנס עם מזון ושתייה.

"הטלפון הסלולארי והמחשב הנייד הם כלי עבודה ראשון במעלה לעבודת הסנגור", כתב ספיר לקלינגר. "אמצעים אלה חיוניים ליכולתם של עורכי הדין לעמוד בקשר עם משרדיהם, עם משרדי הסנגוריה הציבורית ועם לקוחותיהם; כך בבתי המשפט, וגם גם בדיון המתנהל בפני ועדת השחרורים. האיסור להיכנס לוועדות עם עזרים הכרחיים פוגע ביכולתם של עורכי הדין לתת ייצוג אפקטיבי ולנצל את שעות ההמתנה לצרכי עבודה. עורכי הדין נותרים בחוסר מעש, ללא יכולת לקיים תקשורת עם העולם החיצון ומבלי שיוכלו לנצל את שעות ההמתנה לעבודה או להכנה לדיון. הדבר מביא לבזבוז ניכר של משאבים - שבמקרים בהם מייצגת הסנגוריה הציבורית הם משאבים ציבוריים.

"בהינתן משמעותם של מכשיר סלולארי ומחשב לעבודתם השוטפת של עורכי הדין, איסור גורף על הכנסתם אינו עומד במבחני הסבירות", הדגיש ספיר. "ככל הידוע לנו, ההגבלות החלות על הסנגורים המייצגים אסירים אינן חלות על הפרקליטים המופיעים בוועדות השחרורים. העובדה שפרקליטים המייצגים צד אחד זוכים לתנאים שונים מאלו להם זוכים הסנגורים, פוגעת בשוויון".

קשיים אלה, ציין ספיר, הינם פועל יוצא של המשך קיום הדיונים במתקני הכליאה. הסנגוריה הציבורית דרשה, ללא הועיל, להעביר את דיוני ועדות השחרורים לבתי המשפט, ולהגשים את עקרון הפומביות, כחלק מהעברת האחריות הכוללת על הוועדות משב"ס להנהלת בתי המשפט. "אני מקווה כי תפעלי בהקדם האפשרי לשיפור יסודי בתנאי הסנגורים המייצגים בוועדות", ציין ספיר במכתבו. "ככל שלא יתקיים שינוי מהותי, לא יהיה מנוס מבחינת קידום הנושא בדרכים אחרות". משב"ס לא התקבלה תגובה.

שקד הודיעה על רפורמה לקידום הזכויות של חשודים ונאשמים



שקד הודיעה על רפורמה לקידום הזכויות של חשודים ונאשמים

שרת המשפטים הציגה בכנס לשכת עוה"ד את "רפורמת ההליך ההוגן" , לדבריה, "הזלזול החמור בזכויות חשודים ונאשמים בישראל הוא מחדל מתמשך" . בין עיקרי הרפורמה: הקמת ועדה לצמצום הרשעות-השווא, הסדרת זכויות של חשודים ועדים במהלך החקירה, איסור צילום חשוד בביהמ"ש ועוד

חן מענית   28/05/2018, 11:43

שרת המשפטים, איילת שקד, מודיעה על רפורמה מקיפה לקידום זכויות האדם של חשודים ונאשמים בפלילים, אותה היא מכנה "רפורמת הליך הוגן".

שקד הקדישה היום (ב') את נאומה בכנס לשכת עורכי הדין באילת לרפורמה שעליה היא עובדת, לדבריה, תקופה ארוכה, תוך שהעבירה ביקורת נוקבת על היחס הקיים של מערכת החוק בארץ לחשודים ולנאשמים.

"מרוב עיסוק בסוגיות המשטריות שחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו מעורר, ישנם תחומים משפטיים שלמים שבהם שכחנו לעסוק בעיקר", אמרה השרה. לדבריה, "שכחנו לעסוק באדם עצמו, ושכחנו לעסוק בכבודו, ושכחנו לעסוק בחירותו. זכותו של החשוד הישראלי לכבוד ולחירות נרמסת תחת גלגלי המשפט הפלילי".

שקד ציינה כי "זכותו של החשוד הישראלי לכבוד ולחירות נרמסת לא פעם תחת גלגלי מערכת המשפט הפלילי. הזלזול החמור בזכויות חשודים ונאשמים הוא מחדל קשה ומתמשך. הוא נובע מהזנחה של שנים שיצרה ואקום; הוואקום הזה לא יכול להמשיך ולהתקיים עוד".

השרה הודיעה, כאמור, כי בכוונתה להוביל מהלך חדש להגנה על זכויות האדם בהליך הפלילי. "יחד עם הממשלה והכנסת נבצר את הזכות להליך הוגן ונעשה זאת ב-3 תחומים: ניהול החקירה הפלילית, שמירת המוצגים והראיות וצמצום הרשעות-השווא. כלל המהלכים האלה שמיד אציג ייצרו יחד את רפורמת 'ההליך ההוגן'", אמרה. 

עיקרי הרפורמה:

■ הקמת ועדה לצמצום הרשעות-השווא בישראל, שבראשה יעמוד שופט בית המשפט העליון לשעבר, יורם דנציגר, וסגנו יהיה פרופ' אורן גזל, דיקן הפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה. בוועדה יהיו חברים שר המשפטים לשעבר, עו"ד פרופ' דוד ליבאי, ונציגי הסנגוריה הציבורית, פרקליטות המדינה, המשטרה והיועץ המשפטי לממשלה. בקרוב יימסר כתב המינוי לוועדה.

■ חוק ניהול חקירה ששקד תגיש בקרוב יחד עם השר לביטחון הפנים גלעד ארדן. בחוק יוסדרו זכויותיהם של חשודים ושל עדים במהלך החקירה. החוק יקבע נורמות ביחס למקום החקירה, משך החקירה, שפת החקירה ודרך תיעודה. בין היתר הוא קובע את זכותו של הנחקר לשינה, זכות השתיקה באופן רחב ולא רק בנוגע להפללה עצמית והרחבת זכות היוועצות עם עורך דין גם ביחס לחשוד שאינו עצור.

■ לדברי שקד, החוק יאפשר גם לערער על ההחלטה שלא לאפשר לחשוד לפגוש את עורך דינו. לאחר מכן, שקד תפרסם תקנות שיאפשרו לנחקר להקליט את חקירתו ולקבל את ההקלטה יחד עם כל שאר חומרי החקירה. במקביל, שקד בוחנת לאפשר לעורך דין להתלוות לכל נחקר במהלך חקירתו. "הגיעה העת שכבודם וחירותם של מי שמצויים בהליך פלילי יקבלו ביטוי משפטי קונקרטי, מפורט ובר-יישום במסגרת ההסדרים הספציפיים שאנחנו המחוקקים קובעים", אמרה.

■ חוק שמירת מוצגים וראיות: הצעת חוק ששקד תקדם בשבועות הקרובים, לפיו: בכל עבירה יישמרו המוצגים, ללא יוצא מן הכלל, וזאת עד קבלתו של פסק דין חלוט; בעבירות פשע יישמרו המוצגים עד שחרורו של האסיר; ובעבירות פשע חמור במיוחד, שעונשן 15 שנה ומעלה, יישמרו המוצגים עד 3 שנים ממועד השחרור.

■ איסור צילום חשוד בבית משפט: שקד ביקשה מנשיאת בית המשפט העליון להבהיר לנשיאי בתי המשפט את העיקרון שנקבע בחקיקה ובפסיקה לפיו ברירת המחדל היא שלא יצולם אדם באולם בית המשפט. שקד הבהירה כי "כיום אנשים מצולמים באופן שמבזה את כבודם. אם אראה שהמצב באולמות המשפט לא משתנה, אתקן את החוק באופן שלא ניתן יהיה לפרש אותו אלא בדרך אחת ויחידה. שעת המעצר, בה נפגעת באופן מוצדק, חירותו של אדם - אינה מכשירה את גזילתה הלא מוצדקת של טיפת הכבוד שעוד נותרה לו".

שקד ציינה כי "הזכויות לכבוד ולחירות אינן כאלה המתקיימות רק בשעותיהם היפות של אזרחי המדינה; החשודים, העצורים והנאשמים זכאים לזכויותיהם דווקא בשעותיהם הקשות, בשעה שהמערכת כולה מתייצבת כנגדם. הם זכאים למלוא הזכויות שלהם גם בשעה שמתעורר אצלנו חשד בנחמדותם, ואולי אפילו בחפותם".

שקד ביקשה לטבוע את המונח "מבחן נאמן", לפיו "מערכת אכיפת החוק תכווין את התנהגותה כלפי חשוד או נאשם כך שככל שיזוכה בסוף ההליך תצליח להביט בעצמה בדיעבד ולומר ביושר - 'נהגתי בו כראוי'. שקד אמרה כי "הרבה מאוד 'נאמנים' מסתובבים בינינו; ורבים עוד יותר הם ה'נאמנים' הפוטנציאליים".

שקד הוסיפה וביקרה את המצב הקיים וביקרה את הכרסום בעיקרון חזקת החפות של חשודים ונאשמים. "אסור לנו לעצב את מערך הזכויות שלנו באופן כזה שמניח אבחנה ברורה מדי בין האנשים הנחמדים והנורמטיביים לאנשים הלא נחמדים שמוצאים את עצמם בחדרי החקירות והמעצר. ברגע אחד יכול אדם להפוך מאזרח רגיל לחשוד, כשעתידו המקצועי לוט בערפל".

שקד הבהירה כי "הפרקליטות והמשטרה מחויבות לבצע את עבודתן בצורה הטובה ביותר, ולא נפגע בעבודתן. פשע חמור או עבירה קלה - בכולן יש לטפל. ובצד זה תמיד לזכור לפעול על-פי 'מבחן נאמן'. בסוף ההליך הפלילי יתכן בהחלט שהמערכת תמצא אותם זכאים, אבל עד אז היא לעתים נוהגת בהם כאחרוני הפושעים. הגיעה העת שכבודם וחירותם של מי שמצויים בהליך פלילי יקבלו ביטוי משפטי קונקרטי, מפורט ובר יישום במסגרת ההסדרים הספציפיים שאנחנו המחוקקים קובעים".

להמחשת חשיבות ההליך ההוגן, נתנה שקד דוגמה מתחום שמירת המוצגים, בו התקיים מעין "פינג-פונג" בין גורמי המשפט הבכירים כיצד יש לשמור עליהם: בשנת 2015, העירה נשיאת העליון לשעבר, מרים נאור, כי יש לשמור על המוצגים בהתאם לחוק הארכיונים; לאחר מכן יצאה הנחיה מצמצמת מצד פרקליט המדינה; ולאחרונה השופט יצחק עמית פסק כי אין חובה לשמור מוצגים בהתאם לחוק הארכיונים. "הפינג-פונג הזה חייב להסתיים", קבעה. "הזכות האפקטיבית למשפט חוזר חייבת להיות מעוגנת בחקיקה ראשית, וזכות למשפט חוזר לעולם לא תהיה אפקטיבית ללא חובה של שמירת מוצגים".

לדבריה, "נבחרי הציבור צריכים לומר ובקול רם: זכות ללא אפשרות לממש אותה היא שטר שלא ניתן לפרוע אותו; היא סמל ריק וחסר משמעות. אנחנו מוכרחים להיות אלה שקובעים את המדיניות בעניין זה. לא בתי המשפט שפוסקים לפי הדין הקיים, ולא הפרקליטות שעמדתה מייצגת בסופו של דבר צד אחד בלבד במערכת".

ועדת החוקה באולטימטום לממשלה: הרחבת חלופת עבודות שירות רק עם אפשרות לקיצור שליש



ועדת החוקה באולטימטום לממשלה: הרחבת חלופת עבודות שירות רק עם אפשרות לקיצור שליש 

23 במאי 2018, ט' בסיון תשע"ח, בשעה 13:00  

המשטרה, שב"ס והמשרד לביטחון הפנים מתנגדים להצעת חברי הוועדה להוסיף מנגנון לקיצור שליש לצורך הרחבת חלופת עבודות השרות מ-6 ל-9 חודשים; יו"ר הוועדה חה"כ סלומינסקי: "שהשרים יחליטו אם הם רוצים חוק קצת שונה או בכלל לא רוצים חוק"

ועדת החוקה חוק חוקה ומשפט המשיכה היום (ד') להכין לקריאות שנייה ושלישית את הצעת חוק העונשין (נשיאת מאסר בעבודות שירות - הוראת שעה), התשע"ז-2016.

להצעת החוק הממשלתית מוזגה הצעת חוק פרטית שיזם חה"כ אחמד טיבי במטרה להרחיב את השימוש בחלופת עבודות שירות. לפי הצעת החוק המובאת כהוראת שעה לשנתיים, תוארך התקופה שניתן לרצות בעבודות שירות, ובית המשפט יוסמך להמיר תקופת מאסר של 9 חודשים ומטה לריצוי בעבודות שירות, במקום התקופה המרבית שניתן להמיר כיום של 6 חודשים. הוראת השעה תלווה במחקר שמטרתו לבחון את השפעות התיקון כולל האפשרות לקיצור שליש ולקבוע אם להפוך את הוראת השעה להוראה קבועה. הצעת החוק נסמכת על אחת מהמלצות הוועדה הציבורית לבחינת מדיניות הענישה והטיפול בעבריינים בראשותה של כב' שופטת בית המשפט העליון (בדימוס) דליה דורנר, אם כי מוצע בה הסדר שונה מההסדר עליו המליצה הוועדה. מטרת ההצעה היא לצמצם את השימוש במאסרים קצרים במקרים שבהם המאסר אינו הכרחי להגבלת יכולתו של העבריין לבצע עבירות וכן, לאפשר את שיקומו וחזרתו לחיים תקינים. בדומה לדיון הקודם, המשיכו חברי הוועדה להתמקד בחשש שהעלתה ועדת דורנר לפיו מתן אפשרות להמיר גם מאסרים ארוכים יותר לעבודת שירות, יוביל לכך שנאשמים שאלמלא התיקון היו נדונים לחצי שנת מאסר לריצוי בעבודת שירות ידונו כעת לעבודת שירות לתקופה ממושכת יותר ואף לתקופה המקסימאלית שתקבע. כדי לצמצם את החשש מהרחבת רשת האכיפה, המליצה ועדת דורנר בדעת רוב כי יש לאמץ את הארכת תקופת עבודות השירות רק אם תתלווה אליה האפשרות לעגן שחרור מוקדם לאחר ריצוי שני שליש מתקופת העונש גם על מי שמרצים עבודת שירות, בדומה לאסירים. דעת המיעוט, שכללה את משרד המשפטים, המשטרה והשב"ס סברה כי יש להאריך את תקופת המאסר המרבית שניתן להמיר בעבודת שירות אך לעניין הסמכות לקצר שליש מהתקופה, יש לשקול זאת, בחיוב אמנם, אך רק לאחר בחינה נוספת של הנושא. שופטת העליון בדימוס דורנר שהשתתפה בדיון הקודם אמרה כי ללא האפשרות לקיצור השליש לא יהיה טעם בחוק. 

יו"ר הוועדה חה"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי): "בימ"ש קובע מאסר קצר או עבודות שירות כשהוא חושב שיש אפשרות גבוהה יותר לשיקום ויש לעודד מגמה זאת. יש גם בעיית צפיפות גבוהה בבתי הסוהר ויש רצון לשחרר את מי שאפשר. מבחינתי יש שני תנאים להצעת החוק – מי שיוצא לעבודות שירות של 9 חודשים, שיקבל שיקום שיאפשר חיים נורמטיביים וכן, במידה שהוא עושה 6 חודשים בצורה טובה, שאפשר יהיה לקצר שליש או ששלושת החודשים האחרונים יהיו מצומצמים בשעות כך שביתר השעות יוכל להתפרנס. אותו אדם שעובד עבודת שירות 8 שעות לא יכול להתפרנס אז מה מצופה שיעשה 9-6 חודשים ללא פרנסה? זה למעשה דוחף אותו לרמות או לעבוד בצורה אחרת שאנחנו לא רוצים בה. מהנתונים העולים כיום במהלך ה-6 חודשים לא מטפלים ומשקמים את האסירים הללו וזה לא סביר שזורקים אותם ככה. אם השופט יחשוב שהאסיר מסוכן לציבור הוא ממילא לא יפסוק עבודות שירות". 

לאחר שעו"ד יואל הדר היועמ"ש למשרד לביטחון פנים הודיע כי אם יש כוונה לשנות את הצעת החוק הממשלתית בעניין קיצור השליש, משרדו מבקש להחזירה לוועדת השרים לענייני חקיקה, התרעם היו"ר סלומינסקי: "היו לנו הצעות חוק משמעותיות ששינינו בהן שינויים מהותיים וההצעות החוק לא נמשכו. קיימתם דיון של דקות ספורות בוועדה לענייני שרים ואתם משווים לדיונים של שעות בוועדה? שהשרים יחליטו אם הם רוצים חוק קצת שונה או בכלל לא רוצים חוק". 

חה"כ בני בגין (הליכוד): "הצעתי להימנע מחיפוש אפשרויות ביניים אחרות, שכן אם אדם יעבוד 3 שעות ביום הפיקוח לא יעיל עד שהוא בא הוא כבר הולך. וכן, האם הוא באמת יכול לעבוד בשעות הנוספות? הרי הוא עדיין תחת טיפול המערכת. בנוסף, עולה שהמערכת לא תהיה ערוכה מספיק בשנתיים הללו למתן השיקום ולא כדאי ליצור מצב של רגל אחת בפנים ואחת בחוץ בלי ליווי מתאים. זה רק מגדיל את הסיכוי לכך שהרשת תורחב ויותר יחזרו לרצות עונשי מאסר. אני מציע לאמץ את הצעת היו"ר סלומינסקי לאפשר את קיצור השליש". 

ח"כל אוסאמה סעדי שהיה מיוזמי הצעת החוק: "סברתי שיש להאריך את התקופה אפילו לשנה אך ידעתי שמשרד המשפטים מתנגד ולכן הסתפקנו בשלב זה ב-9 חודשים. אני לא מבין את התנגדות הממשלה להצעת היו"ר לתת את הסמכות לשב"ס ולממונה על עבודות השירות להפחית שליש, במיוחד כשמדובר על הוראת שעה של שנתיים שתלווה במחקר. כל המטרה היא לצמצם את המאסרים הקצרים".  

חה"כ דב חנין (הרשימה המשותפת): "המדינה ושב"ס נמצאים במצוקה גדולה תחת הכרעת בימ"ש עליון להפחית את מספר האסירים דרמטית ואני מניח שלא נתחיל לשחרר רוצחים ואנסים. בנוסף, אנחנו לא צריכים להמציא את הגלגל אחרי שוועדה רצינית כמו ועדת דורנר מגיעה למסקנות וככל שני יודע אין מחלוקת על מסקנותיה בקרב גורמי המקצוע. אם לא מאמצים המסקנות- למה בכלל למנות ועדה? צריך ללכת על קיצור השליש ויש לנקוט במקביל באמצעי עזר כמו חיזוק מערכי העו"סים וקציני המבחן שמחוץ לבתי הסוהר. זה נכון שזה עולה כסף אבל יש בכך רווח נקי". 

עו"ד נעמה פויכטונגר מייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים: "אסור להתבלבל, הממשלה היא זו שמבקשת להרחיב את הכלי החשוב של עבודות השירות. שני צידי השולחן רוצים כלי אפקטיבי. אנחנו סבורים שהארכה של עבודות השירות יחד עם כלי הקיצור לא ישמש בעיני בימ"ש או התביעה תחליף משמעותי לאלו שנשלחו למאסר על עבירות חמורות יותר. לכן אנחנו מבקשים הוראת שעה לשנתיים שבה נבחן את הדרך הנכונה לעשות זאת. מדובר בתיקון של חוק העונשין ואנחנו לא מבקשים בשלב זה למשוך את הצעת החוק אבל אני מוחה על הזלזול בעבודת ועדת השרים. אנחנו מבקשים שתאפשרו לנו לקיים דיון לפני שכופים עלינו הסדר כלשהו בלי שהוא נשקל וכשלא ברור אפילו על מה מצביעים". 

מתן יגל ממשרד האוצר: "לצורך התמודדות עם הפרות של עבודות השירות ניתן מענה של 74 תקני כוח אדם לשב"ס שיאפשר להדק את הפיקוח. כמו כן אנחנו נותנים מענה תקציבי מלא לרווחה לצורך השיקום של כל אלו שירצו עבודות שירות. תקצבנו גם את אפשרות הקיצור אך זו לא עמדת הממשלה".

תג"ד יוכי גנסין יועמ"שית שב"ס: "גם ועדת דורנר וגם ועדת החוקה לא יכולה לדעת את ההשלכות להרחבה ל-9 חודשים. עם כל הכבוד הכנסת לא יכולה לקבל החלטה כזו מבלי שיש תשתית נתונים רלוונטיים. דעת המיעוט התנגדה לקיצור בדיוק בשל סיבה זו. מציעים חלופת ענישה חדשה של 9 חודשים אבל אם יהיה קיצור המצב יישאר על כנו וזו לו חלופה חדשה. יש פה פגיעה חמורה בשוויון שכן יושב שופט ונותן 6 חודשים כאשר אותו אחד שמקבל 9 חודשים מקבל למעשה 6 חודשים כי רק להם מציעים את הקיצור. לעומת זאת אלו שיידונו לתקופת 9 חודשים יקבלו את הליווי הסוציאלי של שירות המבחן לאורך כל התקופה, כשמשרד האוצר מסכים לתקצב. אם התביעה תדע ש-9 חודשים הם למעשה 6 היא לא תסתפק בזה ותדרוש מאסר בפועל. אלו שעושים עבודות שירות כמו שצריך החברה הרוויחה את שיקומם ואלו שלא- אנחנו מבצעים מאות הפסקות שירות והם חוזרים לרצות מאסר בפועל. הערכת המסוכנות על סיכון שלום ציבור היא שמכריעה את נושא השחרור המוקדם ולא נושא ההתנהגות הטובה". 

סג"ד ליאת כהן הממונה על עבודות שירות בשב"ס: "כלי עבודות השירות ראוי ויש להרחיבו. 2,300 אסירים מתייצבים מדי יום בכ-500 מקומות תעסוקה מלכ"רים בקהילה. בין היתר מתוכם, 500 שפוטים על עבירה עיקרית של אלימות, 450 על תעבורה, 3 עבריינים שהורשעו על עבירות מין חמורות עם מסוכנות גבוהה ו-180 אסירים השפוטים על עבירות כלכליות ומרמה. 530 אסירים נכנסו לכלא ב-2017 לאחר הפסקה מינהלית שזה כ-10%. זה כלי מורכב שאנחנו מבקשים ללמוד את האפקטיביות שלו. אנחנו ערוכים להרחבת עבודות השירות - שינינו את תפיסת ההפעלה של ואם לפני כן היחס בין מפקח למפוקחים עמד על 1:110, בסוף 2019 זה יעמוד על 1:50. בנוסף, אנחנו נסמכים בסוף על רצונם הטוב של המעסיקים בקהילה וכשרוצים לקצר את כמות השעות יש לדעת שיהיה לכך מחיר במציאת מעסיקים מתאימים". 

רפ"ק דקלה פוגל ברדה ע' יועמ"ש במשטרה: "נקודת המוצא בעבודות השירות היא השיקום. היום נכנסים לקאדר הזה לא מקרים קלים או כאלו שמעדו לראשונה אלא אנשים שביצעו עברות חמורות כגון עבירות אלימות, מין ורכוש. משמעות ההארכה ל-9 חודשים היא כניסתם של עבריינים המבצעים עבירות חמורות יותר לתוך הקהילה, למקומות שיש שם ילדים ואנשים נורמטיביים וזה יחייב מנגנון פיקוח מאוד משמעותי. כשמדובר על קיצור המשמעות היא כרסום משמעותי בהרתעה ובהלימה. ועדת דורנר המליצה על קיצור בשל החשש מהרחבת הרשת ששופטים יגזרו תקופות ארוכות יותר אך אנחנו חוששים מהרחבת רשת הפוכה כך שבמקרים בהם בימ"ש גוזר 11-9 חודשים בכלא, יגזרו 9 חודשי עבודות שירות ואז לא תהיה הלימה בין העבירה המבוצעת לעונש שנגזר". 

עו"ד רחל מטר, ראש תחום עיכוב הליכים במשרד המשפטים: "חשובים לנו הליכי השיקום אבל דווקא מנגנון הקיצור, לאחר שבחנו את היישום על גופי התביעה, יביא להרחבת הרשת כי שופטים שעד היום שלחו ל-6 חודשים ישלחו ל-9 חודשים כי לתפיסתם זה יהיה אותו עונש כמו גזור 6 חודשים בשל הקיצור. כאן התפיסה היא שתהיה חלופה שתתאים גם לעבריינים יותר רציניים. עכשיו, בצומת הקריטי שהתביעה צריכה לעשות את השינוי הזה זו תהיה ירייה ברגל וכולם יבינו בקריצת עין שמה שהיה הוא שיהיה".