בעקבות הפרסום ב"הארץ" על תנאי הפרדה הקשים, נערך אתמול דיון בכנסת. נציגת הסנגוריה: אסירים מוחזקים בתאים מוצפי מים וחרקים
מאת: יניב קובוביץ - כתב עיתון הארץ 30.05.2013 16:14.
בבתי הכלא בישראל מוחזקים כיום יותר מ-100 אסירים פליליים בהפרדה מוחלטת, לתקופות ממושכות ובתנאי כליאה קשים. עשרה מהמוחזקים בבידוד הם קטינים, שבמשך חודשים לא רואים איש מלבד הסוהרים שמגישים להם אוכל דרך חלון התא – כך נחשף אתמול (רביעי) בדיון ועדת הפנים של הכנסת, שנערך בעקבות פרסום “הארץ” לפיו עשרות אסירים בכלא אשל מוחזקים בתנאי הפרדה מחמירים ובניגוד לחוק.
נציגת הסנגוריה בדיון, עו”ד גליה ניצני, שהיתה בעצמה חברה בצוות הביקורת בכלא אשל, הצליחה להפתיע ובייחוד להדאיג את הנוכחים עם המידע שהציגה בדיון. “אנשים יושבים 7, 9, ו-19 שנים בהפרדה. היו גם כאלה שישבו 24 שנים בהפרדה”, תיארה. “גם באגפים השמורים שבהם נעשתה הביקורת, נמצאו 55 אסירים במצב של הפרדה - חלקם זוגית וחלקם לבדם. רק 12 יצאו לטיול בחצר, כל השאר היו בבדידות מוחלטת. זו החזקה בניגוד לחוק. אור יום לא חודר אליהם לתא, התאים מוצפי מים וחרקים”.
היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, שנועד עם כמה ממשתתפי הדיון לאחר סיומו, אמר כי יש לפעול להגברת המעקב אחר אסירי ההפרדה, והודיע כי בקרוב יבקר בעצמו באגפים אלה. עוד אמר וינשטיין כי יש להבטיח שבכל מקרה שבו מבקשים בשב”ס להאריך את החזקתו של אסיר בתא הפרדה, הוא יזכה לייצוג של הסנגוריה הציבורית, אם אינו מיוצג על ידי עורך דין פרטי. זאת בניגוד לנעשה כיום.
ניצני אמרה אתמול כי “ברוב המקרים שבהם אסירי הפרדה לא מיוצגים בבית המשפט, אנחנו רואים שזה משפיע על ההחלטה להמשיך את החזקתם בתנאי ההפרדה”. לדבריה, “אנחנו יודעים שהפרסום על מצב הכליאה בכלא אשל השפיע על השופטים לבדוק בצורה טובה יותר את המשך ההפרדה”.
בעת דבריה של ניצני על תנאי הבידוד הקשים, הביטו חברי הוועדה בנציגי שירות בתי הסוהר בדיון, בתקווה לקבל הכחשה לטענות, אך אלה נותרו בפנים חתומים. “נתקלנו באסירים רבים באגפי ההפרדה שסובלים מתסמונות פסיכיאטריות”, סיפרה. “בכלא הדרים נתקלנו באסירים רבים כאלה. בין היתר, ראינו שם אסיר שנמצא לבדו בתא, כבול ידיים ורגליים למיטתו במשך חמישה חודשים. הטיעון היה שהוא מסוכן לעצמו, אבל לא היתה שום חוות דעת בנושא. בכלא השרון ראינו אסיר שיושב בתא הפרדה בחושך מוחלט, כבול ידיים ורגליים. בשב”ס טענו שהוא לא רוצה להוריד את האזיקים, אבל כשאנחנו שאלנו אותו אם היה רוצה להסירם, הוא השיב שכן, אך טען כי מרוב שהם חלודים כבר לא ניתן לעשות זאת”. בסופו של דבר, נאלצו לחתוך את האזיקים החלודים.
ח”כ ישראל חסון (קדימה), סגן ראש השב”כ לשעבר, איבד בשלב זה את שלוותו והחל לנזוף בשב”ס ובמשרד לביטחון פנים. “איך אדם אזוק חמישה חודשים? הוא לא מחליף חולצה? לא אוכל?”, תהה. נציגי השב”ס השיבו כי כדי לאפשר לו להתקלח או להתלבש, מסירים הסוהרים את אחד האזיקים – אך הוא מוחזר מיד בסיום הפעולה. עוד הם טענו כי במקרה של האסיר הספציפי נערכה בדיקה של ועדה מקצועית, אך לא ידעו לספר מה היו מסקנותיה.
“אני אומר לך שאני מבין שצריך לשמור מרחב לשיקול דעת ולמקרים חריגים, אבל אני חייב להגיד שאני מודאג ממרחב הפעילות שאתם מקבלים, אני מודאג מאוד מאוד”, הגיב חסון לתשובות נציגי שב”ס. “אני יוצא בתחושה שהמשרד לביטחון פנים צריך ניעור אדיר, שמורחים אותי. יש פה מערכת שלא מבצעת את הפיקוח האפקטיבי ולא מעצבת מדיניות”.
יו”ר הוועדה, ח”כ מירי רגב (ליכוד), אמרה לקראת סיום הדיון: “אני יושבת ומצטמררת, איך אפשר לשוב לחברה אחרי שנים בבידוד? ההפרדה היא ענישה או הגנה? אני לא מצליחה להבין מה בדיוק משיגים בכך שמונעים מאסיר אור יום”. לדבריה, "השב"ס קיבל אחריות ומרחב פעולה גדול ורחב, והוא עושה בהפעלת מדיניות ההפרדה שימוש נרחב, לא מידתי, ומופרז. אנחנו צריכים לרסן את כוחו. בכוונתי לעמוד מקרוב על הנושא ולנצל את הסמכות שניתנה לי כמבקרת רשמית בשב"ס, כדי שהמציאות הפוגעת בזכויות יסוד של אסירים לא תימשך".
לאחר שהסתיים הדיון בוועדת הפנים, נועדו כמה ממשתתפיו עם היועץ המשפטי לממשלה. הנוכחים סיפרו כי וינשטיין אמר כי יש להדק את הפיקוח על תאי ההפרדה, ובפרט על הליכי החזקת קטינים בתנאים קשים אלה. בנוסף, טען היועץ המשפטי לממשלה כי בעת הליך הארכת משך השהייה בתא הפרדה, יש לאפשר לסנגוריה הציבורית לייצג כל אסיר שיחפוץ בכך – בניגוד לנעשה כיום. על פי חוק, נציגי השב”ס נדרשים להגיע לבית המשפט פעם בחצי שנה כדי להאריך את זמן הכליאה בתא הפרדה. מאחר שמדובר באסירים שכבר הורשעו, הם אינם זכאים לייצוג משפטי מטעם המדינה. אלא שכעת מתכוון וינשטיין לשנות את החוק. “אדם שנכנס לכלא לוקח את כבוד האדם אתו לתאו ואסור שהוא ייפגע”, אמר היועץ המשפטי לנוכחים, “לא נקבל הפרה בוטה של זכויות אדם”. וינשטיין הודיע כי בכוונתו לבקר בקרוב בבתי הכלא ולעקוב אחר המתרחש באגפים.
משירות בתי הסוהר נמסר בתגובה: “תאי ההפרדה הינם בגדר הכרח בל יגונה, הננקטים כאמצעי אחרון לאחר בחינה יסודית ובמידה שאינה עולה על הנדרש.
כיום בשב״ס מוחזקים בתנאי הפרדה כ-100 אסירים שהינם כ 0.5% מכלל אוכלוסיית האסירים. ההחלטות על ההפרדה הינן החלטות שיפוטיות או כאלו הנתונות לביקורת שיפוטית והכל בהתאם למשך ההחזקה בהפרדה. האגף השמור הוא אגף ביניים שבין תאי הפרדה לבין אגף רגיל; זה הוא פרי השקעה מחשבתית ויש לטעמנו לברך על קיומו. גם בית המשפט שנדרש לסוגיית האגף השמור מספר פעמים דחה את הטענה כאילו מדובר באגף הפרדה”.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה