יום רביעי, 5 באפריל 2017

אז איפה יותר משתלם להשקיע? בענישה או בטיפול?



יו"ר ועדת הפנים דודי אמסלם: איך יתכן שמתוך 21,000 אסירים רק 2500 עובדים?
 
"איך ייתכן שמתוך 21,000 אסירים רק 2500 עובדים, ורק 200 עובדים במפעלים מחוץ לבתי הסוהר?" תהה יו"ר ועדת הפנים דודי אמסלם בדיון היום על פעילות ועדת השחרורים ועל יישום דו"ח דורנר לבחינת מדיניות הענישה והטיפול בעבריינים, בהשתתפות השופטת בדימוס דליה דורנר.
 
לדברי ח"כ אמסלם "חסרים עובדים במשק. בעלי מפעלים רוצים להביא עובדים זרים. למה לא להעסיק אסירים?" גונדר אשר וקנין, מ"מ נציבת שב"ס: "צריך למצוא מקומות תעסוקה שיסכימו להעסיק אסירים וצריך גם למצוא אסירים מתאימים".
 
גונדר וקנין התייחס גם להמלצה נוספת של דו"ח דורנר – להקים בתי מעבר שישמשו את האסירים בתקופת המאסר האחרונה ויכינו אותם לחיים מחוץ לכלא. לדבריו "אנו במו"מ עם עמותה להקמת בית מעבר בעפולה או בגן יבנה. האסירים בשנתם האחרונה בכלא ישהו במקום אזרחי. יחיו שם ויעבדו בסביבה, ילמדו ויחוברו לשירותי הקהילה של השלטון המקומי, ויעברו לאזרחות יותר בקלות. הפיילוט הראשוני יהיה ל-30 איש".
 
עוד דיווח מ"מ הנציבה גונדר וקנין כי נושא בינוי בתי סוהר חדשים נמצא בדיון בבג"ץ, לאחר ששב"ס הציג תוכנית בינוי והאוצר סירב לממנה. מאז 1995 לא הוקם בישראל בית סוהר שחדש. רוב מתקני הכליאה הם מתקופת המנדט. הכלא החדש היחיד נבנה בדרום, כשחשבו שהשב"ס יופרט בחלקו. יו"ר הוועדה דודי אמסלם: "דרשתי מכם להעביר לי את תוכנית הבנוי הרב שנתית. שום דבר לא מתקדם מאהבה. את אנשי האוצר מלמדים לומר שאין כסף. העבירו לי ואני אקדם".
 
יו"ר הוועדה ח"כ אמסלם הודיע כי יקיים דיון נוסף על שיקום האסיר בכלא ובחוץ. "אסיר עולה 10,000 שקל בחודש. אם משחררים אותו חוסכים ומרוויחים פעמיים –גם לא צריך לבנות בתי כלא, וגם האיש מפרנס את משפחתו. יכול להיות ש-20% מהאסירים לא מתאימים לתוכנית שיקום, אבל לגבי השאר זה רק שאלה של אמצעים".
 
ד"ר רותם אפודי, הרשות לשיקום האסיר: "הכשל הוא בתקציב הרשות לשיקום האסיר. זהו כשל מתמשך של שנים.
 
התקציב לא ריאלי, והוא היום 40 מיליון, כשחלקו צבוע לתוכנית שיקום לנוער עד גיל 21. כל שנה משתחררים 7500 איש. רוב תקופות המאסר לא ארוכות. מחצית מהאסירים שפוטים לשנה. מחצית מהאסירים מתאימים לשיקום. הקריטריון הבסיסי הוא מוטיבציה. אנו מאד מחשיבים את השיקום בתוך כותלי הכלא, את החינוך. שלא יסתפק בלשחק שש בש, שיוכיח צעדים. אנחנו מכינים תוכנית עם המלצה לשיקום ושחרורו מוקדם תחת פיקוח".
 
בדיון עלה גם ה"שיקום הפרטי" המתאפשר לאסירים היכולים לממן זאת, המאפשר שחרור מוקדם תחת פיקוח גוף פרטי. יו"ר הוועדה דודי אמסלם:
 
"נניח בנאדם קיבל 10 שנים ומשתחרר אחרי שני שליש בשל חוות שדת של 'משקם פרטי'. האם עכשיו הוא צריך במהלך 3.3 השנים שנותרו לממן גם את עצמו וגם את המשקם?" ד"ר אפודי: "לכן יכולים לעשות זאת רק בעלי אמצעים. לכן אנו מוטרדים. מדובר בשיקום לא אוניברסלי. לבעלי אמצעים בלבד".

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה