יום רביעי, 16 בנובמבר 2016

עו"ד לא



עשרות אלפי אנשים בישראל נחקרים במשטרה מדי שנה ללא נוכחות סנגור. את המחיר משלמים החשודים עצמם, שיכולים להיות אנשים נורמטיביים ועלולים להסתבך לשווא ולפעמים זהו הציבור, שנפגע כשעבריינים זוכים לעונשים מופחתים, לאחר שמתברר שזכותם לנוכחות עורך דין בחקירה לא כובדה. תחקיר "ידיעות אחרונות" חושף מניפולציות מתוחכמות שבאמצעותן, בחלק מהמקרים, מונעת המשטרה מחשודים לפגוש עורך דין או גורמת להם לוותר על זכות זו. המשטרה: "אין פגיעה בזכויות חשודים, ובכללן זכות ההיוועצות"

כתבתו של אמיר שואן כתב ידיעות אחרונות 11.11.16
איורים: רות גוילי
 

זה היה מחזה אומלל. לבית משפט השלום בתל־אביב הוכנס בועז (שם בדוי, ככל השמות בכתבה), חולה בניוון שרירים. ארבעה סוהרי שב"ס נשאו אותו אל כיסא העצורים והדיון החל. על סדר היום: מעצרו של בועז בלילה הקודם, לאחר שאחייניתו ביקרה אותו בביתו והתלוננה שאיים עליה, ובקשת המשטרה להארכת המעצר בארבעה ימים. השופטת הבכירה רונית פינצ'וק אלט ביקשה מהמשטרה למשוך את הבקשה לפני תחילת הדיון, אבל המשטרה התעקשה. התוצאה: חמש דקות הזויות שבסופן שוחרר בועז לביתו ללא תנאי. "מדובר באדם שבקושי מסוגל לזוז, שנזקק לאחרים לצורך ביצוע פעולות בסיסיות", נימקה השופטת בכתב. "במידה שהאחיינית מרגישה מאוימת על ידו, לא היה לה מה לחפש בביתו והחשש לביטחונה יכול לבוא על מקומו בשלום בכך שתימנע מלהגיע לביתו. מצער כי החשוד נעצר והוחזק עד עתה במעצר וכי המדינה לא חזרה בה מהבקשה להארכת מעצרו".
 
סביר להניח שהפיאסקו הזה היה נמנע בקלות אם בועז היה פוגש עורך דין טרם חקירתו. רק שזה לא קרה. "אף אחד לא טרח ליידע אותנו בסנגוריה הציבורית על המעצר, כמתחייב מהמשטרה", אומרת עו"ד ענבר קינן, שייצגה את בועז בדיון. "לדעתי, לא יידעו אותנו מסיבה פשוטה — אם היינו מגיעים לתחנה סביר להניח שהאיש היה משוחרר באותו רגע. אף אחד לא היה משאיר חולה בניוון שרירים במעצר".
 
תחקיר "ידיעות אחרונות" חושף כי המקרה של בועז לא יחיד. על פי נתוני הסנגוריה הציבורית, בכל שנה יש עשרות אלפי מקרים שבהם חשודים נחקרים מבלי שפגשו עורך דין. מהתחקיר עולה לכאורה תמונה קשה. בין השאר, סיפרו לנו חוקרים לשעבר במשטרה על שיטות שונות ומשונות לגרום לחשודים לוותר על ייעוץ משפטי, למשל באמירות כמו "למה אתה צריך עורך דין?" או "עורך הדין יסבך אותך". במקרים מסוימים שאליהם נחשפנו, החוקרים מרחיקים לכת, וכשחשוד מציין שאין לו כסף לעורך דין, הם לא מעדכנים אותו שהוא זכאי לייצוג בידי הסנגוריה הציבורית, הניתן חינם למחוסרי אמצעים.
 
"עשרות אלפי חשודים בשנה נחקרים ללא נוכחות סנגור", אומרת עו"ד גליה ניצני, הממונה הארצית על ייצוג עצורים בסנגוריה הציבורית, "ובמקרים רבים הם מסתבכים לשווא. רבים, מתוך תשישות ובלחץ החקירה, מוכנים להודות הודאות שווא, לפעמים במחשבה מוטעית שהם יוכיחו את חפותם במשפט. מי שבמיוחד נפגע מהתופעה הם קטינים, בעלי מוגבלויות שכליות או נפשיות ואנשים ללא עבר פלילי, שזה מפגשם הראשון עם המשטרה".

 
היקף התופעה מבהיל, במיוחד כשיודעים כי יותר ממחצית מהייצוג בתיקים פליליים בישראל נעשית על ידי סנגורים ציבוריים: לפי הנתונים שהעבירה אלינו הסנגוריה הציבורית, בלא פחות מ־63 אחוז מהמקרים, חשודים לא פוגשים סנגור ציבורי לפני החקירה או לאחריה, אלא רק לאחר לילה במעצר, בהגיעם להארכת מעצר או להגשת כתב אישום נגדם. במספרים, מדובר ב־32,066 חשודים ב־2015.
 
אם שואלים את המשטרה, יש לנתונים האלה הסבר פשוט: החשודים לא רוצים עורך דין. כך כתב נצ"מ עופר שומר, עוזרו האישי של המפכ"ל רוני אלשיך, לסנגוריה הציבורית לפני חצי שנה: "לא ניתן לומר כי קיימת תופעה שבמסגרתה נחקרים אינם מיודעים על זכותם להיוועץ עם סנגור. נהפוך הוא. הניסיון מלמד כי בחלק לא מבוטל מהמקרים נחקר איננו מעוניין בייעוץ סנגור טרם חקירה, אולם לאחריה ובמיוחד בעת הגעתו לבית המשפט, משנה את דעתו".
 
את עו"ד ניצני זה לא משכנע. נכון שבסנגוריה לא יכולים לשלול את האפשרות שחלק מהחשודים אכן ויתרו על ייעוץ, כדברי המשטרה. אבל השאלה האמיתית מבחינתם היא ממה נובע הוויתור. "יש לנו חשש מאוד כבד שהוויתור הזה לא אמיתי", אומרת עו"ד ניצני, ומסתמכת על נתונים המצביעים על הבדלים משמעותיים בין תחנות המשטרה השונות.

 
50 אלף חשודים ייצגה הסנגוריה הציבורית ב־2016, אבל רק כשליש, 37 אחוז, פגשו עורך דין לפני חקירתם. במהלך התחקיר התברר כי בתחנות מסוימות המצב חמור יותר מבאחרות, כלומר השאלה אם חשוד יממש את זכותו לעורך דין תלויה בתחנה שבה ייחקר. כך, על פי חישובי הסנגוריה הציבורית שהועברו אלינו, סיכויי חשוד לפגוש עורך דין לפני החקירה בימ"ר מרכז־שרון עומדים על 16.98 אחוז, בנתניה 17.04 אחוז ובפתח־תקווה 16.52 אחוז. בלב תל־אביב, הסיכוי גבוה מעט יותר ועומד על 24 אחוז, ובתחנת מוריה בירושלים — 21.6 אחוז. זה לא גבוה, אך עדיף מאשר בנצרת, שם יש לכם רק 8.04 אחוזים סיכוי לפגוש עורך דין לפני חקירה, בשפרעם (6.79 אחוזים) או במשגב (3.23 אחוזים). במג"ב צפון, אגב, תשכחו מעורך דין: אפס (ובספרות: 0) אחוזים מהנחקרים שם ב־2015 פגשו עורך דין לפני החקירה. יש גם תחנות מצטיינות: בבת־ים, למשל, הסיכויים הם 97.47 אחוז, ברמת־גן 95.05 ובימ"ר תל־אביב 85.06.
 
הנתונים האלה, אגב, נוגעים לסנגורים ציבוריים בלבד, כשהמשטרה אמורה לדווח על כל נחקר הזכאי לייצוג ציבורי. לגבי חשודים הנועצים בעורך דין פרטי אין פיקוח ולכן אין איך לבדוק אם הזכות נפגעת או לא.

 
איך מסבירים ש־95 אחוז מתושבי רמת־גן רוצים עורך דין לפני החקירה ורק 24 אחוז מתושבי מרכז תל־אביב?" שואלת עו"ד ניצני. "מה, נחקרים במרכז תל־אביב פחות מודעים לזכויות? אנחנו חוששים שמקור ההבדלים הדרמטיים בין התחנות הוא בחוקרים ולא בנחקרים, ושהוויתור שעליו מדברת המשטרה אינו אותנטי. נתקלנו באינספור דוגמאות לשיטות השונות לגרום לנחקר לוותר על עורך דין".
 
אם שואלים את סנ"צ (בדימוס) יאיר רגב, היום עורך דין פרטי המייצג חשודים ולשעבר ראש מפלג חקירות ביחידה הארצית לחקירות בינלאומיות — החשד הזה מבוסס. "אם יש בתחנה מסורת של חוקרים טובים, מנוסים וישרים, הם מזהירים את החוקרים החדשים לא להתעסק בשטויות והחשודים מקבלים עורך דין. בתחנות אחרות עושים כל מיני תרגילים".
 
בהיעדר עורך דין, מסביר רגב, יכולים החוקרים להפעיל שיטות לחילוץ הודאה, שלא היו מפעילים לו הנחקר היה מיוצג. "שיטה אחת היא להמעיט מחומרת המעשה כדי לתת לנחקר תחושה שלא נורא להודות. שיטה שנייה היא פשוט לשקר, למשל לומר לנחקר שיש ראיות מפלילות נגדו. שיטה שלישית היא יצירת תחושת אין מוצא: לתת לנחקר הרגשה כללית שהודאה היא הדרך היחידה להפסיק את לחץ החקירה. מניסיוני אני יודע שכל אדם עלול להיכשל בחקירה בעקבות שיטות כאלו. נחקרים מוחלשים ייכשלו בשיעורים גבוהים מאוד". גם עו"ד שי ויזלברג, ששירת במשך שנים ארוכות כקצין חקירות במחוז ירושלים והיום עובד עם הסנגוריה הציבורית, מכיר את העניין. "יש כמה שיטות לגרום לחשוד לוותר על עורך דין", הוא אומר. "אפשר לנהל איתו שיחה לא פורמלית לפני החקירה. אפשר לא ליידע אותו שהוא זכאי לעורך דין — הרבה פעמים אין תיעוד מצולם של החקירה אלא רק פרוטוקול, אז אתה כותב שיידעת אותו. אומר החשוד, הוא לא יידע אותי, למי יאמין השופט? שיטה טובה יותר היא לחקור אותו כעד בתיק. הרי החוקר לא חייב להזהיר עדים, ובאזהרה מודיעים לנחקר שהוא זכאי לסנגור. אז אתה חוקר אותו כעד, עושה הפסקה, כותב: בשלב הזה אני מודיע לך שאתה חשוד באחת, שתיים, שלוש, יש לך את הזכות לשמור על שתיקה וזכות להיוועץ עם עורך דין. גם אם הוא ייקח עורך דין, כבר קיבלת ממנו את כל הפרטים. לפעמים עושים משהו עוד יותר גרוע, שכמובן אף פעם לא יתועד ואף חוקר לא יודה בזה, וזה ללכלך על עורך הדין".
 
תסביר.
 
"נגיד שעורך דין הגיע לתחנה, ייעץ לחשוד והלך. החוקרים יכולים לומר לחשוד, זה עורך דין מושחת, הוא ימכור אותך, הוא נותן עצות לא טובות. הם גם יכולים להמשיך לגלגל שיחה אחרי החקירה, שוב באופן לא פורמלי, והחשוד לא מודע שזה ממשיך להירשם נגדו".
 
אסי לוי, לשעבר קצין חקירות בכיר ממחוז דרום והיום סנגור שמכיר את הנחקרים מהצד השני, מגלה שבמקרים מסוימים, גם בקשה מפורשת של הנחקר לא נענית. "לפעמים הבן אדם מבקש, מתחנן לייעוץ לפני חקירה — ופשוט לא נותנים לו. אומרים לו שלא מגיע לו, או, 'עזוב, אתה עוד מעט משתחרר'. או 'אני גם ככה לא מתכוון לעצור אותך. בוא רק תיתן גרסה'".
 
מה בעצם המוטיבציה של החוקרים?
 
"לפני שהייתי בימ"ר, פעם, הייתי בצנחנים. המוטיבציה שם הייתה להרוג מחבלים. הכניסו בנו רעל להרוג מחבלים. אותו דבר במשטרה: אתה בא לחקירות, אתה רוצה להצליח. גם על בסיס אישי".
 
יכול להיות שביחידות מסוימות לא מספרים לחשוד על זכותו להיוועץ בעורך דין מתוך חוסר ניסיון או רשלנות?
 
"אני לא חושב שזו רשלנות. אני חושב שזו מגמה. כל החוקרים שאני נתקל בהם, בייחוד בדרום, ותיקים. זה לא חוקר יומיים וחצי. אנשים, בלי שמות, שעובדים בתשאול שנים, אפילו כאלה שהיו איתי בקורס שוטרים. אנשים עם המון ניסיון. אתה לא יכול להגיד עליהם שזו רשלנות. זה מגמתי".
 
כמו תוכנית ריאליטי
 
במקרים מסוימים שמגיעים לבית המשפט, טוען החשוד כי לא יוּדע בדבר זכותו להיוועצות או שהחוקרים ניסו להשפיע עליו שלא לממש את זכותו. החוקרים מכחישים, ובחלק מהמקרים בית המשפט מקבל את גרסתם. אלא שמתברר כי החוקרים לא תמיד אומרים אמת — ומדובר בטעויות שעלולות להפליל חפים מפשע או להבדיל, להקל עם העבריינים.
 
כך קרה בתיק שנחקר בירושלים. גבר ואישה התנשקו ברכב חונה, כשחבורת בני מיעוטים רעולי פנים שברה את חלונות המכונית ושדדה אותם באיומים. המשטרה איכנה סלולרי שנגנב מהם והגיעה אל החשוד טארק. בפרוטוקול החקירה נכתב שהוקראה לו אזהרה והוא יוּדע בדבר זכותו לעורך דין, וכי תגובתו הייתה: "אני מבין עברית קצת ואין לי כסף לעו"ד ואני אקח עו"ד אחר כך". מרגע זה, לפי הפרוטוקול, נמשכה החקירה בלא הפרעה, ובמהלכה הודה טארק. עבור התובע, מדובר בתיק זריז של שוד בנסיבות מחמירות, שעונש מאסר דו־ספרתי בצידו. אבל אז ביקש עו"ד רועי פוליטי, שייצג את טארק במשפט, לראות את קלטת החקירה. "בקלטת ראינו שחוקר אחד, ב', גבה מטארק את העדות והקריא לו את האזהרה, שרק מי שמדבר עברית היטב מבין מה מקריאים שם. במקביל, בדרך כלל יושב חוקר מול נחקר ויש שולחן באמצע, אבל כאן התיישב ליד טארק עוד חוקר בשם ח', בחור גדול כזה, מאוד קרוב".
 
השתלשלות העניינים הייתה, לטענת עו"ד פוליטי, בעייתית מאוד. מתמלול סרט החקירה עולה כי החוקרים לא אמרו לנחקר שמגיע לו להיוועץ חינם בעורך דין מהסנגוריה:
 
החוקר ח': "אתה לא צריך עו"ד? אמרת לי קודם שאתה לא צריך עו"ד".
 
החוקר ב': "יש לך כסף לעורך דין?"
 
טארק: "אין לי כסף".
 
ח': "אתה מספר את האמת, אז למה אתה צריך את זה?"
 
טארק: "אין לי כסף לשים".
 
ח': "אתה לא צריך, בלי קשר לכסף אמרת לי שאתה לא צריך. מה אמרת לי?"
 
טארק: "לא יודע. התיק חשוב, רוצה עו"ד".
 
ח': "אז אתה רוצה עו"ד אחר כך, אז אחר כך, אני אקח עו"ד אחר כך".
 
בסרט נראה החוקר ב' כשהוא כותב, ואומר במקביל: "אני אקח עו"ד אחר כך".
 
"כל הזמן הזה", אומר עו"ד פוליטי, "אתה רואה את ח' מנופף בידיים שלו מאוד קרוב לפרצוף של הנחקר. זה פרט שאתה לא חושב עליו יותר מדי כשאתה צופה בחקירה. זה קצת אגרסיבי, זה קצת מאיים, אבל אתה יודע, הוא לא מרים עליו יד או משהו. מאוחר יותר, פתאום מתגלה מה היה לפני החקירה ואתה מבין".
 
בהמשך אומר טארק: "נמאס לי חאלס".
 
ב': "למה?"
 
טארק: "רוצה לסגור את הקטע".
 
ב': "למה אתה רוצה?"
 
טארק: "זה בגלל ששם במשרד הוא הרג אותי (הכוונה לחוקר ח' — א"ש)".
 
ב': "לא, לא, לא".
 
טארק קם ומנסה לפתוח חגורה ולהוריד את מכנסיו, כדי להראות את החבלות.
 
ב': "שב, שב, שב".
 
לאחר צפייה בסרט החקירה הגיעה הפרקליטות לעסקת טיעון עם עו"ד פוליטי, שלפיה טארק ירצה 20 חודשי מאסר בלבד בגין התיק המדובר ותיק שוד נוסף. אף שתיאור האירועים נשאר כמעט כשהיה, סעיף האישום שונה משוד בנסיבות מחמירות ל"תקיפה לשם גניבה", סעיף חמור הרבה פחות. "מה שקרה פה", מסביר בכיר במשרד המשפטים, "זה שמחדל משטרתי, שבמהלכו ניסו להניא חשוד מלקחת עורך דין וכנראה הפעילו נגדו אלימות, גרם לנזק קשה לתיק ולשחרור החשוד בעונש קל יחסית".
 
בתיק אחר הגיע לחקירה מוטי, חשוד באונס. על פי פרוטוקול החקירה, למוטי הוקראה הודעה על זכותו לסנגור ציבורי, אלא שגם כאן, בין מה שנכתב בפרוטוקול והמציאות — היה מרחק רב. "כסנגור הרבה שנים, לפחות פעם־פעמיים בשבוע לקוחות מספרים לי שלא ניתנה להם זכות ההיוועצות", מספר עו"ד רהב אופנהיימר, שייצג את מוטי. "אני שואל את החשוד, למה לא קראת לי? הוא אומר: לא אמרו לי. אני מעלה את זה בדיון מעצר והמשטרה שולפת הודעת מעצר, וכתוב שהוא חתם שניתנה לו זכות ההיוועצות. אז אני אומר, טוב, כנראה הלקוח לא מדייק בדבריו, וממשיכים הלאה. אמה־מה? בתיק פשע חמור, בתיק אונס, החקירה מתועדת על ידי מכשיר שנקרא 'ענבל'. כך התגלתה התקלה עם מוטי".
 
מצפייה בקלטת עולה כי הדברים לא התנהלו כפי שכתבה החוקרת, אפרת שובל מתחנת חדרה, בפרוטוקול החקירה. החוקרת רק אמרה לחשוד: "זכותך להתייעץ עם עורך דין". בהמשך מוטי מבקש עורך דין וחוזר על הבקשה שוב ושוב, ובסופו של דבר אומרת לו שובל: "אז איפה עורך הדין שלך? תתקשר אליו עכשיו". כשמוטי אומר, "ומה אם אין לי את המספר שלו פה?" — היא משיבה: "בעיה שלך".
 
כשנחשפה הקלטת החקירה בבית המשפט המחוזי בחיפה, זעם השופט רון שפירא: "בטופס המודפס שהוקרא לך, מוזכרת הסנגוריה הציבורית", אמר לחוקרת. "בהקלטה, לא הזכרת את הסנגוריה הציבורית כי את זה אנחנו שומעים. והשאלה שלי, אם האזהרה שמופיעה בטופס המודפס זה משהו מובנה?"
 
שובל: "מובנה".
 
"אם הטופס מובנה, זאת אומרת שכל פעם שאני מקבל טופס חקירה מתחנת חדרה וכתוב שמזהירים מישהו, אני לא יכול להתייחס לטופס כאל אזהרה אלא רק למה שאני שומע בחקירה המוקלטת?"
 
שובל: "אני לא יודעת לגבי אחרים, אני אומרת שאכן לא הזכרתי את המשפט של הסנגוריה".
 
השופט: "בסדר, אני שואל, כל חוקר בחדרה שיעלה, זו האזהרה שתיכנס לטופס?"
 
שובל: "כן".
 
השופט: "בין אם הוא אמר או לא אמר?"
 
שובל: "נכון".
 
למרות הביקורת על החוקרת, הרשיעו השופטים את מוטי, שכן היו ראיות נוספות שאיפשרו זאת. ללא ראיות כאלה, יש סיכוי שהיה יוצא בעונש קל יותר בשל הפגמים בחקירה. "הבעיה", מסביר עו"ד אופנהיימר, "היא שב־90 אחוז מהמקרים אין לנו הודעה מוקלטת כי לא מדובר בפשע חמור, ואז לא נדע מה האמת".
 
למה חוקרים, שיודעים שהחקירה מתועדת, עושים את זה?
 
"חוקרים הם בני אדם", משיב ויזלברג. "וכשאתה חוקר המון שעות ביום, אתה פחות מודע למצלמה. זה קצת כמו תוכנית ריאליטי: בהתחלה אתה יודע, אכפת לך מהמצלמות ואתה מתנהג כמו חנה בבלי. אבל אחרי שלוש שעות אתה חוזר לאישיות האמיתית שלך".
 
כתב אישום בהפתעה
 
בחקירות רבות, מערכת "ענבל" המשטרתית לא עובדת והתיעוד היחיד הוא פרוטוקול החקירה. גם כאן, המשטרה מתעדת לעיתים את טעויותיה. כך למשל בתיק הצתה לפני כחודשיים, גילה הפרוטוקול כי הנחקר ביקש "להתייעץ עם העורכת דין שלי, מדובר בחיים שלי", והחוקר השיב כי הזכות הזו ניתנה לו מוקדם יותר — והוא לא ניצל אותה.
 
אלא שלפי הפסיקה, ברגע שנחקר מבקש ייצוג, גם אם ויתר עליה מוקדם יותר, על החוקר לעצור את החקירה ולחכות שעורך דין יגיע בזמן סביר. נשיאת בית המשפט העליון בדימוס דורית ביניש קבעה נחרצות בשני פסקי דין שונים, כי הזכות לעורך דין היא בסיסית. "חשיבות זכות הפגישה וההיוועצות בשלב החקירה נובעת מכך שחקירה על ידי אנשי מרות מהווה סיטואציה מורכבת ולוחצת לכל מי שנחקר בתנאי מעצר כשהוא ניצב לבדו אל מול חוקריו", כתבה בפסק דין שהפך להלכה פסוקה.
 
במקרים אחרים, נחקר שלא עודכן בדבר זכות ההיוועצות, משוחרר לביתו ורק כשמוגש נגדו כתב אישום, הוא מגלה שהוא זקוק לעורך דין. כך היה במקרה של אבי, נער בן 14 ממוצא אתיופי מאזור הצפון. הפעם הראשונה שבה עלה התיק שלו בסנגוריה הציבורית הייתה בהגשת כתב אישום. "אני מקבל את כתב האישום, קורא ולא מאמין", נזכר עו"ד אודי עמר. "התמלאתי זעם. הילד הזה לא נועץ בעורך דין בזמן חקירתו או אחריה, והגישו נגדו כתב אישום על עבירת היזק לרכוש במזיד".
 
אם הוא הזיק לרכוש, מגיע לו.
 
"אם תשמע מה העבירה, לא תאמין: הילד, שרב עם אמא שלו, זרק ביצים על הרצפה ושפך חלב וטענו שהוא הזיק לרכוש האם. לקטין צבר, אפילו לא מתל־אביב, אפילו מירוחם, אין סיכוי שזה יקרה".
 
ובזמן החקירה לא הודיעו לכם שיש קטין שאלו החשדות המגוחכים נגדו?
 
"אפילו בעבירות חמורות למבוגרים שואלים את הנחקר, מה אתה צריך עורך דין? אז נראה לך שלילד אתיופי בן 14 ייתנו עורך דין חופשי?"
 
איך זה נגמר?
 
"נפגשתי עם הפרקליטות, ובסוף משכו את כתב האישום האבסורדי הזה. הבעיה היא שבין הגשתו לבין ביטולו, הילד כבר נשאב לתוך אי־הצדק שעשו איתו והסתבך בדברים אחרים".
 
כמו אבי, יש חשודים שכלל לא מודעים לזכויותיהם. לפעמים אלה האנשים החלשים ביותר בחברה. כך במקרה של רועי, הומלס תל־אביבי בן 24 שנעצר לפני חודש. עורכת דינו, פולינה סורין, מספרת: "רועי ישב עם עוד חבר הומלס בחניון בתל־אביב והם עישנו סיגריה. הוא היה צמא וראה שדלת הבוטקה בחניון פתוחה ושיש בפנים בקבוק מים, אז הוא לקח אותו, שתה וחזר לפינה שלו. פתאום קפצו עליו סמויים, לקחו אותו לתחנה ועצרו אותו. לנו, לסנגוריה, לא קראו, למרות שברור שהוא לא יכול לממן עורך דין. קיבלנו הודעה שהוא צריך ייצוג רק בהארכת מעצרו".
 
שופטת בית משפט השלום בתל־אביב חיותה כוחן־עומר, שיחררה את רועי מיד: "אני סבורה כי לא היה מקום לעצור", כתבה. "ספק אם מדובר בהתפרצות. מלכתחילה אין מה לגנוב מתוך בודקה של חניון, עסקינן בזוטי דברים".
 
"זה תיק קלאסי של חזקים על חלשים", אומרת עו"ד סורין. "שמו אותו 12 שעות במעצר במרתף. הקצו חוקר שיחקור אותו. ארבעה סוהרים ושוטרים ליוו אותו למשפט. תחשוב כמה משאבים ביזבזו על השטות הזו, והכל בשביל בן אדם ששתה מים". •
 
משטרת ישראל: אנו עובדים בכפוף לחוק
 
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה:

"משטרת ישראל מנהלת מאות אלפי תיקי חקירה בשנה בכפוף לחוק ולפסיקה ותוך הקפדה יתרה על זכויות חשודים ובכללן זכות ההיוועצות. הזכות להיוועצות מוקנית לנחקרים אך אינה בגדר חובה המוטלת עליהם ומטבע הדברים, במקרים שבהם בוחר נחקר לוותר עליה, היא אינה נכפית עליו, אך מוצעת לו, כפי שמופיע באופן מובנה בטופס האזהרה שעליו חותם הנחקר, למעט במקרים שבהם הזכות מוגבלת בדין. עוד נבהיר כי בשום אופן אין בשיעור הפונים לסנגוריה הציבורית, או בשיעור המשנים עמדתם ומבקשים הגנה במעמד בית המשפט, כדי להצביע על מניעת הזכות מלכתחילה, בין היתר כיוון שככל שנחקר נועץ בסנגור פרטי או ויתר על זכות זו, חקירתו אינה מדווחת ואינה דרושה בדיווח לסנגוריה הציבורית, שעל נתוניה מסתמכת הטענה. על אף האמור, הוצע לסנגוריה הציבורית להציב נציגים בתחנות משטרה ועד כה טרם התקבלה החלטתם בנושא. השוני לכאורה בין היחידות יכול לנבוע ממגוון רחב של נסיבות ומאפיינים, והניסיון לקשור זאת להטמעת הנהלים חסר בסיס. אנו מנועים מלהתייחס למקרים פרטניים, אך הנושא מפוקח והטמעתו מנוהלת באופן סדור, בין היתר באמצעות הדרכות, בקרות, רענון הנחיות וכיו"ב. ככל שמובאת טענה או ביקורת שיפוטית, היא נבחנת ובמידת הנדרש מופקים לקחים".
 
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה:
 
"משטרת ישראל מנהלת מאות אלפי תיקי חקירה בשנה בכפוף לחוק ולפסיקה ותוך הקפדה יתרה על זכויות חשודים ובכללן זכות ההיוועצות. הזכות להיוועצות מוקנית לנחקרים אך אינה בגדר חובה המוטלת עליהם ומטבע הדברים, במקרים שבהם בוחר נחקר לוותר עליה, היא אינה נכפית עליו, אך מוצעת לו, כפי שמופיע באופן מובנה בטופס האזהרה שעליו חותם הנחקר, למעט במקרים שבהם הזכות מוגבלת בדין. עוד נבהיר כי בשום אופן אין בשיעור הפונים לסנגוריה הציבורית, או בשיעור המשנים עמדתם ומבקשים הגנה במעמד בית המשפט, כדי להצביע על מניעת הזכות מלכתחילה, בין היתר כיוון שככל שנחקר נועץ בסנגור פרטי או ויתר על זכות זו, חקירתו אינה מדווחת ואינה דרושה בדיווח לסנגוריה הציבורית, שעל נתוניה מסתמכת הטענה. על אף האמור, הוצע לסנגוריה הציבורית להציב נציגים בתחנות משטרה ועד כה טרם התקבלה החלטתם בנושא. השוני לכאורה בין היחידות יכול לנבוע ממגוון רחב של נסיבות ומאפיינים, והניסיון לקשור זאת להטמעת הנהלים חסר בסיס. אנו מנועים מלהתייחס למקרים פרטניים, אך הנושא מפוקח והטמעתו מנוהלת באופן סדור, בין היתר באמצעות הדרכות, בקרות, רענון הנחיות וכיו"ב. ככל שמובאת טענה או ביקורת שיפוטית, היא נבחנת ובמידת הנדרש מופקים לקחים".

נעצרת? חמישה דברים שחשוב לדעת!


פרסמה הסניגוריה הציבורית חמישה כללים שחשוב לדעת:

יום שלישי, 8 בנובמבר 2016

בניגוד לחוק, עשרות אסירים בכלא אשל מוחזקים בתנאי הפרדה מחמירים



כ-60 אסירים שמהווים סיכון לאחרים או לעצמם הושמו בבידוד בתאים קטנים ובתנאי תברואה מחפירים; רבים מהם אינם רשאים לנוע באגף.
 
מאת: יניב קובוביץ כתב עיתון הארץ 17.05.2013 14:07.

 עשרות אסירים בכלא אשל בבאר שבע מוחזקים בבידוד ממושך ובתנאי החזקה המנוגדים לחוק – כך נחשף בבדיקה שערכו אנשי הסנגוריה הציבורית בבית הסוהר בדצמבר 2012, והגיעה לידי "הארץ". צוות הבדיקה מצא כי 59 האסירים שהיו כלואים באותה עת באגפים השמורים של כלא אשל, הוחזקו הלכה למעשה בהתאם למדיניות של הפרדה מוחלטת וזאת, תוך התעלמות בוטה ממנגנוני הבקרה שקבע המחוקק באשר להחזקה בהפרדה. 12 מתוכם הוחזקו בתנאי הבידוד יותר משנה – אף ששהות כה ממושכת בהפרדה מחייבת, על פי חוק, אישור של בית המשפט המחוזי.  עוד קבע צוות הבדיקה של הסנגוריה הציבורית כי שירות בתי הסוהר לא רק שמחזיק את האסירים בתנאי הפרדה בניגוד לחוק, אלא גם בתנאי מחיה בלתי נסבלים מבחינה תברואתית.
 
באופן עקרוני, אסירים באגף שמור באים במגע עם אסירים אחרים המוחזקים באגף בשעות שבהן הם רשאים להסתובב בשטח המשותף או בזמן הטיול בחצר בית הכלא. הסוהרים באגפים אלה רשאים לווסת את רמת הבידוד של האסירים וכן את חופש התנועה שלהם באגף. 

בבדיקה שנערכה בכלא אשל, ביקש הצוות של הסנגוריה הציבורית לבדוק אם האגפים השמורים של בית הסוהר - אגפים 21 ו-22 – מתנהלים כנדרש.
 
הצוות מצא כי מרבית האסירים מופרדים לחלוטין מחברת אסירים אחרים ואינם מורשים לנוע באופן חופשי בשטחי האגף במשך שבועות, חודשים ולעתים אף כמה שנים. כמו כן נמצא כי בשני האגפים האשנבים בדלתות התאים סגורים במשך כל היום ומונעים מהאסירים להביט לתוך המסדרון, מלבד בזמני חלוקת המזון. בעוד שבאגפים שמורים בבתי כלא אחרים רשאים האסירים לטייל בחצר בקבוצות, בכלא אשל נמצא כי רק מיעוט מבין האסירים זוכה לטיול משותף ורובם נדרשים להסתובב בחצר לבדם.
 
כדי להכשיר את ההתנהלות באגפים השמורים, החליטה הנהלת כלא אשל לקרוא להם אגפי ביניים ובכך הפכה את המדיניות המונהגת בהם הלכה למעשה לזהה לזו שבאגפים המופרדים. זאת, מבלי לתת על כך דין וחשבון לבית המשפט ולרשויות, ומבלי לנהוג על פי התנאים הקבועים בחוק להחזקה בהפרדה.
 
פקודת בתי הסוהר מאפשרת להחזיק אסיר בנפרד מכלל האסירים, וזאת, מטעמים של “ביטחון המדינה, ביטחון בית הסוהר, שמירה על שלומם או בריאותם של האסיר או של אסירים אחרים ולשם מטרות נוספות”. הפקודה מגבילה את משך החזקתו של אסיר בהפרדת יחיד (הצבה בתא ללא שותפים) לתקופה של חצי שנה, ובהפרדה זוגית הצבה בתא עם אסיר אחד נוסף בלבד) לתקופה של שנה. לשם הארכת ההפרדה מעבר לפרקי הזמן האמורים, נדרש אישור של בית המשפט המחוזי, שרשאי להורות על הארכת ההפרדה עד לתקופה של חצי שנה בהפרדת יחיד ועד לשנה בהפרדה זוגית, וכן לשוב ולהורות על הארכות נוספות מעת לעת. הנחיית המחוקק היא כי ההפרדה היא אמצעי אחרון ולא ראשון, וכי ניתן להחזיק אסיר בהפרדה רק כשלא ניתן להשיג את מטרת ההפרדה בדרך אחרת. החזקת אסיר בתנאי הפרדה הוכרה בפסיקת בית המשפט העליון כ”סוגיה הנוגעת לזכויות אדם”. גם בהחלטת בג”ץ לפסול את הקמת בית הסוהר הפרטי, מוזכרת הסמכות להחזיק אסיר בהפרדה ככזו ש”יש בכוחה לפגוע בכבודו של האסיר ובזכותו לקיום אנושי בסיסי בין כתלי הכלא”.  בכלא אשל, כך התברר, מחזיקים את אסירי התאים השמורים, בתנאי אסירים בהפרדה – אך לא פועלים בהתאם לחוק, ולהלכה הפסוקה.
 
בבדיקה התברר עוד כי בדומה למדיניות המונהגת כלפי אסירים באגפי הפרדה, אסירי האגפים השמורים בכלא אשל אינם מצורפים לתוכניות השיקום, הטיפול, החינוך והתעסוקה שלהם זכאים כלל האסירים, ובהם גם אסירים באגפים שמורים.
 
לדברי צוות הסנגוריה, בסיור באגפים השמורים הביעו האסירים תחושות קשות ביותר של מצוקה נפשית, שהזכירו במידה רבה את הקשיים הנפשיים שעליהם מדווחים אסירים בהפרדה.  “קוברים אותי, שמים עלי איקס”, סיפר אסיר שכלוא באגף 21 כבר שלושה חודשים, וטען כי במשך תקופה זו לא ראה אף אדם, למעט הסוהר שמוציא אותו לחצר הכלא.
 
האסיר סיפר עוד לצוות הבדיקה כי ועדה של שב”ס קבעה כי ניתן לשלבו בהליך שיקום ולהעבירו לאגף רגיל, אולם סוהרי האגף התעלמו מההחלטה.
 
צוות הבדיקה דיווח כי האסיר הוצב בתא שגודלו 3 מטר על 1.8 מטר, שחצוי על ידי וילון שמאחוריו שירותי בול קליעה ומעליהם צינור מים המשמש מקלחת. בתא, תיארו אנשי הסנגוריה הציבורית, יש חלון, אולם מצדו השני מוצב קיר - כך שלתא לא נכנס אוויר צח. “מטיילות לי חולדות על המיטה”, טען האסיר בביקורת, וצוות הסנגוריה אכן איתר בתא חור שנאטם באמצעות בקבוק פלסטיק כדי למנוע חדירת חולדות. בנוסף, הבחינו אנשי הסנגוריה במקקים ובעובש, ודיווחו על ריח צחנה כבד בתא.
 
בתא זהה בגודלו פגשו חברי הצוות אסיר שישב על מיטת קומתיים. הוא סיפר להם כי הוא מוחזק באגף חמש שנים, וכי הוא חולק את התא העם אסיר נוסף, שלא היה בתא בשעת הבדיקה. גם בתא המדובר הוצב וילון שמפריד בין המיטות לבין שירותי כריעה ומעליהם צינור מים, כך שבמקרה נדרשו שני אסירים לחיות יחדיו במחצית מגודל התא הדחוק. “אני שוקע”, אמר האסיר לצוות הבדיקה. “אני רוצה להשתלב באגף פתוח ולקבל טיפול, אני רוצה שיקום”.
 
אסיר אחר אותו פגשו אנשי הצוות בא לאגף השמור של כל אשל מאגף ההפרדה שלו. “זו אותה גברת בשינוי אדרת”, טען בפניהם. לטענתו, מלבד האפשרות לשימוש בטלפון אין שום שינוי בתנאי האגפים. בסיור באגף 22 נכנס הצוות לתוך תא “חללית” -  תא שעל כל קירותיו מזרנים, ונועד למנוע מהאסיר לשים קץ לחייו. ב”חללית” היה כלוא אסיר הסובל מבעיות נפשיות אשר חשש לחייו וביקש שלא לשהות יחד עם אסירים נוספים באותו התא. אף על פי שבשב”ס נוהגים לכלוא אסיר ב”חללית” למשך יותר משבוע רק במקרים חריגים במיוחד, האסיר דיווח כי הוא מוחזק בתא המרופד יותר מעשרה ימים מאחר שלדברי הסוהרים לא נמצא תא אחר עבורו.
 
כל האסירים שפגש צוות הבדיקה ציינו כי הם זוכים לביקור יומי של עובדת סוציאלית. אולם לטענת אנשי הסנגוריה, כשניסו לפנות לעובדת הסוציאלית האחראית על האגפים, מפקד הכלא מנע זאת מהם.  עוד הם דיווחו כי גם כשנתבקש מפקד הכלא להציג לצוות הביקורת מי הם הגורמים שמקבלים את ההחלטות בדבר תנאי המחיה באגפים השמורים ואילו דו”חות מעקב מתנהלים אחר מצבם של האסירים – לא עשה זאת.
 
בניגוד להחזקת אסירים בתנאי הפרדה, החזקת אסירים באגף השמור איננה מוסדרת בחוק אלא רק בהנחיות פנימיות של כל כלא בנפרד, ואיננה זוכה למנגנוני הביקורת המנהליים והשיפוטיים שמחייבת פקודת בתי הסוהר בכל הנוגע לאסירים הנמצאים בהפרדה.
 
הסניגור הציבורי הארצי, הד”ר יואב ספיר, מסר בתגובה: “ממצאי הביקור הרשמי בבית סוהר אשל מטרידים ומחייבים פעולה מיידית של כל הגורמים הנוגעים בדבר, הן בשירות בתי הסוהר והן מחוץ לו, להפסקת ההפרה הבוטה של זכויות האסירים באגפים השמורים תוך עקיפת הוראות החוק. אך בחודש ספטמבר 2012 הוציאה הסנגוריה ציבורית דו”ח מקיף שעסק בקשיים הניכרים שמעוררת החזקתם של אסירים במצב של הפרדה. בדו”ח מיוחד זה עמדה הסנגוריה הציבורית על תנאי הכליאה הקשים של אסירי ההפרדה בשב”ס: הן בהיבט התנאים הפיזיים, הן בהגבלת הנגישות לפעילויות מיטיבות של תעסוקה, חינוך, טיפול ושיקום, והן באשר לנזקים הנפשיים הקשים הבלתי הפיכים הנגרמים כתוצאה מההחזקה בהפרדה. הביקורת שהובאה בדו”ח זה חלה גם באשר לאסירי האגפים השמורים, שמצבם דומה כמעט לכל דבר ועניין לאסירים באגפי ההפרדה”.
 
משירות בתי הסוהר נמסר בתגובה: “אגף שמור מיועד לאסירים אשר מחמת התנהגותם השלילית או מחמת סיכון הצפוי להם או מהם, מוחזקים באגף זה ואינם משתלבים בפעילויות השונות בבית הסוהר שמחוץ לאגף. עתירות שהוגשו לבית המשפט בעבר והמעלות טענות הדומות לאלו העולות בדו״ח הסנגוריה, נדחו בעבר. יחד עם זאת, בידיעת הסנגוריה וטרם הביקורת שנערכה, ביצע שב״ס עבודת מטה מקיפה שמטרתה קביעת כללי ותנאי האחזקה הדרושים באגף שמור, ואף החל בימים אלה ביישומם בשטח”.

שב"ס מודה בתנאי הבידוד הקשים: אסיר נאזק למיטה במשך כחצי שנה



בעקבות הפרסום ב"הארץ" על תנאי הפרדה הקשים, נערך אתמול דיון בכנסת. נציגת הסנגוריה: אסירים מוחזקים בתאים מוצפי מים וחרקים

מאת: יניב קובוביץ - כתב עיתון הארץ 30.05.2013 16:14.

בבתי הכלא בישראל מוחזקים כיום יותר מ-100 אסירים פליליים בהפרדה מוחלטת, לתקופות ממושכות ובתנאי כליאה קשים. עשרה מהמוחזקים בבידוד הם קטינים, שבמשך חודשים לא רואים איש מלבד הסוהרים שמגישים להם אוכל דרך חלון התא – כך נחשף אתמול (רביעי) בדיון ועדת הפנים של הכנסת, שנערך בעקבות פרסום “הארץ” לפיו עשרות אסירים בכלא אשל מוחזקים בתנאי הפרדה מחמירים ובניגוד לחוק.
 
נציגת הסנגוריה בדיון, עו”ד גליה ניצני, שהיתה בעצמה חברה בצוות הביקורת בכלא אשל, הצליחה להפתיע ובייחוד להדאיג את הנוכחים עם המידע שהציגה בדיון. “אנשים יושבים 7, 9, ו-19 שנים בהפרדה. היו גם כאלה שישבו 24 שנים בהפרדה”, תיארה. “גם באגפים השמורים שבהם נעשתה הביקורת, נמצאו 55 אסירים במצב של הפרדה - חלקם זוגית וחלקם לבדם. רק 12 יצאו לטיול בחצר, כל השאר היו בבדידות מוחלטת. זו החזקה בניגוד לחוק. אור יום לא חודר אליהם לתא, התאים מוצפי מים וחרקים”.

היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, שנועד עם כמה ממשתתפי הדיון לאחר סיומו, אמר כי יש לפעול להגברת המעקב אחר אסירי ההפרדה, והודיע כי בקרוב יבקר בעצמו באגפים אלה. עוד אמר וינשטיין כי יש להבטיח שבכל מקרה שבו מבקשים בשב”ס להאריך את החזקתו של אסיר בתא הפרדה, הוא יזכה לייצוג של הסנגוריה הציבורית, אם אינו מיוצג על ידי עורך דין פרטי. זאת בניגוד לנעשה כיום.



ניצני אמרה אתמול כי “ברוב המקרים שבהם אסירי הפרדה לא מיוצגים בבית המשפט, אנחנו רואים שזה משפיע על ההחלטה להמשיך את החזקתם בתנאי ההפרדה”. לדבריה, “אנחנו יודעים שהפרסום על מצב הכליאה בכלא אשל השפיע על השופטים לבדוק בצורה טובה יותר את המשך ההפרדה”.
 
בעת דבריה של ניצני על תנאי הבידוד הקשים, הביטו חברי הוועדה בנציגי שירות בתי הסוהר בדיון, בתקווה לקבל הכחשה לטענות, אך אלה נותרו בפנים חתומים. “נתקלנו באסירים רבים באגפי ההפרדה שסובלים מתסמונות פסיכיאטריות”, סיפרה. “בכלא הדרים נתקלנו באסירים רבים כאלה. בין היתר, ראינו שם אסיר שנמצא לבדו בתא, כבול ידיים ורגליים למיטתו במשך חמישה חודשים. הטיעון היה שהוא מסוכן לעצמו, אבל לא היתה שום חוות דעת בנושא. בכלא השרון ראינו אסיר שיושב בתא הפרדה בחושך מוחלט, כבול ידיים ורגליים. בשב”ס טענו שהוא לא רוצה להוריד את האזיקים, אבל כשאנחנו שאלנו אותו אם היה רוצה להסירם, הוא השיב שכן, אך טען כי מרוב שהם חלודים כבר לא ניתן לעשות זאת”. בסופו של דבר, נאלצו לחתוך את האזיקים החלודים.
 
ח”כ ישראל חסון (קדימה), סגן ראש השב”כ לשעבר, איבד בשלב זה את שלוותו והחל לנזוף בשב”ס ובמשרד לביטחון פנים. “איך אדם אזוק חמישה חודשים? הוא לא מחליף חולצה? לא אוכל?”, תהה. נציגי השב”ס השיבו כי כדי לאפשר לו להתקלח או להתלבש, מסירים הסוהרים את אחד האזיקים – אך הוא מוחזר מיד בסיום הפעולה.  עוד הם טענו כי במקרה של האסיר הספציפי נערכה בדיקה של ועדה מקצועית, אך לא ידעו לספר מה היו מסקנותיה.
 
“אני אומר לך שאני מבין שצריך לשמור מרחב לשיקול דעת ולמקרים חריגים, אבל אני חייב להגיד שאני מודאג ממרחב הפעילות שאתם מקבלים, אני מודאג מאוד מאוד”, הגיב חסון לתשובות נציגי שב”ס. “אני יוצא בתחושה שהמשרד לביטחון פנים צריך ניעור אדיר, שמורחים אותי. יש פה מערכת שלא מבצעת את הפיקוח האפקטיבי ולא מעצבת מדיניות”.
 
יו”ר הוועדה, ח”כ מירי רגב (ליכוד), אמרה לקראת סיום הדיון: “אני יושבת ומצטמררת, איך אפשר לשוב לחברה אחרי שנים בבידוד? ההפרדה היא ענישה או הגנה? אני לא מצליחה להבין מה בדיוק משיגים בכך שמונעים מאסיר אור יום”. לדבריה, "השב"ס קיבל אחריות ומרחב פעולה גדול ורחב, והוא עושה בהפעלת מדיניות ההפרדה שימוש נרחב, לא מידתי, ומופרז. אנחנו צריכים לרסן את כוחו. בכוונתי לעמוד מקרוב על הנושא ולנצל את הסמכות שניתנה לי כמבקרת רשמית בשב"ס, כדי שהמציאות הפוגעת בזכויות יסוד של אסירים לא תימשך".
 
לאחר שהסתיים הדיון בוועדת הפנים, נועדו כמה ממשתתפיו עם היועץ המשפטי לממשלה. הנוכחים סיפרו כי וינשטיין אמר כי יש להדק את הפיקוח על תאי ההפרדה, ובפרט על הליכי החזקת קטינים בתנאים קשים אלה. בנוסף, טען היועץ המשפטי לממשלה כי בעת הליך הארכת משך השהייה בתא הפרדה, יש לאפשר לסנגוריה הציבורית לייצג כל אסיר שיחפוץ בכך – בניגוד לנעשה כיום. על פי חוק, נציגי השב”ס נדרשים להגיע לבית המשפט פעם בחצי שנה כדי להאריך את זמן הכליאה בתא הפרדה. מאחר שמדובר באסירים שכבר הורשעו, הם אינם זכאים לייצוג משפטי מטעם המדינה. אלא שכעת מתכוון וינשטיין לשנות את החוק. “אדם שנכנס לכלא לוקח את כבוד האדם אתו לתאו ואסור שהוא ייפגע”, אמר היועץ המשפטי לנוכחים, “לא נקבל הפרה בוטה של זכויות אדם”. וינשטיין הודיע כי בכוונתו לבקר בקרוב בבתי הכלא ולעקוב אחר המתרחש באגפים.
 
משירות בתי הסוהר נמסר בתגובה: “תאי ההפרדה הינם בגדר הכרח בל יגונה, הננקטים כאמצעי אחרון לאחר בחינה יסודית ובמידה שאינה עולה על הנדרש.
 
כיום בשב״ס מוחזקים בתנאי הפרדה כ-100 אסירים שהינם כ 0.5% מכלל אוכלוסיית האסירים. ההחלטות על ההפרדה הינן החלטות שיפוטיות או כאלו הנתונות לביקורת שיפוטית והכל בהתאם למשך ההחזקה בהפרדה. האגף השמור הוא אגף ביניים שבין תאי הפרדה לבין אגף רגיל; זה הוא פרי השקעה מחשבתית ויש לטעמנו לברך על קיומו. גם בית המשפט שנדרש לסוגיית האגף השמור מספר פעמים דחה את הטענה כאילו מדובר באגף הפרדה”.

יום שני, 7 בנובמבר 2016

החזקת אסירים בהפרדה - הורדת הפקודה + כל הנספחים להדפסה



החזקת אסירים בהפרדה - הורדת הפקודה + כל הנספחים להדפסה

http://www.upfile.co.il/file/550317411.html

החזקת אסירים בהפרדה - סעיף 1



החזקת אסירים בהפרדה
 
מס' הפקודה: 04.03.00

כללי
 
סעיף 1. א. ההפרדה הינה אמצעי אחרון להשגת אחת המטרות המפורטות בסעיף 1.ב' לפקודה זו.

ב. העילה להפרדת אסיר יכולה להיות אחת או יותר מאלה:

1) ביטחון בית הסוהר.

2) מניעת פגיעה ממשית במשמעת ובאורח החיים התקין של בית הסוהר.

3) שמירה על שלומם או בריאותם של האסיר או אסירים אחרים.

4) ביטחון המדינה.

5) מניעת עבירת אלימות , עבירה לפי סימן ב' לחוק מאבק בארגוני פשיעה התשס"ג - 2003 או עבירה של עסקת סמים לפי פקודת הסמים המסוכנים (נוסח חדש) התשל"ג-  1973 והכל כשלא ניתן להשיג את מטרת ההפרדה בדרך אחרת.

ג. לעניין העילה המפורטת בסעיף 1.ב 1) לעיל ביטחון סגל בית הסוהר הינו חלק - מביטחון בית הסוהר.

ד. החזקת אסיר בהפרדה מהווה אמצעי מנע ואינה מהווה עונש. זכויותיו של אסיר הפרדה יהיו כזכויות כל אסיר בכפוף לאילוצים הנובעים מעצם הימצאות האסיר בהפרדה.

ה. מכיוון שההפרדה מגבילה את תנועת האסיר וקשריו עם אסירים, השימוש בה יהיה קפדני וזהיר ובהתאם לכללי פקודה זו.

ו. לא יוחזק אסיר בהפרדה ללא אישור מראש בכתב של הגורם המוסמך להורות על הפרדתו.

ז. פקודה זו חלה לגבי עצורים ושפוטים פליליים וביטחוניים בבתי הסוהר.

ח. הארכת הפרדתם המנהלית של עצורים מנהליים ושל לוחמים בלתי חוקיים תתבצע בהתאם להוראות פקודה זו. הארכת החזקתו של עצור מנהלי/לוחם בלתי חוקי מצויה בסמכות מקבילה של שר הביטחון/רמטכ"ל ושל בית המשפט המחוזי.יועמ"ש המחוז יפנה לקבלת הנחיות במקרים אלה מהממונה על תחום ההפרדות בלשכת היועמ"ש.

החזקת אסירים בהפרדה - סעיף 2



הבסיס החוקי
 
סעיף 2. סימן ב' 1 לפקודת בתי הסוהר (נוסח חדש) התשל"ב 1971 , תקנות בתי - הסוהר (קביעת גורמים מייעצים להחזקת אסיר בהפרדה) התשס"א - 2001.

החזקת אסירים בהפרדה - סעיף 3



מטרה
 
סעיף 3. לפרט עקרונות החזקת אסיר בהפרדה, את הגורמים המוסמכים להפריד אסירים ואופן הפעלת אגף ההפרדה.

החזקת אסירים בהפרדה - סעיף 4


הגדרות
 
סעיף 4. א. אסיר בהפרדה: אסיר המוחזק בנפרד מכלל האסירים באחד מאלה:

1) בתא כשהוא לבדו (להלן - הפרדת יחיד).

2) בתא עם אסיר או אסירים אחרים, שגם לגביהם יש צורך בהחזקה בהפרדה (להלן - הפרדה זוגית ).

ב. תא הפרדה: תא המיועד להחזקת אסיר בהפרדה.

ג . אגף הפרדה: אגף ברמת ביטחון "מרבי על" בו מוחזקים אסירים בתנאי הפרדה.

ד. סוהר מוסמך: הגורם המאשר הפרדת אסיר, כאמור בסעיף 6 להלן.

ה. ועדה ארצית להעברות וטעוני הגנה: ועדת קבע במטה הנציבות העוסקת בהעברת אסירים בין בתי הסוהר במחוזות.

ו. ועדה לניהול אסירים מחוזית: ועדת קבע במטה המחוז העוסקת בהעברת אסירים בין בתי הסוהר במחוז ומייעצת לסוהר המוסמך בנושא ההפרדות.

החזקת אסירים בהפרדה - סעיף 5



עקרונות בדבר החזקת אסירים בהפרדה
 
סעיף 5. א. בכל בית סוהר בדירוג בינוני או מרבי ייקבעו אגף או מספר תאים המתאימים מבחינה ביטחונית ותברואתית לשמש לצורך הפרדת אסירים.
 
פירוט האגפים ותאי ההפרדה יופיע בדו"ח היערכות בתי הסוהר המתפרסם מדי שנה ע"י מינהל תכנון וארגון.

ב. החזקת אסיר בהפרדה יכולה להתבצע ביוזמת בית הסוהר לאור מידע או אירוע בו האסיר היה מעורב או ביוזמת משטרת ישראל לעצורי ימים לצורכי חקירה. פנה האסיר ביוזמתו בבקשה להפרידו, יבדוק מפקד ביס"ר הצורך בהפרדתו בהתייחס לעילות ההפרדה.

ג. לא יוחזק אסיר בהפרדה אם ניתן למנוע הצורך בהפרדתו באמצעות העברתו לבית סוהר אחר.

ד. 1) אחת לחצי שנה ינוידו אסירי ההפרדה מביס"ר אחד למשנהו עפ"י קביעת ועדות ההפרדה המחוזיות.

2) עיתוי העברתו של אסיר הפרדה למחוז אחר ייקבע במקרה הצורך לאחר קיום היוועצות בין ועדת ההפרדות המחוזית, ועדת ההעברות הארצית ויועמ"ש המחוז בו שוהה האסיר, וזאת בשים לב לבחינת הנקודות הבאות ותוך איזון בינן לבין דחיפות ביצוע ההעברה:

א) שאלת קיומו של דיון תלוי ועומד בבימ"ש בבקשה להארכת תקופת הפרדתו של האסיר.
ב) פרק הזמן שיוותר מרגע העברתו של האסיר למחוז אחר לצורך טיפול בבקשה להארכת הפרדה ע"י יועמ"ש המחוז אליו מיועד האסיר לעבור אל מול פרקליטות המחוז ובית המשפט המחוזי.

3) עיתוי העברת אסיר למחוז אחר יהיה ככל הניתן לאחר שניתנה החלטה ע"י בית המשפט המחוזי אשר בתחום סמכותו המקומית מצוי הביס"ר ממנו מועבר האסיר, בין אם המדובר בהחלטה זמנית בדבר הארכת תקופת ההפרדה ובין אם המדובר בהחלטה סופית.

ה. לא יורה רמ"ח האסיר על קליטתם מגורמי חוץ והשמתם בתנאי הפרדה של עצורים ואסירים ובכללם עצורים/ אסירים ט"ה רמה א' ללא אישור מוקדם של מפקד המחוז.

ו. ככלל ,אסיר הפרדה לא יוחזק בהפרדת יחיד, אלא אם קבע הגורם המוסמך להורות על הפרדתו, בהחלטה מנומקת ובכתב, כי קיימת סיבה מיוחדת המונעת החזקתו בהפרדה זוגית.

ז. יומן הפרדה: בכל אגף הפרדה ינוהל יומן הפרדה. ביומן יירשמו כל הפרטים הבאים:
 
1) רישום תאריכי כניסה ויציאה.
 
2) רישום תנועות אסירים.
 
3) רישום ביקורות באגף.
 
4) שם ותפקיד הסוהר המוסמך שהחליט על ההפרדה.
 
5) כל פעילות אחרת המתבצעת באגף.
 
ח. מצבת האסירים בהפרדה תעודכן באופן שוטף ע"י מנהל האגף ותדווח למשרד הרישום. באגף תמצא רשימת אסירים עדכנית.

ט. כרטיס אסיר בהפרדה: לכל אסיר המוחזק בהפרדה ייפתח כרטיס אישי עם תמונתו העדכנית. בכרטיס יצוינו פרטיו האישיים, הנחיות ביטחון וטיפול לגביו ותאריכי כניסה ויציאה מהאגף, תוך ציון תאריכים בהם הוחזק בהפרדת יחיד או בהפרדה זוגית. העתק רישום כנ"ל יוכנס לתיקו המנהלי של האסיר.

י. תיק אישורי הפרדה: מנהל האגף ינהל תיק בו יתויקו אישורי ההפרדה.

יא. הוחלט על החזקת אסיר בהפרדה ואין בנמצא מקום פנוי בתאי ההפרדה באותו בית סוהר, ניתן יהיה להחזיק את האסיר בתא בידוד לתקופה שלא תעלה על שבעה ימים, וזאת לאחר שקבע מפקד בית הסוהר בכתב, כי בחן כל האפשרויות האחרות להחזקת האסיר בתא הפרדה ומצא כי אין אפשרות לעשות כן.

יב. הגורם שהחליט על הפרדת אסיר לצורך מעקב סמים, רשאי למנוע מהאסיר תנאים להם זוכים האסירים מכוח פקנ"צ זו, אם יש בהענקתם כדי לסכל את מטרות ההפרדה.

יג. תקופות בהן מוחזק אסיר הפרדה בבידוד כענישה , יכללו במניין תקופת החזקתו בהפרדה.

החזקת אסירים בהפרדה - סעיף 7



הדגשים
 
סעיף 7. א. לא יאשר הגורם המוסמך הפרדת אסיר , אלא אם שוכנע כי נתקיימה אחת או יותר מעילות ההפרדה המפורטות בסעיף 1.ב' לעיל, וכי לא ניתן להשיג את מטרת ההפרדה בדרך אחרת.

ב. הורה הסוהר המוסמך על הארכת תקופת ההפרדה לפי האמור לעיל, ידו בהחלטתו מחדש, בכל זמן, על פי בקשת מפקד ביס"ר או האסיר מנימוקים שלא היו בפניו קודם להחלטתו.

ג. החלטת מפקד ביס"ר על הארכת תקופת החזקת אסיר בהפרדה לאחר חלוף 96 השעות הראשונות להחזקתו בהפרדה, תהיה לאחר מתן אפשרות לאסיר בהפרדה להשמיע השגותיו בע"פ לפני מפקד ביס"ר. יירשם פרוטוקול מדויק של השימוע, האסיר ועורך השימוע יחתמו עליו (נספח ג'). השימוע יוקלד למערכת "צוהר" במסך 305 באחריות ק.האסירים ביחידה וישלח לק.סיווג מחוזי.

ד. החלטת ממ"ז/סממ"ז בדבר הארכת הפרדה לתקופה העולה על 14 הימים הראשונים או החלטתם על החזקת אסיר בהפרדה למשך 30 הימים הראשונים, תינתנה לאחר ביצוע שימוע על ידם לאסיר בטרם קבלת ההחלטה. יירשם פרוטוקול מדויק של השימוע, האסיר ועורך השימוע יחתמו עליו (נספח ד').

ה. מועדי עריכת שימוע הסתיימה תקופת החזקת האסיר בהפרדה ביום - מימי המנוחה או שבתון שחלים במדינת ישראל, תינתן הזדמנות לאסיר להשמיע טענותיו ביום שלפניו ואם גם הוא יום מנוחה או שבתון, כאמור, ביום שלפניו.

ו. בנוסף לאמור בסעיפים ג' ה' לעיל, רשאי אסיר בהפרדה להשיג השגותיו - בכתב על החלטה להמשך הארכת תקופת ההחזקה בהפרדה.

ז. ניתן לקבל החלטה על הפרדה גם לאחר החלטת בית משפט, שדחתה בקשת שב"ס להורות על הפרדת אסיר, אם במועד שלאחר החלטת בית המשפט התקיימו נסיבות המהוות את אחת מעילות ההפרדה כאמור בסעיף 1.ב' ושלא היו קיימות בעת החלטת בית המשפט.

ח. מצא הגורם המוסמך שהחליט על הפרדה כי אין צורך בהמשך החזקתו של אסיר בהפרדה, יורה על ביטול ההפרדה.

ט. 1) ניתנה החלטה להחזיק אסיר בהפרדה ע"י בית המשפט ומצא הנציב כי אין צורך בהמשך החזקתו של האסיר בהפרדה, יורה על ביטול ההפרדה.

2) הסמכות במקרה זה נתונה בידי הנציב לאחר עיון בהמלצת הממ"ז או סממ"ז.
 
י. אסיר בהפרדה מכוח החלטת בית משפט, רשאי לפנות לבית המשפט בבקשה לעיון חוזר בהחלטה שניתנה על ידו אם נתגלו עובדות חדשות או נשתנו נסיבות, באופן שיש בו להשפיע על החלטתו; בעיון חוזר רשאי בית המשפט לקיים את ההחלטה, לבטלה או לתת אחרת במקומה.

החזקת אסירים בהפרדה - סעיף 8



הוועדה לניהול אסירים מחוזית
 
סעיף 8. א. תפקידי הוועדה לניהול אסירים מחוזית :

1) לייעץ לסוהר המוסמך בכל הקשור לקבלת החלטה על הפרדת אסיר עד ל 30 יום או 60 יום לפי העניין. יודגש שהתקנות מחייבות - התייעצות של הסוהר המוסמך עם כל אחד מהגורמים המרכיבים את הוועדה טרם קבלת החלטתו.

2) לייעץ לסוהר המוסמך בכל הקשור לקבלת החלטה על הוצאת אסיר מהפרדה.

3) לייעץ לסוהר המוסמך בכל הנוגע להעברת אסיר ההפרדה בתחומי המחוז.

4) להמליץ בפני ועדה ארצית להעברות וטעוני הגנה על העברת אסיר בהפרדה מבית סוהר במחוז לבית סוהר במחוז אחר.

ב. הרכב הוועדה לניהול אסירים מחוזית בהיותה ועדה מייעצת:

ממ"ז/סממ"ז - יו"ר

קצין ניהול אסירים מחוזי או נציגו - חבר שישמש כרכז הוועדה.

קמב"צ מחוזי או נציגו - חבר

קצין מודיעין מחוזי או נציגו - חבר

ק.טו"ש מחוזי או נציגו (שהינו עו"ס) - חבר
רופא מחוזי או נציגו - באם עילת ההפרדה היא בריאות אסירים ובכל מקרה - שנדרשת הפרדת יחיד מעל 3 חודשים.

יועמ"ש המחוז - ישמש היועץ המשפטי לוועדה וישתתף בדיוניה.

הגורם המוסמך רשאי לבקש חוות דעת מגורמים מקצועיים אחרים. יודגש: הסוהר המוסמך חייב להתייעץ בכל אחד מחברי הוועדה טרם קבלת החלטת הפרדה.

ג. הוועדה תתכנס אחת לחודש או בתכיפות גבוהה יותר אם עולה בכך צורך.

החזקת אסירים בהפרדה - סעיף 9



תפקיד ועדת העברות וטעוני הגנה ארצית לעניין פקודה זו
 
סעיף 9. ועדה ארצית להעברות וטעוני הגנה רשאית להחליט על העברת אסיר הפרדה מביס"ר אחד למשנהו במסגרת העברה ממחוז למחוז. יודגש כי העברת אסיר הפרדה מביס"ר לביס"ר איננה החלטה של הפרדה חדשה אלא המשך ביצועה של החלטה קודמת, כולל מניין הימים שהאסיר כבר שהה בהפרדה בביס"ר הקודם.

החזקת אסירים בהפרדה - סעיף 10



התהליך המנהלי להפרדת אסיר
 
סעיף 10. א. החלטת הקצין המוסמך להורות על הפרדה או על הארכתה תירשם על גבי הטופס שבנספח א' או ב' לפי העניין.

טופס ההארכה/ביטול יועבר למשרד הרישום ביחידה. הרשם על סמך טופס זה, יקלוד למערכת "צוהר" את החלטת הקצין ויתייק את הטופס בתיק האסיר.

תדפיס מסך 302 המעודכן יועבר למנהל אגף ההפרדה ויתויק בתיק אישורי הפרדה שינהל מנהל האגף.

ב. במקרה בו נדרשת הפרדה מיידית של אסיר בשעות הלילה, ובהעדרו של קצין בדרגת ר/כ ומעלה, מפקד משמרת או קצין התורן יפנו טלפונית לקבל את אישור הגורם המאשר כאמור בסעיף 6 לעיל.

בבוקר שלמחרת, יקיים הגורם המוסמך את הליכי ההפרדה במקום הליך האישור הטלפוני.

ג. הארכת הפרדה:

באם מפקד ביס"ר או סגנו סבורים כי יש צורך בהארכת תקופת ההפרדה מעבר ל 14 יום, יעבירו פנייתם לממ"ז/סממ"ז.

ד. לפנייה לצורך הארכת הפרדת אסיר יצורפו חוות הדעת הבאות:

1) חוות דעת קצין המודיעין בבית הסוהר אשר תופנה לקצין המודיעין המחוזי.

2) חוות דעת רופא בית הסוהר, אשר יציין את מצבו הרפואי של האסיר והאם קיימות מגבלות רפואיות.

ה. ממ"ז/סממ"ז ידון בפניות וייתן החלטתו לעניין ההפרדה לאחר שנועץ בחברי הוועדה לניהול אסירים מחוזית, לפי העניין. החלטתו תירשם בשני עותקים בנספח ב' בחלק המתאים. עותק אחד יישלח לבית הסוהר הפונה ועותק שני יתויק בתיק האסיר במחוז.

ו. החלטת הסוהר המוסמך תוזן למערכת "צוהר" במסך 504 ע"י קצין ניהול האסירים המחוזי שמשמש כרכז הוועדה המייעצת.

ז. אם הוחלט על העברת אסיר בהפרדה, ק.ניהול אסירים מחוזי י היה אחראי לבצע ההעברה במחוז לגבי העברה מחוזית, ורמ"ח האסיר לגבי העברה בין-מחוזית.

החזקת אסירים בהפרדה - סעיף 11



אסירי הפרדה מעל שישה חודשים או שנים עשר חודש – פנייה לביהמ"ש
סעיף 11. א. לא יוחזק אסיר בהפרדת יחיד תקופה העולה על שישה חודשים או בהפרדה זוגית לתקופה העולה על 12 חודשים, אלא אם הורה בית המשפט לעשות כן.

ב. 1). החלטת ממ"ז /סממ"ז בדבר הצורך לפנות לבית המשפט המחוזי להארכת תקופת ההפרדה מעבר לתקופות הנ"ל, תתקבל לא יאוחר מחודשיים לפי תום התקופה הרלוונטית (שישה חודשים או שנים עשר חודשים) ותועבר לטיפול יועמ"ש המחוז.

2) מפקדת המחוז תיקח בחשבון לעניין זה תקופת פגרה בבתי המשפט בתאריכים: 1/9-. 15/7

3) בסמכות הממונה על תחום ההפרדות בלשכת היועץ המשפטי להנחות גורמי המחוז כי מטעמים מיוחדים הנוגעים לביטחון המדינה,תוגשנה בקשות להארכת ההפרדה לגבי אסירים מסוימים על ידו.

4) באחריות קציני האסירים בבתי הסוהר לעדכן את קצין ניהול האסירים המחוזי או נציגו ביחס לכל שינוי סטאטוס החזקת אסירי הפרדה - זוגי/יחיד.
 
באחריות ק.ניהול אסירים מחוזי או נציגו לערוך מעקב שוטף בהקשר זה ולהיוועץ ביועמ"ש המחוז ו/או בממונה על תחום הפרדות בלשכת היועמ"ש לצורך קבלת הנחיות באשר להשפעת השינוי על מועד הפניה לבימ"ש. יצוין בהקשר זה כי הסמכות המנהלית להורות על הפרדה למשך 12 חודשים מוגבלת אך ורק למקרים בהם מדובר באסיר בהפרדה זוגית, ובאם וכאשר נפרד הוא משותפו לתא ונותר לבדו, חלה חובה לבחון משמעות השינוי בכל הנוגע לעיתוי הפניה לבימ"ש.

ג. 1) יועמ"ש המחוז יפנה לפרקליטות כדי שזו תפנה בבקשה לבית המשפט המוסמך לצורך המשך הפרדתו של האסיר. במסמכים שיועברו ליועמ"ש המחוז יפורטו הנתונים הבאים:

החלטת הגורם המוסמך על הצורך בהמשך הפרדתו של האסיר מעל חצי שנה או שנה לפי העניין, ממתי נמצא האסיר בהפרדה, הסיבות, פירוט רצף ההחלטות על ההפרדה לרבות הנימוקים להן, תגובת האסיר אם הייתה, השגות שהשיג, עתירות שהושגו על ידו כנגד הפרדתו, פירוט המידע המודיעיני שהיווה סיבה להפרדתו תוך התייחסות לשאלה אם יש צורך בחסוי הידיעות, חוו"ד עדכניות של עו"ס ורופא. יועמ"ש המחוז יבדוק החומר הנ"ל ויכין בקשה לבית המשפט לרבות תצהיר לתמיכה בבקשה.

2) הבקשה על נספחיה תועבר, ע"י יועמ"ש המחוז, לידי הפרקליטות.

3) במקרה בו מוחזק אסיר בהפרדה זוגית מכוח החלטת בימ"ש והשתנה סטאטוס החזקתו מזוגי ליחיד,יועבר עדכון ע"י יועמ"ש המחוז לפרקליטות מיידית. בכל מקרה,לא יוחזק האסיר למעלה משישה - חודשים בהיותו מוחזק לבדו בתא. במקרה בו מוחזק אסיר בהפרדת יחיד מכוח החלטת בימ"ש ונמצא כי ניתן לשלבו עם אחר,ניתן ככלל לעשות כן. אולם,במקרה בו החלטת בימ"ש בדבר היותו בהפרדת יחיד ניתנה בהתאם לבקשת האסיר יועבר עדכון ע"י יועמ"ש המחוז - לפרקליטות מיידית.

ד. עם הגשת בקשה שעילתה שמירה על ביטחון המדינה,יעבירה יועמ"ש המחוז גם ליועץ המשפטי הרלוונטי של גורמי הביטחון.

החזקת אסירים בהפרדה - סעיף 12



אסירי הפרדה מעל שישה חודשים או שנים עשר חודש – פנייה לביהמ"ש
 
סעיף 12. א. מפקדת המחוז תערוך מעקב אחר קביעת מועד לדיון בבקשת ההפרדה וקבלת החלטת בית המשפט סמוך לנתינתה.

ב. עם קבלת החלטת בית המשפט , היא תועבר ע"י יועמ"ש מחוזי לידיעת כלל הגורמים הרלוונטיים כגון ממ"ז ,סממ"ז, מפקד ביס"ר בו נמצא האסיר שעניינו נדון, ק.מודיעין מחוזי, ק.ניהול אסירים מחוזי, ק.סיווג מחוזי.

ג. יועמ"ש המחוז ינחה גורמי המחוז הרלוונטיים בדבר נגזרות ההחלטה. החלטת בית המשפט תוקלד במערכת "צוהר" במסך 504 ע"י קצין ניהול אסירים מחוזי.

ד. עד חודשיים לפני סיום תקופת ההפרדה, כפי שנקבע ע"י ביהמ"ש, ישוב הממ"ז/סממ"ז לדון בצורך בהמשך הפרדת האסיר, ובהתאם להחלטתו, תוגש ע"י יועמ"ש המחוז בקשה לפרקליטות ויחולו ההוראות הנ"ל.

החזקת אסירים בהפרדה - סעיף 13



ביטחון כללי
 
סעיף 13. כללי הביטחון שיינקטו כלפי האסיר בהפרדה יהיו בכל מקרה בהתאם לרמת הסיכון הנשקפת מהאסיר כמפורט להלן:

א. אסיר הפרדה ברמת היחידה)הפרדה מקומית( עפ"י הנחיות - מפקד/ק.אג"מ יחידה.

ב. אסיר ברמת המחוז עפ"י הנחיות קמב"צ מחוזי ובהתאם להחלטת ועדת ניהול אסירים מחוזית.

ג. אסירי הפרדה שיש לגביהם עניין ציבורי והד תקשורתי הנחיות ביטחון - יינתנו ע"י רע"ן אבטחה בהתאם להחלטת ועדת ניהול אסירים מחוזית והדרג הפוקד.

ד. באגפי ההפרדה ימצאו הנחיות הביטחון של היחידה אשר ייגזרו מהנחיות רע"ן אבטחה/קמב"צ מחוזי לפי העניין.הנחיות אלה ישמרו בתיקו של ק. אג"מ היחידה.

ה. העברת חפצים מכל סוג שהוא בין תאי ההפרדה,אסורה.

החזקת אסירים בהפרדה - סעיף 14



הצבת סוהרים
 
סעיף 14. א. באגף ההפרדה יוצב צוות קבוע.

ב. הצבתו של סוהר כזקיף / סמל הפרדה תהא באישור ממ"ז/סממ"ז ולאחר שעבר הכשרה מתאימה של ק.אג"מ היחידתי.

ג. החלפת אחד מהצוות הקבוע עקב חופשה, מחלה וכו', תהא ע"י סוהר שקיבל אישור ממ"ז/סממ"ז ועבר הכשרה מתאימה.

החזקת אסירים בהפרדה - סעיף 15



מיצוי מידע
 
סעיף 15. קמ"ן היחידה יבצע איסוף המודיעין ומיצוי מידע מהסגל המועסק באגף ההפרדה כבכל אגף אחר, לרבות מיצוי מידע ממנהל האגף. מיצוי המידע ייעשה על גבי הטופס שבנספח ד'.

החזקת אסירים בהפרדה - סעיף 16



פתיחת תאים
 
סעיף 16. א. אגף ההפרדה יהיה סגור במשך כל שעות היממה פרט למקרים בהם יוצא האסיר לטיול, ביקור משפחה, טיפול רפואי, ביקורי עו"ד וכיו"ב.

ב. פתיחת תא הפרדה לכל מטרה שהיא, מותנית בכך, שבאותה עת יהיו כל האסירים האחרים נעולים באגף. בשום מקרה, אין לפתוח 2 תאים בו זמנית.

ג. פתיחת תא של אסיר / עצור הפרדה תהא בנוכחות שני סוהרים לפחות זולת אם קיימות לגביו הוראות ספציפיות של חטיבת הביטחון ו/או ועדת הפרדות מחוזית ו/או מפקד ביס"ר המורות אחרת.

ד. ברשות הסוהרים המאבטחים יימצאו בעת פתיחת התא האמצעים הבאים:
 
-מכשיר מצוקה תקין.
-גז אישי.
-זוג כבלי ידיים (מסוג צ'אב).
-חגור אישי

ה. מפתחות התאים יוחזקו ביום אצל סמל האגף.לאחר סגירת תאים ובסיום ספירת ביטחון ערב, יועברו מפתחות האגף לארון מפתחות בחדר מפקד משמרת/יומן.

ו. לאחר ספירת ערב, לא ייפתח תא במשך הלילה אלא באישור ממפקד/סגן ביס"ר כאשר במקום יהיה נוכח מפקד משמרת, קצין תורן וכוח המונה לפחות 3 סוהרים. במצב בו נשקפת סכנה ממשית לחיי אסיר/אסירים כגון:ניסיון אובדני,בעיה רפואית דחופה,שריפה,פתיחת התא תתבצע ללא קבלת אישור מוקדם של מפקד ביס"ר או סגנו.

ז. אסיר/ עצור פלילי המוחזק בהפרדה , לא ייכבל בטרם פתיחת תא, אלא אם קיימות לגביו הוראות ספציפיות של חטיבת הביטחון ו / או ועדת הפרדות מחוזית ו/או מפקד ביס"ר המורות אחרת.

ח. אסיר /עצור ביטחוני בהפרדה ייכבל בידיו בטרם פתיחת התא ויהא כבול בידיו וברגליו במהלך תנועתו מחוץ לתא ההפרדה.

החזקת אסירים בהפרדה - סעיף 17



חיפושים
 
סעיף 17. א. בכל הוצאה או כניסת אסיר להפרדה יש לערוך חיפוש על גופו בעזרת מגנומטר וכן חיפוש ידני.

ב. חיפוש בעירום יבוצע על האסיר בהתאם לפקנ"צ 03.06.00 "עריכת חיפושים על אדם וברכב".

ג. באחריות ק.אג"מ היחידה להכין תכנית חיפושים חודשית ולוודא את ביצועה. התכנית תכלול חיפושים בתאים ובמקומות הציבוריים באגף ההפרדה בהתאם לפקנ"צ 03.06.00 "עריכת חיפושים על אדם וברכב" ובהתאם לנוהלי הביטחון.

ד. באחריות מנהל האגף להכין תכנית חיפושים באגף שתאושר ע"י ק.אג"מ היחידה אשר תכלול את כל התאים באגף ההפרדה ולבצעה אחת לשבוע.

ה. יש לבצע חיפוש בכל ציודו של אסיר/עצור באגף ההפרדה גם באמצעות בידוק במשקף חפצים , במועד היקלטו באגף ואחת ל 3 חודשים.

ו. יש לערוך רישום ביומן האגף על כל חיפוש ועל חפצים שנלקחו מכל אסיר הפרדה. יש להחתים את האסיר על טופס נטילת חפצים ולהודיע לו מה עלה בגורל החפץ שנלקח בהתאם להחלטת מפקד בית

ז. לאחר החיפוש, יש לדווח ע"ג טופס חיפושים למפקד בית הסוהר ולמשל"ט מחוז. אם נמצאו ממצאים כמפורט בפקנ"צ 03.09.00 "דיווח אירועים" יש להעביר דיווח גם למשל"ט נציבות.

ח. החיפוש יכלול את כל מקומות המסתור האפשריים כגון: ארונות, חלונות, כסאות, מיטות, כיורים, טלוויזיות, ווקמנים, חפצים אישיים,מפסקי חשמל, כלי אוכל ומוצרי קנטינה.

ט. לאחר ביצוע החיפושים ו/או שיקוף ציוד האסירים כמפורט בסעיף ה' לעיל ובעת קליטת האסיר לביס"ר,יש לקלוד את נושא החיפוש ואת שיוכו לאסירים בתא במערכת "צוהר".

החזקת אסירים בהפרדה - סעיף 18



טיולים
 
סעיף 18. א. הוצאת אסיר הפרדה לטיול יומי תעשה עפ"י תוכנית טיולים שתוכן ע"י מנהל אגף, ותאושר ע"י ק.אג"מ/קמ"ן.

ב. בעת הוצאת אסיר בהפרדה לטיול יהיו נוכחים במקום סמל האגף וזקיף האגף עם האמצעים הנ"ל: מכשיר מצוקה תקין, גז אישי, זוג כבלי ידיים וחגור אישי.

ג. הוצאת שני אסירי הפרדה לטיול משותף תותר, רק לאחר אישור בכתב ממפקד ביס"ר, סגנו או ק.אג"מ, אלא אם קיימת עפ"י הנחיית ממ"ז/סממ"ז

מניעה לקיומה של הוראה זו וניתנו על ידו הוראות ביטחוניות המורות אחרת.

ד. טיול יומי של אסירי הפרדה ייעשה רק בשעות היום המוארות.

ה. משך הטיול היומי לא יפחת משעה אחת ולא יארך יותר משעתיים.

ו. טיולים של אסירי הפרדה ייערכו רק בחצר המיועדת לכך.

ז. הטיול יהיה בפיקוח צמוד של סוהר. מיקומו של הסוהר יהיה בהתאם לתנאי המקום, ובלבד שלא יקוים מגע פיזי בינו לבין האסיר.