מאסירים הכלואים בבתי כלא בישראל נשללת זכות בסיסית, היא הזכות לחירות, אך עומדות להן מגוון רחב של זכויות אחרות במהלך שהותם במאסר והן לאחר שחרורם. מהן הזכויות להן זכאים האסירים ומה מגיע להם לאחר השחרור ? מידע בענין פקודות נציבות ונוהלי שב''ס,מאמרים וכתבות,עזרה בהגשת דוחות לגורמים חיצוניים, עזרה בהגשת תלונות למבקרים רשמיים,עזרה ויעוץ בהגשת עתירות לאסירים בחינם על ידי פניה בטופס יצירת קשר המופיע באתר בצד ימין מלמעלה.
יום שלישי, 4 בפברואר 2020
מחשבים אישיים לאסירים פליליים - סעיף 3
תנאים וסייגים להתרת שימוש במחשב
סעיף 3. א. אין להתיר שימוש במחשב לאסיר שהורשע בעבירות מחשב או בעבירות הונאה או בעבירה אחרת שלצורך ביצועה השתמש במחשב.
ב. אין להתיר שימוש במחשב לאסיר שהתנהגותו במהלך המאסר שלילית.
ג. שימוש במחשב אישי יותר לאסירים לומדים בלבד ורק לצורכי הלימודים .
ד. תנאי לשימוש במחשב הוא המלצות חיוביות ואישור הגורם המוסמך כמפורט בסעיף 5 להלן.
ה. יודגש כי בכל מקרה השימוש במחשב האישי לא יאפשר התחברות / התקשרות לאינטרנט / רשת חיצונית כלשהי.
מחשבים אישיים לאסירים פליליים - סעיף 4
מקום החזקת המחשבים האישיים
סעיף 4. א. מחשבים יוחזקו במרוכז במקום שיקבע מפקד ביס"ר ויאושר על ידי מפקד מחוז, אך לא בתאי האסירים.
ב. למרות האמור לעיל, החזקת מחשב בתא אסיר תותר בתאי הפרדה ובאישור חריג של מפקד המחוז, בכפוף לשאר הקריטריונים המצוינים בפקנ"צ זו ובהתאם להוראות פקנ"צ 04.33.00 ופקנ"צ 04.03.00.
מחשבים אישיים לאסירים פליליים - סעיף 5
סמכויות אישור
סעיף 5. א. בקשת האסיר תוגש למנהל האגף על גבי "טופס בקשה לרכישת מחשב אישי ושימוש בו" (ראה נספח א').
ב. מנהל האגף יהיה אחראי לריכוז חוות הדעת כמפורט להלן:
1. מנהל האגף יסכם את חוות הדעת האגפית שתתייחס להתנהגות האסיר באגף ולעמידתו בקריטריונים הנדרשים.
2. הבקשה תועבר לחוו"ד קמ"ן ביס"ר אשר יתייחס לשאלת הסיכון הקיים במתן אישור לאסיר להחזיק במחשב, בהיבט של שימוש לרעה במחשב וסיכון ביטחון בית הסוהר.
3. הבקשה תועבר גם לחוו"ד קצין חינוך שיבדוק האם האסיר משתתף במסגרת לימודית מאושרת ויחווה דעתו בשאלת נחיצות המחשב ללימודי האסיר, תוך בחינת נושא תשלום שכ"ל ע"י האסיר.
ג. חוות הדעת ובקשת האסיר תוגשנה באמצעות מנהל האגף למפקד ביס"ר או סגנו (להלן :"יו"ר הצוות") ובהשתתפות צוות שיכלול :ק.אג"מ, ק.אסירים וק.חינוך.
ד. יו"ר הצוות יבחן את חוות הדעת ואת הבקשה בהתייחס לסוג העבירה בגינה מרצה מאסר ולחוות דעת חברי הצוות בעניין התנהגות האסיר. יו"ר הצוות יגבש החלטתו בעניין תוך פירוט נימוקי החלטתו.
ה. הליך הבחינה ייעשה תוך פרק זמן של 30 יום מבקשת האסיר.
ו. באם יו"ר הצוות יחליט לאשר הבקשה, יקצה במסגרת ההחלטה תקופת זמן במסגרתה יוכל האסיר להשתמש במחשב (עד 3 חודשים).
ז. החלטת יו"ר הצוות תתויק בתיק האסיר.
ח. אסיר רשאי להגיש בקשה מנומקת להארכת התקופה לשימוש במחשב האישי. ההוראות המתייחסות לבקשה לשימוש במחשב אישי יחולו גם על בקשת ההארכה.
מחשבים אישיים לאסירים פליליים - סעיף 6
אופן הרכישה
סעיף 6. א. לאחר שאושרה בקשת האסיר, יירכש המחשב מכספו של האסיר במרכז המכר לאסירים,בהתאם לנוהל מינהל תמיכה לוגיסטית (רכישות) 4021 - 03 .
ב. לאחר רכישת המחשב ובטרם תחילת השימוש בו ע"י האסיר, ייבדק המחשב ע"י טכנאי מחשבים ממינהל טכנולוגיה בדיקת חומרה, אשר מטרתה לוודא כי לא הוסלק במחשב משדר אלחוטי, כלי נשק או כל אמצעי אחר שאינו מהווה חלק מהמחשב עצמו. בנוסף ייבדק המחשב בכניסה לכלא ע"י משקף חפצים.
מחשבים אישיים לאסירים פליליים - סעיף 7
המחשב האישי אפיון
סעיף 7. א. המחשב שיירכש יהיה בהתאם למפרט התצורה המפורט להלן:
1. מחשב שולחני או מחשב נישא אשר הוצאה ממנו הסוללה כך שיופעל באמצעות זרם חשמל ישיר וניידותו תבוטל.
2. דיסק קשיח ללא הצפנה וללא מחיצה נסתרת.
3. כונן תקליטורים CD/DVD צורב dc או dvd
4. גוף המחשב לא יכיל חלקי מתכת הניתנים לשליפה ואשר עשויים לשמש כלי נשק. חלקי מתכת הניתנים לשליפה יוסרו טרם העברת המחשב. תנותק / תנוטרל מגוף המחשב כל יציאת ESATA\USB .
5. יוסרו מלוח המחשב או ינוטרלו פיזית כל יציאה או כרטיס המאפשרים העברת נתונים או תקשורת מהמחשב החוצה באופן חוטי או אלחוטי .
6. מחשב יכלול מארז, לוח אם, כרטיס מסך, כרטיס קול, דיסק קשיח, כונן אופטי, מסך, מקלדת ועכבר חוטיים בלבד בשפות עברית,אנגלית.
ב. מערכת ההפעלה של המחשב תהיה בעברית או באנגלית בלבד. מערכת ההפעלה תהיה חוקית. לא תותר התקנתה של מערכת הפעלה ללא רישיון מתאים ואסמכתת רכישה, כך גם לגבי כל תוכנה אשר תותקן במחשב.
ג. לא תותקן תוכנה המהווה סיכון או פוטנציאל לפגיעה ישירה או עקיפה באדם אחר או בשלום הציבור.
ד. תותר הכנסת מדפסת לאסירים הלומדים במסגרת האוניברסיטה הפתוחה בלבד. המדפסת תהיה על פי אפיון מינהל טכנולוגיה כדלקמן:
1. מדפסת דיו או לייזר המתחברת לגוף המחשב ע"י יציאה חוטית בלבד .
2. לא תותר מדפסת המאפשרת הכנסת/הפעלת כרטיס אלחוטי לתוכה, מכל סוג.
3. לא תותר מדפסת בעלת יכולת לרכישת מידע מכרטיסי זיכרון, מכל סוג.
4. בדיקת המדפסת וחיבורה יבוצעו ע" טכנאי מחשוב ממינהל טכנולוגיה.
5. נייר ההדפסה יירכש ע"י האסיר באמצעות מרכז המכר לאסירים בלבד.
ה. תאושר רכישת מדיה לצריבה לצורך העתקת מסמכים באמצעות מרכז המכר לאסירים בלבד, בכפוף לבדיקת תכולת המדיה לפי הצורך ע"י גורם המוסמך )ק.אג"מ או קמ"ן ( לבצע בדיקה זו.
ו. האפיון ישונה מעת לעת בהתאם להתפתחויות הטכנולוגיות ובתיאום עם מינהל טכנולוגיה. העדכון יועבר למחלקת רכישות שב"ס.
מחשבים אישיים לאסירים פליליים - סעיף 8
החזקה ותיקונים
סעיף 8. א. ביצוע תיקונים או שדרוג המחשב/מדפסת יתבצע במעבדה במסגרת תקופת האחריות. מחשבים שאין אחריות לגביהם, התיקון ו/או השדרוג יעשה במעבדה. תיבחר מעבדה בכל אזור גיאוגרפי נדרש ע"י קצין טכנולוגיה מחוזי.
ב. התיקונים ישולמו מכספי האסיר.
ג. הוצאת המחשב לתיקון תעשה ע"י היחידות בדומה להוצאת תיקון טלוויזיה כפי שמפורט בנוהל 04-1009.
מחשבים אישיים לאסירים פליליים - סעיף 9
בדיקה וכללי ביטחון
סעיף 9. א. המחשבים ייבדקו לעתים תכופות, כל רבעון , בידי צוות מיומן, בהרכב של סוהר ואיש מחשבים ממחלקת תקשוב (מינהל טכנולוגיות).
ב. בבדיקה ייבדק אם הותקנו במחשב רכיבי תקשורת פיזיים או רכיבים שאינם נכללים במפרט הנ"ל, וכן תיערך בדיקה למניעת הסלקת פריטים אסורים בהחזקה בגוף המחשב.
ג. במקרה בו התקבל מידע מודיעיני בדבר שימוש שלילי במחשב, יורה מפקד ביס"ר מיידית על איסור שימוש במחשב בידי האסיר (ולגבי אסיר הפרדה יורה על הוצאת – המחשב מהתא) , עד אשר ייבדק המידע.
במקרה בו מאשרת הבדיקה כי נעשה שימוש שלילי במחשב, לאסיר לא יותרו שימוש והחזקה בו.
ד. שלילת טובת ההנאה תעשה בהתאם להוראות פקנ"צ 04.17.00.
מכתבי אסירים ודברי דואר / משלוח וקבלה - סעיף 5
שליחת מכתב ורישום
סעיף 5. א. אסיר אינו רשאי לשלוח מכתב באמצעות מבקר או בכל דרך אחרת, שלא באמצעות הנהלת בית הסוהר ואולם, רשאי הוא למסור לעורך דינו, בעת פגישתו עמו, מכתב הנוגע לנושא ייצוגו, ו/או מסמכים, כן רשאי הוא למסור לקצין מבחן, בעת פגישתו עמו, מסמכים הדרושים לקצין המבחן לשם ביצוע תפקידו.
ב. מכתב יישלח מאת האסיר, לרבות לאסיר אחר, אך ורק דרך הנהלת בית הסוהר ובאמצעות שירותי הדואר.
ג. מועד מסירת המכתב למשלוח, יירשם ביומן פניות אסירים והאסיר יוחתם על כך.
ד. איסוף מכתב לשליחה מביס"ר יעשה פעמיים בשבוע למשך שעתיים, בימים ובשעות פעילות של סניף הדואר הקרוב ובהתאם להחלטת מפקד הביס"ר.
ה. דמי משלוח המכתבים לרבות חומר משפטי הנוגע לעניינו של האסיר יהיו על חשבון האסיר, זולת אם ראה מפקד בית הסוהר שיש לפטור את האסיר מתשלום זה, מחמת מצבו הכלכלי.
ה. דמי משלוח המכתבים לרבות חומר משפטי הנוגע לעניינו של האסיר יהיו על חשבון האסיר, זולת אם ראה מפקד בית הסוהר שיש לפטור את האסיר מתשלום זה, מחמת מצבו הכלכלי.
ו. מכתב יישלח במעטפה שגודלה לא יעלה על A-4 למעט שליחה של מכתב או חומר משפטי לבית משפט.
ז. לא תאושר שליחת מכתב רשום באמצעות זיכוי חשבון האסיר.
ח. בתקופת שלילת קנטינה, רשאי האסיר לרכוש בולים במרכז המכר, פעם אחת בתקופת השלילה ובכפוף לאישור מפקד/סגן הביס"ר.
מכתבי אסירים ודברי דואר / משלוח וקבלה - סעיף 6
קבלת דבר דואר ורישום
סעיף 6. א. אסיר זכאי לקבל דבר דואר הממוען והנשלח אליו, באמצעות שירותי הדואר.
ב. מועד קבלת דבר דואר המתקבל בביס"ר יירשם ביומן קבלת דברי דואר. הרישום יכלול דברי דואר המתקבלים הן כדואר רשום והן שאינו רשום.
ג. תותר קבלת דבר דואר בגודל שלא יעלה על A-4 , למעט דבר דואר המתקבל מבית משפט.
ד. דבר דואר יימסר לאסיר אך ורק באמצעות הנהלת בית הסוהר ובסמוך לסיום בדיקת דבר הדואר, כאמור בסעיף 8 להלן.
ה. מועד המסירה לאסיר יתועד ביומן פניות אסירים והאסיר יוחתם על כך.
ו. למען הסר ספק, ספרים, כתבי עת, עיתונים וחוברות אינם משמשים כדברי דואר בהתאם להגדרתם בסעיף 4.א לעיל ולא תותר שליחתם/קבלתם.
מכתבי אסירים ודברי דואר / משלוח וקבלה - סעיף 8
סמכות הבודק למניעת מסירה של מכתבים או קבלה של דברי דואר
סעיף 8. א. הבודק רשאי מהטעמים המפורטים להלן, לפתוח ולבדוק כל מכתב שנשלח על ידי האסיר וכל דבר דואר הממוען אליו טרם מסירתו לאסיר.
ב. בכל ביס"ר יוסמך בכתב, קצין אחד או יותר לשמש כבודק. לא יוסמך סוהר שדרגתו פחותה מדרגת רב כלאי, אלא אם כן הוא כלאי הנושא דרגת תקן של רב כלאי.
ג. דבר דואר או מכתב כאמור, שנפתח על ידי הבודק, יסומן בראשי התיבות של שם הבודק ויירשם ביומן מעקב אחר פתיחת דברי דואר.
ד. בודק רשאי שלא להעביר או שלא למסור מכתב שנשלח מאת אסיר או דבר דואר שנשלח אל האסיר או חלקים מהם, אם מצא כי מסירתם או העברתם עלולים לפגוע באחד מאלה:
1. בטחון המדינה
2. בטחון הציבור
3. בטחון או משמעת בבית הסוהר
4. הליכי חקירה או משפט
ה. החליט הבודק למנוע העברת דבר הדואר או המכתב ליעדו, ינמק את החלטתו בכתב ויורה על גניזת דבר הדואר או המכתב במקום מיוחד שיועד לכך. ההחלטה כאמור תובא לידיעת האסיר ע"י קצין אסירים יחידתי.
ו. מניעת העברת דבר דואר או מכתב, או חלקים מהם, ליעדם, תובא לידיעת האסיר, אלא אם כן אישר הנציב שלא לעשות כן מהטעמים המנויים בסעיף קטן ד' לעיל.
ז. הוראות סעיף זה לא יחולו על מסמכים משפטיים המיועדים לבית המשפט וכן על מסמכים המוחלפים בין עורך דין ללקוחו האסיר והנוגעים לנושא ייצוגו, בעת פגישת עורך הדין עם האסיר. אם נמצאו על גבי מסמכים משפטיים מודפסים תוספות שנרשמו בכתב יד, אז ייבדקו תוספות כאמור במטרה לשלול העברת מסרים.
ח. מכתבים רשמיים מטעם בית המשפט או ממבקר המדינה / נציב תלונות הציבור במשרד מבקר המדינה, לא ייבדקו, למעט מקרים בהם לבודק היה חשד ממשי להימצאות דבר האסור להעברה, לרבות מידע מודיעיני.
ט. מסמכים משפטיים ומכתבים רשמיים מטעם בית המשפט או ממבקר המדינה / נציב תלונות הציבור במשרד מבקר המדינה, ניתן לבדוק באמצעות משקף חפצים.
מכתבי אסירים ודברי דואר / משלוח וקבלה - סעיף 9
התכתבות עם חבר כנסת/שר/סגן שר
סעיף 9. א. על אף האמור לעיל, מכתב שנשלח מאסיר אל חבר הכנסת, לא ייפתח, אלא אם כן יש לבודק יסוד סביר לחשש שמסירתו או העברתו לחבר הכנסת עלולים לפגוע באחד העניינים המנויים בסעיף 8.ד 1 עד 4.
ב. היה לבודק חשש כאמור, יפתח הבודק את המכתב רק בנוכחות שלושה מחברי ועדת המשנה לשירותי המודיעין והביטחון של ועדת החוץ והביטחון של הכנסת (להלן הוועדה), שאותם ימנה יושב ראש ועדת המשנה.
לאחר פתיחת המכתב וקריאתו, יצביע הבודק לפני הוועדה על חלקי המכתב שיש בהם כדי לפגוע בביטחון או בהליכי חקירה או משפט, אם יש חלקים כאלה.
ג. מצאה הוועדה, לאחר ששמעה את הסברי הבודק, כי מסירתו או העברתו של המכתב עלולים לפגוע בביטחון או בהליכי חקירה או משפט, תקבע הוועדה בהחלטה מנומקת, אם למנוע את מסירתו של המכתב כולו או חלקו.
ד. לא נמסר מכתב לחבר כנסת לפי סעיף משנה ג' לעיל, יורה הבודק על גניזת המכתב במקום מיוחד שיועד לכך.
ה. דבר דואר שנשלח מחבר הכנסת לאסיר לא ייפתח, אלא אם כן יש לבודק יסוד סביר לחשש שמסירתו או העברתו עלולים לפגוע בביטחון המדינה.
הוראות סעיפים קטנים ב' עד ד' לעיל, יחולו על דבר דואר שנפתח לפי הוראות פסקה זו.
ו. הוראות סעיפים קטנים א' ה' לעיל יחולו גם על מכתב שנשלח - מאסיר אל שר או סגן שר ועל דבר דואר שנשלח משר או מסגן שר לאסיר.
ו. הוראות סעיפים קטנים א' ה' לעיל יחולו גם על מכתב שנשלח - מאסיר אל שר או סגן שר ועל דבר דואר שנשלח משר או מסגן שר לאסיר.
ז. התכתבות עם ח"כ/שר/סגן שר, ניתן לבדוק באמצעות משקף חפצים.
מכתבי אסירים ודברי דואר / משלוח וקבלה - סעיף 11
תכתובות אסירים ביטחוניים
סעיף 11. א. אסיר/עצור בטחוני רשאי לקבל מכתבים וגלויות ללא הגבלה ולשלוח עד שני מכתבים וארבע גלויות בחודש.
ב. משלוח מכתבים וגלויות כמפורט לעיל, הינו לרבות לבני משפחה וידידים בחו"ל, בארצות ערב )באמצעות הצלב האדום( וכן באזורי הרשות הפלסטינית.
ג. אגרות המיועדות לנציגות הצלב האדום לא יכללו במסגרת 6 דברי הדואר בחודש, המוזכרים בסעיף קטן א'.
הירשם ל-
רשומות (Atom)