יום שישי, 12 באוגוסט 2016

יותר עבודות שירות, פחות מעצרים קצרים - ומחלוקת על עתידה של הרשות לשיקום האסיר

 

במסגרת אישור חוק ההסדרים המליצה הוועדה הבוחנת על העברת רש"א, שכיום היא רשות עצמאית, מפיקוח של משרד הרווחה לפיקוח של המשרד לביטחון פנים, כדי לאפשר רצף של טיפול מהכלא לתוכניות השיקום.
 
כתבתה של טלי חרותי סובר 31.07.2016 17:14 כתבת themarker
 
ועדת השופטת דורנר לבחינת מדיניות הענישה והטיפול בעבריינים הגישה את המלצותיה בנובמבר 2015, אחרי שלוש שנות עבודה. בין היתר המליצה הוועדה להפחית את מספר הכלואים ולהקדיש כלים רבים יותר לשיקום אסירים באמצעות עבודות שירות בקהילה. רוב ההמלצות ייכנסו לחוק ההסדרים הקרוב.
בנושא הרחבת השיקום בקהילה ממליץ האוצר בחוק ההסדרים להרחיב את פיילוט בתי המשפט הקהילתיים. כיום קיימים שניים בלבד (ברמלה ובבאר שבע). החל ב–2017 יוקם בית משפט קהילתי אחד בכל חצי שנה — ועד סוף 2018 יפעלו בישראל שישה בתי משפט כאלה.

בתי המשפט הקהילתיים מאפשרים להחליף ענישה של עבריינים, בעלי נסיבות חיים קשות, בשיקום, ומסייעים להשיב אותם לחברה בעזרת גופי הרווחה. תוכנית הטיפול כוללת תחומים רבים ופרטניים, החל בתוכניות גמילה ועד הכשרה והשמה במקום עבודה. התוכנית מתקיימת במקביל לעונש התלוי ועומד שגזר בית המשפט. העונש מופעל אם העבריין לא מסיים את התוכנית. בארה"ב הביאה התוכנית לירידה מרשימה בשיעור החזרה לפשע, הגבוה במיוחד בגילים צעירים.

סעיף נוסף בחוק ההסדרים קובע כי יש לחזק את תוכנית סיכונים מופעלת כיום במשרד הרווחה, אבל במתכונת מצומצמת, כך שתקציבה אינו מאפשר כיסוי מלא של הבעיות. כמו כן, יועברו תקציבים נוספים לטיפול בשיקום נוער עברייני לרשות לשיקום האסיר (רש"א). לפי חוק ההסדרים, תקציבים אלה יועברו לאחר דיונים שיתקיימו בין אגף התקציבים לגורמי הרווחה. אלה יגבשו תוכנית להקמת הוסטלים ובתי מעבר שחסרים כיום, וכן כלים נוספים לטיפול בצעירים בסיכון, במטרה שלא ישובו לכלא.

סעיף אחר שאמור להיכנס לחוק ההסדרים ירחיב את האפשרות להמרת מאסר בעבודות שירות משישה חודשים, כפי שהמצב כיום, לתשעה חודשים. בנוסף, ניתן יהיה להפחית שליש מתקופת העונש בשל התנהגות טובה גם למי שנשלח לעבודות שירות. הכלי קיים כיום רק עבור זמן כליאה. המטרה היא לצמצם את השימוש במעצרים קצרים שעלותם גבוהה, אך האפקטיביות שלהם נמוכה.
 

המלצה נוספת של ועדת דורנר כוללת הקמת מחלקת מחקר חדשה, שתשב במשרד המשפטים, אבל תהיה כפופה לוועדה מייעצת שבה יהיו לברים אנשי משפט, רווחה ואקדמיה, שיקבעו אילו מחקרים תערוך.
נושא מרכזי נוסף שעליו צפוי להתקיים דיון במסגרת אישור חוק ההסדרים, הוא העברת רש"א, שכיום היא רשות עצמאית, מפיקוח של משרד הרווחה לפיקוח של המשרד לביטחון פנים, כדי לאפשר רצף של טיפול מהכלא לתוכניות השיקום. לצעד זה צפוי להתנגד שר הרווחה, חיים כץ. ואולם השר לביטחון פנים, גלעד ארדן, בשיתוף האוצר ושירות בתי הסוהר (השב"ס), ינסו לדחוף למימוש הדבר. כיום רש"א היא גוף מוחלש שאינו מדבר באופן יעיל עם גורמי האכיפה, בין היתר, נוכח העובדה שהוא פועל מול שני משרדים שונים. באוצר חושבים כי קורת גג אחת, כמו גם חיזוק תקציבי, יהפכו את פעילות רש"א לאפקטיבית יותר.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה