שמירת השבת וחגי ישראל
מס' הפקודה 03.14.00
כללי
סעיף 1א'. שירות בתי הסוהר כמוסד ממלכתי יפעל לשמירת השבת והחגים בבתי הסוהר ולאור זאת פעולות שאין הכרח בטחוני לבצען בשבת או בחג יידחו למוצאי השבת/חג או למחרתו.
מאסירים הכלואים בבתי כלא בישראל נשללת זכות בסיסית, היא הזכות לחירות, אך עומדות להן מגוון רחב של זכויות אחרות במהלך שהותם במאסר והן לאחר שחרורם. מהן הזכויות להן זכאים האסירים ומה מגיע להם לאחר השחרור ? מידע בענין פקודות נציבות ונוהלי שב''ס,מאמרים וכתבות,עזרה בהגשת דוחות לגורמים חיצוניים, עזרה בהגשת תלונות למבקרים רשמיים,עזרה ויעוץ בהגשת עתירות לאסירים בחינם על ידי פניה בטופס יצירת קשר המופיע באתר בצד ימין מלמעלה.
שמירת השבת וחגי ישראל
מס' הפקודה 03.14.00
כללי
סעיף 1א'. שירות בתי הסוהר כמוסד ממלכתי יפעל לשמירת השבת והחגים בבתי הסוהר ולאור זאת פעולות שאין הכרח בטחוני לבצען בשבת או בחג יידחו למוצאי השבת/חג או למחרתו.
כללי
סעיף 1ב'. הסוהרים נדרשים בעת עבודתם להתייחס בכבוד הראוי לשבתות ולחגים, ולהשתדל להימנע מביצוע מעשים בפומבי שאינם כרוכים בעבודתם ואשר יש בהם חילול השבתות והמועדים, ופגיעה ברגשות סוהרים ואסירים שומרי שבת.
כללי
סעיף 1ג'. במגמה להקל על שמירת השבת בבית הסוהר, ייעשה מאמץ להיעזר בסוהרים שאינם יהודים, לצורך ביצוע משימות הכרוכות בחילול שבת/חג אשר אינם בגדר פיקוח נפש או ספק פיקוח נפש. משימות אלו יבוצעו כחלק מהתפקיד אליו ישובצו ולא כתוספת לתפקידם.
כללי
סעיף 1ה'. ייעשה מאמץ לסייע לסוהר שומר שבת למלא את תפקידו בשבת כנדרש ובאופן המותר על פי כללי ההלכה, כמפורט בפרק דת שבנוהלי מינהל טו"ש.
כללי
סעיף 1ו'. הבסיס ההלכתי לביצוע עבודות שונות בשבת הנדרשות לתפעולו של בית הסוהר ואינן ניתנות לדחייה, הוא היתר עשיית מלאכה לצורך פיקוח נפש או ספק פיקוח נפש. היתר זה מתאים יותר לבית סוהר בדירוג ביטחוני מרבי, בו מוחזקים אסירים המסוכנים יותר לשלום הציבור.
לאור זאת תישקל בחיוב כל בקשה של סוהר שומר שבת המשרת בבית סוהר בדירוג בינוני או מזערי לעבור לשרת, לפי בקשתו, בבית סוהר בדירוג ביטחון מרבי מטעמי שמירת השבת וכן תישקל בחיוב בקשת סוהר חדש שומר שבת, להיות מוצב בבית סוהר בדירוג ביטחון מרבי ובתנאי שהדבר אפשרי מבחינה תקנית.
כללי
סעיף 1ז'. אין לחייב סוהרים יהודים להתגלח או להסתפר בשבתות וביום טוב מפאת קדושתם, וכמו כן בימים שעל-פי ההלכה אין להתגלח ולהסתפר בהם.
איסור עבודות אסירים
סעיף 2. השבתות והמועדים הנם ימי מנוחה מלאים לאסירים. בימים אלו, בהתאם לזמני הכניסה והיציאה של השבת והמועד, תופסקנה כל עבודות האסירים – פרט לחלוקת אוכל, ניקיון האגף (למעט שטיפה), עבודות מטבח המותרות, ופרט לעבודות דחופות לצורך תיקון תקלות במערכות רגישות אשר לא ניתן לדחותן למוצאי שבת וחג ואשר אי ביצוען המיידי עלול לגרום לפגיעה חמורה בביטחון בית הסוהר ולהגיע לכדי ספק פיקוח נפש.
חופשות אסירים
סעיף 3א'. חופשות אסירים, הכוללות את יום השבת והחגים, תינתנה ביום שישי או בערב חג לפני כניסת השבת/החג ותסתיימנה לאחר צאת השבת או החג, בשעה שתאפשר הגעת האסיר מבית הסוהר לביתו וחזרתו לבית הסוהר ללא צורך בחילול שבת או החג בהתחשב במקום הימצאותו בעת החופשה.
חופשות אסירים
סעיף 3ב'. אם אסיר שומר מצוות נדרש לפי תנאי חופשתו להתייצב בשבת או בחג בתחנת משטרה, יפנה לרב בית הסוהר. רב בית הסוהר יפנה לקצין אסירים ביחידה (בהעתק לרב הראשי לשב"ס), כדי שהאחרון יפנה לק' אסירים מחוזי ק' אסירים מחוזי יפנה למחלקת מודיעין במשטרה לשינוי תנאי החופשה או שינוי במועד ההתייצבות.
תפילות שבת וחג
סעיף 6ב'. יש לאפשר לאסירים להשתתף בתפילות השבת והחג בבית הכנסת שבאגף, פרט לאסירים אשר מטעמי ביטחון לא ניתן לשלבם בתפילות בבתי הכנסת.
ארוחות שבת וחג
סעיף 7. בימי השבת והחגים תוגשנה (במידת האפשר) ארוחות חגיגיות לסגל ולאסירים. ייעשו הסידורים המתאימים על מנת לאפשר למשתתפים בתפילות השבת לקבל את ארוחותיהם לאחר התפילות.
אירועי תרבות וסרטים
סעיף 8. אין לבצע אירועי תרבות שיש בקיומם חילול שבת וכן אין להקרין סרטים בשבת לסגל ולאסירים.
שמירת השבת במטבח
סעיף 9א'. בכל מטבח ייתלה לוח זמני כניסת ויציאת השבת. בנוסף לכך אחראי רב היחידה ליידע את אחראי המטבח מתי עליו לסיים את הכנת המזון לשבת.
שמירת השבת במטבח
סעיף 9ב'. כל האוכל חייב להיות מבושל ביום שישי. סירי התבשילים יונחו על גבי הפלטה לפני שבת.
שמירת השבת במטבח
סעיף 9ג'. אין להשאיר אש גלויה בשבת במטבח. הגז יהיה מכוסה בפלטה אשר תחצוץ בין האש לסירים שעליה.
שמירת השבת במטבח
סעיף 9ו'. בחדרי קירור בהם כתוצאה מפתיחת הדלת מפסיק הקירור לפעול ולאחר נעילת הדלת מתחיל הקירור לפעול מחדש, יש לנטרל לפני שבת את הכפתור שמעל לדלת על מנת שהקירור יעבוד בשבת.
שמירת השבת במטבח
סעיף 9ז'. הכנת תה וקפה לפני השבת: השתייה תוכן לפני שבת ותונח לפני שבת על גבי הפלטה. לחילופין יש להכין תמצית תה לפני השבת.
שמירת השבת במטבח
סעיף 9יא'. אין לשים בשבת שום דבר מזון ישירות על גבי הפלטה אף אם הדבר מתבצע על ידי מי שאינו יהודי.
שמירת השבת במטבח
סעיף 9יב'. בשבת כל עוד הסירים הם על גבי הפלטה אין לבצע את הפעולות הבאות :
1. אין לערבב את התבשילים .
2. אין להוסיף מים לתבשיל .
3. אין להוסיף מלח ותבלינים לתבשיל אלא בהתאם לאמור בסעיף קטן יד' שלהלן .
4. אין להוסיף תבשילים וכל דברי מזון אחרים לתוך התבשיל.
שמירת השבת במטבח
סעיף 9יד'. ניתן להוסיף מלח ותבלינים לתבשיל רק אם הוא בכלי שני, כלומר הסיר הורד מהאש והתבשיל הועבר לסיר אחר (כלי שני).
שמירת השבת במטבח
סעיף 9טז'. שטיפת כלים בשבת:
1. שטיפת כלים וסירים שאינם לצורך ארוחה בשבת תבוצע רק לאחר צאת השבת. במידה וקיימת בעיה תברואתית, השיטה תעשה על ידי אסיר שאינו יהודי בלבד.
2. כלים לצורך השבת יישטפו בתמיסת סבון נוזלית בלבד ולא בסבון.
נאמני כשרות
סעיף 10א'. ההשגחה על שמירת הכשרות במטבח בימי שבת תבוצע בהתאם לפקנ"צ 01.22.00 – ''שמירת הכשרות בשירות בתי הסוהר" ובאמצעות סוהרים נאמני כשרות בבתי סוהר בהם לא נמצאים משגיחי כשרות בשבת.
נאמני כשרות
סעיף 10ב'. סוהר "נאמן כשרות - " סוהר יהודי שומר מצוות אשר קיבל הכשרה מתאימה לתפקיד "נאמן כשרות" ואושר למלא תפקיד זה ע"י הרבנות הראשית לשב"ס.
נאמני כשרות
סעיף 10ג'. אופן איתור ומינוי סוהרים נאמני כשרות והכשרתם:
1. איתור סוהרים נאמני כשרות ייעשה באמצעות רב היחידה בשיתוף מש"א יחידתי.
2. העסקת נאמן כשרות תהיה על סמך קבלת חוו"ד והמלצה מרב היחידה.
3. סוהרים "נאמני כשרות" יעברו השתלמות מתאימה ויוסמכו לתפקיד ע"י הרבנות הראשית לשב" .ס
4. רב היחידה יוודא איוש מלא של נאמני הכשרות ביחידה על פי הצורך הקיים. במקרה שמסתמן מחסור בנאמני כשרות בב ס/ , רב בית הסוהר יאתר סוהר שישמש כנאמן כשרות וידאג להכשרתו בקורס המחוזי וביום העיון הארצי.
5. רבנים בכירים יקיימו ימי עיון בנושאי כשרות לנאמני כשרות אחת לשלושה חודשים לפחות.
נאמני כשרות
סעיף 10ד'. אופן פעילות סוהרים נאמני כשרות:
1. סוהרים נאמני כשרות יועסקו בשבת ובחג.
2. נאמן הכשרות יגיע למטבח כחצי שעה לפני כניסת השבת ובזמנים אשר יקבעו ע"י רב היחידה.
3. זמן ההעסקה הכללי של נאמן הכשרות ביום שבת הוא שמונה שעות לכל היותר.
4. רב היחידה יוציא לו"ז לשעות העסקת נאמן הכשרות ויפיץ אותו למפקד ב/ס ולרב הראשי.
5. אחת לשבועיים ייפגש נאמן הכשרות עם רב בית הסוהר לקבלת הנחיות ולתדרוך.
6. מידי שבוע, נאמן הכשרות יעביר דיווח לרב בית הסוהר על הכשרות בשבת החולפת, באמצעות טופס בקרת כשרות (ראה נספח). רב היחידה יעביר את הטופס החתום על ידו - לחתימת מפקד ב/ס. עותק מהטופס יועבר גם לאחראי המטבח.
7. נאמן הכשרות יוודא כחצי שעה לפני כניסת השבת/המועד את מוכנות המטבח וחדרי האוכל בתחומים המפורטים בנספח וייתן מענה הלכתי בסיסי לבעיות המתעוררות.
נאמני כשרות
סעיף 10ה'. 1. נאמן הכשרות יהיה כפוף מקצועית להנחיית רב ב/ס בלבד בעת מילוי תפקידו זה.
2. בזמן הפיקוח על הכשרות לא יוטלו על נאמן הכשרות מטלות אחרות כלשהן למעט במצבי חירום, בהם יפעלו על פי נוהל שעת חירום 3008-01" – הערכות רבנות שב"ס לשעת חירום".
הדרכה ובקרה
סעיף 12. רב בית הסוהר יקיים פעולות הדרכה לסגל בנושא שמירת השבתות והחגים וכן יבצע פעולות בקרה לקיום כללי פקודה זו.