מאסירים הכלואים בבתי כלא בישראל נשללת זכות בסיסית, היא הזכות לחירות, אך עומדות להן מגוון רחב של זכויות אחרות במהלך שהותם במאסר והן לאחר שחרורם. מהן הזכויות להן זכאים האסירים ומה מגיע להם לאחר השחרור ? מידע בענין פקודות נציבות ונוהלי שב''ס,מאמרים וכתבות,עזרה בהגשת דוחות לגורמים חיצוניים, עזרה בהגשת תלונות למבקרים רשמיים,עזרה ויעוץ בהגשת עתירות לאסירים בחינם על ידי פניה בטופס יצירת קשר המופיע באתר בצד ימין מלמעלה.
יום חמישי, 5 במרץ 2020
שחרור אסירים - סעיף 3
סוגי שחרור אסירים
סעיף 3. להלן פירוט העילות לשחרור אסירים:
א. תום ריצוי מאסר מלא / שחרור מנהלי (אם וכאשר התקיימו כל התנאים הקבועים בחוק לביצוע השחרור המנהלי).
ב. שחרור בעקבות חנינה או הקלה בעונש.
ג. שחרור עצור לפי החלטת בית משפט / הקצין הממונה על החקירה.
ד. שחרור בעקבות תשלום חוב לגבי אסיר אזרחי. -
ה. שחרור בתום ריצוי שני שליש מלא / מנהלי (ואם וכאשר התקיימו כל התנאים הקבועים בחוק לביצוע השחרור המנהלי), בעקבות החלטת נציב או ועדת שחרורים.
ו. שחרור בעקבות ביצוע צו גירוש.
ז. שחרור בעקבות החלטת הוועדה הצבאית לעיון בעונש לגבי אסירים - חיילים.
ח. שחרור מטעמים רפואיים על פי החלטת ועדת שחרורים.
ט. שחרור עפ"י החלטת ממשלה (שחרור מדיני).
שחרור אסירים - סעיף 5
התהליך המנהלי לשחרור אסיר
סעיף 5. א. כאשר מדובר על שחרור בתום מאסר מלא / שחרור מנהלי אם התקיימו - כל התנאים הקבועים בחוק לביצוע השחרור המנהלי, ולאחר שהרשם בדק את תיק האסיר, ידווח הרשם לאחראי מרפאה ולקצין אסירים 10 ימים מראש אודות מועד שחרור האסיר.
ב. בנוסף לאמור לעיל, יפיק משרד הרישום מדי יום רשימת שמות האסירים העומדים להשתחרר תוך 24 שעות. הרשימה תועבר לבקרת אחראי רישום וכן לבעלי התפקידים הבאים: מפקד ביס"ר וסגנו, מפקד משמרת, ק.אג"מ, קמ"ן, קצין אסירים, אחראי מרפאה, ר"ת עו"ס, גזבר, אפסנאי, אחראי מרכז מכר, מנהל אגף, ק.תמיכה לוגיסטית / אחראי תעסוקה.
ג. משרד הרישום יכין כחודש מראש את תיקי האסירים הצפויים להשתחרר במהלך החודש הקרוב, כולל הפקת אישור שהיית אסיר, תדפיס זימונים לבימ"ש / בי"ד רבני, טופס טיולים ועוד.
ד. תיק האסיר ייבדק ע"י אחראי רישום וע"י קצין האסירים לא יאוחר מ - 24 שעות טרם מועד השחרור הצפוי תוך שימת לב לחישוב תקופת המאסר, פקודת מאסר, גזרי דין נוספים, קנסות, פקודות הוצל"פ, צווי מעצר עד תום ההליכים או צווים של בתי משפט אחרים.
ה. ביום השחרור ,טרם השחרור, יועבר התיק לאחראי רישום ולקצין אסירים אשר יבדקו שוב את התיק ויחתמו על גבי גיליון המאסר וטופס הבקרה.
ו. אפסנאי היחידה יקבל מידי האסיר המשתחרר את הציוד שעליו הוא חתום, ימסור לאסיר את פקדונו ויחתימו בכרטיס הציוד האישי .
ז. 1) האסיר המשתחרר יקבל מהגזבר את פקדונו והמחאה על יתרת הסכום בפיקדונו ויחתום ע"ג טופס "רכוש אסירים" ובפנקס רכוש. אם האסיר חסר כל אמצעים, יינתן לאסיר כסף מזומן המספיק לו
לנסיעה לביתו או שובר נסיעה.
2) אסיר זכאי לקבל עפ"י בקשתו, בין במהלך מאסרו ובין בעת שחרורו, העתק מצולם של פרטי חשבונותיו.
ח. האסיר יובא למפקד בית הסוהר או סגנו, בצירוף התיק המנהלי. מפקד בית הסוהר או סגנו יבדוק את תיק האסיר, חישוב תקופת המאסר, תוך שימת לב לאי קיומם של גזרי דין או צווי מעצר עד תום הליכים נוספים. מפקד הביס"ר / סגנו יראיין את האסיר וינקוט מטעמו פעולות לוידוא זהותו של האסיר.
ט. למעמד אישור השחרור ע"י מפקד הביס"ר / סגנו יצטרף קצין אסירים ובהיעדרו אחראי רישום / רשם מטעמו, לצורך מתן הסבר באשר לחישוב תקופת המאסר ובדיקת הזכאות לשחרור .
י. לאחר הבדיקה יאשר מפקד בית הסוהר או סגנו בחתימת ידו על גבי גיליון המאסר כי האסיר ישוחרר.
יא. לאחר שמפקד בית הסוהר או סגנו אישרו את שחרור האסיר, יועבר האסיר לזיהוי ע"י מפקד משמרת כמפורט בסעיף 7 להלן.
יב. כאשר מדובר בשחרור מוקדם אחראי הרשם למסירת דיווח אודות השחרור למשטרת ישראל. כאשר מדובר בשחרור אסיר המוגדר אסיר פוגע א', ,כהגדרתו בחוק זכויות נפגעי עבירה התשס"א 2001 , ידווח הרשם אודות השחרור לקצין נפגעי עבירה במחלקת האסיר.
יג. הרשם יציין את פרטי האסיר ביומן קבלה ומסירה וכן בגיליון המאסר תוך ציון עילת השחרור.
יד. 1) כאשר מדובר על עצורים עה"א/ עת"ה ועל שפוטים, גם במקרים של שחרורים מידיים ובלתי צפויים מראש ובשעות בלתי שגרתיות, יתבצע השחרור ע"י מפקד ביס"ר / סגנו.
כאשר מדובר על שחרור מיידי ובלתי צפוי מראש של עצור לימים, יתבצע השחרור ע"י מפקד תורן אשר יידע טלפונית את מפקד ביס"ר / סגנו בדבר השחרור.
2) כאשר מדובר על שחרור מיידי ובלתי צפוי מראש ועל מנת שלא לעכב את השחרור, יתבקש האסיר לבוא למחרת כדי לקבל את פקדונו.
טו. תהליך שחרור האסיר והבקרה על שחרור כדין יצוינו בטופס בקרה ואישור שחרור האסיר (ראה נספח א') אשר יתויק בתיק האסיר.
שחרור אסירים - סעיף 7
ביצוע שחרור האסיר
סעיף 7. א. ביצוע השחרור הפיזי של האסיר יבוצע ע"י מפקד משמרת לאחר שקיבל את תיקו המנהלי ובו חתימת מפקד בית הסוהר או סגנו המאשר את שחרור האסיר. במקומות בהם קיים מסוף זיהוי ביומטרי יבוצע הזיהוי גם באמצעות שימוש בכלי זה.
ב. מפקד המשמרת יבצע זיהוי האסיר שכולל הפרטים הבאים:
1) השוואת מראה האסיר לתמונה שבתיקו.
2) הצגת שאלות זיהוי לאסיר: שמו המלא, כתובתו, תקופת מאסרו, מצבו המשפחתי.
ג. על מפקד המשמרת לדווח למפקד בית הסוהר לקבלת הנחייתו בכל מקרה של ספק. בכל מקרה, אין לשחרר אסיר שזיהויו מוטל בספק.
ד. מפקד המשמרת יוודא כי האסיר קיבל את פקדונו וכי החזיר הציוד עליו הוא חתום , וימסור לאסיר טרם שחרורו את אישור השהיה, פנקס הרישיון (אם מדובר בשחרור מוקדם) ותדפיס זימונים.
ה. דבר הוצאת האסיר מבית הסוהר יירשם ביומן הראשי ותעודכן הספירה בספר מפקד המשמרת.
ו. במקרה שהאסיר מסרב להשתחרר, יש לדווח למפקד בית הסוהר. האסיר יוזמן לשיחה עם מפקד בית הסוהר ורק לאחר השיחה אם עדיין מסרב להשתחרר, מוסמך מפקד בית הסוהר או סגנו להורות על שימוש בכוח סביר הכרחי לשם הוצאת האסיר מבית הסוהר.
שחרור אסירים - סעיף 8
שחרור אסירים הזקוקים להמשך טיפול רפואי
סעיף 8. א. אסיר אשר סמוך ליום שחרורו מאושפז בבית חולים או נמצא בבית הסוהר ומצבו הרפואי מחייב המשך אשפוז או טיפול רפואי אינטנסיבי, ייבדק על ידי רופא בית הסוהר ביום ביקור הרופא הסמוך ליום שחרורו.
ב. על הרופא לקבוע האם יש מניעה מבחינה רפואית לשחרור האסיר. ממצאי הרופא יירשמו בתיקו המנהלי ובתיקו הרפואי של האסיר.
ג. קבע הרופא כי קיימת מניעה רפואית לשחרור האסיר כאמור בסעיף 66 לפקודת בתי הסוהר, יבהיר זאת לאסיר. אם האסיר למרות ההסבר שקיבל, עומד על דעתו כי ברצונו להשתחרר, יש להחתימו על מזכר בו הוא מאשר כי הוסבר לו כי מטעמים רפואיים אין לשחררו וכי למרות זאת הוא רוצה להשתחרר. המזכר יתויק בתיקו המנהלי של האסיר.
ד. אם קבע הרופא לאחר בדיקתו כי מבחינה רפואית אין מניעה לשחרר את האסיר, עליו לברר מה היא מסגרת הטיפול הרפואית ההמשכית בה יקבל האסיר טיפול וירשום זאת בחוות דעתו.
ה. רופא בית הסוהר ייתן לאסיר דו"ח מסכם אודות מצבו הרפואי במעטפה סגורה , שיופנה למסגרת הרפואית בה ימשיך האסיר לקבל טיפול.
ו. אם ידוע לאחראי מרפאה כי האסיר יהיה מאושפז בבית חולים חוץ גם ביום שחרורו, יפנה רופא בית הסוהר בעוד מועד לרופא המחלקה בה מאושפז האסיר לקבלת המידע הרפואי הדרוש, יבקר את האסיר בביה"ח ויגבש החלטתו לאור זאת.
שחרור אסירים - סעיף 9
ביצוע שחרור האסיר
סעיף 9. א. אם התקבלה בבית הסוהר פקודת שחרור מבית המשפט, יבדוק הרשם את כל הפרטים הבאים:
1) התאמת מס' התיק והפרטים הרשומים על גבי פקודת השחרור לפקודת המאסר או המעצר המצויה בתיק האסיר.
2) קיום חותמת וחתימת השופט המשחרר על גבי פקודת השחרור.
3) תאריך פקודת השחרור.
4) הימצאות פקודת מאסר / מעצר נוספת, קנסות, עמידה בתנאי השחרור וערבויות אם נקבעו.
ב. הרשם יעביר את פרטי האסיר למנהל האגף לצורך זיהוי באמצעות כרטיס הזיהוי וטיפול בשחרורו לפי ההליך שפורט בסעיפי 5.7 לעיל.
ג. כאשר התקבלה החלטת בימ"ש אודות שחרור עצור בתנאים, יוודא הרשם כי העצור עומד בכל התנאים שנקבעו. אם אכן עומד העצור בתנאי הערבות יבדוק הרשם את הפרטים המצוינים בסעיף 9 א1) 4)
וימשיך את הטיפול בהליך השחרור.
במקרה בו התקבלה החלטת בימ"ש לשחרור, ונמצא כי העצור זכאי לשחרור ועומד בתנאי השחרור, ישוחרר העצור גם ללא קבלת פקודת השחרור מבית המשפט.
שחרור אסירים - סעיף 10
שחרור אסירים שלא ע"י ביס"ר בו שוהה אסיר דרך קבע
סעיף 10. התקבל אסיר בבית סוהר לצורך שהות זמנית (שהות במעבר, שהות טרם דיון בבימ"ש או בחזרה ממנו...) ובהיותו בבית סוהר זה חל מועד שחרורו, לא יבוצע השחרור אלא לאחר שאחראי הרישום שוחח עם אחראי הרישום של בית הסוהר שבו שוהה האסיר דרך קבע (בית סוהר "האם") ובירר את הזכאות לשחרור, כולל בדיקה האם כנגד האסיר קיימים צו גירוש או צו מעצר עד תום הליכים או כל צו או החלטה אחרים המונעים שחרורו. דבר השיחה ותוצאותיה יתועדו בכתב ויתויקו בתיק האסיר, ועל פיה תפעל היחידה.
שחרור אסירים - סעיף 11
השלמת תקופת מאסר בגין בריחה/אי חזרה במועד מחופשה
סעיף 11. א. ללא קשר להליכים משמעתיים או פליליים שיינקטו כנגד אסיר שברח או שלא שב מחופשתו במועד, חישוב תקופת המאסר של אסיר זה ייערך באופן שבו תושלם (תיווסף) תקופת המאסר בגין בריחה או אי חזרה מחופשה במועד.
ההשלמה תהיה רק של ימים ולא של שעות. יום לעניין זה יימנה אם האסיר שהה מחוץ לבית הסוהר שלא כדין החל מ - 24 שעות ועד 48 שעות.
ב. לאור זאת, אם האסיר איחר לשוב מחופשתו עד 24 שעות לא יתווספו לחישוב תקופת המאסר שעות אלו. אם איחר יותר מ - 24 שעות ועד 48 שעות יתווסף לתקופת המאסר יום מאסר, אם איחר 48 שעות ועד 72 שעות יתווספו לתקופת המאסר יומיים וכן הלאה.
שחרור אסירים - סעיף 12
שחרור מוקדם של אסיר
סעיף 12. א. שחרור מוקדם של אסיר יתבצע רק לאחר שהתקבלה בבית הסוהר האסמכתא לשחרור (ההחלטה המקורית / באמצעות פקסימיליה / באמצעות דוא"ל / הזנת ההחלטה במערכת "צוהר").
ב. עם קבלת האסמכתא לשחרור, יבדוק הרשם באותו יום את תיקו המנהלי של האסיר. לצורך בקרה תתבצע בדיקה נוספת ע"י אחראי הרישום וע"י קצין האסירים.
ג. אם השחרור המוקדם הוא שחרור ברישיון, יעדכן מזכיר ועדת שחרורים את פרטי הרישיון במערכת "צוהר " כדלקמן:
1) מספר רישיון.
2) בתוקף מתאריך (באם חל שינוי בתאריך שחרור עקב: יום שבתון, שחרור מנהלי וכו').
3) תחנת משטרה להתייצבות.
4) תנאי הרישיון.
ד. לאחר העדכון במערכת, יפיק הרשם את אישור השחרור ברישיון - ראה נספח ג', יחתימו בחותמת בית הסוהר ובנוסף לתיוק בתיק המנהלי יעבירו בפקס כמפורט להלן:
1) לקצין המודיעין בתחנת המשטרה בה על האסיר להתייצב.
2) לקצין המודיעין במרחב אליו משתייכת תחנת המשטרה.
שחרור אסירים - סעיף 13
שחרור אסירים ישירות מבימ"ש
סעיף 13. א. אסיר שזוכה, אסיר שבימ"ש ציווה על שחרורו או אסיר ששוחרר בערבות, יוחזר לבית הסוהר לשם סידור העניינים הכרוכים בשחרורו ולקבלת חפציו אף אם אין עליו להיות עצור עוד (תקנה 88 לתקנות בתי הסוהר, התשל"ח - 1978). אם יסרב, יונחה להגיע בסמוך לשחרורו לבית הסוהר לשם סידור ענייניו.
ב. החלטת השופט בדבר שחרורו של אסיר ופרוטוקול הדיון יועברו ליומנאי במתחם בית המשפט. לאחר עיון בהחלטה ובפרוטוקול בימ"ש, יועבר החומר, עם הערות רלוונטיות, ללוחם יחידת נחשון הנמצא במתחם בית המשפט. פקודת המאסר / פקודת השחרור והחלטת בית המשפט יועברו למפקד המתחם, אשר יבדוק מול הביס"ר הרלוונטי שאין מניעה לשחרור (קיום פקודת מאסר / מעצר נוספת, עמידה בתנאי הערבות, קנסות), ולאחר שבוצע ע"י א.רישום / קצין אסירים בביס"ר בו שוהה האסיר חישוב המאסר עפ"י גזר הדין שניתן ונמצא כי האסיר זכאי לשחרור. אישור א.רישום/ ק.אסירים יועבר בדוא"ל לאחראי מתחם הבימ"ש הנוגע, טרם שחרור האסיר ע"י מפקד המתחם או מפקד הצוות. יודגש כי לרשם בימ"ש מטעם מחלקת האסיר אין סמכות לשחרור. תפקידו לקשר בין מזכירות בית המשפט לבין מחלקת האסיר ויחידת נחשון לצורך העברת החומר המשפטי לאחר הדיונים המתנהלים.
ג. לוחם נחשון הנמצא במתחם בימ"ש יבדוק גם מול מסוף מ"י אם האסיר דרוש בתיקים נוספים. בהיעדר תשובה יימשך ההליך בכל מקרה עפ"י החלטת בית המשפט ואישור הביס"ר הנוגע.
ד. לאחר שהתקבל אישור הביס"ר לפיו אין מניעה לשחרור, יוחזר האסיר לביס"ר לשם סידור ענייניו כמפורט בסעיף 13 א' או ישוחרר ישירות מבית המשפט במקרה בו מסרב לחזור לביס"ר (ראה סעיף ה' להלן).
ה. אם מסרב האסיר להגיע לביס"ר בליווי לוחמי נחשון, יחתים מפקד הליווי את האסיר על מזכר בו הוא מאשר את דבר סירובו ומאשר שהובהר לו כי עליו להגיע לביס"ר בו שהה, וכי אם לא יגיע תוך 3 חודשים לקבלת פיקדונו, יראו זאת כוויתור על חפציו. אם מסרב האסיר לחתום, יציין זאת מפקד הליווי בכתב. שחרור האסיר לא יעוכב בגין זאת.
ו. חפצים שהושארו ע"י אסיר ששוחרר יישמרו בביס"ר למשך 3 חודשים. לאחר מכן יועברו החפצים לתחנת המשטרה הסמוכה לבית הסוהר.
ז. אסיר המובא לבימ"ש לצורך ערעור על הרשעתו או על חומרת עונשו, ייקח עמו את בגדיו האזרחיים. אם יוחלט ע"י בית המשפט על שחרורו והאסיר יסרב לחזור לביס"ר לסידור ענייניו , וישוחרר ישירות מבית המשפט , ימסור את בגדי האסיר לצוות הליווי.
ח. כאשר עצור לימים המובא מתחנת משטרה לבית המשפט מקבל אסמכתא לשחרור, ייצור מפקד מתחם בית המשפט קשר טרום השחרור עם חוקר מהתחנה העוצרת לצורך בדיקת קיומם של תיקים נוספים לעצור.
ט. נספחים ד',ה' לפקנ"צ זו מפרטים את שרשרת השחרור מבימ"ש ע"י יחידת נחשון.
י. כל שחרור אסיר מבימ"ש ידווח ישירות מבית המשפט למשרד הרישום בביס"ר, משרד הרישום יעדכן את מערכת "צוהר" והגורמים הנוגעים.
הירשם ל-
רשומות (Atom)