מאסירים הכלואים בבתי כלא בישראל נשללת זכות בסיסית, היא הזכות לחירות, אך עומדות להן מגוון רחב של זכויות אחרות במהלך שהותם במאסר והן לאחר שחרורם. מהן הזכויות להן זכאים האסירים ומה מגיע להם לאחר השחרור ? מידע בענין פקודות נציבות ונוהלי שב''ס,מאמרים וכתבות,עזרה בהגשת דוחות לגורמים חיצוניים, עזרה בהגשת תלונות למבקרים רשמיים,עזרה ויעוץ בהגשת עתירות לאסירים בחינם על ידי פניה בטופס יצירת קשר המופיע באתר בצד ימין מלמעלה.
יום רביעי, 12 באוקטובר 2016
החזקת קטינים במעצר / מאסר - סעיף 1
כללי
מס' הפקודה: 04.08.00
סעיף 1. א. בשב"ס מוחזקים במאסר/ במעצר קטינים שטרם מלאו להם 18 הקטינים בשב"ס מוחזקים מתוקף היותם עצורים לימים ( שטרם הוגש נגדם כתב אישום), עצורים עד החלטה אחרת, עצורים עד תום ההליכים, שפוטים שנגזר דינם.
ב. תנאי החזקתו של קטין במעצר או במאסר ייקבעו מתוך ראיית טובתו של הקטין, ובכפוף לשיקולי ביטחון, שלומו, שלומם של בני אדם וצורכי חקירה.
ג. מימוש זכויותיו של קטין, הפעלת סמכות ונקיטת הליכים כלפיו ייעשו תוך שמירה על כבודו ומתן משקל ראוי לשיקולים של שיקומו, הטיפול בו, שילובו בחברה וכן בהתחשב בגילו ובמידת בגרותו.
החזקת קטינים במעצר / מאסר - סעיף 2
הבסיס החוקי
סעיף 2. הבסיס החוקי לאופן החזקת קטינים במאסר והטיפול בהם הינו כדלהלן - חוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול) (תיקון מס' 14 ), התשס"ח 2008.
חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה-מעצרים), התשנ"ו 1996- (להלן:"חוק המעצרים").
תקנות סדר הדין הפלילי ( סמכויות אכיפה- מעצרים) (תנאי החזקה במעצר), התשנ"ז 1997.
החזקת קטינים במעצר / מאסר - סעיף 3
הגדרות
סעיף 3. א. "קטין" - מי שטרם מלאו לו 18 .
ב. "בן משפחה מדרגה ראשונה" - הורה, סב, אח או בן זוג מנישואין.
ג. "הקצין הממונה על החקירה" - בעל סמכות חקירה על פי דין האחראי על החקירה שבסמכותה נעצר העצור.
ד. " הקצין הממונה על תחנת המשטרה" - מפקד תחנת משטרה.
ה. " הקצין הממונה" - הקצין הממונה על החקירה, בהיעדרו- מפקד התחנה, ובהיעדרם - הקצין הממונה על התחנה, כהגדרתו עפ"י סעיף 25 לחוק המעצרים.
החזקת קטינים במעצר / מאסר - סעיף 4
מסירת מידע לקטין וקבלת החלטה בעניינו
סעיף 4. א. באם נקבע עפ"י הוראות כל דין כי תינתן לאדם הזדמנות להביע את עמדתו או כי תידרש הסכמתו לעניין מתן החלטה בעניינו, זכאי קטין שתינתן לו הזדמנות להביע את עמדתו, רצונו ורגשותיו בעצמו, בדרך המותאמת לגילו, למידת בגרותו ולצרכיו.
ב. לעמדתו של קטין, לרצונו ולרגשותיו יינתן משקל ראוי בקבלת החלטה בעניינו, בהתחשב בגילו ובמידת בגרותו.
ג. לצורך מימוש זכותו של קטין להזדמנות להביע עמדה, יימסר לו מידע בשפה המובנת לו, בהתחשב בגילו ובמידת בגרותו, אלא אם כן התקיים אחד מאלה:
1) מסירת המידע לקטין אסורה לפי כל דין.
2) מקבל ההחלטה בעניינו של הקטין שוכנע שמסירת המידע תגרום לקטין פגיעה ממשית ואולם במקרה כזה, יש לתת לקטין ככל הניתן הזדמנות להביע עמדתו לאחר קבלת ההחלטה בעניינו ובלבד שיישום ההחלטה עדיין לא החל או עדיין נמשך וחדל להתקיים הנימוק שמנע מתן הזדמנות לקטין להביע עמדתו.
ד. התקבלה החלטה בעניינו של קטין בניגוד לעמדתו, יסבירה מקבל ההחלטה או מי מטעמו לקטין בשפה מובנת לו, בהתחשב בגילו ובמידת בגרותו אלא אם כן מסירת הנימוקים אסורה לפי כל דין או שמקבל ההחלטה שוכנע שמסירתם תגרום לו פגיעה ממשית.
החזקת קטינים במעצר / מאסר - סעיף 6
קליטת קטין למעצר / מאסר
סעיף 6. קליטת קטין לביס"ר, ראיון ע"י הגורמים השונים, בדיקת אסמכתאות המעצר / מאסר, הזנתן, הזנת פרטים אישיים, זיהויו ושאר פעולות הקליטה יבוצעו בהתאם להוראות פקנ"צ 04.29.00 - "קבלת אסיר לביס"ר", 04.30.00 - "קליטת עצורים, החזקה ושחרור ", וכפי שמתבצע לגבי כלל העצורים / שפוטים המתקבלים למשמורת שב"ס. בנוסף לכך יש לפעול עפ"י הדגשים המפורטים להלן.
אופן קליטת קטינה עצורה יעשה בהתאם להנחיות שייקבעו בנהלי שב"ס.
החזקת קטינים במעצר / מאסר - סעיף 7
החזקת קטינים
סעיף 7. א. החזקת קטין (עצור / שפוט) בתא עם קטינים אחרים תיעשה בהתחשב בשלומו של הקטין, בהפרש הגילאים בין הקטינים, סוג העבירות, עברם הפלילי, מעצרים קודמים והחשש למעשי אלימות או התעללות ביניהם.
ב. קטין (עצור / שפוט) יוחזק בתנאים ההולמים את גילו ואת צרכיו תוך השגחה מיוחדת על שלומו הגופני והנפשי.
ג. ניתן להחזיק קטין בהפרדה אם טובתו של הקטין דורשת את החזקתו בתא כשהוא לבדו. במקרה זה, תירשם עילת ההפרדה כטובתו של הקטין.
החזקת קטינים במעצר / מאסר - סעיף 8
החזקתם בנפרד של קטינים מבוגרים
סעיף 8. א. אסירים/עצורים קטינים יוחזקו בנפרד מאסירים/עצורים בוגרים, בבית מעצר/ בית סוהר נפרד לקטינים או באגף בבית מעצר/ בית סוהר כללי ובלבד שאגף הקטינים יופרד לחלוטין משאר האגפים, ייועד לקטינים בלבד ולא יהיו גישה או קשר ראיה בינו לבין אגפיו האחרים של בית המעצר / בית סוהר או שוכניו.
ב. ניתן להחזיק אסיר שבמהלך מאסרו מלאו לו 18 שנים וטרם מלאו לו 21 שנים בתא אחד עם קטין שמלאו לו 17 שנים ובתנאי שאין בשילוב זה כדי לפגוע בטובת הקטין. במקרה זה יש לתת לקטין הזדמנות להביע עמדתו לעניין שילוב זה.
ג. על אף האמור בסעיפים קטנים א ו-ב שלעיל, ניתן להחזיק קטינה במאסר בבית סוהר שאינו בית סוהר נפרד לקטינים או באגף בבית סוהר כללי שאינו עומד בתנאים המנויים בסעיף קטן א' שלעיל, ואולם לא תוחזק קטינה במאסר בתא יחד עם עצורה/שפוטה בוגרת, אלא אם הקטינה הסכימה לכך ומפקד בית הסוהר סבר כי התקיימו התנאים המפורטים בסעיף 9 א' לפקודה זו. החלטה על החזקת קטינה עם אסירה בוגרת כאמור, תובא לאישור ביהמ"ש בתוך 24 שעות מתחילת ההחזקה.
ד. לצורך הבאת קטין לדיון בבית המשפט, ניתן להחזיקו שלא עפ"י הכלל האמור בסעיף קטן א. לעיל לפרק זמן שלא יעלה על 24 שעות. בנסיבות אלו יש לוודא ככל הניתן שלא יהיה קשר ישיר בין הקטין לבין בוגרים, לרבות מגע פיזי, קשר ראיה או שמיעה.
ה. ככל האפשר, קטינים לא יובאו לבית המשפט או בחזרה ממנו יחד עם בוגרים, ולא יוחזקו בו יחד.
ו. באם חל מועד הדיון בבית המשפט בשבת או בחג או בסמוך לתום השבת או החג או באם מדובר בקטין עצור שטרם ניתנה החלטה בדבר מעצרו או שטרם הוגש נגדו כתב אישום, ניתן להחזיק את הקטין לצורך הבאתו לדיון בבימ"ש שלא עפ"י הכלל האמור בס"ק א' וזאת לפרק זמן שלא יעלה על 72 שעות. יש לוודא ככל הניתן שלא יהיה קשר ישיר בין הקטין לבין בוגרים, לרבות מגע פיזי, קשר ראיה או שמיעה.
החזקת קטינים במעצר / מאסר - סעיף 9
החזקת קטינה עם בוגרת
סעיף 9. א. ניתן להחזיק קטינה עצורה/שפוטה בתא ביחד עם עצורה/ שפוטה בוגרת באם הקטינה הסכימה לכך ומפקד בית הסוהר סבר כי מתקיימים התנאים המצטברים הבאים:
1) טובת הקטינה דורשת שהיא לא תוחזק בתא כשהיא לבדה.
2) טובת הקטינה דורשת שהיא תוחזק בתא ביחד עם בוגרת או שאין אפשרות להחזיק את הקטינה בתא ביחד עם קטינה אחרת.
3) אין בהחזקת הקטינה בתא יחד עם הבוגרת כדי לסכן את שלומה הגופני או הנפשי של הקטינה.
ב. החלטת מפקד בית הסוהר על החזקת קטינה בתא יחד עם בוגרת תובא לאישור בית המשפט שדן במעצר במסגרת הליך של ב"ש (בקשות שונות) או לבית המשפט שגזר את דינה, תוך 24 שעות ממועד תחילת ההחזקה כאמור. לא יידרש אישור אם סך תקופת ההחזקה במעצר/מאסר כאמור קצרה מ 24- שעות.
ג. הסכמת הקטינה לשהות בתא יחד עם בוגרת תתועד במערכת הממוחשבת.
החזקת קטינים במעצר / מאסר - סעיף 10
כבילת קטין במקום ציבורי
סעיף 10. בנוסף ובמצטבר להוראות פקנ"צ 04.15.01 – "כבילת אסיר במקום ציבורי", יחולו ההנחיות הבאות:
א. לא יוחלט על כבילת קטין במקום ציבורי אם ניתן להשיג את מטרת הכבילה בדרך שפגיעתה בקטין פחותה, וכבילתו תהיה לפרק הזמן הקצר ביותר הנדרש לשם השגת המטרה כאמור.
ב. בקבלת החלטה על כבילתו של קטין יובאו בחשבון גילו והשפעת הכבילה על שלומו הגופני והנפשי.
ג. בטרם ייכבל קטין יש להודיע לו כי עומדים לכבול אותו אלא אם כן סבר הסוהר כי מתן הודעה כאמור תסכל את השגת המטרה שלשמה נדרשת הכבילה. הודעה זו תתועד בכתב והקטין יוחתם בחתימת ידו.
החזקת קטינים במעצר / מאסר - סעיף 11
כבילת קטין במקום ציבורי
סעיף 11. לצורך יישום ההנחיות הבאות , יובאו להלן בסעיפים 12-21 המועדים הקבועים עפ"י חוק באשר לתקופות המעצר של עצורים קטינים.
א. עם קליטת עצור לימים, באחריות משרד הרישום בבימ"ר בו מוחזק העצור לברר אל מול היחידה החוקרת האם קיימת כוונה להאריך את המעצר, ואם כן – לוודא כי מתקבל זימון כנדרש לבימ"ש המתאים בזמן.
תוצאות הבירור - פרטי הזימון יוזנו במערכת ע"י משרד הרישום / משל"ט האסיר.
ב. בכל מקרה, בתום תקופת המעצר שנקבעה לעצור, ובאם לא התקבלה הודעה אחרת ממשטרת ישראל/ בית המשפט, ישוחרר העצור.
החזקת קטינים במעצר / מאסר - סעיף 12
משך החזקת קטינים במעצר ללא צו שופט
סעיף 12. א. קטין שמלאו לו 14 שנה לא יוחזק במעצר ללא צו של שופט לתקופה העולה על 24 שעות. אם מחמת סיבה מיוחדת לא ניתן להביא את הקטין לפני שופט תוך התקופה הנ"ל, רשאי הקצין הממונה על תחנת המשטרה (מפקד התחנה) להורות על המשך המעצר לתקופה נוספת שלא תעלה על 24 שעות. הנימוק להארכת המעצר יירשם ע"י קצין המשטרה ויובא בפני השופט שהקטין יובא לפניו. משך החזקת קטינים במעצר ללא צו שופט
ב. קטין שלא מלאו לו 14 שנה לא יוחזק במעצר ללא צו של שופט לתקופה העולה על 12 שעות. אם מחמת סיבה מיוחדת לא ניתן להביא את הקטין לפני שופט תוך התקופה הנ"ל, רשאי הקצין הממונה על תחנת המשטרה (מפקד התחנה) להורות על המשך המעצר לתקופה נוספת שלא תעלה על 12 שעות ובלבד שהדבר דרוש לשם ביטחון הציבור או ביטחונו האישי של הקטין או לשם הרחקתו מחברת אדם בלתי רצוי, או שקיים חשש שהקטין ביצע פשע שעונשו מאסר שבע שנים או יותר ושחרורו עלול להביא להעלמת ראיות. הנימוק יירשם ע"י קצין המשטרה ויובא בפני השופט שהקטין יובא לפניו.
החזקת קטינים במעצר / מאסר - סעיף 13
הבאת קטין עצור שמלאו לו 14 שנה לפני שופט
סעיף 13. א. קטין שמלאו לו 14 שנה שנעצר בידי הקצין הממונה לפי סעיף 27 לחוק המעצרים (ללא צו מעצר), יובא בהקדם האפשרי ולא יאוחר מ 24- שעות, בפני שופט.
ב. אם חל מועד הבאת הקטין בפני שופט בשבת או בחג, יובא הקטין בפני שופט לפני כניסת שבת או החג.
ג. אם חל מועד הבאת הקטין בפני שופט בשבת או בחג, ואישר קצין משטרה המשמש באותה עת כקצין נוער מרחבי או מחוזי, כי לא ניתן להביאו בפני שופט לפני כניסת השבת או החג בשל צורכי חקירה מיוחדים, יובא הקטין בפני שופט לא יאוחר מתום 4 שעות מצאת השבת או החג.
ד. אם בוצע המעצר פחות מ 4- שעות לפני כניסת השבת או החג, או במהלך השבת או החג, יובא הקטין בפני שופט לא יאוחר מתום 4 שעות מצאת השבת או החג, או בתום 24 שעות ממעצרו, הכל לפי המאוחר.
ה. 1) עלה משך החג או צירוף החג והשבת על 48 שעות, ולא ניתן להביא את הקטין בפני שופט עד סמוך לפני כניסת השבת או החג, יובא הקטין בפני שופט בהקדם האפשרי לאחר צאת השבת או החג, או בתום 24 שעות מהמעצר, הכל לפי המאוחר.
2) עלה צירוף השבת והחג על 72 שעות, יובא הקטין בפני שופט לא יאוחר מתום 32 שעות ממעצרו.
3) אם הקטין ביקש שלא להביאו בפני שופט לפני צאת השבת או החג, יובא בפני שופט בהקדם האפשרי לאחר צאת השבת או החג. בקשת הקטין תתועד בכתב, בצירוף חתימתו.
החזקת קטינים במעצר / מאסר - סעיף 14
הבאת קטין עצור שטרם מלאו לו 14 לפני שופט
סעיף 14. א. קטין שטרם מלאו לו 14 שנה, שנעצר בידי הקצין הממונה לפי סעיף 27 לחוק המעצרים (ללא צו מעצר), יובא בהקדם האפשרי ולא יאוחר מ 12- שעות , בפני שופט.
ב. אם חל מועד הבאת הקטין בפני שופט בשבת או בחג, יובא הקטין בפני שופט לפני כניסת השבת או החג.
ב. אם חל מועד הבאת הקטין בפני שופט בשבת או בחג, יובא הקטין בפני שופט לפני כניסת השבת או החג.
ג. אם חל מועד הבאת הקטין בפני שופט בשבת או בחג, ואישר קצין משטרה המשמש באותה עת כקצין נוער מרחבי או מחוזי, כי לא ניתן להביאו בפני שופט לפני כניסת השבת או החג בשל צורכי חקירה מיוחדים, יובא הקטין בפני שופט לא יאוחר מתום 4 שעות מצאת השבת או החג.
ד. אם בוצע המעצר פחות מ 4- שעות לפני כניסת השבת או החג, או במהלך השבת או החג, יובא הקטין בפני שופט לא יאוחר מתום 4 שעות מצאת השבת או החג, או בתום 12 שעות ממעצרו, הכל לפי המאוחר.
ה. 1) עלה משך החג או צירוף החג והשבת על 48 שעות, ולא ניתן להביא את הקטין בפני שופט עד סמוך לפני כניסת השבת או החג, יובא הקטין בפני שופט בהקדם האפשרי לאחר צאת השבת או החג, או בתום 12 שעות מהמעצר, הכל לפי המאוחר.
2) עלה צירוף השבת והחג על 72 שעות, יובא הקטין בפני שופט לא יאוחר מתום 32 שעות ממעצרו.
3) אם הקטין ביקש שלא להביאו בפני שופט לפני צאת השבת או החג, יובא בפני שופט בהקדם האפשרי לאחר צאת השבת או החג. בקשת הקטין תתועד בכתב, בצירוף חתימתו.
ו. החלטה על החזקת הקטין במעצר במהלך השבת או החג כאמור , טעונה אישור של קצין משטרה המשמש באותה עת כקצין נוער מרחבי או מחוזי.
החזקת קטינים במעצר / מאסר - סעיף 15
פעולות חקירה דחופות
סעיף 15. על אף הוראות סעיף 13, 14 שלעיל, אם הקצין הממונה (עפ"י ההגדרה בסעיף 3 ה' לעיל), מצא כי יש צורך לבצע פעולת חקירה דחופה, שלא ניתן לבצעה אלא תוך כדי מעצרו של הקטין, ולא ניתן לדחותה עד לאחר הבאת הקטין בפני שופט, או שיש צורך בפעולה דחופה הנדרשת בקשר לחקירה בעבירה כאמור בסעיף 35 (ב) לחוק המעצרים ("עבירת ביטחון"), הוא רשאי להשהות את הבאת הקטין בפני שופט, לצורך ביצוע אותה פעולה, לתקופה שלא תעלה על 48 שעות מתחילת המעצר.
החזקת קטינים במעצר / מאסר - סעיף 16
השהיית הבאת קטין עצור שטרם מלאו לו 14 לפני שופט
סעיף 16. על אף הוראות סעיפים 13 14 ו - 15 שלעיל, הקצין הממונה רשאי להשהות , הבאת קטין עצור שטרם מלאו לו 14 שנים לפני שופט לתקופה שלא תעלה על 24 שעות מתחילת המעצר במידה והתקיימה עילה מהעילות כמפורט בסעיף 30 לחוק המעצרים (פעולות חקירה דחופות) או כאשר ההחלטה לבקש את הארכת המעצר יכולה הייתה להתקבל בנסיבות העניין רק לאחר חצות הלילה והמועד שבו היה אמור הקטין להיות מובא לפני שופט חל שלא בשעות הפעילות של בית המשפט.
במקרה זה יובא הקטין לפני שופט מיד עם תחילת פעילותו של בית המשפט.
החזקת קטינים במעצר / מאסר - סעיף 17
משך מעצר קטין לפני הגשת כתב אישום
סעיף 17. א. ציווה שופט על מעצרו של חשוד שהוא קטין בנוכחותו, לא תעלה תקופת המעצר על 10 ימים ובית המשפט רשאי להאריך מעת לעת את המעצר לתקופות שלא יעלו על 10 ימים.
ב. לא יוחזק חשוד שהינו קטין במעצר ברצף אחד בקשר לאותו אירוע, לרבות המעצר ללא צו, לתקופה העולה על 20 ימים, אלא אם כן הבקשה למעצר נוסף הוגשה באישור היועץ המשפטי לממשלה.
ג. ציווה שופט על מעצרו של חשוד שהוא קטין שלא בנוכחותו, לרבות מעצר לפי סעיף 14 לחוק המעצרים (מעצר של נמלט ממשמורת), והחשוד לא שוחרר לפני כן לפי סעיף 20 לחוק המעצרים ( שחרור עצור לפי צו מעצר ע"י קצין משטרה), יובא הקטין בפני שופט בהקדם האפשרי ולא יאוחר מ 24- שעות משעת מעצרו. הובא בפני שופט - יחולו עליו הוראות סעיף קטן א' לעיל.
החזקת קטינים במעצר / מאסר - סעיף 18
מעצר קטין לאחר הגשת כתב אישום
סעיף 18. א. קטין שטרם מלאו לו 14 שנים לא ייעצר עד תום ההליכים. אין בכך כדי לגרוע מסמכותו של בית המשפט להורות על שחרורו של הנאשם הקטין שטרם מלאו לו 14 שנים בערובה או בתנאי שחרור אחרים.
ב. לגבי נאשם קטין שמלאו לו 14 שנים, רשאי בית המשפט לצוות שיוחזק במעצר לתקופה שלא תעלה על 15 ימים לצורך דחיית מועד הדיון וזאת, לבקשת הקטין או בא כוחו למטרת עיון בחומר הקריאה.
יום שבת, 1 באוקטובר 2016
אבחון, מיון, טיפול והחזקת עצורים/אסירים טעוני פיקוח - סעיף 3 - שיטה
סעיף 3 - שיטה
א. עצורים/אסירים טעוני פיקוח יסווגו לשתי רמות:
1) טעוני פיקוח - רמה א' - עצורים/אסירים בעלי רמת תפקוד מינימלית וקשיי התנהגות והשתלבות מהותיים. זקוקים לתשומת לב ולהשגחה של הצוות הרב-מקצועי, כולל שירותי מב"ן תכופים ולאחר שנעשו ניסיונות לשלבם במסגרת אגף רגיל בעלי מאפיינים כמו:מחלת נפש (שאיננה עילה לאשפוז), הפרעת אישיות קשה, נכות קשה, פיגור, תחלואה כפולה ופוטנציאל לניצול.
2) טעוני פיקוח - רמה ב' - אסירים בעלי רמת תפקוד סבירה,בעלי יכולת השתלבות באגף רגיל או באגף ט.פ במעשיהו הזקוקים לליווי ותמיכה של הצוות הרב מקצועי על רקע מאפיינים כמו: רקע פסיכיאטרי, פוטנציאל לניצול, פיגור, תחלואה כפולה ונכות.
ב. אסירים/עצורים שהוגדרו כטעוני פיקוח ברמה א' יוחזקו באגף ארצי לטעוני פיקוח בביס"ר ניצן (מג"ן) שישמש לצורך זה בלבד. באגף זה יפעל צוות רב מקצועי בתחומי העבודה הסוציאלית, בריאות הנפש, רפואה, חינוך, פסיכולוגיה ונרקולוגיה.
ג. אסירים/עצורים שהוגדרו כטעוני פיקוח ברמה ב' והמתאימים לקריטריוני השיבוץ לביס"ר מעשיהו, יוחזקו באגף ארצי לטעוני פיקוח בביס"ר מעשיהו שישמש לצורך זה בלבד. באגף זה יפעל צוות רב מקצועי בתחומי העבודה הסוציאלית, רפואה וחינוך.
אבחון, מיון, טיפול והחזקת עצורים/אסירים טעוני פיקוח - סעיף 4 - ועדת טעוני פיקוח בבית הסוהר, הרכב הועדה ודרך עבודתה
סעיף 4 - ועדת טעוני פיקוח בבית הסוהר, הרכב הועדה ודרך עבודתה
א. בכל בית סוהר תתקיים ועדה רב מקצועית קבועה (להלן: "ועדת טעוני פיקוח") שסמכויותיה הינן כמפורט בסעיף 5 להלן. הועדה תתכנס בתדירות התואמת צרכי בית הסוהר. הרכב ועדת טעוני פיקוח: ק. טו"ש מחוזי- יו"ר, ר"ת טו"ש או מי מטעמו – רכז הועדה, מטפל ישיר, נציג מב"ן, מנהל אגף, קצין מודיעין, קצין אסירים ונציג מרפאה.במקרים חריגים בלבד, בהיעדר מי מחברי הועדה – החבר הנעדר יעביר חוות דעת מפורטת בכתב.
בהיעדר ק. טו"ש מחוזי ישמש ר"ת טו"ש ביחידה כיו"ר הועדה, רק לצורך דיון תקופתי בעצור/אסיר טעון פיקוח אשר אין צפי לשינוי הגדרתו ומטרת הדיון הינה מעקב והמלצות טיפוליות.
בנוסף יוזמן לועדה כל גורם רלוונטי הנמצא בקשר עם העצור/האסיר וברשותו מידע העשוי לסייע לועדה בגיבוש דרך הטיפול בו. באגפים ארציים לטעוני פיקוח ישתתף בהרכב הקבוע גם ר"ת חינוך או נציג מטעמו.
ב. הפניה לועדה לצורך דיון באסיר תבוצע ע"י כל איש טיפול (עובד סוציאלי, רופא, פסיכולוג, נציג מב"ן ונרקולוג) וזאת לאחר שראיין או בדק את האסיר ויידע את ר"ת טו"ש בתפקידו כרכז הועדה. ר"ת טו"ש ירכז את כל שמות העצורים/האסירים שעניינם יעלה לדיון בועדה ויפיץ רשימה זו לכל הגורמים הרלוונטיים (נספח א').
ג. הוועדה תראיין את העצור/האסיר שבו דנה. בהתאם לצורך תסתייע בבעלי תפקידים נוספים המכירים את העצור/האסיר בגיבוש דרך הטיפול בו.
ד. הוועדה תנהל רישום מדיוניה בהתייחס לכל עצור/אסיר בנפרד ע"ג טופס החלטת ועדת טעוני פיקוח (נספח ב'). עותק מהחלטת הועדה יועבר לתיק המנהלי, הסוציאלי, ק' אסירים מחוזי, ק' טו"ש מחוזי ולמב"ן במקרים הרלוונטיים. משהוגדר אסיר/עצור כטעון פיקוח לאחד מהאגפים הארציים - עותק מהחלטת הועדה יועבר לר"ת טו"ש באגף הארצי.
רכז הועדה ימלא טופס ריכוז החלטות הועדה (נספח א') ויעביר עותקים לק. אסירים מחוזי, ק. טו"ש מחוזי.
ה. קצין אסירים אחראי להזנת החלטת הועדה למערכת "צוהר" סמוך לקבלתה.
ו. ר"ת טו"ש ביחידה יוודא סימון כריכת התיק הסוציאלי של האסיר כ - ט.פ. ק. אסירים ביחידה יוודא סימון כריכת התיק המנהלי של האסיר כ- ט.פ. ובהקבלה, ימחק הסימון באם שונתה ההגדרה.
ז. עצור /אסיר אשר הוגדר במאסר הקודם כטעון פיקוח, יובא ע"י העו"ס המטפל להתייעצות עם ר"ת טו"ש ובהתאם להסתגלותו יוחלט באם יש להביא את עניינו של העצור/האסיר לפני הועדה במעצר/במאסר הנוכחי.
סיכום ההתייעצות והנימוקים יתועד בתיקו הסוציאלי.
אבחון, מיון, טיפול והחזקת עצורים/אסירים טעוני פיקוח - סעיף 5 - סמכויות ועדת טעוני פיקוח
סעיף 5 - סמכויות ועדת טעוני פיקוח
א. ועדת טעוני פיקוח מוסמכת לדון ולהחליט על הגדרה והשמה של אסירים לפי אחת החלופות המפורטות בסעיפים שלהלן:
1) הגדרת עצור/אסיר כטעון פיקוח ברמה א' והשמתו באגף ארצי לטעוני פיקוח בביס"ר ניצן (מג"ן), תוך התייחסות לתנאי החזקתו עד להשמתו באגף ט.פ. (סוג אגף, הנחיות למעקב וטיפול).
2) הגדרת עצור/אסיר כטעון פיקוח ברמה ב' והשמתו באגף ארצי לטעוני פיקוח בביס"ר במעשיהו - תוך התייחסות לתנאי החזקתו עד להשמתו באגף ט.פ. מעשיהו (סוג אגף, הנחיות למעקב וטיפול).
3) הגדרת עצור/אסיר כטעון פיקוח ברמה ב' והשמתו באגף רגיל בביס"ר אחר - הועדה תמליץ על תנאי ההחזקה הרצויים של האסיר (סוג אגף,הנחיות למעקב וטיפול).
4) הגדרת עצור/אסיר ברמה א' או ב' והמלצה לקליטתו בתנאי הפרדה באחד מבתי הסוהר.
ב. ועדת טעוני פיקוח מוסמכת להסיר או לשנות את הגדרתו של העצור / האסיר.
ג. מעקב: ועדת טעוני פיקוח תדון אחת לשישה חודשים לפחות או במועד מוקדם יותר עפ"י הצורך בכל עצור/אסיר אשר הוגדר כטעון פיקוח והמוחזק בבית הסוהר ותקיים מעקב אחר דרך הטיפול בו.
אבחון, מיון, טיפול והחזקת עצורים/אסירים טעוני פיקוח - סעיף 6 - ועדת מיון וועדת העברות
סעיף 6 - ועדת מיון וועדת העברות
א. ועדת מיון או ועדת העברות בהתאם לסמכויותיהן, תפעלנה למיון אסירים טעוני פיקוח רק בהתאם להגדרות ועדת טעוני פיקוח ותוך התייחסות להמלצותיהן.
ב. בהעדר מקום פנוי באגף ארצי לטעוני פיקוח לאסיר המצוי בבית מעצר ואשר הוכר כטעון פיקוח (רמה א' או ב'), יש למיינו לביס"ר אחר וזאת עד להקצאת מקום עבורו בביס"ר ניצן (מג"ן).
אבחון, מיון, טיפול והחזקת עצורים/אסירים טעוני פיקוח - סעיף 7 - מקום החזקת אסיר טעון פיקוח
סעיף 7 - מקום החזקת אסיר טעון פיקוח
א. אסיר שהוגדר כטעון פיקוח יוחזק עפ"י החלטת הועדה כמפורט להלן:
1) אגף ארצי לטעוני פיקוח בביס"ר ניצן (מג"ן) - עצורים/ אסירים שסווגו ברמה א' תוך בדיקת יכולת והתאמת העצור/ האסיר להשתלב תפקודית והתנהגותית במסגרת האגף הארצי.
2) אגף ארצי לטעוני פיקוח בביס"ר מעשיהו – ט"פ רמה ב' (בכפוף למגבלות ביטחוניות ומודיעיניות).
3) אגף הפרדה - עצור/אסיר שהוגדר כט.פ. ברמה א' או ב' שאינו יכול להשתלב עם עצורים/אסירים באגף ט"פ או באגף רגיל עקב צורך בשמירה על שלומו ו/או שלומם של עצורים/אסירים אחרים מפניו, יוחזק בהפרדה, בכפוף להוראות הפרדה בפקודת בתי הסוהר (נוסח. חדש) התשל"ב - 1971 והוראות פקנ"צ 04.03.00.
4) אגף רגיל - אגף שאינו מוגדר כאגף טעוני פיקוח או אגף הפרדה.
אבחון, מיון, טיפול והחזקת עצורים/אסירים טעוני פיקוח - סעיף 8 - העברת אסיר/עציר
סעיף 8 - העברת אסיר/עציר
העברה אסיר/עצור לאגף ארצי לטעוני פיקוח בביס"ר ניצן (מג"ן): טעון פיקוח
חלק 3 - א. טעון פיקוח
3) לאור מספר המקומות המצומצם באגף טעוני פיקוח ולאור העובדה כי מדובר באגף ארצי, תבוצע העברת האסירים לאגף באופן הבא:
א) מחלקת האסיר תנהל יומן ממתינים לאגף טעוני פיקוח בו ירשמו שמות האסירים טעוני פיקוח רמה א' שיש צורך להעבירם לאגף. הסדר ברשימה יקבע לפי מועד קבלת חוות הדעת מועדות הניהול המחוזיות.
ב) העברת עצירים/אסירים תבוצע עפ"י אסמכתא של מחלקת האסיר בהתאם למקומות הפנויים ולפי הסדר ברשימת הממתינים. ביצוע העברת אסיר ט.פ רמה א' בתיאום עם ק.אסירים בביס"ר ניצן (מג"ן).
ג) במקרים חריגים ודחופים בהם יש צורך בשיבוץ מיידי של אסיר רמה א' לאגף טעוני פיקוח שלא לפי מקומו ברשימת הממתינים, יפנה רע"ן טו"ש לרמ"ח האסיר. אישור השינוי בסדר ההעברות בסמכות רמ"ח האסיר בלבד ולאחר שיקיים התייעצות עם רע"ן טו"ש.
אבחון, מיון, טיפול והחזקת עצורים/אסירים טעוני פיקוח - סעיף 8 - העברת אסיר/עציר
סעיף 8 - העברת אסיר/עציר
העברה אסיר/עצור לאגף ארצי לטעוני פיקוח בביס"ר ניצן (מג"ן): טעון פיקוח
חלק 1 - ג. נסיעה/העברת עצור/אסיר טעון פיקוח
ועדת טעוני פיקוח בבית הסוהר שבו מופעל אגף טעוני פיקוח תדון באופן שוטף באסירי האגף ובסמכותה לקבוע כי עצור/אסיר אינו מתאים לאגף או שלאור שינויים במצבו של עצור/אסיר אין עוד מקום להגדירו כטעון פיקוח או שינוי הגדרתו מרמה א' לרמה ב'.
אבחון, מיון, טיפול והחזקת עצורים/אסירים טעוני פיקוח - סעיף 9 - אגף ארצי לטעוני פיקוח
סעיף 9 - אגף ארצי לטעוני פיקוח
א. באגפים ארציים לטעוני פיקוח יבוצעו פעולות חינוך וטיפול המותאמות לצרכים הייחודיים של אוכלוסייה זו.
פעולות אלו יכללו טיפול סוציאלי פרטני וקבוצתי, טיפול נפשי,חוגים שונים, ריפוי בעיסוק, ספורט, פעילות דת ותעסוקה. במידת האפשר ישולבו אסירים מתאימים בפעולות החינוך, הטיפול והתעסוקה המתבצעות לכלל אסירי בית הסוהר.
ב. מרפאת ביס"ר תיערך לביקור הפסיכיאטר באגפים לטעוני פיקוח בביס"ר מעשיהו ובביס"ר ניצן (מג"ן) בהתאם לצורך ולא פחות מפעם בשבוע.
ג. רופא בית הסוהר יבקר באגף ט.פ. בביס"ר ניצן (מג"ן) ובביס"ר מעשיהו באופן קבוע אחת לשבוע ויטפל באסירים הזקוקים לטיפול רפואי.
ד. לתפקיד מנהל אגף טעוני פיקוח תינתן עדיפות במינוי לקצין בעל הכשרה בתחום התקון.
הסגל באגף יכלול גם חובשים. כל הסגל באגף ייבחר, על פי התאמתו לעבודה עם אוכלוסיית אסירים ייחודית זו.
מינוי מפקד האגף וצוות האגף יבוצע בתיאום בין מפקדת המחוז ומינהל טו"ש.
ה. מנהל האגף יקפיד על קיום ישיבות צוות ובמסגרתן תועלנה גם סוגיות מקצועיות עם היבטים מערכתיים. ישיבות הצוות יתועדו ויופצו למפקד ביס"ר, ר"ת טו"ש ור"ת חינוך.
אבחון, מיון, טיפול והחזקת עצורים/אסירים טעוני פיקוח - סעיף 9 - חלק 6 פריבילגיות לאסירים תומכים
סעיף 9 - חלק 6 פריבילגיות לאסירים תומכים
א) חופשות - יציאה לחופשה בת 48/72 שעות לסירוגין אחת לחודש וחופשות תמריץ, הכל בהתאם לתנאי פקנ"צ 04.40.00
ב) שכר עובדי מטבח.
ג) ביקורים פעם בשבוע למשך שעה.
ד) השתתפות בתוכניות חינוכיות ספציפיות שמיועדות לקבוצת התומכים.
ה) בתום תקופת עבודתו יוכל להשתלב באגף מתקדם או באגף שיקום עפ"י עמידה בקריטריונים המקובלים.
אבחון, מיון, טיפול והחזקת עצורים/אסירים טעוני פיקוח - סעיף 9 - חלק 7 מיון ומעקב
סעיף 9 - חלק 7 מיון ומעקב
א) ר"ת טו"ש בבית סוהר בו קיים אגף ארצי לטעוני פיקוח יבחן את הצורך בתומכים ויידע קציני טו"ש על הצורך בתוספת תומכים.
ב) הגדרתו של אסיר כתומך תדון במסגרת וועדת טעוני פיקוח ביחידתו שתדון במיון תומכים בעת הצורך ובנוכחות המועמד (נספח ג').
ג) בטרם קיום דיון בועדת טעוני פיקוח יחידתית , יעביר קצין טו"ש באמצעות קמ"ן מחוזי, את שמות המועמדים לבחינת קמנ"ר. אסיר שמועמדותו לא תאושר ע"י קמנ"ר לא יועלה לדיון בועדת ט"פ יחידתית.
ד) לאחר המלצת ועדת טעוני פיקוח יחידתית בדבר הגדרת תומך, יועבר החומר לביס"ר ניצן (מג"ן) לעיון ר"ת טו"ש וקמ"ן היחידה אשר יבדקו את התאמתו של התומך לאגף הספציפי.
במידה והוחלט על העברתו – תבוצע על פי נוהל העברת אסיר.
במידה ומדובר באסיר שטרם מויין- יועלה באמצעות ועדת מיון.
ה) מעקב אודות תפקוד התומכים, מצבם ותוכניות המשך, יתקיים במסגרת ועדת הערכת תומכים. הרכב ועדת תומכים יהיה כהרכב ועדת טעוני פיקוח, למעט נציג מב"ן. ועדת הערכת תומכים תתכנס בהתאם לצורך אך לפחות אחת לשישה חודשים, בהשתתפות התומך בו דנים.
ו) תקופת הצבתם של אסירים תומכים: 12 חודש.
ועדת הערכת תומכים רשאית להאריך את הצבתו של התומך לתקופה אחת נוספת של 12 חודש.
ככלל תקופת הצבתם של תומכים לא תעלה על 24 חודש כמפורט לעיל.
במקרים חריגים רמ"ל טו"ש יהיה רשאי לאשר הארכת תקופת הצבתו של תומך מעבר ל- 24 חודשים, עפ"י המלצת ועדת הערכת תומכים.
ז) הרחקת תומך תבוצע במסגרת ועדת הערכת תומכים. ההחלטה תינתן בכתב על גבי הטופס שבנספח ג'.
ח) עותק מהחלטת הועדה יועבר לקצין אסירים מחוזי, קצין טו"ש מחוזי ובמקרה רלוונטי גם למב"ן. ההחלטה תתוייק בתיקו המינהלי ובתיקו הסוציאלי של האסיר.
ט) קצין אסירים אחראי להזנת החלטת הועדה למערכת "צוהר", במסך 512 , סמוך לאחר קבלתה.
אבחון, מיון, טיפול והחזקת עצורים/אסירים טעוני פיקוח - סעיף 10
צוות היגוי אגפי טעוני פיקוח
סעיף 10. א. חברי צוות ההיגוי: רמ"ח חטו"ש-יו"ר, מפקד ביס"ר ניצן (מג"ן), מפקד בית סוהר מעשיהו, מנהל מב"ן, רע"ן טו"ש, רע"ן חינוך, מנהלי אגפים טעוני פיקוח ארציים, קצין טו"ש-מחוז מרכז, קצין חינוך-מחוז מרכז, ר"ת טו"ש באגפים ארציים, ר"ת חינוך באגפים ארציים.
ב. הצוות יתכנס לדיונים בהתאם לצורך ולא פחות מפעמיים בשנה.
ג. הצוות ישמש כצוות היגוי לאגפי טעוני פיקוח, יזום פעולות להגברת הטיפול הרב-מקצועי באסירים טעוני פיקוח ויקיים קשר עם שירותים קהילתיים שונים.
הירשם ל-
רשומות (Atom)