זכיינית הקנטינות תשלם לאסירים שני מיליון שקל על הפקעת מחירים בקנטינות
נכתב על ידי זיו קריסטל ב 16/01/2020 - 15:04
חברת ד.ד.ש התכחשה ליחסי הלקוח שלה עם אסירים, אבל זו כבר תביעה שנייה בה היא מפסידה, כשהקודמת היתה על מחירי הטלפון. שני אסירי עולם שרצחו את נשותיהם הגישו את שתי התביעות הייצוגיות – וזכו אישית ב-100 וב-200 אלף שקל
בית משפט המחוזי מרכז אישר בשבוע שעבר הסדר פשרה בתובענה ייצוגית שהגיש אסיר העולם אילן טסלר נגד ד.ד.ש מפיצי הדרום – זכיינית הקנטינות בשב"ס שהפקיעה מחירים. לפי ההסדר ד.ד.ש תשלם לאסירים פיצוי כספי של 1.8 מיליון שקל. הפיצוי, במנות של 150 אלף שקל כל חודש, במשך 12 חודשים, יועבר באמצעות שב"ס ויחולק באופן שווה בין כל האסירים והעצירים, באמצעות זיכוי חשבונות הקנטינה שלהם.
טסלר (49) שהגיש את התביעה לפני שבע שנים, זוכה בהסדר בגמול אישי מיוחד בסכום של 200 אלף שקל. הוא שפוט למאסר עולם משנת 2002 על רצח אשתו במהלך טיול בפרו לפני 23 שנים. עורכי דינו שניהלו את ההליכים נגד ד.ד.ש – עו"ד ליאור לנדאו ועו"ד תומר לוי – יזכו מהנתבעת בגמול של 600 אלף שקל.
ד.ד.ש, שיוצגה על ידי עו"ד ד"ר גיל אוריון, ניסתה לסלק את התובענה על הסף וטענה כי האסירים אינם זכאים לתבוע, כיוון שלא מתקיימים ביניהם יחסי עוסק-לקוח. לטענתה, הלקוח שלה הוא שירות בתי הסוהר, אתו חתמה חוזה. לפי החברה, "ד.ד.ש אינה מוכרת את המוצרים ישירות לאסירים, אינה מקבלת מהם כסף, ואינה באה עמם במגע. אין בין הצדדים יחסים חוזיים ישירים, ומכאן שהצד השלישי (האסיר) אינו יכול לאכוף את זכויותיו כלפיה". על היעדר הקשר הישיר, לשיטתה, ניתן ללמוד מכך ששב"ס משלם לחברה בתנאי "שוטף +45", בעוד שאת חשבון האסיר בבנק הדואר הוא מחייב מיד.
באי כוחו של האסיר טסלר, עורכי הדין לנדאו ולוי, טענו מנגד כי אין מקום לבחון את הפן המשפטי של היחסים, ויש לבחון רק את השאלה האם מדובר ב"עוסק" ו"לקוח" – וכאלו הם. "בפועל מתיחסת ד.ד.ש אל האסירים כלקוחות. היחסים החוזיים בין הצדדים נובעים מעצם מתן השירותים לאסירים, קבלת התשלום, מתן שירותי אחריות למוצרים שהאסירים רוכשים, ועוד. פרט לעילה החוזית, קיימת עילה של עשיית עושר ולא במשפט, שאינה דורשת קיומם של יחסים חוזיים מובהקים בין הצדדים".
השופטת אסתר שטמר קיבלה את טענת התובע בנוגע לעילה של "עשיית עושר ולא במשפט" שאינה מחויבת בחוזה ישיר. עם זאת, להיעדר חוזה ולטענות שהעלתה ד.ד.ש היה משקל בסכום הסופי שנקבע לפיצוי, כפי שנראה בהמשך.
בשלב שמיעת הראיות, החברה כפרה בקיומה של הפקעת מחירים, וטענה כי התובע התעלם מתפקידו המרכזי של שב"ס בניהול הקנטינות ובאישור מחירי המוצרים. בסופו של דבר קיימו עורכי הדין משא ומתן, ובסופו הגיעו להסדר פשרה. ד.ד.ש הכירה בשתי הפקעות מחירים: אחת, על בסיס המדד של 2009, השנה בה זכתה במכרז. לפי חוות דעת רואה חשבון, ירידות המדד לא עודכנו במחירי המוצרים, והירידות הוערכו בשני מיליון שקל. מנגד, לא עודכנו גם עליות מחירים בשווי 1.7 מיליון. החברה טענה כי הוסכם עם שב"ס כי לא תבצע עדכוני מחיר בשל תנודתיות המדד. בשורה תחתונה חושבה גביית יתר של 300 אלף שקל.
המרכיב השני של הפקעת מחירים נמצא במחירי החלב. האסיר טען באמצעות עורכי דינו כי ד.ד.ש התחייבה במכרז למכור חלב "טרה" חצי ליטר במחיר של 2.70 שקל, ובפועל מכרה אותו במחיר של קרטון 1 ליטר, 4.20 שקל. החברה הכחישה וטענה כי מדובר בבלבול ביורוקרטי, משום ששני מוצרי חלב של שטראוס וטרה נשאו ברקודים זהים, ובחשבוניות נכתב בטעות "טרה", אבל היא מכרה בכלל רק חלב שטראוס היקר יותר. עם זאת, הוסכם בין הצדדים כי שוויה של הפקעת מחיר החלב תעמוד לצורך הפשרה על שלושה מיליון שקלים.
לכאורה הוסכם כי הפקעת המחירים הכוללת עמדה על 3.3 מיליון שקל. אולם מאחר שמדובר בפשרה, הופעל "מקדם פשרה" והאסירים יזכו בפיצוי בגובה 55 אחוז מהסכום. בפועל, מדובר בהחזר חודשי קטן לכל אסיר, כ-15 שקל כל חודש במשך שנה. מקדם הפשרה הביא בחשבון את טענותיה המשפטיות של החברה, לכך שהאסירים לא היו צד להסכם שלכאורה הופר ול"היעדר יריבות" בין הצדדים. השופטת שטמר שאישרה את ההסדר, קבעה כי הוא "ראוי, הוגן וסביר".
התובענה הייצוגית שהגיש אסיר העולם טסלר כבר ב-2012, נשאה תוצאות וגרמה לשינוי מסוים בתנאי מכרז הקנטינות שפירסם שב"ס כבר ב-2014. התביעה התייחסה למכרזים בהם זכתה ד.ד.ש ב-2003 ו-2009, כאשר החוזים עם שב"ס לא נועדו לפי פרשנותה לטובת צד ג' – האסירים. מכרז 2014 היה שונה בכך שהטיל לראשונה חובות על הזכיין, שמכוחם עשויה לצמוח גם אחריות חוזית כלפי האסירים. יצוין כי הזכיין שב וזכה גם במכרז זה.
הזוכה בתביעה, אסיר העולם טסלר, שיזכה ב-200 אלף שקל, רצח את אשתו אורסולה גלוק במהלך טיול בפרו בשנת 1997, וטען כי היא נורתה על ידי שודדים. הוא נשפט ונידון למאסר עולם בגרמניה כעבור חמש שנים, והועבר לריצוי מרבית עונשו בישראל.
מעניין, כי זהו אינו אסיר העולם הראשון שתובע ייצוגית את ד.ד.ש על גזל מחירים בבתי הסוהר – וזוכה. בדצמבר 2014 אושר לאסיר אחר שתבע את החברה 100 אלף שקל עקב הפקעת מחירי הטלפון הציבורי בכלא. זכיינית הקנטינות מכרה כרטיס טלכרט של בזק במחיר עודף שנע בין חצי שקל לשקל מעל המחיר שנקבע בחוק. בהסדר שאושר בבית משפט המחוזי ד.ד.ש החזירה לאסירים 1.2 מיליון שקל. גם התובע הייצוגי במקרה זה שזכה לגמול אישי, היה אסיר עולם שרצח את אשתו – אבי זריהן.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה