תיקון לחוק: תקופת השחרור המנהלי תוארך עד פי ארבע
נכתב על ידי זיו קריסטל ב 09/05/2018 21:46:46.
בתשובה לדרישת בג"ץ לדלל את מספר האסירים ולהקל על הצפיפות, אישרה ועדת השרים לחקיקה הוראת שעה שתכפיל פי 2-4 את תקופת השחרור המנהלי המוקדם. התוכנית צפויה להפחית את מספר האסירים בכאלף.
ועדת השרים לחקיקה אישרה ביום ראשון (6.5) תיקון לפקודת בתי הסוהר: הכפלת התקופות לשחרור מנהלי מוקדם.
התיקון ייקבע כהוראת שעה (חקיקה זמנית) לשלוש שנים, לצורך עמידה ביעד שקבע בג"ץ להקטנת הצפיפות בבתי הסוהר (פסק דין שטח המחיה), וכפועל יוצא הפחתת מספר האסירים. ההחלטה של הוועדה עוד צריכה לעבור לאישור והצבעה במליאת הכנסת.
במרץ האחרון דחה בג"ץ תוכנית קודמת של המדינה, שהציגה לוח זמנים הפרוס על פני 10 שנים להגעה ליעד של מרחב מחיה ממוצע של ארבעה מ"ר לאסיר. בג"ץ הורה על הגשת תוכנית מיידית להגעה ליעד ביניים ראשון של יצירת מרחב מחיה של שלושה מ"ר לפחות לכל אסיר, כשהיעד הסופי יידון בהמשך. המדינה התבססה תחילה על הצגת תוכניות בנייה להרחבת בתי הסוהר, אך בג"ץ הבהיר כי נדרש פתרון מהיר יותר בדרך של קידום חלופות מעצר ומאסר.
"במצב דברים זה", נכתב בהצעת החוק שאושרה בוועדת השרים, "האמצעי המתאים ביותר לעמידה בהוראת פסק הדין הוא הרחבה נוספת של הסדר השחרור המנהלי. בהתאם, לשם צמצום מצבת האסירים וכאמצעי זמני עד להשלמת כלל הפעולות, מוצע לתקן בהוראת שעה את פקודת בתי הסוהר שבה נקבעו התקופות לשחרור מנהלי.
"כך, לגבי אסירים אשר נדונו לעונש מאסר של עד שנתיים, תוכפל תקופת השחרור המנהלי פי ארבעה מהמצב הקיים כיום. לגבי אסירים אשר נדונו למאסר בין שנתיים לארבע שנים, תוכפל תקופת השחרור המנהלי פי שלושה, ולגבי יתר האסירים, כלומר מי שנדון למאסר מעל ארבע שנים, תוכפל תקופת השחרור המנהלי פי שניים. הכפלות אלה יעמדו בתוקפן עד להשגת היעדים כפי שהוגדרו בהחלטת בג'צ", נאמר בהצעת החוק.
המשמעות היא שכלואים עד חצי שנה, יהיו זכאים לשחרור מנהלי מוקדם ביתרת מאסר של שמונה שבועות (כלומר חודשיים לפני המועד) במקום שבועיים, כפי שמוגדר בחוק כיום.
אסירים השפוטים בין חצי שנה לשנה יהיו זכאים לשחרור מנהלי ביתרת מאסר של 12 שבועות במקום שלושה.
כלואים בין 24 ל-30 חודשים יהיו זכאים לשחרור מנהלי ביתרת מאסר של 18 שבועות במקום שישה כיום.
כלואים ל-48 עד 54 חודשים יהיו זכאים לשחרור מנהלי ביתרת מאסר של 20 שבועות במקום עשרה.
שפוטים ל-96 חודשים יהיו זכאים לקיצור מנהלי של 36 שבועות.
קיצור המאסר המנהלי המקסימלי יהיה 48 שבועות ויחול על אסירים השפוטים ל-11 שנים ומעלה.
להערכת שב"ס, יישום הוראת השעה צפוי לפנות 911 מקומות כליאה בבתי הסוהר מרגע החלת החוק.
כמו כן נקבע בחוק מנגנון שעשוי לקצר שבועיים נוספים מיתרות המאסר של כל אסיר, בנוסף על מה שפורט. בהצעה נכתב כי "כדי להבטיח עמידה ביעד שנקבע על ידי בית המשפט, מוצע להוסיף סעיף אשר יכלול מנגנון שחרור מנהלי ייעודי, שיעגן סמכות מנהלית של נציבת בתי הסוהר לשחרור קצר מועד של אסירים לתקופות קצרות נוספות. מנגנון זה יופעל כמוצא אחרון וישמש כ'שסתום' לוויסות שחרור אסירים עד לנקודה בה תובטח עמידה בדרישות פסק הדין".
בפועל, כל עוד שטח המחיה של האסירים לא יתייצב על היעד שנקבע (שלושה מ"ר), יכנסו השחרורים המנהליים לתוקף לאחר אישור הכנסת.
ב-15 במאי יתקיים בבג"צ דיון בתוכנית שהמדינה הציגה ערב פסח, לפיה היעד של שלושה מ"ר לאסיר יושג בתוך שנה, עד אפריל 2019. הכפלת התקופות לשחרור מנהלי היא אחד האמצעים לכך. המדינה הציגה בנוסף תוכנית של פתרונות בינוי ארעיים, הכוללים הקמת אגפי אוהלים לאסירים ביטחוניים בקציעות ומגידו, ושיפוץ אגפים של אסירים פליליים בבתי הסוהר השרון, דקל, ניצן ואוהלי קידר. בפועל, על פי פסק הדין המקורי היה על המדינה להגיע ליעד של 3 מ"ר לפני חודשיים, במרץ 2018. בג"צ טרם פסק בבקשת המדינה לדחות את מועד קיום פסק הדין, אותו היא מפרה.
"ר סיגל שהב, מהקליניקה לזכויות אסירים במרכז האקדמי למשפט ועסקים: "אנו מברכים על פרסום טיוטת החוק ואישורה בועדת השרים לחקיקה. זהו צעד חשוב ליישום פסק הדין בעניין הצפיפות בבתי הסוהר, והיה מוטב שהיה ננקט מיד לאחר מתן פסק הדין מבלי להפר את צו בית המשפט בעניין זה. בפועל עד היום המדינה לא עשתה דבר בעניין יישום פסיקת בג"צ, ואף אסיר לא זכה עדיין בעקבות פסק הדין לשטח מחיה גדול יותר. על מנת לעמוד ביעד שהציב בית המשפט למדינה, לא היה מקום להוסיף תנאים מגבילים על הכפלת תקופות השחרור המנהלי כמו התנאי שהאסיר ריצה לפחות מחצית מתקופת המאסר. הוספת תנאי מסוג זה מגבילה את האפשרות להשיג שטח מחיה מינימלי של 3 מ"ר לאסיר".
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה