יום שלישי, 8 בנובמבר 2016

בניגוד לחוק, עשרות אסירים בכלא אשל מוחזקים בתנאי הפרדה מחמירים



כ-60 אסירים שמהווים סיכון לאחרים או לעצמם הושמו בבידוד בתאים קטנים ובתנאי תברואה מחפירים; רבים מהם אינם רשאים לנוע באגף.
 
מאת: יניב קובוביץ כתב עיתון הארץ 17.05.2013 14:07.

 עשרות אסירים בכלא אשל בבאר שבע מוחזקים בבידוד ממושך ובתנאי החזקה המנוגדים לחוק – כך נחשף בבדיקה שערכו אנשי הסנגוריה הציבורית בבית הסוהר בדצמבר 2012, והגיעה לידי "הארץ". צוות הבדיקה מצא כי 59 האסירים שהיו כלואים באותה עת באגפים השמורים של כלא אשל, הוחזקו הלכה למעשה בהתאם למדיניות של הפרדה מוחלטת וזאת, תוך התעלמות בוטה ממנגנוני הבקרה שקבע המחוקק באשר להחזקה בהפרדה. 12 מתוכם הוחזקו בתנאי הבידוד יותר משנה – אף ששהות כה ממושכת בהפרדה מחייבת, על פי חוק, אישור של בית המשפט המחוזי.  עוד קבע צוות הבדיקה של הסנגוריה הציבורית כי שירות בתי הסוהר לא רק שמחזיק את האסירים בתנאי הפרדה בניגוד לחוק, אלא גם בתנאי מחיה בלתי נסבלים מבחינה תברואתית.
 
באופן עקרוני, אסירים באגף שמור באים במגע עם אסירים אחרים המוחזקים באגף בשעות שבהן הם רשאים להסתובב בשטח המשותף או בזמן הטיול בחצר בית הכלא. הסוהרים באגפים אלה רשאים לווסת את רמת הבידוד של האסירים וכן את חופש התנועה שלהם באגף. 

בבדיקה שנערכה בכלא אשל, ביקש הצוות של הסנגוריה הציבורית לבדוק אם האגפים השמורים של בית הסוהר - אגפים 21 ו-22 – מתנהלים כנדרש.
 
הצוות מצא כי מרבית האסירים מופרדים לחלוטין מחברת אסירים אחרים ואינם מורשים לנוע באופן חופשי בשטחי האגף במשך שבועות, חודשים ולעתים אף כמה שנים. כמו כן נמצא כי בשני האגפים האשנבים בדלתות התאים סגורים במשך כל היום ומונעים מהאסירים להביט לתוך המסדרון, מלבד בזמני חלוקת המזון. בעוד שבאגפים שמורים בבתי כלא אחרים רשאים האסירים לטייל בחצר בקבוצות, בכלא אשל נמצא כי רק מיעוט מבין האסירים זוכה לטיול משותף ורובם נדרשים להסתובב בחצר לבדם.
 
כדי להכשיר את ההתנהלות באגפים השמורים, החליטה הנהלת כלא אשל לקרוא להם אגפי ביניים ובכך הפכה את המדיניות המונהגת בהם הלכה למעשה לזהה לזו שבאגפים המופרדים. זאת, מבלי לתת על כך דין וחשבון לבית המשפט ולרשויות, ומבלי לנהוג על פי התנאים הקבועים בחוק להחזקה בהפרדה.
 
פקודת בתי הסוהר מאפשרת להחזיק אסיר בנפרד מכלל האסירים, וזאת, מטעמים של “ביטחון המדינה, ביטחון בית הסוהר, שמירה על שלומם או בריאותם של האסיר או של אסירים אחרים ולשם מטרות נוספות”. הפקודה מגבילה את משך החזקתו של אסיר בהפרדת יחיד (הצבה בתא ללא שותפים) לתקופה של חצי שנה, ובהפרדה זוגית הצבה בתא עם אסיר אחד נוסף בלבד) לתקופה של שנה. לשם הארכת ההפרדה מעבר לפרקי הזמן האמורים, נדרש אישור של בית המשפט המחוזי, שרשאי להורות על הארכת ההפרדה עד לתקופה של חצי שנה בהפרדת יחיד ועד לשנה בהפרדה זוגית, וכן לשוב ולהורות על הארכות נוספות מעת לעת. הנחיית המחוקק היא כי ההפרדה היא אמצעי אחרון ולא ראשון, וכי ניתן להחזיק אסיר בהפרדה רק כשלא ניתן להשיג את מטרת ההפרדה בדרך אחרת. החזקת אסיר בתנאי הפרדה הוכרה בפסיקת בית המשפט העליון כ”סוגיה הנוגעת לזכויות אדם”. גם בהחלטת בג”ץ לפסול את הקמת בית הסוהר הפרטי, מוזכרת הסמכות להחזיק אסיר בהפרדה ככזו ש”יש בכוחה לפגוע בכבודו של האסיר ובזכותו לקיום אנושי בסיסי בין כתלי הכלא”.  בכלא אשל, כך התברר, מחזיקים את אסירי התאים השמורים, בתנאי אסירים בהפרדה – אך לא פועלים בהתאם לחוק, ולהלכה הפסוקה.
 
בבדיקה התברר עוד כי בדומה למדיניות המונהגת כלפי אסירים באגפי הפרדה, אסירי האגפים השמורים בכלא אשל אינם מצורפים לתוכניות השיקום, הטיפול, החינוך והתעסוקה שלהם זכאים כלל האסירים, ובהם גם אסירים באגפים שמורים.
 
לדברי צוות הסנגוריה, בסיור באגפים השמורים הביעו האסירים תחושות קשות ביותר של מצוקה נפשית, שהזכירו במידה רבה את הקשיים הנפשיים שעליהם מדווחים אסירים בהפרדה.  “קוברים אותי, שמים עלי איקס”, סיפר אסיר שכלוא באגף 21 כבר שלושה חודשים, וטען כי במשך תקופה זו לא ראה אף אדם, למעט הסוהר שמוציא אותו לחצר הכלא.
 
האסיר סיפר עוד לצוות הבדיקה כי ועדה של שב”ס קבעה כי ניתן לשלבו בהליך שיקום ולהעבירו לאגף רגיל, אולם סוהרי האגף התעלמו מההחלטה.
 
צוות הבדיקה דיווח כי האסיר הוצב בתא שגודלו 3 מטר על 1.8 מטר, שחצוי על ידי וילון שמאחוריו שירותי בול קליעה ומעליהם צינור מים המשמש מקלחת. בתא, תיארו אנשי הסנגוריה הציבורית, יש חלון, אולם מצדו השני מוצב קיר - כך שלתא לא נכנס אוויר צח. “מטיילות לי חולדות על המיטה”, טען האסיר בביקורת, וצוות הסנגוריה אכן איתר בתא חור שנאטם באמצעות בקבוק פלסטיק כדי למנוע חדירת חולדות. בנוסף, הבחינו אנשי הסנגוריה במקקים ובעובש, ודיווחו על ריח צחנה כבד בתא.
 
בתא זהה בגודלו פגשו חברי הצוות אסיר שישב על מיטת קומתיים. הוא סיפר להם כי הוא מוחזק באגף חמש שנים, וכי הוא חולק את התא העם אסיר נוסף, שלא היה בתא בשעת הבדיקה. גם בתא המדובר הוצב וילון שמפריד בין המיטות לבין שירותי כריעה ומעליהם צינור מים, כך שבמקרה נדרשו שני אסירים לחיות יחדיו במחצית מגודל התא הדחוק. “אני שוקע”, אמר האסיר לצוות הבדיקה. “אני רוצה להשתלב באגף פתוח ולקבל טיפול, אני רוצה שיקום”.
 
אסיר אחר אותו פגשו אנשי הצוות בא לאגף השמור של כל אשל מאגף ההפרדה שלו. “זו אותה גברת בשינוי אדרת”, טען בפניהם. לטענתו, מלבד האפשרות לשימוש בטלפון אין שום שינוי בתנאי האגפים. בסיור באגף 22 נכנס הצוות לתוך תא “חללית” -  תא שעל כל קירותיו מזרנים, ונועד למנוע מהאסיר לשים קץ לחייו. ב”חללית” היה כלוא אסיר הסובל מבעיות נפשיות אשר חשש לחייו וביקש שלא לשהות יחד עם אסירים נוספים באותו התא. אף על פי שבשב”ס נוהגים לכלוא אסיר ב”חללית” למשך יותר משבוע רק במקרים חריגים במיוחד, האסיר דיווח כי הוא מוחזק בתא המרופד יותר מעשרה ימים מאחר שלדברי הסוהרים לא נמצא תא אחר עבורו.
 
כל האסירים שפגש צוות הבדיקה ציינו כי הם זוכים לביקור יומי של עובדת סוציאלית. אולם לטענת אנשי הסנגוריה, כשניסו לפנות לעובדת הסוציאלית האחראית על האגפים, מפקד הכלא מנע זאת מהם.  עוד הם דיווחו כי גם כשנתבקש מפקד הכלא להציג לצוות הביקורת מי הם הגורמים שמקבלים את ההחלטות בדבר תנאי המחיה באגפים השמורים ואילו דו”חות מעקב מתנהלים אחר מצבם של האסירים – לא עשה זאת.
 
בניגוד להחזקת אסירים בתנאי הפרדה, החזקת אסירים באגף השמור איננה מוסדרת בחוק אלא רק בהנחיות פנימיות של כל כלא בנפרד, ואיננה זוכה למנגנוני הביקורת המנהליים והשיפוטיים שמחייבת פקודת בתי הסוהר בכל הנוגע לאסירים הנמצאים בהפרדה.
 
הסניגור הציבורי הארצי, הד”ר יואב ספיר, מסר בתגובה: “ממצאי הביקור הרשמי בבית סוהר אשל מטרידים ומחייבים פעולה מיידית של כל הגורמים הנוגעים בדבר, הן בשירות בתי הסוהר והן מחוץ לו, להפסקת ההפרה הבוטה של זכויות האסירים באגפים השמורים תוך עקיפת הוראות החוק. אך בחודש ספטמבר 2012 הוציאה הסנגוריה ציבורית דו”ח מקיף שעסק בקשיים הניכרים שמעוררת החזקתם של אסירים במצב של הפרדה. בדו”ח מיוחד זה עמדה הסנגוריה הציבורית על תנאי הכליאה הקשים של אסירי ההפרדה בשב”ס: הן בהיבט התנאים הפיזיים, הן בהגבלת הנגישות לפעילויות מיטיבות של תעסוקה, חינוך, טיפול ושיקום, והן באשר לנזקים הנפשיים הקשים הבלתי הפיכים הנגרמים כתוצאה מההחזקה בהפרדה. הביקורת שהובאה בדו”ח זה חלה גם באשר לאסירי האגפים השמורים, שמצבם דומה כמעט לכל דבר ועניין לאסירים באגפי ההפרדה”.
 
משירות בתי הסוהר נמסר בתגובה: “אגף שמור מיועד לאסירים אשר מחמת התנהגותם השלילית או מחמת סיכון הצפוי להם או מהם, מוחזקים באגף זה ואינם משתלבים בפעילויות השונות בבית הסוהר שמחוץ לאגף. עתירות שהוגשו לבית המשפט בעבר והמעלות טענות הדומות לאלו העולות בדו״ח הסנגוריה, נדחו בעבר. יחד עם זאת, בידיעת הסנגוריה וטרם הביקורת שנערכה, ביצע שב״ס עבודת מטה מקיפה שמטרתה קביעת כללי ותנאי האחזקה הדרושים באגף שמור, ואף החל בימים אלה ביישומם בשטח”.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה