מאסירים הכלואים בבתי כלא בישראל נשללת זכות בסיסית, היא הזכות לחירות, אך עומדות להן מגוון רחב של זכויות אחרות במהלך שהותם במאסר והן לאחר שחרורם. מהן הזכויות להן זכאים האסירים ומה מגיע להם לאחר השחרור ? מידע בענין פקודות נציבות ונוהלי שב''ס,מאמרים וכתבות,עזרה בהגשת דוחות לגורמים חיצוניים, עזרה בהגשת תלונות למבקרים רשמיים,עזרה ויעוץ בהגשת עתירות לאסירים בחינם על ידי פניה בטופס יצירת קשר המופיע באתר בצד ימין מלמעלה.
יום חמישי, 16 באפריל 2020
סדרי בחירות לכנסת אסירים אזרחי ישראל - סעיף 6
פעולות הכנה לקראת הבחירות והתנהלות ביום הבחירות
סעיף 6. פעולות הכנה לקראת הבחירות והתנהלות ביום הבחירות:
א. פרסום
1} יש להביא לידיעת האסירים דבר זכותם לבחור, באמצעות פרסום על לוח המודעות באגפים ולחלק לכל אסיר דף מידע שייערך ע"י לשכת יועמ"ש שב"ס.
2} על לוחות המודעות יודבקו השם, הכתובת ומספר הטלפון של רשימות המועמדים.
3} אסיר יהא רשאי לעיין בלוח המודעות, בהתאם לסדר היום באגף בו הינו מוחזק, ובכל מקרה לפחות פעם ביום, למעט אלו המנועים מכך מטעמים משמעתיים או ביטחוניים.
ב. תעמולת בחירות
1. זכותם של האסירים לצפות בתשדירי הבחירות בטלוויזיה, להאזין לשידורי בחירות ברדיו וכן לקבל חומר תעמולה בעיתונים. זכות זו ניתנת להגבלה ע"י מפקד בית סוהר לגבי אסירים בבידוד או אלו אשר מסיבות ביטחוניות לא ניתן לאפשר להם נגישות לכלי תקשורת מסוים.
2. אסורה הפצת כל תעמולה בבית הסוהר בין בכתב ובין בע"פ, לרבות איסור שימוש בחפצים, מדבקות, אביזרי פרסום ואיסור קבלת חפצים שעליהם סימון להצביע על רשימת מועמדים לכנסת.
3. איסור זה חל הן לפני הבחירות והן ביום הבחירות.
ג. אמצעי זיהוי תקף לצורך הצבעה
1. להלן: "אמצעי זיהוי תקף": כאמצעי זיהוי לצורך הצבעה יכולים לשמש תעודת זהות/דרכון ישראלי תקף/רישיון נהיגה תקף הכולל את תמונת בעל הרישיון או כרטיס זיהוי אסיר הכולל את שמו המלא, תמונה, מספר זהות מלא וכתובת מגורי האסיר {להלן: "כרטיס אסיר"}.
2. כשבוע לפני מועד הבחירות ינפיק קצין אסירים בביס"ר כרטיסי אסיר לכלל האסירים בעלי זכות הבחירה. הכרטיסים יישמרו בקלסר, במשרדו של מנהל האגף עד ליום הבחירות. כרטיסי האסירים יימסרו לאסירים ע"י מנהל האגף במועד ההצבעה ויוחזרו אליו עם סיומה.
3. אסיר המבקש להצביע באמצעות ת.ז/דרכון/רישיון נהיגה ולא באמצעות כרטיס אסיר, יוכל לממש זכות זו, אם אחת מתעודות אלו מצויה בפיקדונו.
4. אם האסיר יוצא מבית הסוהר לפני מועד הבחירות וניתן להניח כי לא יחזור לבית הסוהר עד ליום הבחירות, יש להעביר עמו אחד מאמצעי הזיהוי התקפים: תעודת הזהות/דרכון/רישיון נהיגה/כרטיס זיהוי אסיר, על מנת שיוכל לבחור במקום בו יימצא ביום הבחירות.
ד. רשימת אסירים המורשים להצביע ורשימת האסירים שהצביעו
1. קצין כליאה יפיק רשימת כל האסירים אזרחי ישראל לפי האגפים בביס"ר, לרבות תושבי מזרח ירושלים ורמת הגולן שעל פי המערכת הממוחשבת הינם בעלי אזרחות ישראלית, ויעבירם למנהלי האגפים.
2. יודגש כי, אסיר שהינו תושב מזרח ירושלים או רמת הגולן, הטוען לזכאותו ומבקש להצביע, יש לאפשר לו זאת, והסינון לגביו יתבצע באמצעות המעטפות הכפולות.
3. מנהל האגף יערוך רשימת האסירים שהצביעו.
4. בתום ההצבעה תועברנה הרשימות ממנהלי האגפים לקצין אסירים ועל פיהן יוכן דו"ח מרכז אודות מספר האסירים שהצביעו.
ה. קלפיות וציוד ההצבעה
1. קלפיות וציוד ההצבעה יגיעו לבית הסוהר באחריות וועדת הבחירות האזורית שבתחומה מצוי בית הסוהר, לא יאוחר מיומיים לפני הבחירות.
2. מפקד בית הסוהר יאשר קבלת הציוד והקלפיות ע"ג טופס שיימסר לו מטעם הוועדה. המקור החתום יימסר לנציג ועדת הבחירות וההעתק יישמר בידי המפקד.
3. מפקד בית הסוהר ישמור את הקלפיות והציוד בחדרו, במקום שאין בו גישה לאסירים ולסוהרים.
4. הקלפי וציוד ההצבעה יימסרו לידי יו"ר ועדת הקלפי עם הגיעו לבית הסוהר ביום הבחירות.
5. בתום ההצבעה האחריות להעברת הקלפי וציוד ההצבעה לוועדת הבחירות המרכזית שבמשכן הכנסת ולליווי הביטחוני, מוטלת על ועדת הבחירות האזורית שבתחומה מצוי בית הסוהר, בתיאום עם משטרת ישראל.
ו. פקודת מבצע
1. כל מפקד בית סוהר יכין לקראת הבחירות פקודת מבצע.
2. בפקודת המבצע יצוינו מיקום הקלפיות, כפי שאושר ע"י נציגי ועדת הבחירות האזורית ועפ"י המלצת מפקדי בתי סוהר וכן רשימת האסירים האמורים להצביע בכל קלפי.
ז. שעות ההצבעה
1. שעות ההצבעה הן בין השעות 08.00 בבוקר עד 20.00 בערב.
2. בסמכות יו"ר ועדת הקלפי להורות על סגירת הקלפי גם לפני השעה 20.00 , אם הצביעו כל הבוחרים אשר הביעו רצונם לבחור והנמצאים בבית הסוהר.
3. האמור בסעיף קטן 2} לעיל, לא יחול על הקלפיות במתקנים הבאים וזאת על מנת לאפשר בחירה של מי שנעצרו ביום הבחירות: שלוחת אילת, בית מעצר אוהלי קידר, בית סוהר שקמה, בית מעצר ירושלים, בית מעצר ניצן, בית סוהר נווה תרצה, בית מעצר ת"א, - שלוחת פתח תקוה, בית מעצר הדרים, בית מעצר קישון, בית - הסוהר צלמון.
ח. תנועת אסירים ביום הבחירות
1. יש לאפשר לאסיר שהתקבל בבית הסוהר ביום הבחירות להצביע, אם הוא אזרח ישראל לרבות תושב מזרח ירושלים ורמת הגולן שעל פי המערכת הממוחשבת הינו בעל אזרחות ישראלית וברשותו תעודת זהות או אמצעי זיהוי תקף אחר, גם אם אינו כלול ברשימה.
2. אם אסיר אמור להשתחרר ביום הבחירות יש לאפשר לו, אם רצונו בכך, להצביע בבית הסוהר טרם שחרורו.
3. חופשות האסירים תתוכננה כך שביום הבחירות לא יצאו אסירים לחופשה ולא יחזרו מחופשה.
4. ככלל, בשל היות יום הבחירות יום שבתון לא יתבצעו העברות אסירים בין בתי סוהר.
5. ביום הבחירות לא יתקיים שחרור מנהלי.
ט. זכאות לבחור במקרים מיוחדים
1. אין למנוע מאסיר לממש זכותו לבחור בשל היותו מסוכן או בשל היותו מצוי בבידוד או בהפרדה.
2. היה ואסיר לא היה מעוניין לממש זכותו להצביע ולאחר מכן התחרט, יש לאפשר לו להצביע כל עוד הקלפי לא נסגרה.
י. אופן ביצוע הבחירות
1. ועדת הקלפי:
א. בכל קלפי יהיו נוכחים חברי ועדת קלפי שמונו ע"י ועדת הבחירות המרכזית, לאחר שאושרו ע"י חטיבת המודיעין - שב"ס.
חברי הוועדה כפופים לוועדת הבחירות המרכזית.
ב. ליושב ראש ועדת קלפי סמכות להורות, לאחר התראה, על הרחקת כל אדם ממקום הקלפי, המפריע למהלך התקין של הבחירות, אך לא כדי למנוע מבוחר להצביע.
2. נוכחות סוהרים לפיקוח בקלפי:
לכל קלפי יהיו צמודים קצין ושלושה סוהרים מתחילת יום הבחירות ועד לעזיבת ועדת הקלפי.
1. הוצאת האסירים להצבעה:
א. האסירים יוצאו להצבעה לפי סדר התאים, על פי רשימת הזכאים להצביע.
ב. האסירים ייצאו בלבוש מלא, בהופעה נקייה ומסודרת.
ג. ככלל, לא יוצאו יותר מ 5 אסירים בו זמנית.
אסירים בבידוד/בהפרדה ואסירים שיש לגביהם הנחיות ביטחון פרטניות, יוצאו בנפרד ובכפוף להוראות הביטחון.
ד. לפני כניסה לחדר בו מוצבת הקלפי ייערך לאסיר חיפוש.
ה. לא יהיו נוכחים בחדר הקלפי בו זמנית יותר משני אסירים בזמן שאסיר אחד מצביע ואסיר אחר נרשם.
4. הליך ההצבעה:
א. תא ההצבעה {הפרגוד} יועמד בחדר, באופן שיסתיר את הבוחר מעיני הנמצאים בחדר.
ב. הבוחר יזהה את עצמו עפ"י כרטיס אסיר הנושא את תמונתו או עפ"י אמצעי זיהוי תקף אחר, כפי שפורט לעיל.
ג. הבוחר יקבל מעטפת הצבעה פנימית כחולה אשר בה יכניס {מאחורי הפרגוד}, את פתק ההצבעה שבחר בו לכנסת.
ד. הבוחר יחזור לוועדה, יקבל ממנה את המעטפה החיצונית ויכניס לתוכה את מעטפת ההצבעה על גביה יציינו חברי ועדת הקלפי את הפרטים הדרושים, וכן תוצמד למעטפה מדבקה עם פרטי האסיר )אשר הומצאה ע"י ועדת הבחירות(, יחתמו עליה ויחתימו את הבוחר.
ה. הבוחר יסגור את המעטפה החיצונית על ידי הדבקה וישלשל אותה לארגז הקלפי במעמד ועדת הקלפי.
5. אי מימוש זכות ההצבעה ע"י אסיר:
א. הודיע אסיר בעל זכות בחירה כי אינו מעוניין לממש את זכותו להצביע, יודיע לו מנהל האגף כי עליו להתייצב בפני מזכיר ועדת הקלפי ולהצהיר על כך בפניו.
ב. במקרה בו אסיר הודיע כי אינו מעוניין להתייצב בפני מזכיר וועדת הקלפי לצורך האמור בסעיף קטן 5} א}, מפקד המשמרת או סגנו, שהינו קצין, יחתום על טופס "הודעת מפקד משמרת או סגנו על אסיר שאינו מעוניין לממש זכותו להצביע בבחירות לכנסת" נספח א'.
יש לציין על גבי הטופס כי האסיר מסר שאינו מעוניין להופיע בפני מזכיר וועדת הקלפי ואת הסיבה לכך.
במקרה בו האסיר התייצב בפני מזכיר וועדת הקלפי והודיע שאינו מעוניין לממש את זכותו להצביע, מזכיר וועדת הקלפי, יאשר זאת בחתימתו על גבי הנספח.
ג. הטפסים יימסרו לקצין אסירים לשם הכנת ריכוז רשימת האסירים ויתויקו בתיק האסיר.
ד. אין לנקוט שימוש בכוח לצורך הבאת האסיר לוועדת הקלפי, אם מסר כי אינו מעוניין להתייצב בפני מזכיר הוועדה.
ה. היה ומספר אסירים )חמישה אסירים ומעלה( באגף מודיעים כי אינם מעוניינים לממש את זכות הבחירה יובא הדבר ע"י מזכיר וועדת הקלפי בפני יו"ר ועדת הבחירות האזורית, שבתחומה מצוי בית הסוהר.
יו"ר ועדת הבחירות האזורית, שהוא שופט, ייתן הנחיות בנושא כפי שיימצא לנכון, ויאשר בכתב כי הוא קיבל פנייה בנושא.
ו. מנהל האגף ידווח אודות אסירים כאמור למזכיר ועדת הקלפי ולמפקד בית הסוהר, וקצין אסירים ידווח במרוכז לחמ"ל המחוזי. החמ"ל המחוזי יעביר דיווח מרוכז למש"ן.
6. מועד סיום עבודת ועדת הקלפי:
יו"ר ועדת הקלפי בלבד מוסמך לקבוע את מועד סיום עבודת ועדת הקלפי לאחר שהצביעו כל האסירים אשר הביעו רצונם לבחור.
7. ניהול יומן בחירות:
קצין אסירים ינהל ביום הבחירות יומן בחירות אסירים. ביומן תירשם כל פעולה שביצע בקשר לבחירות ויירשם כל אירוע חריג.
8. בחירות סוהרים וחברי ועדת הקלפי:
סוהרים שברשותם תעודת זהות או אמצעי זיהוי תקף אחר, יורשו לבחור בקלפי לאסירים. אופן ביצוע ההצבעה בקלפי יהיה זהה לסדרים שנקבעו לגבי אסירים.
כן רשאים יהיו להצביע בקלפי המוצבת בבית הסוהר חברי ועדת הקלפי.
סדרי בחירות לכנסת אסירים אזרחי ישראל - סעיף 7
סדרי ביטחון ומשמעת
סעיף 7. א. תלונה למשטרה תוגש מטעם פיקוד בית הסוהר כלפי מי שיפריע למהלכן התקין של הבחירות או יפריע לבוחר בהצבעה או ימנע ממנו מלהצביע.
ב. תלונה למשטרה תוגש מטעם פיקוד בית הסוהר כלפי כל המשמיד, מלכלך, מסמן, מעלים או לוקח, שלא כדין, פתק הצבעה המצוי בתא הצבעה במקום הקלפי, באופן העשוי להפריע להצבעה.
ג. כיתת כוננות תוצב בבית הסוהר לסיכול כל אפשרות של הפרת סדר.
ד. בידי הקצין והסוהרים המאבטחים את הקלפי, יהיו אמצעי ריסון {גמ"א, כבלי יד}.
ה. באחת מפינות החדר בו מוצבת הקלפי, יימצאו בהישג ידם של הקצין והסוהרים, שני מטפי כיבוי אש.
ו. הקצין האחראי על אבטחת הקלפי יצויד במכשיר קשר פנימי.
סדרי בחירות לכנסת אסירים אזרחי ישראל - סעיף 8
דיווח
סעיף 8. א. מפקדי בתי הסוהר ידווחו על התייצבות יו"ר ועדות הקלפי וחברי ועדות הקלפי לפני תחילת ההצבעה, וכן על כל אירוע חריג, לחמ"ל המחוזי.
ב. במהלך יום הבחירות עפ"י דרישות המש"ן ובתום יום הבחירות ידווחו קציני אסירים לחמ"ל המחוזי, טלפונית ובדוא"ל, פרטים, על פי מתווה שיופץ על ידי רע"ן מבצעים, עד שבוע לפני מועד הבחירות. החמ"ל המחוזי יעביר הדיווח למש"ן.
סדרי בחירות לכנסת אסירים אזרחי ישראל - סעיף 10
פיקוח ובקרה
סעיף 10. א. היועמ"ש וראש אגף האסיר אחראים לביצוע תקין של הבחירות ביום הבחירות.
ב. ביום הבחירות יופעל מש"ן אליו יהיה ניתן לפנות בבעיות שונות,מ לרבות במקרים של הפרת סדר בבית הסוהר והצורך בסיוע כוחות חוץ.
במש"ן ישתתפו: יועמ"ש, נציג מטעם חטיבת הכליאה, רע"ן מבצעים מחטיבת הביטחון וגורמים נוספים כפי שייקבע ע"י ראש אגף בטחון ומבצעים.
ג. סגן מפקד מחוז וקצין ניהול אסירים מחוזי אחראים לקיום סדרי הבחירות במחוז, ביום הבחירות. ביום הבחירות יוקם חמ"ל מחוזי בהשתתפות גורמים כפי שיקבע מפקד המחוז.
ד. מפקד בית הסוהר וקצין אסירים בבית הסוהר אחראים על קיום סדרי הבחירות ביחידה ביום הבחירות ויבצעו בקרת ביצוע, בהתאם לפקודת נציבות זו ולפקודת המבצע.
ה. מפקד בית הסוהר אחראי, עפ"י הדין, להבאתו של כל אסיר שבבית הסוהר הרוצה להצביע, אל מקום הקלפי, לרבות אסיר האמור להיות מועבר מבית הסוהר ביום הבחירות, כמפורט בפקודה זו.
ו. מפקד בית הסוהר יוודא אספקת כיבוד הולם לחברי ועדת הקלפי.
הירשם ל-
רשומות (Atom)